Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PRIMUL RAZBOI MONDIAL(1914-1918)

istorie


       PRIMUL RAZBOI MONDIAL(1914-1918)


 Relatia internationale la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea    Relatiile erau tensionate ca urmare a rivalitatilor dintre marile puteri pentru impartirea si reimpartirea lumii,in vederea acapararii surselor de materii prime,a pietelor de desfacere,a mainii de lucru ieftine si a sferelor de influenta.

    In functie de anumite interese comune se constituie o serie de aliante militare:     

      -Tripla alianta(Puterile Centrale) din Germania,Austro-Ungaria si Italia

      -Tripla intelegere(Antanta) din Anglia,Franta,Rusia

    In 1883 Romania a aderat la alianta puterilor centrale pentru a se pune la adapost de pretentiile teritoriale ale Rusi 21421c218v ei.

De atunci si pana astazi gestul Romaniei a fost dezbatut pro si contra.Cu toate acestea relatiile dintre romania si Austro-Ungaria au fost incordate in primul rand din cauza romanilor din imperiul austro-ungar,guvernul Romaniei sprijinind miscarea nationala romaneasca din imp. Austro-Ungar.

     Ca urmare a constituirii aliantelor militare si a incordarii relatiilor internationale s-a accentuat cursa inarmarilor fiecare mare putere urmarind sa fie cat mai inarmata pentru a nu fi surprinsa de un potential asalt.In acest sens un mare rol l-a avut revolutia industriala(transporturile feroviare,armata motorizata,artileria,aviatia si mitralierele).

     Deci in I razboi mondial un rol important l-au avut mijloacele tehnice la care s-au adaugat mijloacele ideologice nationaliste,patriotismul manifestat printr-o larga participare populara.

Cauze:

Rivalitatea intre marile puteri pentru impartirea si reampartirea lumii.

Caracterul a fost nedrept din partea marilor puteri.

In razboi au fost nevoite sa intre si popoare si state mai mici care au facut-o pentru alte cauze.

Apararea independentei(Belgia);obtinerea independentei nationale si formarea de state nationale(cehii,slovacii si polonezii);intregirea nationala(Romania).

  -Acestia au luptat pentru o cauza dreapta

Pretextul razboiului

      Asasinarea printului mostenitor Franz Ferdinand al Austro-Ungariei si a sotiei sale la Sarajevo de catre un student sarb (28 iunie 1914).

Izbucnirea

      Dupa asasinatul de la Sarajevo,Austro-Ungariei a pus Serbiei o serie de conditii umilitoare care in final au fost acceptate.Cu toate acestea la 28 iulie 1914, Austro-Ungaria sfatuita de Germania a declarat razboi Serbiei pentru ca Germania era cea mai pregatita pentru razboi si nu voia sa rateze ocazia declansarii razboiului.Intr-o saptamana au intrat in razboi toate statele aliate cu 2 exceptii: Italia si Romania(neutre).

Desfasurarea

      Germania vroia sa duca un razboi fulger(blitz crieg)din 2 motive:

1.era cea mai pregatita pentru razboi si voia sa valorifice aceasta stare de lucruri

2.era constienta ca Antanta are un potential economic superior dar nepus pe picior de razboi si ca poate recruta aliati mai numerosi si mai puternici ceea ce s-a si intamplat (Japonia 1914,Italia 1915,Romania 1916,Grecia si S.U.A. 1917),pe cand de partea puterilor centrale au intrat Turcia in 1914 si Bulgaria 1915.


     In tot timpul razboiului au existat mai multe fronturi,2 fronturi principale:

-in V Germania -> Anglia,Franta si Belgia

-in E Rusia        -> Austro-Ungaria si Germania

Fronturi secundare-Serbia cu Austro-Ungaria

                               -Japonia cu Germania

    Germania vroia sa-si indrepte toata atentia asupra Frantei pentru a o scoate din razboi fara ca Anglia sa debarce pe continent,dupa care sa scoata din razboi si Rusia pe frontul de E.Numai ca pe frontul de E a infrant Austro-Ungaria si trecut la contraofensiva apropiindu-se de granita Germaniei carea fost nevoita sa transfere trupe de pe frontul de V pe cel de E,astfel fronturile s-au echilibrat.Din acest moment a disparut posibilitatea razboiului fulger devenind razboi de pozitii sau de transee(asa va ramane pana la sfarsit).


Germania incepe "razoiul total" adica folosirea gazelor toxice si a submarinelor.


-va folosi razboiul sumarin inclusiv impotriva neutrilor ceea ce determina intrarea in razboi a S.U.A. , prima interventie americana pe continent,aceasta venind in srijinul Antantei cu un urias potential economic si uman.Cu toate acestea in a doua jumatate a anului 1917, Germania avea inca initiativa profitand de situatia din Rusia.Aici o situatie anarhica a dus la izbucnirea revolutiei bolsevice(comuniste),la iesirea Rusiei din razboi,ceea ce a dus la prabusirea frontului de E, al Antantei(Rusia a incheiat pace separata cu Germania,lucru pe care a trebuit sa il faca si Romania).

     Totusi in a doua parte a anului 1918 raportul de forte intre cele doua tabere s-a modificat  fundamental pentru ca de o parte Antanta s-a fortificat prin punerea pe picior de razboi a uriasului sau potential economic si prin recrutarea de aliati numerosi si puternici,iar pe de alta parte Puterile Centrale s-au epuizat economic ceea ce a accentuat stare de nemultumire generala, Austro-Ungaria chiar dezmembrandu-se!

     In toamna lui 1918 rand pe rand aliatii Germaniei au capitulat, iar la 11 noiembrie 1918 a capitulat si Germania semnand armistitiul Compiegne.

      Astfel s-a sfarsit primul razboi mondial care a durat aproape 4 ani si jumatate si s-a soldatat cu:  -70 mil. de mobilizati(militari)

     -10 mil. de morti

                     -22 mil. raniti dintre care 3.500.000. invalizi

                     -mii de localitati distruse(in Franta 1500 localitati)

                     -viata economica a Europei a fost dezorganizata

                     -suderinte,traume psihice incalculabile

Tratatele de pace

     Ultima perioada a razboiului a fost dominata de accentuarea curentului pacifist.

     Tratativele de pace s-au desfasurat la Paris si in imprejurimile sale in prezenta a delegatilor a 27 de state beligerante(participante la razboi) de pe toate continentele (ianuarie 1919 noiembrie 1920).

     Dupa un razboi mondial a urmat o conferinta de pace mondiala.

     Discutiile s-au purtat numai intre aliatii invingatori,invinsii avand doar dreptul de a face observatii in scris,iar hotararile s-au luat intr-un cadru foarte restrans de catre "cei patru mari" : S.U.A. ,Anglia,Franta,Italia(Japonia nu a avut pretentii in Europa).


      Rusia sovetica nu a participat la tratativele de pace,nu le-a semnat si le-a recunoscut niciodata. 

Baza de discutii a pus programul in 14 puncte al presedintelui american Wilson:

   -dreptul popoarelor la autodeterminare

   -suprimarea barierelor economice

   -reducerea inarmarilor

   -retragerea puterilor centrale din teritoriile ocupate

   -crearea societatii natiunilor cu scopul de a furniza garantii reciproce pentru independenta                 

    statelor indiferent de marimea lor(de a feri omenirea de un nou razboi mondial)

   In timpul tratativelor au existat destule divergente intre statele invinse si cele invingatoare, intre cele invingatoare si chiar intre "cele patru mari".

   Tratativele de pace au fost semnate de catre aliatii invingatori pe de o parte,iar pe de alta parte de fiecare stat invins.

   Tratatel de pace au fost semnate astfel:


 -cu Germania la Versailes

 -cu Austria la Saint-Germain

 -cu Bulgaria la Nevilly


-cu Ungaria la Triamon

 -cu Turcia la Sevres

Principalele prevederi teritoriale

Germania

-a pierdut Alsacia si Lorena si de asemeni teritorii in favoarea Poloniei,Belgiei si Danemarcei(8mil. loc.)

-provincia industriala Saar era administrata de societatea natiunilor

-pe malul Rinului la granita cu Franta se crea o zona demilitarizata de 50 km

-a pierdut coloniile din Extremul Orient in favoarea Japoniei si Angliei

-armata era redusa la 100.000 de oameni si 5.000 de ofiteri(de la 15-16 mil la inceput).

-ii erau interzise constructia de submarine,aviatie militara si marina militara.

Austro-Ungaria

-s-a dezmembrat,din ea formandu-se 2 state nationale Austria si Ungaria,locuite majoritar de etnici austrieci si maghiari

-din restul imperiului s-au format noi state independente: Cehoslovacia si Polonia si s-au intregit altele:Romania,Iugoslavia etc.

-armata iugoslava era redusa la 30.000 de oameni,la fel si cea ungara

Bulgaria

-a pierdut in teritorii in favoarea Geciei,Iugoslaviei si Macedoniei

-armata a fost redusa la 20.000 de oameni

Turcia

-a pierdut Adrianopolul,Palestina,Mesopotamia

-armata a fost redusa la 50.000 de oameni

Rusia

-s-au desprins state independente noi ca de ex: Finlanda,Lituania.Estonia,Letonia

         Evident tratatele de pace de dupa primul razboi mondial nu au satisfacut toate pretentiile statelor invingatoare,in urma lor aparand noi nemultumiri etnice.

 -in Iugoslavia au aparut noi minoritati(germanii din regiunea sudeta a Cehoslovaciei)

       In plus Germania a fost considerata principalul vinovat, motiv pentru care i s-au impus despagubiri de razboi enorme,nerealiste -motive de framantari internationale si dupa razboi.  

       Tot prin tratatele de pace de la Paris s-a construit Societatea Natiunilor cu scopul de a rezolva pe calea pasnica neantelegerile dintre state si pentru a impiedica pe viitor declansarea unui nou razboi mondial,relatiile internationale bazandu-se pe justitie si onoare.

        Tratativele de la Paris si imprejurimile sale intrate in istorie sub numele de sistemul de la Versailes au fost completate cu hotararile conferintei de la Washington 1921-1922 care au adus reglementari suplimentare in special pentru Extremul Orient Pacific unde era interesata Japonia.In plus a mai reglementat raportul de forte intre marile puteri.Neagu MariusDocument Info


Accesari: 9774
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )