Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Marea Unire de la 1918

istorieMarea Unire de la 1918Dupa mai mult de doua milenii de cand Burebisrta a unit triburile din spatiul Carpato - Danibiano - Pontic in scopul apararii in fata imperiului Roman si la mai mult de 3 secole 858i87i de cand Mihai viteazul a unit (ce-i drept, pentru scurt timp) cele 3 state romanesti la 1 noiembrie 1599, abia in secolul XX ,la 1 decembrie 1918 s-a putut realiza marea unire infiintandu-se definitiv statul Romania functionand ca un tot national unitar.


Adunarea de la alba iulia a reprtezentantilor romanilor din Banat, Transilvania si Tara Ungureasca decreteaza unirea acestor teritorii cu Romania. S-au precizat programe de aplicatie pentru:


autonomia provizorie a teritoriilor pana la intocmirea constitutiei (1923)

libertatea poparelor conlocuitoare (minoritatile aveau dreptul sa fie reprezentati in Parlament si sa-si creeze partide intr-o deplina egalitate politica. Ex. Partidul Maghiar in 1922, Partidul Evreiesc 1931)

libertatea si egalitate confesionalademocratia in viata publica

reforma agrara si reforma legislativa


Potrivit Constitutiei din 1923, Romania era o monarhie constitutionala, stat national, unitar, indivizibil, cu teritoriul inalienabil. Reforma constitutionala din 1923 reprezinta de fapt actualizari la realitatile politice, economice si sociale ala vremurilor a constitutiei din 1866 din 138 de articole, 78 s-au pastrat din cea din 1866).


In perioada ce a urmat marii uniri in structura populatiei marea majoritate ramane clasa taranimii (aprox 80 % din populatie). Datorita reformei agrare in urma careia 1,4 milioane de familii de tarani au fost improprietarite clasa taranimii de mijloc a cunoscut o crestere importanta.


In aceasta mare zi care dupa 1989 a fost declarata Ziua Nationala a Romaniei s-a realizat prin unificare administrativa crearea unui stat puternic,intregit, ce a modificat balanta economica si de ptere a regiunii.


Document Info


Accesari: 1803
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )