Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadMarea Unire de la 1918

istorie
ALTE DOCUMENTE

Expeditiile lui Cristofor Columb
DREPTUL ANTIC - DREPTUL GETO - DAC
Vasalitatea
Integrarea geto-dacilor in lumea romana
EGIPTUL ANTIC
EROII GRECI
In ANUL 1917
DECLANSAREA CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
Revolutia franceza
Sergent Manole Zamfir - Memorii de razboi

Marea Unire de la 1918Dupa mai mult de doua milenii de cand Burebisrta a unit triburile din spatiul Carpato - Danibiano - Pontic in scopul apararii in fata imperiului Roman si la mai mult de 3 secole 858i87i de cand Mihai viteazul a unit (ce-i drept, pentru scurt timp) cele 3 state romanesti la 1 noiembrie 1599, abia in secolul XX ,la 1 decembrie 1918 s-a putut realiza marea unire infiintandu-se definitiv statul Romania functionand ca un tot national unitar.

Adunarea de la alba iulia a reprtezentantilor romanilor din Banat, Transilvania si Tara Ungureasca decreteaza unirea acestor teritorii cu Romania. S-au precizat programe de aplicatie pentru:

-         autonomia provizorie a teritoriilor pana la intocmirea constitutiei (1923)

-         libertatea poparelor conlocuitoare (minoritatile aveau dreptul sa fie reprezentati in Parlament si sa-si creeze partide intr-o deplina egalitate politica. Ex. Partidul Maghiar in 1922, Partidul Evreiesc 1931)

-         libertatea si egalitate confesionala
-         democratia in viata publica

-         reforma agrara si reforma legislativa

Potrivit Constitutiei din 1923, Romania era o monarhie constitutionala, stat national, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Reforma constitutionala din 1923 reprezinta de fapt actualizari la realitatile politice, economice si sociale ala vremurilor a constitutiei din 1866.( din 138 de articole, 78 s-au pastrat din cea din 1866).

In perioada ce a urmat marii uniri in structura populatiei marea majoritate ramane clasa taranimii (aprox 80 % din populatie). Datorita reformei agrare in urma careia 1,4 milioane de familii de tarani au fost improprietarite clasa taranimii de mijloc a cunoscut o crestere importanta.

In aceasta mare zi , care dupa 1989 a fost declarata Ziua Nationala a Romaniei s-a realizat prin unificare administrativa crearea unui stat puternic,intregit, ce a modificat balanta economica si de ptere a regiunii.

Document Info


Accesari: 1024
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )