Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Scoala

istorie








scoala exista,ca industrie,dinjurul anului1831,fara a avea local propiu. In 1850se construieste un local cu 2 sali in paranteza una pentru Primarie si una pentru scoala inchizi paranteza pe terenul actualei scoli.Este atestata documentar din anul1864 cand,pe langa invatatorul 727t1910h Dumitru Nitescu, apare cel de-al doilea invatator Constantin Diaconescu.Īn aceasta perioada, unitatea respectiva scolariza elevi din satele Horezu-Poenari,Nitoiesti,Valea Stanciului si Goroglea. Ulterior in paranteza 1872 inchizi paranteza, elevii din Valea Stanciului se muta īn localul nou construit, numarul elevilor de la horezu-Poenari reducāndu-se,scoala aflāndu-se īntr-o stare avansatade degradare fizica. Īn 1894,scoala avea 5 clase cu 49elevi.Ritmulde crestere era de 5 elevi la 5 ani. Īn1912-1914 se constata o crestere brusca a efectivului,ajungāndu-se la 103 elevi. Mentionam ca majoritatea covārsitoare a elevilor era de sex masculin.Exemplu: 1894-1895:2 Fete la clasa adoua, 1902-1903:doar fiica īnvatatorului Ioan Constantinescu,care apare la clasa a-5a. Explicatia: masa de tarani era departe de a īnselege marele beneficiu al īnvataturii de carte.Faptul de a nu-si trimite copiii la scoala era ceva obisnuit. Īn perioada primului razboi mondial starea scolii era destulde proasta.Exemplu: nu s-au putut tine sedintele cercurilor prntru ca ploua īn scoala. Īn 1903,apare cea de-a doua scoala din satul Grecesti,unde īnvatatorulera Ioan Precorian.Īntr-o cererea acestuia,se constata ca primarul comunei īntārzia sa le plateasca salariile.Dotarea scolii era slaba si cu materiale si mobilier,harti insuficiente,clase neīncalzite,salarii mici.Īntr-o scrisoare a īnvatatorului Dumitru Nitescu din Horezu Poenari catre subprefectul plasei Jiul de Jos: Cerem īmpiedicari,ca nefiind odaiasi,si locuitorii nu-si trimit copiii la īnvatatura,perdem timpul īn zadar .situatia este caracteristica perioadei primelor decenii.



scolile aveau banci lungi , table de lemn , masa si scaunul īnvatatorului si un portret agatat īn fata. Procentul de promovabilitate se situa īn jur de 20.

scoala din Grecesti a funtionat ca scoala cu clasele I -VII , pāna in perioada celui de-al II-lea razboi , cānd elevii s-au īmputinat. Absolventii claselor primare urmau gimnaziul la Horeyu-Poenari , pāna īn anul 1962. Din acest an apare clasa a V-a īn acest sat , unde , pe lānga cele    doua Sali se mai costruiesc īnca doua.

Numarul populatiei scolare creste īn aceasta perioada si la scoala Horezu-Poenari , unde , localul construit īn 1901 cu patru sali de clasadevine insuficient si , lānga el , se mai constrieste un altlocal cu doua Sali de clasa si cacelarie (1959).



Document Info


Accesari: 2173
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )