Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...Plan propriu de securitate si sanatate in munca

management
ALTE DOCUMENTE

Evolutia productiei de otel
Cresterea pasarilor
PROCESUL DE GARANTARE A CALITĂŢII DE TIP 6S
ETAPELE VAZARII
Management de proiect
MANAGEMENT FINANCIAR
Lucrare MANAGEMENTUL STRATEGIC IN CADRUL HOTELULUI MAJESTIC
PREZENTAREA GENERALA A HOTELULUI MAJESTIC
INTREPRINDEREA – AGENT ECONOMIC SI OBIECT AL CONDUCERII
MANAGEMENTUL RISCURILOR/ PROBLEMELORPLAN PROPRIU

DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA


Prezentul PLAN PROPRIU DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA se adreseaza activitatilor din domeniul electric in santiere pe care le desfasoara personalul delegat al:

S.C. _____ _______ ______ _____ _______ ______ __________ si are caracter de Norma Interna Obligatorie.Legislatia determinanta

Legea 319/2006, Legea Securitatii si Sanatatii in Munca;

H.G. nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii Securitatii si Sanatatii in Munca;

H.G. 1091/2006 hotarare privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locuri de munca

H.G. 1146/30.08.2006 hotarare privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentele de munca

HG 1048/09.08.2006 hotarare privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locuri de munca

H.G. nr. 300/02.03.2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile;

Instructiuni proprii de Securitate si Sanatate in Munca;

Instructiunile de lucru.


Sectiunea I – Date de identificare


Numele Antreprenorului: _____ _______ ______ _______________

Adresa: _____ _______ ______ _____ _______ ______ __________

Numele conducatorului unitatii: _____ _______ ______ _____ _______ ______ ________

Telefonul conducatorului unitatii: _____ _______ ______ _____ _______ ______ _______

Nr. lucratorilor in santier pe baza de tabel nominal si act de identitate

Numele si prenumele persoanei desemnate sa conduca lucrarile: _____ _______ ______ _________

Telefonul persoanei desemnate sa conduca lucrarile: _____ _______ ______ _________;

Data inceperii lucrarilor (intrarii in santier): _________________, Data finalizarii (Data iesirii din santier):___________________, Durata lucrarilor: _____ _______ ______ ______;

Numele lucratorului cu atributii in  Securitatea si Sanatatea in Munca

FOLOSESTE METODE SIGURE DE LUCRU !!!!

 

ASA NU

 

ASA DA

 

NU RISCA !!!!

 
Telefonul lucratorului cu atributii in Securitatea si Sanatatea in Munca _____ _______ ______ ______PROCESUL TEHNOLOGIC


Operatiunile de montaj, interventii si reparatii electrice se vor face conform procesului tehnologic de lucru care se gaseste la seful punctului de lucru, respectandu-se toate operatiile in vederea eliminarii riscurilor ce ar putea genera evenimente nedorite.RISCURI PREVIZIBILE


electrocutare prin atingere directa sau indirecta

lovire, ranire de catre piesele grele: acces in zone cu pericol ridicat acces auto si utilaje

caderi in goluri/camine neacoperite, in santuri rezultate in urma sapaturilor, si nesemnalizate;

netaluzarea, neasigurarea si/sau nesprijinirea peretilor santurilor care sunt sapate

trecerea prin zona de actiune a mijloacelor de transport si a utilajelor;

cadere de obiecte (scule);

nefolosirea echipamentului de protectie asigurat.

cadere de la acelasi nivel (impiedicare, alunecare);

ranire, lovire;

caderi;

caderi pe suprafete alunecoase;

loviri de materiale;

manipularea pentru fixare a maselor prea grele – afectiuni dorsolombare;

MASURI PENTRU ASIGURAREA SANATATII SI SECURITATII LUCRATORILOR


Accesul in santier se va face pe la punctul de inregistrare a zilei de lucru, in general in mod grupat, a intregii echipe. Personalul care intra in santier se va inregistra la intrarea in santier dupa cum prevad instructiunile coordonarii de securitate si sanatate in munca (inregistrare la poarta, completare permis de lucru in incinta santierului, etc.). Caile de acces trebuie urmate si respectate.

Nu va fi admis in santier, in executie, personal muncitor, tehnic sau ingineresc, fara a avea efectuata vizita medicala valabila, pentru activitatea ce o desfasoara.

Fisele de protectie a muncii pentru personalul delegat sa lucreze in santier vor urma executanti in santier si vor sta la conducatorul locului de munca.

Alcool si drogurile sunt interzise cu desavarsire in santier. Nicio persoana care a consumat alcool sau droguri si care mai poate prezenta urme ale unor asemenea substante in circulatia sanguina NU va fi admisa in santier. Acest lucru se va verifica, in acest sens existand posibilitatea de a se efectua teste prin sondaj. Orice persoana care refuza testarea, sau care in urma testarii va fi depistata cu urme de alcool, droguri, sau alte substante incompatibile cu calitatea de angajat aflat in timpul programului de lucru – va fi data afara din santier. Mancarea trebuie consumata numai in cabinele destinate luarii mesei. Stingatoarele de incendiu din dotarea se vor atinge, actiona si se vor folosi numai in cazuri justificate.

Intreg personalul din santier trebuie sa-si desfasoare activitatea conform sarcinii de lucru primita respectand instructiunile de lucru si instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca.

Nu va fi permis accesul in santier si pe punctele de lucru adiacente santierului (ateliere, statii electrice) fara echipament de protectie si de lucru;

Echipamentul individual de protectie  trebuie purtat tot timpul. Minimul obligatoriu in santier pentru personalul ce executa lucrari electrice:

a) Casca de protectie;

b) Ochelari protectie;

c) Manusi de protectie;

d) Incaltaminte protectie electroizolanta cu insertie de otel – cizme sau bocanci);

e) Veste sau jachete in functie de anotimp;

f) Haine adecvate (salopete);

g) Vesta reflectorizanta.

Personalul care va fi gasita nepurtand echipamentul individual de protectie corespunzator nu va fi acceptat in santier si trimis acasa. Este interzisa utilizarea telefoanelor, a aparaturii cu casti in incinta santierului, inafara celor dedicate productiei.

La inceperea programului de lucru, conducatorii formatiilor de lucru, sefii de echipa, maistrii, tehnicieni sau inginerii, vor efectua instruirea privind specificul activitatilor zilei, instructiuni de lucru, evidentierea riscurilor specifice si masuri de combatere.

La inceperea programului de activitate vor fi verificate toate uneltele, sculele, utilajele, mijloacele auto si alte mijloace de productie, asupra starii de functionare si nu se va lucra daca acestea nu corespund din punct de vedere al securitatii muncii. Nu vor fi admise in santier autovehicule sau utilaje care prezinta scurgeri de carburanti, lubrifianti, sau alte substante ce pot polua mediul inconjurator sau pot avea impact direct sau indirect asupra acestuia.

Personalul cu functie de conducere (sefi de echipa, maistri, tehnicieni, ingineri) vor verifica la inceperea programului starea echipamentului de protectie si de lucru, si nu va permite accesul in santier sau desfasurarea activitatii, fara echipament corespunzator.

Supravegherea de catre conducatori locurilor de munca a personalului din executie se face permanent.

Nu vor fi stabilite fronturi de lucru cu un singur executant. Vor fi identificate de catre conducatorii locurilor de munca toate pericolele tehnologice, de accidentare sau imbolnavire profesionala ce pot aparea sau exista la locul de munca, si vor fi aduse la cunostinta personalului din executie, la inceperea programului, sau ori de cate ori acestea apar in activitatea de executie.

Conducatorii locurilor de munca vor stabili caile de acces in santier cu mentionarea locurilor periculoase, a golurilor, gropilor, cablurilor electrice sub tensiune, etc., in vederea eliminarii la maxim a posibilitatilor de producere de accidente sau imbolnaviri profesionale.

Nu va fi admis accesul personalului la inaltime, daca nu are efectuata vizita medicala pentru lucru la inaltime.

Nu va fi permis accesul personalului la inaltime fara a fi dotat cu centuri de siguranta, hamuri, cordeline sau alte mijloace de protectie impuse de locul de munca respectiv. Conducatorii locurilor de munca vor urmari permanent personalul ce lucreaza la inaltime, mai ales asupra modului de utilizare a echipamentului de protectie. Pe fiecare front de lucru se va numi o persoana prin Decizie, pentru supravegherea lucrului la inaltime cu nacele, macarale, P.R.B.-uri si alte mijloace si utilaje pentru lucru la inaltime.

Nu se vor utiliza piese, scule, utilaje, echipamente sau accesorii care nu sunt in stare buna de utilizare si prin care s-ar crea un pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala.

Nu va fi primit personal nou in executie, pana nu i se va face instruirea pe linie de Securitate si Sanatate in Munca la schimbarea locului de munca, care va cuprinde: prezentarea locului de munca, prezentarea riscurilor de accidentare, prezentarea pericolelor tehnologice, prezentarea cailor de acces in santier si a altor masuri ce se impun sau sunt impuse de conditiile de executie.

Toate unitatile din executie vor avea in santier dosar de S.S.M., care trebuie sa cuprinda:

Fise individuale de S.S.M. si PSI pentru intreg personalul cu acces in santier;

Fise de aptitudini (fise medicale) sau stampila medicului de Medicina Muncii, la sfarsitul fiselor individuale;

Instructiuni proprii de lucru, pe faze de executie si pe proces tehnologic;

Decizii privind responsabilitatile de Securitate si Sanatate in Munca si PSI a personalului;.

Nu se vor incepe sau continua lucrari de sapaturi, umplere goluri, ziduri de sprijin sau orice alt gen de operatii, fara protejarea impotriva surparii sau a alunecarii frontului.

Nu se vor executa sau continua operatii in preajma malurilor de pamant, pana nu se vor executa operatiile de sprijinire impotriva surparii.


Toate cablurile electrice atat la interior cat si la exterior, vor fi pozate corespunzator, in vederea eliminarii riscului producerii de accidente, prin impiedicare sau electrocutare (strapungerea izolatiei la trecerea cu diferite utilaje, masini, alte scule din cadrul procesului de productie).

Se vor executa masuratori la prizele de pamant si se vor executa impamantari aferente consumatorilor de energie electrica. Conducatorii locurilor de munca au obligatia, potrivit legii, sa ia si alte masuri de Securitate si Sanatate in Munca, Protectia Mediului si PSI, pe care le cred de cuviinta, in afara celor stipulate in prezentul act, pentru eliminarea posibilitatilor de producere de accidente, imbolnaviri profesionale sau accidente tehnice.

Utilajele si echipamentele nu trebuie manipulate/conduse decat de catre o persoana calificata si care este posesoare a unui certificat de autorizare valabil.

Scarile mobile nu vor fi folosite decat pentru lucrari de scurta durata si doar daca nici o masura alternativa de acces nu este posibila. Scarile trebuie sa fie asigurate la varf si sustinute de o alta persoana, la sol.

Toate scarile de acces trebuie legate de esafodaj. Toate platformele schelelor trebuie sa fie dotate cu balustrada, bara intermediara si scandura de bord. Toate elementele platformei trebuie asigurate impotriva miscarilor accidentale si nu trebuie sa aiba goluri. Schelele trebuie montate doar de catre persoane competente si trebuie sa intruneasca standardele cerute.

Este interzis lucrul de pe capre de lemn, butoaie, caramizi, sau alte improvizatii.

Pentru prevenirea caderilor in gol, orice zona in care exista riscul de cadere trebuie sa fie protejata cu balustrazi/bariere corespunzatoare. Lucrul la peste 2 m se considera lucru la inaltime si este obligatoriu a se purta hamurile de siguranta fixate – asigurate corespunzator pentru a elimina riscul caderii.

Cand se foloseste o platforma mobila de acces, toate persoanele de pe platforma trebuie sa poarte hamuri fixate de platforma.

Nici o persoana in afara de electricianul de santier numit nu va face conectari sau deconectari, altele decat cele de la prizele electrice sau triplu stecher, sau sa modifice alimentarea electrica temporara. Improvizatiile electrice pentru iluminat, gatit, incalzire, etc. nu sunt permise.

Lucrari sub incidenta ISCIR se realizeaza doar cu personal atestat (sudori, macaragii, legatori de sarcina) de organisme abilitate si cu utilaje si echipamente corespunzatoare din punct de vedere tehnic si destinate acestor lucrari;

Transportul prefabricatelor se va face pe cai de acces amenajate cu rezistenta adecvata tonajului incarcaturii.

Manevrarea si depozitarea prefabricatelor se va efectua in siguranta, pentru evitarea rasturnarii sau deteriorarii prin lovire.Se interzice cu desavarsire circulatia persoanelor pe sub sarcina suspendata in carligul macaralei.

Manevrarea elementelor prefabricate, din momentul descarcarii de pe mijlocul de transport si pana la fixare se va face cu ajutorul franghiilor, care trebuie sa aiba lungimea adecvata lucrarii respective.

Permisele de lucru sunt necesare pentru lucrarile cu foc deschis, de excavatii, lucrari electrice, lucrari de acoperis, in spatii inguste, etc..

In caz de incendiu sau urgenta se intrerupe orice activitate si tot personalul se aduna intr-un loc special desemnat (loc de adunare in caz de urgenta).

Toti recipientii cu gaz (acetilena, s.a.) vor fi dotati cu opritoare de flacara.

In timpul lucrarilor in care riscul de incendiu este mare, nu este permisa folosirea lampilor portabile cu halogen. Daca exista alta alternativa, atunci lampile vor fi protejate cu un grilaj metalic si fixate pe suporti stabili, pe perete sau pe picioare. Prevenirea incendiilor se discuta ori de cate ori este nevoie.

Resturile de materiale sau materiale inflamabile nu vor fi depozitate in incaperi.

Este interzisa arderea resturilor de orice fel.

Este interzisa aprinderea focurilor pentru topirea materialelor bituminoase; acest lucru se va face folosind butelii de gaz si nu mai pe baza permisului de lucru.

Este interzisa incalzirea cu solbe cu lemne sau alte materiale inflamabile. Incalzirea se va face numai cu incalzitoare electrice autorizate.

Nici un recipient cu gaz nu va ramane in santier decat in locuri amenajate si care vor fi ingradite si asigurate. De asemenea, aceste locuri vor fi pastrate curate de orice alte resturi de materiale.

Materialele inflamabile vor fi depozitate in afara cladirilor in locuri special amenajate sau in containere rezistente la foc.

Manipularea substantelor inflamabile se va face cu mare atentie respectandu-se indicatiile si instructiunile acelui produs.

Folosirea instalatiilor improvizate pentru incalzire este strict interzisa.

In cazul situatiilor de urgenta (incendii, explozii, munitie neexplodata, inundatii, inzapezirii, cutremur, etc.) aveti obligatia de a respecta instructiunile specifice dupa caz (se gasesc la dosar) si instructiunile din partea comandamentelor locale din zona in care va aflati.

Orice eveniment pe linie de Securitate si Sanatate in Munca, Protectie a Mediului si AII, va fi adus de indata la cunostinta sefului de santier sau la numarul de telefon 112.

Cercetarea evenimentelor descrise sau enumerate mai sus se va face in baza legislatiei in vigoare

Tot personalul de executie al acestui santier are obligatia de a cunoaste si respecta acest PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUCA, acesta realizandu-se prin instruirea personalului si consemnarea in fisa de instructaj pentru Protectia Muncii si Situatii de Urgent&# 242d35c 259;, pe baza de semnatura.


ORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCA


Inainte de inceperea lucrului conducatorul formatiei de munca este obligat sa se asigure:

Daca tuturor lucratorilor li s-a facut instruirea in conformitate cu cerintele minime si tematica de instruire.

Daca printre personalul care urmeaza sa execute lucrari de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire exista persoane bolnave, obosite sau sub influenta bauturilor alcoolice.

Daca toti lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie corespunzator activitatilor ce le au de executat.

Daca sculele, dispozitivele si utilajele ce urmeaza a fi folosite sunt in buna stare.

Existenta unor situatii neconforme cu punctele a, b, c, d, atrage automat obligativitatea neacceptarii la lucru a persoanei respective.

Personalul muncitor va executa numai lucrarile incredintate de conducatorul formatiei de munca si numai acela pentru care este calificat si autorizat.

Lucrarile de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire care urmeaza sa se efectueze in spatii in care se afla utilaje, echipamente si instalatii in functiune (gaze, abur, apa supraincalzita etc.) se vor executa numai pe baza de fisa tehnologica de executie a lucrarii care va cuprinde obligatoriu masurile de securitate a muncii ce urmeaza a fi adoptate.

La lucrarile de instalatii care se executa in exteriorul cladirilor in aproprierea unor mase metalice sau retele electrice, vor fi luate masuri contra descarcarilor electrice. In timpul ploilor insotite de descarcari electrice va fi intrerupt lucrul, iar muncitorii se vor adaposti in locuri protejate.

Toate locurile de munca unde exista pericolul de intoxicare, sufocare, electrocutare, cadere de la inaltime etc., vor fi marcate cu tablite avertizoare, iar spatiul respectiv va fi izolat si imprejmuit fata de zona inconjuratoare prin bariere, balustrade etc..

Toate suprafetele pe care se circula (podete, pasarele, platforme etc.) vor fi in permanenta mentinute in stare de curatenie, indepartandu-se orice urma de noroi sau grasimi care ar putea provoca caderea prin alunecare a personalului muncitor.

Locurile de munca de pe caile publice vor fi astfel amenajate incat sa asigure circulatia pietonilor si vehiculelor in deplina siguranta, in conformitate cu Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de drumuri, poduri si constructii cai ferate.


ILUMINAT, VENTILATIE


Locurile de munca vor fi iluminate corespunzator si dupa caz vor fi ventilate, in vederea eliminarii riscului de accidentare sau imbolnavire profesionala datorat gazelor nocive sau explozive ce se pot produce in timpul lucrului sau din alte cauze.Suprafetele de circulatie si zonele in care se afla aparatele de inregistrare a diversilor parametri vor fi iluminate, pentru a fi oricand posibila distingerea clara a inscriptiilor de pe cadranele aparatelor de masura si control, culorile conventionale ale conductelor si cablurilor, capacele si chepengurile, scarile de acces, tablitele avertizoare etc..

Lampile electrice portabile folosite pentru iluminatul locurilor de munca vor fi alimentate la tensiune foarte joasa de maximum 24 V.

ACCESUL IN SPATII FOARTE PERICULOASE


Accesul lucratorilor in retelele de canalizare sau de termoficare, camine, camere de deversare, canale vizitabile si alte constructii anexe, subterane, sau in legatura directa cu spatiile prin care circula apele uzate se va face numai dupa aerisirea spatiilor respective.

Aerisirea se va face prin ridicarea capacelor de la caminele situate in zona in care lucreaza, precum si de la caminele din amonte.

Conducatorul formatiei de lucru este obligat sa controleze daca s-a facut aerisirea spatiilor de lucru, verificand cu aparatura adecvata lipsa substantelor nocive (oxid de carbon, bioxid de carbon, metan, hidrogen sulfurat etc.) si numai dupa aceea va dispune intrarea lucratorilor.


Este interzisa folosirea flacarii deschise (hartie, lumanare, chibrit etc.) pentru detectarea existentei gazelor din camine, canale, puturi, rezervoare etc.

Intrarea in camine, puturi, camere de vizitare, canale vizitabile, decantoare, bazine de aerare, rezervoare etc., se va face numai cu echipament de protectie.

In cazul in care constructiile respective nu sunt prevazute cu scari fixe, se vor utiliza scari mobile, cu lungimi care sa depaseasca cu cel putin 1 m adancimea la care se coboara.

Lucrarile in puturi, camine adanci, rezervoare de combustibil sau substante toxice etc., vor fi executate de echipe alcatuite din minimum doua persoane, dintre care unul intra in interior fiind legat cu funie e centura de siguranta; celalalt ramane la suprafata pentru a-l supraveghea sau scoate afara in caz de pericol.
Lucratorii prevazuti la articolul precedent vor fi bine instruiti in ceea ce priveste aplicarea metodelor de salvare in caz de accident sau asfixiere.

Este interzisa ridicarea cu mana a capacelor de fonta ale caminelor. In acest scop vor fi utilizate carlige speciale, rangi de fier sau tarnacoape.

Se interzice circulatia lucratorilor pe conducte indiferent de diametrul acestora sau de inaltimea la care se afla montate, iar trecerea peste conducte, cand nu exista o alta posibilitate, se va face cu scari duble fixe, pasarele, podete, amenajate in punctele cu cel mai usor acces si prevazute cu mana curenta.MANIPULAREA, TRANSPORTUL SI DEPOZITAREA MATERIALELOR

In operatiile de manipulare, transport si depozitare a materialelor, utilajelor si sculelor pentru lucrari de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire se vor respecta Normele specifice de securitate a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare sau cu mijloace mecanizate si depozitarea materialelor.

Incarcarea, descarcarea, manipularea si asezarea materialelor, utilajelor si a sculelor pentru instalatii tehnico-sanitare si de incalzire se vor executa de personal specializat si dotat cu echipament individual de protectie corespunzator.

Materialele se vor depozita pe sortimente, in stive sau stelaje, asigurate impotriva rostogolirii sau miscarilor necontrolate.
Transportul sculelor de mana se va face in ladite sau truse speciale a caror masa nu va depasi 20 kg.

Se interzice aruncarea materialelor si sculelor devenite disponibile in timpul lucrului si in mod special a celor aflate in sapaturi adanci sau pe schele. Acestea vor fi ridicate sau coborate cu grija pentru evitarea accidentelor.

Inainte de inceperea operatiilor de incarcare si descarcare a vehiculelor la rampa, intre aceasta si vehicul se va aseza un podet de trecere, pentru preluarea denivelarilor existente.

Podetele orizontale sau inclinate, destinate circulatiei si operatiilor de transport manual vor fi dimensionate, astfel incat sa reziste la greutatea sarcinilor. Ele vor fi nealunecoase si prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru evitarea deplasarilor in timpul lucrului.

In cazul cand operatiile de incarcare si descarcare a unor materiale se executa manual, podetele inclinate vor fi prevazute cu sipci transversale la o distanta de 300 – 400 mm intre ele sau cu alte mijloace care sa impiedice alunecarea lucratorilor.

Inainte de inceperea operatiilor de incarcare si descarcare dintr-un mijloc de transport, prin franarea pe teren orizontal si prin franare si saboti de oprire pe teren in panta.

Se interzice deplasarea vehiculelor in timpul efectuarii operatiilor de incarcare si descarcare.

Distanta minima libera dintre doua mijloace de transport alaturate, ce se incarca sau descarca simultan, se va stabili de la caz la caz de catre conducatorul lucrarii, in functie de felul mijlocului de transport, de caracteristicile materialelor manipulate, de conditiile terenului etc. astfel incat sa fie exclusa posibilitatea de accidentare.


SAPATURI IN VEDEREA INGROPARII DE CABLURI ELECTRICE

Lucrarile de sapatura necesare executarii santurilor, canalelor, caminelor, puturilor, precum si altor activitati specifice instalatiilor tehnico – sanitare si de incalzire se vor executa numai pe baza de proiect si fisa tehnologica.

La executarea lucrarilor de sapatura se vor respecta prescriptiile tehnice si de prevenire a accidentelor si imbolnavirilor profesionale pentru lucrari geotehnice de excavatii, fundatii, terasamente, nivelari si consolidari de teren.

Inainte de inceperea lucrarilor de sapatura se va urmari stabilirea existentei si naturii instalatiilor subterane si felul cum sunt amplasate sub pamant.Inceperea executarii lucrarilor de sapatura este permisa numai pe baza unui acord incheiat de executant si unitatea careia ii apartin instalatiile subterane.

In cazul cand in timpul lucrului se descopera constructii si instalatii subterane, care nu s-au cunoscut dinainte, se intrerup imediat lucrarile si se evacueaza personalul muncitor pana la identificarea instalatiilor descoperite. Numai dupa luarea masurilor de protectie necesare se va putea continua lucrul.

Se interzice executarea sapaturilor in apropierea cablurilor electrice subterane, daca nu au fost scoase de sub tensiune. In cazuri deosebite, cand intreruperea curentului nu se poate face, lucrarile se vor executa numai cu luarea de masuri care sa asigure securitatea lucratorilor. In acest caz se interzice folosirea rangilor, tarnacoapelor si a penelor metalice. Saparea pamantului in apropierea cablurilor electrice sub tensiune se va face cu deosebita atentie, fara a se executa loviri bruste si numai sub supravegherea conducatorului formatiei de lucru.

In cazul in care este posibila o eventuala emanatie de gaze toxice sau inflamabile, personalul muncitor va fi prevenit si instruit special in privinta masurilor de protectie.

Se vor opri lucrarile si se va evacua personalul muncitor din zona sapaturilor, puturilor, santurilor etc. atunci cand se constata existenta gazelor.

Lucrarile se vor relua numai dupa eliminarea completa a gazelor din zona sapaturilor si numai dupa luarea unor masuri sigure impotriva unor emanatii ulterioare.

In cazul in care se intampina dificultati la evacuarea completa a gazelor, din zona sapaturii, personalul muncitor va fi dotat cu masti de protectie corespunzatoare .

Se vor lua totodata toate masurile necesare pentru prevenirea unor explozii sau incendii.

Daca imbracamintea drumului sau soselei este alcatuita din bolovani sau pietre pavele, acestea vor fi stivuite cu grija pentru a nu se produce accidente prin caderea lor in santuri in timpul lucrului.

Asfaltul decupat va fi asezat in gramezi pe trotuare.

Pamantul rezultat din sapaturi sau imbracamintea desfacuta va fi asezat in partea opusa celei pe care vor fi aduse materialele. Pamantul va fi asezat la o distanta de minimum 0,7 m de la marginea santului, iar in cazul santurilor adanci la o distanta de minimum 1 m.

Sunt interzise sapaturile de rectificare la nivelul fundului santului. Rectificarea fundului santului se va realiza incepand sapatura de la partea superioara a santului.

La spargerea bolovanilor cu barosul si dalta, muncitorii sunt obligati sa poarte ochelari de protectie.
ORGANIZAREA SANTIERULUI


Caile rutiere pentru accesul si circulatia pe santier trebuie executate cu precadere inaintea inceperii lucrarilor de baza si marcate cu indicatoare de semnalizare rutiera pentru circulatie.

Pentru circulatia mijloacelor de transport auto trebuie aplicate prevederile Codului circulatiei rutiere.

Circulatia mijloacelor de transport in incinta santierului trebuie sa se faca pe cai rutiere special amenajate.

Zonele periculoase trebuie sa fie marcate prin inductoare de securitate, corespunzatoare standardelor, iar noaptea accesul in zona trebuie sa fie semnalizat prin lumini de culoare rosie.

La autovehiculele cu instalatie de franare pneumatica sau hidraulica coborarea pantelor trebuie sa se faca fara oprirea motorului, folosindu-se frana de motor.

Coborarea pantelor trebuie facuta cu motorul cuplat in treapta de viteza cu care s-a urcat.

Trecerea vehiculelor peste linii de cale ferata prin locuri neamenajate, conform reglementarilor normativelor in vigoare pentru transporturi feroviare este interzisa.

Viteza de circulatie la trecerile de nivel peste calea ferata nu trebuie sa fie mai mare de 10 km/ h.In interiorul santierului viteza de circulatie trebuie sa se limiteze in functie de starea cailor de circulatie, conditiile de vizibilitate li circulatia personalului.,

Se interzice stationarea utilajelor autopropulsate la o distanta mai mica de 2,5 m de linia ferata.

Cand lipsesc trotuarele, pietonii trebuie sa circule pe partea stanga a cailor de circulatie, in directia lor de mers.

Traversarea cailor de circulatie de catre pietoni trebuie sa se faca numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje. Atunci cand acestea lipsesc, traversarea trebuie sa se faca dupa ce, in prealabil, pietonii s-au asigurat ca nu exista vreun pericol.

Trecerile pentru salariati, situate pe terenuri in trepte, pe taluzuri si pe cele cu inclinare mai mare de 20 0 , trebuie prevazute cu rampe de acces sau cu scari cu balustrade.Acolo unde trecerea se face prin acelasi loc cu vehiculele, calea de acces a personalului trebuie sa se amenajeze pe una din laturile trecerii, fiind despartita de calea de acces a vehiculelor printr-o balustrada.

Locurile de munca periculoase sau cele pe langa c are exista o circulatie intensa trebuie sa fie ingradite si semnalizate prin placi avertizoare ziua si noaptea.

Pasarelele, scarile si platformele de lucru de langa utilajele de constructii trebuie sa fie ingradite de intretinute in stare de curatenie.

Gropile si puturile de foraj de pe teritoriul santierului trebuie acoperite si ingradite.

Locurile de trecere pentru oameni sau vehicule, peste gropi, benzi transportoare sau alte masini in miscare, trebuie amenajate cu podete de trecere, construite in functie de conditiile de lucru.

Zona santierului trebuie marcata pentru a se evita accesul persoanelor straine in santier. Lucrarile de constructii situate de o parte sau de alta a drumurilor trebuie sa fie ingradite.

Pentru a preveni caderea oamenilor, a sculelor si a materialelor, podinile chelelor si ale rampelor de acces situate mai sus de 1 m de la nivelul solului sal al planseului trebuie sa fie ingradite cu parapete.

In cazul schelelor de fatada, la cladirile situate in lungul drumurilor publice, podina de lucru trebuie sa aiba spre drum o viziera de protectie inclinata in sus. Latimea vizierei nu trebuie sa fie mai mica de 1 m.Se interzice executarea de lucrari, circulatia sau stationarea utilajelor pe marginile sapaturilor, ale albiilor de rauri, ale canalelor si ale gropilor la distante mai mici de :

0,5 m de panta unui debleu ;

1 m de panta unui rambleu;

2 m de la marginea sapaturilor executate fara sprijiniri de maluri,

In timpul noptii trebuie sa fie iluminate caile ferate, scarile de acces, trecerile pentru salariati, depozitele, caile de circulatie pentru salariati spre si dinspre locul de munca, locurile de munca de pe santier si din interiorul cladirii.

Se interzice depozitarea materialelor grele la distante mai mici de 1 m de marginea sapaturilor, a gropilor, a albiilor de rau si a canalelor.

Manipularea, transportul si depozitarea materialelor pe santier trebuie sa se faca conform reglementarilor normative in vigoare.

Se interzice traversarea podurilor daca nu sunt plantate indicatoare de semnalizare standardizate, de tonaj si gabarit.

Remorcarea utilajelor defecte trebuie sa fie facuta numai de catre tractoare singulare ( necuplate cu alte utilaje ), a caror forta de carlig corespunde fortei de tractiune necesara. Remorcarea trebuie sa se execute numai cu ajutorul unei bare rigide de remorcare lunga de cel putin 4 m. Se interzice folosirea cablurilor sau a lanturilor pentru remorcare

Pornirea utilajelor trebuie sa se execute in conformitate cu instructiunile tehnice de exploatare a acestora, folosind sistemele de pornire cu care este echipat fiecare utilaj.

Pornirea utilajelor prin remorcare este admisa in cazuri exceptionale si numai prin folosirea barei rigide de remorcare.

Se interzice incalzirea baii de ulei cu foc deschis.

Se interzice exploatarea concomitenta a doua sau mai multor utilaje pe niveluri diferite, situate pe aceeasi verticala.

In caz de incendiu trebuie sa se foloseasca stingatorul portativ din dotarea utilajului, iar focul sa fie acoperit cu prelate ; se interzice stingerea focului cu apa. Toate utilajele trebuie sa fie dotate cu stingatoare.

Se interzice folosirea utilajului pentru executarea altor lucrari decat cele indicate in Cartea tehnica a utilajului.

In timpul lucrului este interzisa intrarea persoanelor straine in cabina mecanicului.

Evacuarea molozului si a deseurilor de materiale de pe cladirile in constructie si de pe schele, de la o inaltime mai mare de 4 m, trebuie facuta cu ajutorul jgheaburilor inchise sau in containere. Capatul inferior al jgheaburilor inchise trebuie sa se afle la o inaltime de cel mult 1 m deasupra solului. In cazul in care acest lucru nu este posibil, capatul inferior al jgheabului trebuie plasat intr-un buncar de depozitare, pentru a se evita producerea prafului.

Se interzice intrarea salariatilor in locurile periculoase datorita existentei gazelor ( uscarea peretilor cu gaze naturale si zone cu emanatii de gaze naturale sau intrarea in puturi de sondaje etc. ).

In cazul in care in timpul lucrului este posibila o eventuala emanatie de gaze toxice sau inflamabile, salariatii trebuie preveniti asupra pericolului si instruiti in privinta ,masurilor de protectie a muncii. Santierele respective trebuie sa fie inzestrate cu un numar suficient de detectoare de gaze si cu aparate de respirat cu circuit inchis.

Gropile de fundatii, santurile, gramezile de materiale pulverulente etc. situate in apropierea instalatiilor pentru spalat pietris, nisip sau a altor instalatii care intrebuinteaza in timpul functionarii cantitati mari de apa trebuie sa fie protejate impotriva infiltrarii acestor ape.

Elementele in miscare ale utilajelor, sculelor electrice care pot cauza accidente trebuie echipate cu aparatori de protectie, conform reglementarilor normativelor in vigoare,.

Culorile de siguranta utilizate pentru vopsirea utilajelor trebuie sa corespunda reglementarilor normativelor in vigoare.

Elementele de comanda ale utilajelor trebuie astfel amplasate incat sa fie vizibile si sa poata fi manevrate de la locul de munca fara deplasarea salariatului.

Elementele de comanda nu trebuie amplasate in zone cu pericol de accidentare ( in apropierea organelor in miscare neprotejate ale utilajului sau in zone de expulzare a materialului prelucrat ).

Destinatia si sensul de actionare a elementelor de comanda trebuie indicate prin simboluri sau inscriptii executate clar si vizibil ,plasate cat mai aproape de acestea.

Elementele de comanda si pozitiile lor functionale trebuie marcate in culori distincte.

Sensul de actionare a elementelor de comanda manuala trebuie sa corespunda cu sensul de miscare a organului de masina comandat.

Protectia impotriva electrocutarii prin atingere directa la echipamentele e electrice de pe utilaje trebuie sa se realizeze prin utilizarea carcaselor de protectie si izolarea suplimentara a partilor active.

Deschiderea carcaselor de protectie trebuie sa se realizeze prin unul din urmatoarele moduri: utilizand o cheie speciala sau cu blocaje electrice ori mecanice care deconecteaza partile active cand se incearca indepartarea aparatorii de protectie.

Izolatia suplimentara trebuie sa acopere complet partile active si trebuie sa fie rezistenta la solicitari fizice si chimice.

Protectia impotriva electrocutarii prin atingere indirecta trebuie realizata conform reglementarilor normativelor in vigoare.

Utilajele fixe ori mobile trebuie astfel amplasate incat distantele minime dintre gabaritul lor functional maxim si celelalte elemente inconjuratoare sa fie minimum 800 mm.

Montarea utilajelor trebuie facuta direct pe pardoseala sau pe fundatii speciale, rezistente, in functie de felul utilajelor.

Utilajele care produc socuri, vibratii si zgomot trebuie montate la sol pe fundatii proprii independente, fara legatura cu elementele cladirii.EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE SI IMBOLNAVIRE PROFESIONALA PENTRU PENTRU PERSONALUL CE EXECUTA LUCRARI ELECTRICE PE SANTIERE
Procesul de munca
Personalul care executa lucrari electrice in santier executa, intretine si raspunde de buna functionare a instalatiilor electrice, de asemenea are ca sarcina de munca punerea/scoaterea de sub tensiune la cerere a utilajelor ce intra/ies in reparatie, supravegheaza si intretine motoarele electrice ale utilajelor de productie executa diferite montaje electrice dupa proiecte predefinite.


2. Elementele componente ale sistemului de munca evaluat


2.1. Mijloace de productie
Banc de lucru;


Truse de scule cu surubelnite, chei diferite, clesti si patente, lampa de control, etc.


Diverse scule electrice de mana;


Echipament individual de protectie;


Compresor;


Robot pornire – redresor baterie;


Lampa portabila;


Pistol - ciocan de lipit;


Voltmetru;


Aparat de incalzit manual;


Tablouri electrice;


Generator electric.


Dulapuri si fisete;


Schele;


Scari;2.2. Sarcina de munca
Isi desfasoara activitatea in interiorul societatii si are responsabilitati de executie;


Ingrijeste, intretine si raspunde de buna functionare a instalatiilor electrice si iluminatul exterior;


Are in gestiune si intretine tablourile electrice interioare si exterioare;


Verifica si contorizeaza periodic, consumul de energie electrica al locatiilor de lucru;


Raspunde material pentru neglijentele si defectiunile provocate la instalatia electrica, precum si de materialele electrice care i se atribuie pentru reparatii;


Vegheaza permanent la preintampinarea incendiilor si procedeaza conform normelor P.S.I. stabilite in unitate;


Indeplineste orice alte sarcini primite din partea conducerii in limita calificarii sale;

Mediul de munca
Electricianul isi desfasoara activitatea atat in incinta inchisa cat si in aer liber.

Spatiile respective sunt caracterizate de:iluminatul este natural si artificial, uneori redus in interiorul tablourilor electrice;


radiatii electromagnetice;


diferente de temperatura;


curenti de aer prin deschiderea usilor si ferestrelor;


zgomot din cauzautilajelor in functiune;3. Factori de risc identificati


3.1. Factori de risc proprii mijloacelor de productie


Factori de risc mecanic


Lovire de catre mijloacele de transport auto sau utilaje din incinta societatii;


Autodeclansarea miscarii functionale a unor echipamente tehnice neasigurate la oprire;


Cadere de scule si materiale de la inaltime (lucrul pe aceeasi verticala);


Surpari necontrolate;


Proiectare de corpuri sau particule la spargerea accidentala a izolatorilor sau la ruperea accidentala a resortului dispozitivului de actionare a intreruptorului sau explozia acestuia;


Jet de ulei la explozia accidentala a transformatoarelor/intreruptoarelor;


Suprafete periculoase: suprafete alunecoase, acoperite cu ulei, gheata;


Contact direct cu suprafete sau contururi periculoase (intepatoare, taioase, abrazive) suprafete nedebavurate;


3.2. Factori de risc proprii mediului de munca


Factori de risc termic


Temperatura ridicata a elementelor metalice cu expunere directa la radiatia solara, contacte electrice imperfecte cu incalziri locale;


Temperatura coborata a elementelor metalice atinse, in timpul iernii (piese, scule, elemente de izolatie);


Flame - Surprinderea de catre arcul electric in urmatoarele cazuri: manevrarea unui aparat de comutatie in sarcina sau pe scurtcircuit, aparitia accidentala a tensiunii de la consumatorii dotati cu grupuri electrogene, apropierea de o instalatie aflata sub tensiune;Factori de risc electric


Curent electric electrocutare prin atingere directa: defecte de izolatie, defecte de protectie, ingradire si avertizare, etc.


Curent electric:electrocutare prin atingere indirecta: defectiuni la instalatia de impamantare si nelegare la nulul de protectie, lipsa unor circuite de protectie, lucrul in incinte cu umiditate si scurgeri de apa, aparitia tensiunii de pas;Factori de risc chimic


Lucrul cu substante caustice – spray-urile degresante si de contact;


Contact direct al epidermei cu substante cancerigene – lucrul pe stalpi creuzotati si gudronati;


Substante inflamabile (lucrul cu alcool tehnic);


Factori de risc fizic


Temperatura aerului scazuta in anotimpul rece (lucrul in aer liber, in posturile subterane);


Curenti de aer la lucrul in aer liber (lucrul la cote);


Umiditatea relativa a aerului ridicata din cauza lucrului in subsolurile cladirilor;


Nivel de iluminare scazut : lucrul pe timp de noapte, lucrul in posturile subterane;Calamitati naturale – seism, surpari de teren, prabusiri de copaci;


Lucrul in conditii de mediu deosebite: grindina, viscol, vant;


Pulberi pneumoconiogene – praf, particule provenite de la locurile de munca invecinate;


Factori de risc chimic


Gaze sau vapori inflamabili sau explozivi in instalatiile subterane, din cauza acumularilor de gaz metan infiltrate in posturile subterane si subsolurile blocurilor;


Gaze toxice la spargerea sau fisurarea accidentala a buteliilor de gaz, stingatoarelor;


Factori de risc biologic


Microorganisme in suspensie in apropierea punctelor de colectare gunoi din vecinatatea locurilor de munca;


Contact cu animale periculoase: sobolani, caini, viespi, albine;


3.3. Factori de risc proprii sarcinii de munca


Continut necorespunzator


Neprecizarea in sarcina de munca a sarcinilor suplimentare;


Neefectuarea testarii si autorizarii interne PM anuale;


Neverificarea periodica a mijloacelor de protectie;


Solicitare fizica


Pozitii de lucru vicioase sau fortate: lucru in spatii inguste, greu accesibile;


Solicitare psihica


Stres cauzat de ritm mare de munca, decizii dificile in timp scurt, constientizarea riscului de electrocutare;


3.4. Factori de risc proprii executantului


Actiuni gresite


Manevre gresite (neidentificarea corecta a partilor din instalatii);


Comenzi gresite;


Utilizarea gresita a mijloacelor de protectie;


Montarea scurtcircuitoarelor mobile fara verificarea prealabila a lipsei tensiunii;


Neintreruperea tensiunii in cazul lucrarilor ce necesita acest lucru;


Nesincronizarea lucrului intre membrii formatiei;


Apropierea de instalatiile aflate sub tensiune la o distanta mai mica decat cea admisa prin norme;


Nerespectarea succesiunii operatiunilor la efectuarea manevrelor la instalatia electrica;


Executarea de manevre in afara dispozitiilor primite;


Stationari si deplasari in afara sarcinilor de munca in apropierea instalatiilor aflate sub tensiune sau pe caile de acces auto si CF;


Nefolosirea funiei de ajutor in cazul lucrului la inaltime si la lucrul in posturile subterane;


Cadere la acelasi nivel prin dezechilibrare, alunecare, impiedicare (suprafete denivelate, alunecoase, elemente aparent pozate la sol);


Cadere de la inaltime prin pasire in gol, alunecare, dezechilibrare (de pe acoperisurile caselor, de pe scari de lemn/metalice, din cosul telescopului);


Comunicari accidentogene


Intelegere gresita la comunicarile prin statia radio sau telefonul mobil;


Omisiuni


Omiterea unei operatii din foaia de manevra de executie;


Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare (cizme electroizolante, casca de protectie, viziera, casca de protectie cu viziera, manusi electroizolante, costum termorezistent);


Utilizarea indicatoarelor de tensiune cu un singur sistem de avertizare (optic) in locul celor cu doua sisteme de avertizare (optic si acustic);


Lucrul cu echipamente necertificate din punct de vedere al calitatilor de securitate (prajini electroizolante, scurtcircuitoare mobile);

UNITATEA

S.C. ____________________


Fisa de evaluare a locului de munca

NUMAR PERSOANE EXPUSE: _____


DURATA EXPUNERII: h
LOCUL DE MUNCA

PERSONALUL CE EXECUTA LUCRARI ELECTRICE PE SANTIERE


COMPONENTA SISTEMULUI DE MUNCA

FACTORI

DE RISC

IDENTIFICATI

FORMA CONCRETA DE MANIFESTARE A FACTORILOR DE RISC

CONSECINTA MAXIMA PREVIZIBILA

CLASA

DE GRAVITATE

CLASA DE

PROBABI-

LITATE

NIVEL

PARTIAL

DE

RISC

Mijloace de productie

Factori de risc mecanic

Lovire de catre mijloacele de transport auto sau utilaje din incinta societatii;

DECES


Autodeclansarea miscarii functionale a unor echipamente tehnice neasigurate la oprire;

INV GR III


Cadere de scule si materiale de la inaltime (lucrul pe aceeasi verticala);

DECES


Surpari necontrolate;

DECES


Proiectare de corpuri sau particule la spargerea accidentala a izolatorilor sau la ruperea accidentala a resortului dispozitivului de actionare a intreruptorului sau explozia acestuia;

DECES


Jet de ulei la explozia accidentala a transformatoarelor/intreruptoarelor;

INV GR III


Suprafete periculoase: suprafete alunecoase, acoperite cu ulei, gheata;

ITM 3-45 zile


Contact direct cu suprafete sau contururi periculoase (intepatoare, taioase, abrazive) suprafete nedebavurate;

ITM 3-45 zile
Mediu de Munca

Factori de risc termic

Temperatura ridicata a elementelor metalice cu expunere directa la radiatia solara, contacte electrice imperfecte cu incalziri locale;

ITM 3-45 zile


Temperatura coborata a elementelor metalice atinse, in timpul iernii (piese, scule, elemente de izolatie);

ITM 3-45 zile


Flame - Surprinderea de catre arcul electric in urmatoarele cazuri: manevrarea unui aparat de comutatie in sarcina sau pe scurtcircuit, aparitia accidentala a tensiunii de la consumatorii dotati cu grupuri electrogene, apropierea de o instalatie aflata sub tensiune;

DECES

Factori de risc electric

Curent electric electrocutare prin atingere directa: defecte de izolatie, defecte de protectie, ingradire si avertizare, etc.

DECES


Curent electric:electrocutare prin atingere indirecta: defectiuni la instalatia de impamantare si nelegare la nulul de protectie, lipsa unor circuite de protectie, lucrul in incinte cu umiditate si scurgeri de apa, aparitia tensiunii de pas;

DECES

Factori de risc chimic

Lucrul cu substante caustice – spray-urile degresante si de contact;

ITM 3-45 zile


Contact direct al epidermei cu substante cancerigene – lucrul pe stalpi creuzotati si gudronati;

DECES


Substante inflamabile (lucrul cu alcool tehnic);

ITM 45-180 zile

Factori de risc fizic

Temperatura aerului scazuta in anotimpul rece (lucrul in aer liber, in posturile subterane);

ITM 45-180 zile


Curenti de aer la lucrul in aer liber (lucrul la cote);

ITM 45-180 zile


Umiditatea relativa a aerului ridicata din cauza lucrului in subsolurile cladirilor;

ITM 3-45 zile


Nivel de iluminare scazut : lucrul pe timp de noapte, lucrul in posturile subterane;

ITM 3-45 zile


Calamitati naturale – seism, surpari de teren, prabusiri de copaci;

DECES


Lucrul in conditii de mediu deosebite: grindina, viscol, vant;

ITM 3-45 zile


Pulberi pneumoconiogene – praf, particule provenite de la locurile de munca invecinate;

ITM 3-45 zile

Factori de risc chimic

Gaze sau vapori inflamabili sau explozivi in instalatiile subterane, din cauza acumularilor de gaz metan infiltrate in posturile subterane si subsolurile blocurilor;

DECES


Gaze toxice la spargerea sau fisurarea accidentala a buteliilor de gaz, stingatoarelor;

DECES

Factori de risc biologic

Microorganisme in suspensie in apropierea punctelor de colectare gunoi din vecinatatea locurilor de munca;

ITM 3-45 zile


Contact cu animale periculoase: sobolani, caini, viespi, albine;

ITM 3-45 zile
Sarcina de Munca

Continut necorespunzator

Neprecizarea in sarcina de munca a sarcinilor suplimentare;

DECES


Neefectuarea testarii si autorizarii interne PM anuale;

DECES


Neverificarea periodica a mijloacelor de protectie;

DECES

Solicitare fizica

Pozitii de lucru vicioase sau fortate: lucru in spatii inguste, greu accesibile;

ITM 3-45 zile

Solicitare psihica

Stres cauzat de ritm mare de munca, decizii dificile in timp scurt, constientizarea riscului de electrocutare;

ITM 45-180 zile
Executant

Actiuni gresite

Manevre gresite (neidentificarea corecta a partilor din instalatii);

DECES


Comenzi gresite;

DECES


Utilizarea gresita a mijloacelor de protectie;

DECES


Montarea scurtcircuitoarelor mobile fara verificarea prealabila a lipsei tensiunii;

DECES


Neintreruperea tensiunii in cazul lucrarilor ce necesita acest lucru;

DECES


Nesincronizarea lucrului intre membrii formatiei;

DECES


Apropierea de instalatiile aflate sub tensiune la o distanta mai mica decat cea admisa prin norme;

DECES


Nerespectarea succesiunii operatiunilor la efectuarea manevrelor la instalatia electrica;

DECES


Executarea de manevre in afara dispozitiilor primite;

DECES


Stationari si deplasari in afara sarcinilor de munca in apropierea instalatiilor aflate sub tensiune sau pe caile de acces auto si CF;

DECES


Nefolosirea funiei de ajutor in cazul lucrului la inaltime si la lucrul in posturile subterane;

DECES


Cadere la acelasi nivel prin dezechilibrare, alunecare, impiedicare (suprafete denivelate, alunecoase, elemente aparent pozate la sol);

INV GR III


Cadere de la inaltime prin pasire in gol, alunecare, dezechilibrare (de pe acoperisurile caselor, de pe scari de lemn/metalice, din cosul telescopului);

DECES

Comunicari accidentogene

Intelegere gresita la comunicarile prin statia radio sau telefonul mobil;

DECES

Omisiuni

Omiterea unei operatii din foaia de manevra de executie;

DECES


Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare (cizme electroizolante, casca de protectie, viziera, casca de protectie cu viziera, manusi electroizolante, costum termorezistent);

DECES


Utilizarea indicatoarelor de tensiune cu un singur sistem de avertizare (optic) in locul celor cu doua sisteme de avertizare (optic si acustic);

DECES


Lucrul cu echipamente necertificate din punct de vedere al calitatilor de securitate (prajini electroizolante, scurtcircuitoare mobile);

DECES


Personalul ce executa lucrari electrice pe santiere


 
6. Nivelurile partiale de risc pe factori de risc

 

Personalul ce executa lucrari electrice pe santiere


 
7. LEGENDAF1

Lovire de catre mijloacele de transport auto sau utilaje din incinta societatii;

F2

Autodeclansarea miscarii functionale a unor echipamente tehnice neasigurate la oprire;

F3

Cadere de scule si materiale de la inaltime (lucrul pe aceeasi verticala);

F4

Surpari necontrolate;

F5

Proiectare de corpuri sau particule la spargerea accidentala a izolatorilor sau la ruperea accidentala a resortului dispozitivului de actionare a intreruptorului sau explozia acestuia;

F6

Jet de ulei la explozia accidentala a transformatoarelor/intreruptoarelor;

F7

Suprafete periculoase: suprafete alunecoase, acoperite cu ulei, gheata;

F8

Contact direct cu suprafete sau contururi periculoase (intepatoare, taioase, abrazive) suprafete nedebavurate;

F9

Temperatura ridicata a elementelor metalice cu expunere directa la radiatia solara, contacte electrice imperfecte cu incalziri locale;

F10

Temperatura coborata a elementelor metalice atinse, in timpul iernii (piese, scule, elemente de izolatie);

F11

Flame - Surprinderea de catre arcul electric in urmatoarele cazuri: manevrarea unui aparat de comutatie in sarcina sau pe scurtcircuit, aparitia accidentala a tensiunii de la consumatorii dotati cu grupuri electrogene, apropierea de o instalatie aflata sub tensiune;


F12

Curent electric electrocutare prin atingere directa: defecte de izolatie, defecte de protectie, ingradire si avertizare, etc.

F13

Curent electric:electrocutare prin atingere indirecta: defectiuni la instalatia de impamantare si nelegare la nulul de protectie, lipsa unor circuite de protectie, lucrul in incinte cu umiditate si scurgeri de apa, aparitia tensiunii de pas;


F14

Lucrul cu substante caustice – spray-urile degresante si de contact;

F15

Contact direct al epidermei cu substante cancerigene – lucrul pe stalpi creuzotati si gudronati;

F16

Substante inflamabile (lucrul cu alcool tehnic);

F17

Temperatura aerului scazuta in anotimpul rece (lucrul in aer liber, in posturile subterane);

F18

Curenti de aer la lucrul in aer liber (lucrul la cote);

F19

Umiditatea relativa a aerului ridicata din cauza lucrului in subsolurile cladirilor;

F20

Nivel de iluminare scazut : lucrul pe timp de noapte, lucrul in posturile subterane;


F21

Calamitati naturale – seism, surpari de teren, prabusiri de copaci;

F22

Lucrul in conditii de mediu deosebite: grindina, viscol, vant;

F23

Pulberi pneumoconiogene – praf, particule provenite de la locurile de munca invecinate;

F24

Gaze sau vapori inflamabili sau explozivi in instalatiile subterane, din cauza acumularilor de gaz metan infiltrate in posturile subterane si subsolurile blocurilor;

F25

Gaze toxice la spargerea sau fisurarea accidentala a buteliilor de gaz, stingatoarelor;

F26

Microorganisme in suspensie in apropierea punctelor de colectare gunoi din vecinatatea locurilor de munca;

F27

Contact cu animale periculoase: sobolani, caini, viespi, albine;

F28

Neprecizarea in sarcina de munca a sarcinilor suplimentare;

F29

Neefectuarea testarii si autorizarii interne PM anuale;

F30

Neverificarea periodica a mijloacelor de protectie;

F31

Pozitii de lucru vicioase sau fortate: lucru in spatii inguste, greu accesibile;

F32

Stres cauzat de ritm mare de munca, decizii dificile in timp scurt, constientizarea riscului de electrocutare;

F33

Manevre gresite (neidentificarea corecta a partilor din instalatii);

F34

Comenzi gresite;

F35

Utilizarea gresita a mijloacelor de protectie;

F36

Montarea scurtcircuitoarelor mobile fara verificarea prealabila a lipsei tensiunii;

F37

Neintreruperea tensiunii in cazul lucrarilor ce necesita acest lucru;

F38

Nesincronizarea lucrului intre membrii formatiei;

F39

Apropierea de instalatiile aflate sub tensiune la o distanta mai mica decat cea admisa prin norme;

F40

Nerespectarea succesiunii operatiunilor la efectuarea manevrelor la instalatia electrica;

F41

Executarea de manevre in afara dispozitiilor primite;

F42

Stationari si deplasari in afara sarcinilor de munca in apropierea instalatiilor aflate sub tensiune sau pe caile de acces auto si CF;

F43

Nefolosirea funiei de ajutor in cazul lucrului la inaltime si la lucrul in posturile subterane;

F44

Cadere la acelasi nivel prin dezechilibrare, alunecare, impiedicare (suprafete denivelate, alunecoase, elemente aparent pozate la sol);

F45

Cadere de la inaltime prin pasire in gol, alunecare, dezechilibrare (de pe acoperisurile caselor, de pe scari de lemn/metalice, din cosul telescopului);

F46

Intelegere gresita la comunicarile prin statia radio sau telefonul mobil;

F47

Omiterea unei operatii din foaia de manevra de executie;

F48

Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare (cizme electroizolante, casca de protectie, viziera, casca de protectie cu viziera, manusi electroizolante, costum termorezistent);

F49

Utilizarea indicatoarelor de tensiune cu un singur sistem de avertizare (optic) in locul celor cu doua sisteme de avertizare (optic si acustic);

F50

Lucrul cu echipamente necertificate din punct de vedere al calitatilor de securitate (prajini electroizolante, scurtcircuitoare mobile);FISA DE MASURII PROPUSE PENTRU LOCUL DE MUNCA

Personalul ce executa lucrari electrice pe santiere

S.C. _____ _______ ______ _____ _______ ______ ________

Nr. Crt

LOC DE MUNCA / FACTOR DE RISC

NIVELE

RISC

MASURA PROPUSA

Masuri tehnice

Masuri organizatorice

Masuri de alta natura


COMPETENTE

SI

RASPUNDERI


TERMENE
F13

Curent electric:electrocutare prin atingere indirecta: defectiuni la instalatia de impamantare si nelegare la nulul de protectie, lipsa unor circuite de protectie, lucrul in incinte cu umiditate si scurgeri de apa, aparitia tensiunii de pas;


Eliminarea improvizatiilor de natura electrica. Mentinerea in buna stare a continuitatii legaturilor de impamantare. Eliminarea scurgerilor de apa meteorica si a celor de infiltratie in instalatiile electrice.Iesirea din zona cu tensiune mare de pas se va face cu pasi mici si adaugati.

Instruire pentru conștietizarea riscului. In caz de producere a evenimentului se va intrerupe mai intai sursa de alimentare și apoi se va interveni. HG/1091/2006

Instruire de prim ajutor in caz de electrocutare.

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Permanent        Periodic


F11

Flame - Surprinderea de catre arcul electric in urmatoarele cazuri: manevrarea unui aparat de comutatie in sarcina sau pe scurtcircuit, aparitia accidentala a tensiunii de la consumatorii dotati cu grupuri electrogene, apropierea de o instalatie aflata sub tensiune;


Executarea manevrelor conform foi de manevra aprobate de conducerea unitații. Montarea de protecții privind apariția tensiunilor accidentale.

Instruire pentru conștietizarea riscului. In caz de producere a evenimentului se va intrerupe mai intai sursa de alimentare și apoi se va interveni.

Instruire de prim ajutor in caz de electrocutare, arsuri. Se va asigura la punctele de lucru trusa medicala cu complet pentru arsuri.

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Permanent        Periodic


F6

Jet de ulei la explozia accidentala a transformatoarelor/intreruptoarelor;


Revizia periodica a AMC și a dispozitivelor de siguranța/protecție montate pe ET. Verificari periodice conform carților tehnice rezistențele de izolație cu buletine PRAM,

Instruire pentru conștietizarea riscului. In caz de producere a evenimentului se va intrerupe mai intai sursa de alimentare și apoi se va interveni.

Instruire de prim ajutor in caz de electrocutare, arsuri. Se va asigura la punctele de lucru trusa medicala cu complet pentru arsuri.

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Periodic           Permanent


F5

Proiectare de corpuri sau particule la spargerea accidentala a izolatorilor sau la ruperea accidentala a resortului dispozitivului de actionare a intreruptorului sau explozia acestuia;


Folosirea EIP (viziera de protectie), salopeta din doc, mentinerea distantei minime de protectie .     

Instruire pentru conștietizarea riscului. In caz de producere a evenimentului se va intrerupe mai intai sursa de alimentare și apoi se va interveni. HG 1091/2006.

Instruire de prim ajutor - ranire. Prezența trusei de prim ajutor.

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

De cate ori situația o impune.                Permanent


F12

Curent electric electrocutare prin atingere directa: defecte de izolatie, defecte de protectie, ingradire si avertizare, etc.


Izolarea tuturor partilor active. Legarea la pamant si in scurt circuit a instalatiilor electrice in rezerva calda sau rece. Ingradirea zonelor unde pot aparea tensiuni periculoase. .

Instruire pentru conștientizarea riscului și masuri de prevenire. Verificarea scoaterii de sub tensiune și blocare punere sub tensiune.

Instruire prim ajutor -electrocutare. Montare de placute avertizoare de interdictie.

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Permanent        Periodic


F48

Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare (cizme electroizolante, casca de protectie, viziera, casca de protectie cu viziera, manusi electroizolante, costum termorezistent);


Verificarea prin sondaj a utilizarii EIP in concordanța cu sarcina de munca.

Instruire pentru conștientizarea riscului. RI.

Reevaluare in vederea acordarii EIP

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Periodic Imediat


F50

Lucrul cu echipamente necertificate din punct de vedere al calitatilor de securitate (prajini electroizolante, scurtcircuitoare mobile);


Achiziționarea de echipamente certificate

Instruire pentru conștientizarea riscului.

Elaborare de planuri de cheltuieli

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Permanent        Periodic


F30

Neverificarea periodica a mijloacelor de protectie;


Verificarea periodica a EIP și inlocuirea celor necorespunzatoare

Instruire din HG1091/2006


Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Periodic


F3

Cadere de scule si materiale de la inaltime (lucrul pe aceeasi verticala);


Stabilirea programului de lucru la inceputul activitații astfel incat sa se evite riscul.

Instruire pentru conștientizarea riscului


Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Periodic

9. Interpretarea rezultatelor evaluarii


Nivelul de risc global calculat pentru locul de munca


Personalul  ce executa lucrari electrice pe santiere

este de


valoare

care il

incadreaza in categoria locurilor de munca cu nivel

de risc

mic

nedepasind

valoarea acceptabila (3,5).
Rezultatul este sustinut de “Fisa de evaluare“ din care se observa ca totusi ca din totalul de


factori de risc identificati,


depasesc, ca nivel partial de risc,

valoarea acceptabila 3:incadrandu-se in categoria de risc mediu (4)
incadrandu-se in categoria de risc mare(5)
incadrandu-se in categoria de risc foarte mare (6)Cei


factori de risc ce se situeaza in domeniul inacceptabil sunt:
F3.  Cadere de scule si materiale de la inaltime (lucrul pe aceeasi verticala); (nivel partial de risc 4)


F5.  Proiectare de corpuri sau particule la spargerea accidentala a izolatorilor sau la ruperea accidentala a resortului dispozitivului de actionare a intreruptorului sau explozia acestuia; (nivel partial de risc 5)


F6.  Jet de ulei la explozia accidentala a transformatoarelor/intreruptoarelor; (nivel partial de risc 5)


F11.  Flame - Surprinderea de catre arcul electric in urmatoarele cazuri: manevrarea unui aparat de comutatie in sarcina sau pe scurtcircuit, aparitia accidentala a tensiunii de la consumatorii dotati cu grupuri electrogene, apropierea de o instalatie aflata sub tensiune;
(nivel partial de risc 5)


F12.  Curent electric electrocutare prin atingere directa: defecte de izolatie, defecte de protectie, ingradire si avertizare, etc. (nivel partial de risc 4)


F13.  Curent electric:electrocutare prin atingere indirecta: defectiuni la instalatia de impamantare si nelegare la nulul de protectie, lipsa unor circuite de protectie, lucrul in incinte cu umiditate si scurgeri de apa, aparitia tensiunii de pas;
(nivel partial de risc 6)


F30.  Neverificarea periodica a mijloacelor de protectie; (nivel partial de risc 4)


F48.  Neutilizarea echipamentului individual de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare (cizme electroizolante, casca de protectie, viziera, casca de protectie cu viziera, manusi electroizolante, costum termorezistent); (nivel partial de risc 4)


F50.  Lucrul cu echipamente necertificate din punct de vedere al calitatilor de securitate (prajini electroizolante, scurtcircuitoare mobile); (nivel partial de risc 4)Pentru diminuarea sau eliminarea celor


factori de risc care se situeaza in

domeniul inacceptabil), sunt necesare masurile generic prezentate in “Fisa de masuri propuse”.In ceea ce priveste repartitia factorilor de risc pe surse generatoare, situatia se prezinta

dupa cum urmeaza:
- factori de risc proprii mijloacelor de productie;

- factori de risc proprii mediului de munca;

- factori de risc proprii sarcinii de munca;


- factori risc proprii executantului.
Din analiza fisei de evaluare se constata ca


respectiv,dintre factorii de risc identificati pot avea consecinte ireversibile asupra executantului

(invaliditate si deces), ceea ce arata ca desi incidenta este mai mica, dupa gravitate, locul de

munca prezinta pericol ridicat de accidentare.

10. Ponderea factorilor de risc identificati dupa elementele sistemului de munca

 PLANUL DE PREVENIRE SI PROTECTIE


Loc de munca/post de lucru

Riscuri evaluate

Masuri tehnice

Masuri organizatorice

Masuri igienico-sanitare

Masuri de alta natura

Actiuni in scopul realizarii

Termen de realizare

Persoana care raspunde realizarea masurii

Observatii
Organe de masini in miscare (prindere, antrenare parti a corpului la interventii asupra partii electrice a betonierei);

Evidențierea competențelor de reparații, asigurarea corecta a utilajului inainte de intervenții si blocarea comenzilor;

Intocmirea,verificarea si respectarea graficelor de revizii si reparatii.

Efectuarea instruirii S.S.M.


Echipament de lucru adecvat.

Dotarea corespunzatoare a angajatului.

Permanent

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa cazDeplasari ale mijloacelor de transport (lovire, strivire de mijloace de transport auto si/sau CF, lucru afara – neatentie);


Prelucrarea in cadrul instruirilor de S.S.M., Codul Rutier si regulamentul de aplicare al acestuia si sa se efectueze testarea anuala a conducatorilor auto.

Intarirea sistemului decontrol intern si luarea de masuri drastice impotriva angajatilor care se expun inutil sau nu respecta legislatia.


Semnalizarea zonelor cu risc ridicat de pericol si a utilajelor din incinta atelierului

Aplicarea de indicatoare


Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa cazAlunecare, cadere libera, rasturnarea ecipamentelor demontate;

Purtarea EIP (incaltaminte antiderapanta cu bombeu intarit). Folosirea de echpamente de ridicat si transport.
Efectuarea instruirii S.S.M., HG 1146/2006


Efectuare control medical periodic.

Banc de lucru amenajat special pentru lucrari statice.

Dispozitive de prindere si fixare sigure.


Permanent

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Recipiente sub presiune (explozia pneurilor, butelii GPL, stingatoare);

Efectuarea reviziilor echipamentelor tehnice si utilajelor conform graficelor intocmite si apribate.

Obligativitatea verificarii presiunilor din pneuri.

Intocmirea si verificarea graficelor de revizii si reparatii.

Efctuarea instruirii S.S.M..


Verificarea presiunii din pneuri, golirea buteliilor de GPL inainte de intrarea in atelier.


Permanent

periodic

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa cazFlacari, flame ca urmare a aprinderii elementelor combustibile (scurtcircuite electrice, aprinderi ale combustibililor);

Nu se va fuma decat in locuri special amenajate.

Lucru cu foc se va executa pe baza permisului de lucru cu foc deschis.

Indepartarea materialelor inflamabile inainte de inceperea lucrului.


Efectuarea instruirilor S.S.M. si P.S.I.

Instructiuni interne, planuri de alarmare.

Permis de lucru cu foc deschis.

Stabilirea locurilor de fumat.


Amenajare locuri de fumat si delimitarea acestora.

Panouri informative ce scot in evidenta nocivitatea fumatului.

Confectionarea de scrumiere pentru locurile special amenajate fumatorilor si amplasarea de lada cu nisip.

Permanent

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz medic de medicina munciiContact cu substante inflamabile (lucru cu substante inflamabile – combustibili, uleiuri, unsori);

Nu se va fuma decat in locuri special amenajate.

Lucru cu foc se va executa pe baza permisului de lucru cu foc deschis.Efectuarea instruirilor S.S.M. si P.S.I.

Instructiuni interne, planuri de alarmare.

Permis de lucru cu foc deschis.

Stabilirea locurilor de fumat.


Amenajare locuri de fumat si delimitarea acestora.

Indepartarea materialelor inflamabile inainte de inceperea lucrului.

Confectionarea de scrumiere pentru locurile special amenajate fumatorilor si amplasarea de lada cu nisip.

Permanent

imediat

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz

Explozia unor acumulari de vapori de combustibil;

Nu se va fuma decat in locuri special amenajate.

Lucru cu foc se va executa pe baza permisului de lucru cu foc deschis.


Efectuarea instruirilor S.S.M. si P.S.I.

Instructiuni interne, planuri de alarmare.

Permis de lucru cu foc deschis.

Stabilirea locurilor de fumat.


Restrictionarea accesului persoanelor neautorizate in santier

Indepartarea materialelor inflamabile inainte de inceperea lucrului


Permanent

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa cazContinutul necorespunzator al sarcinii de munca (lipsa a ce nu are voie sa faca: nu intervine utilajele pentru care nu este instruit.


Refacerea si completarea fiselor de post la timpul prezent si cu interdictiile postului.
periodic

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa caz
Curent electric in atingere directa (in cazul  interventiilor neautorizate in interiorul sculelor electrice, improvizatii electrice);

Se va utiliza numai aparatura electrica si electronica cu marca CE in stare sorecta de functionare.

Reparatii numai in ateliere specializate cu certificat de caltate.

Efectuarea instruirii S.S.M. si P.S.I.

Interzicerea categorica a improvizatiilor electrice.

Afisare instructiuni NU IMPROVIZATIILOR ELECTRICE.Achizitionare indicatoare de interzicere

Permanent

Lucrator desemnat SSM, administrator, director, dupa cazCurent electric in atingere indirecta (lipsa impamantare scule electrice combinat cu mediu umed in anotimpul ploios);

Respectarea cablurilor cu impamantare.

Reducerea lucrarilor pe timp umed.

Verificarea periodica a impamantarilor.In timp ploios se va opri lucrarile ce determina folosirea curentului electric

Permanent

periodic

Lucrator desemnat SSM, administrator, director dupa caz


Curent electric in atingere indirecta (lipsa impamantare scule electrice combinat cu mediu umed in anotimpul ploios);

Respectarea cablurilor cu impamantare.

Reducerea lucrarilor pe timp umed.

Verificarea periodica a impamantarilor.In timp ploios se va opri lucrarile ce determina folosirea curentului electric

Permanent

periodic

Lucrator desemnat SSM, administrator, director dupa cazMetode de munca necorespunzatoare; succesiune gresita a oreratiilor (lucru la inaltime fara aviz medical corespunzator.

Instruire SSM

L 319/2006

Control medical periodic

Instruire pentru constientizarea riscului


CMP aviz medical apt pentru lucru la inaltime.

Permanent

Lucrator desemnat SSM, administrator, director dupa caz medic de medicina munciiLucrul sub influenta alcoolului, medicamentelor, substantelor cu efect halucinogen sau intr-un stadiu avansat de oboseala;


Controale inopinante cu alcooltestul.

Intarirea sistemului de control intern.

Control medical periodic.Instruire S.S.M. trimestrial

Control medical anual

Permanent

periodic

Lucrator desemnat SSM, administrator, director dupa caz medic de medicina munciiPozitionari, fixari, asamblari (a pieselor demontate)

Efectuarea reviziilor echipamentelor tehnice si utilajelor conform graficelor intocmite si aprobate

Efectuarea instruirilor S.S.M
Periodic

Lucrator desemnat SSM, administrator, director dupa cazNeutilizarea echipamentelor individuale de protectie si a celorlalte mijloace de protectie din dotare:

Folosirea EIP

Efectuarea instruirilor S.S.M. si P.S.I.

Acordarea de bocanci si cizme cu bombeu intarit si talpa antiderapanta.

Acordarea de sapun si lavete


Achzitionare si distribuire dupa necesitate.

Imediat

Lucrator desemnat SSM, administrator, director dupa caz

LISTA CONTROL ERGONOMIC PENTRU APRECIEREA ORGANIZARII LOCULUI DE MUNCA SI A CONDITIILOR DE LUCRU PENTRU PERSONALUL CE EXECUTA LUCRARI ELECTRICE PE SANTIERE


  1. CONCEPTIA CONSTRUCTIVA SI ORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCA

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuoasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu DA in situatia in care raspunsul corect este NU

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuoasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu NU in situatia in care raspunsul corect este DA

“Nu este cazul” - daca nu aveti o astfel de situatie in cadrul locului de munca.


Lista de control este numai un exemplu, ea nu acopera toate situatiile posibile pentru apecierea in totalitate a organizarii ergonomice a locului de munca si a conditiilor de lucru.


Inaltimea si adancimea planului de munca sunt corespunzatoare posibilitatilor executantului ?

Miscarile frecvente ale bratelor se desfasoara in zona normala?

Sunt favorizate gesturile automate prin realizarea unui loc stabil pentru scule si materiale, etc..?

Pentru pozitia de lucru (asezat sau in picioare ) dimensiunile spatiului pentru degajarea picioarelor sunt corespunzatoare?

Zona de lucru necesita supraveghere vizuala, ofera posibilitatea miscarii comode a capului cu respectarea dimensiunilor optime ale campului vizual?

Caracteristicile dimensionale ale dispozitivelor de alimentare si evacuare a produselor, pieselor sunt compatibile cu pozitiile normale de munca?

Plasarea materialelor, sculelor, dispozitivelor, verificatoarelor, etc, este aproape de punctul de folosinta?

Pentru aprovizionarea locului de munca (sau evacuarea pieselor) sunt necesare frecvente aplecari sau torsiuni ale corpului?

Este asigurata accesibilitatea la locul de munca?

Conceptia constructiva a comenzilor permite utilizarea usoara a acestora de catre executant?

Semnalele luminoase sau sonore asigura detectarea rapida a situatiilor care necesita interventii?

Semnalele sunt amplasate deasupra comenzilor cu care sunt in legatura?

Este respectat codul de culori in conceptia constructiva a aparatelor de masura, control si verificare?

Aparatele importante si frecvent utilizate sunt amplasate in campul vizual?

In organizarea locului de munca sunt aplicate principiile economiei de miscari?

Executantul are calificarea corespunzatoare muncii prestate?


  1. SOLICITAREA FIZICA SI NERVOASA

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu DA in situatia in care raspunsul corect este NU

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu NU in situatia in care raspunsul corect este DA

“Nu este cazul” - daca nu aveti o astfel de situatie in cadrul locului de munca.


Munca prestata de executant necesita efort fizic 

mare

mediu

redus

Munca prestata de executant necesita solicitarea nervoasa

mare

medie

redusa

Pozitia preponderenta de munca a executantului este

asezat

in picioare

asezat si in picioare

Pozitia de munca necesita in principiu solicitarea musculara

statica

dinamica

Se utilizeaza o tehnica corecta de ridicat si transportat greutati?

Munca prestata impune solicitari importante privind

atentia si receptivitatea

eforturile fizice

manipularea de greutati

Nivelul de atentie (durata de atentie raportata la durata ciclului de munca) este

mare

mediu

redus

Nivelul solicitarilor nervoase datorate operatiilor mentale conduce la

subincarcare

incarcare normala

supraincarcare

Se acorda pauze?

Daca da, pauzele acordate sunt corespunzatoare ca durata si moment de acordare?


  1. AMBIANTA FIZICA

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu DA in situatia in care raspunsul corect este NU

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu NU in situatia in care raspunsul corect este DA

“Nu este cazul” - daca nu aveti o astfel de situatie in cadrul locului de munca.


Este depasita limita maxim admisa pentru zgomot la locul de munca?

Iluminatul este

natural

artificial

mixt

Nivelul iluminatului artificial corespunde naturii muncii prestate?

Iluminatul artificial este corespunzator

cantitativ

calitativ

Contrastul de lumina este optim?

Este prezent fenomenul de stralucire datorat contrastului?

Corpurile de iluminat sunt amplasate si sunt intretinute corespunzator?

Cromatica la locul de munca tine seama de natura muncii prestate (monotona, temperaturi ridicate, mai putin ridicate , etc.) ?
  1. CERINTE DE SECURITATE IN MUNCA

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu DA in situatia in care raspunsul corect este NU

Organizarea locului de munca si a conditiilor de lucru este defectuasa – daca ati raspuns la cel putin o intrebare cu NU in situatia in care raspunsul corect este DA

“Nu este cazul” - daca nu aveti o astfel de situatie in cadrul locului de munca.


Transmisiile si angrenajele sunt bine protejate (roti dintate, lanturi, curele, etc.) pentru a evita accidentele?

Echipamentele sunt prevazute cu dispozitive care sa semnaleze dereglarea unor parametrii ca: presiune, temperatura, tensiune, turatie?

Partile amovibile sunt prevazute cu intrerupatoare de circuit?

Echipamentul electric al masinii corespunde regulilor si standardelor tehnice in vigoare?

Sunt stabilite caile de evacuare in caz de incendii, explozii?

Se respecta culorile de avertizare pentru utilaje?

Echipamentul individual de protectie este corespunzator si utilizat in toata perioada de munca?

Sunt aplicate masurile de securitate  in munca stabilite?

Lucratorii sunt instruiti periodic in domeniul securitatii si sanatatii in munca?

Lucratorii sunt autorizati din punct de vedere al securitatii in munca?


VERIFICARILE OBLIGATORII ZILNICE PENTRU TESTAREA EFICIENTEI PROTECTIEI IMPOTRIVA PERICOLULUI DE ELECTROCUTARE


Nr. crt.


Denumirea verificarii

(se executa zilnic de electrician inainte de punerea sub tensiune)

Felul utilajelor si al echipamentelor

Utilaje fixe alimentate la o retea de joasa tensiune legata la pamant

Utilaje fixe alimentate la o retea de joasa tensiune

Echipamente electrice mobile

Echipamente electrice portabile

Protectia principala prin legare la nul

Protectia suplimentara prin legare la pamant

Protectia prin legare la pamant

Protectia suplimentara prin dispozitiv PACD

B.  1

Verificarea vizuala a imposibilitatii atingerii pieselor sub tensiune

DA

DA

DA

DA

DA

B.  2

Verificarea vizuala a inchiderii tuturor capacelor si a existentei la locul lor a tuturor aparatoarelor si a imprejmuirii de protectie a instalatiilor electrice

DA

DA

DA

DA

DA

B.  3

Verificarea vizuala a integritatii carcaselor tuturor echipamentelor tehnice si elementelor electrice ale instalatiei

DA

DA

DA

DA

DA

B.  4

Verificarea vizuala a legaturilor vizibile ale instalatiei de protectie prin legarea la pamant a echipamentelor tehnice electrice

DA

DA

DA &

DA &

DA

B.  5

Verificarea vizuala a legaturilor de imbinare, fixare si racord ale cablurilor si protectia lor contra deteriorarii

DA

DA

DA

DA

DA

B.  6

Verificarea vizuala a masurilor de electro-securitate cu privire la modul de pozare a cablurilor electrice

DA

DA

DA

DA

DA

B.  7

Verificarea vizuala a integritatii cablurilor electrice fara atingerea acestora

DA

DA

DA

DA

DA

B.  8

Obligativitatea verificarii echipamentului de protectie electroizolant inainte de inceperea lucrului

DA

DA

DA

DA

DA

B.  9

Verificarea inexistentei improvizatiilor la instalatia electrica 

DA

DA

DA

DA

DA

B.10

Verificarea interdictiei suspendarii echipamentelor si oricaror piese de cablurile electrice

DA

DA

DA

DA

DA

B.11

Verificarea vizuala a instalatiilor electrice de sudura

DA

DA

DA

DA

DA


FISA POSTULUI

PENTRU PERSONALUL CE EXECUTA LUCRARI ELECTRICE PE SANTIERE
Departamentul Executie

Cerinte

Studii: medii

Instruire: -

Experienta: minim 2 ani in domeniu

Cunoștinte și abilitati:

De specialitate: tehnice

De management:

Alte:

Relatii

Ierarhice

Este subordonat: maistru electrician

Are in subordine:

Functionale

De colaborare: cu personalul din toate compartimentele santierului

Sarcini si responsabilitati

Efectueaza lucrarile de executie, intretinere de calitate buna la termenele stabilite

Verifica prezenta unor potentiale defectiuni la toate utilajele din zona supusa lucrarilor de intretinere

Verifica cabinele electrice, asigurand atat ordinea cat si curatenia lor

Raporteaza conducatorului ierarhic indeplinirea sarcinilor specifice, semnaleaza in timp util orice greutati existente sau survenite ulterior a caror rezolvare depaseste competenta sa

Mentine ordinea si curatenia in atelier, cat si intretinerea SDV - urilor ce le are in dotare

In caz de avarii intervine cu promptitudine pentru inlaturarea cauzelor, anunta seful direct despre cele intamplate

Raspunde de pastrarea in buna stare a materialelor de stins incendii, a instalatiilor de antiincendiu, si le foloseste in caz de nevoie

Nu permite accesul persoanelor straine in instalatii fara aprobarea sefului ierarhic

Respecta Regulamentul de Ordine Interioara si alte norme in vigoare.

Urmareste si respecta orice instructiuni venite din partea superiorilor ierarhici

Raporteaza conducatorului ierarhic indeplinirea sarcinilor specifice, semnaleaza in timp util orice greutati existente sau survenite ulterior a caror rezolvare depaseste competenta sa.

In caz de pericol iminent, incendii sau orice situatii de criza, in lipsa sefului ierarhic superior, ia toate masurile ce se impun pentru protejarea celorlalti colegi si a propriei persoane si pentru reducerea la minim a daunelor.

Respecta normele de prevenire si stingere a incendiilor, urmareste buna functionare a instalatiilor de prevenire si stingere a incendiilor existente in spatiile de depozitare si incarcare

Respecta cu strictete in activitatea sa toate prevederile legale si actele normative in vigoare (legi, decrete, norme), regulamentul de organizare si functionare a societatii, regulamentul de ordine interioara precum si normele de prevenire si stingere a incendiilor si de protectia mediului.

Isi desfasoara activitatea in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.

Utilizeaza corect masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie;

Utilizeaza corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, il inapoiaza sau il pune la locul destinat pentru pastrare

Nu procedeaza la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor, instalatiilor tehnice si cladirilor, si utilizeaza corect aceste dispozitive;

Comunica imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care are motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie;

Aduce la cunostinta conducatorului locului de munca si/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana;

Coopereaza cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari, pentru protectia sanatatii si securitatii lucratorilor;

Coopereaza, atat timp cat este necesar, cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, pentru a permite angajatorului sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitate si sanatate, in domeniul sau de activitate;

Isi insuseste si respecta prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora;

Da relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari.

Respecta intocmai instructiunile de lucru stabilite prin Sistemul de Asigurarea Calitatii implementat la nivelul societatii.

Indeplineste orice alte sarcini primite de la superiorul direct.

Respecta regulile, procedurile SSM si PSI – SU.Autoritate

De executie: la nivelul postului

De avizare:

De aprobare: -


Profilul personalitatii:. abilitati de executie a lucrarilor de intretinere si reparatii; disponibilitate pentru munca in echipa; comportament etic; receptivitate.

Data intocmirii / actualizarii_______________


Nume: ________________


Semnatura ________________


Data luarii la cunostinta _________

 

CERINTE SPECIFICE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU PERSONALUL CE EXECUTA LUCRARI ELECTRICE PE

SANTIERE
1. Limitele maxime admise ale curentilor Ih considerati nepericulosi ale rezistentelor corpului omului Rh pentru dimensionarea instalatiilor de protectie sunt conform tabelului de mai jos:


Nr. crt.

Conditii

Limite maxime admise Ih –mA c.a.

c.c.

Rezistenta corpului Rh . ohmi


Cazul protectiei contra electrocutarii

prin atingere directa

Cazul protectiei contra electrocutarii

prin atingere indirecta
Rezistenta corpului omenesc neglijabila fata de impedanta interioara a sistemului

2. Limitele maxime ale tensiunilor de atingere si de pas, de la instalatiile si echipamentele electrice de joasa tensiune sunt:

40 v pentru echipamentele electrice fixe si mobile de la suprafata in    locurile periculoase;

24 V pentru echipamentele electrice fixe si mobile in instalatiile electrice din subteran si din locurile foarte periculoase din alte sectoare;

24 V pentru echipamentele electrice portative din locurile periculoase si foarte periculoase.

3. Tensiunile de lucru admise pentru alimentarea corpurilor de iluminat sunt:

pana la 220V pentru corpurile de iluminat montate fix, in cazul lampilor cu incandescenta, numai daca elementele care sunt pot intra sub tensiune nu intra in zona de manipulare a omului;

pana la 24 V in locurile periculoase pentru corpurile de iluminat portative, mobile si fixe cu incandescenta, care se afla in zona de manipulare a omului;

4. Pentru prevenirea accidentelor de munca prin atingere directa se vor aplica masuri de protectie in functie de conditiile specifice si anume:

toate elementele conducatoare de curent care fac parte din circuitul curentilor de lucru ,vor fi facute inaccesibile unei atingeri intamplatoare,

izolarea electrica (folosind materiale izolante) a elementelor bune conducatoare care fac parte din circuitele curentilor de lucru, numita izolare de lucru;

carcasari de protectie, care au ca scop atat evitarea atingerilor directe, cat si a producerii arsurilor. Carcasele trebuie sa aiba un rol de protectie impotriva solicitarilor mecanice ale izolatiei echipamentelor electrice.

izolare suplimentara de protectie;

organizarea locului de munca si esalonarea operatiunilor astfel incat acestea sa se desfasoare fara pericol de accidentare;

folosirea mjloacelor individuale de protectie;

In locurile cu pericol de incendiu sau explozii de gaze sau pulberi ,se vor lua masuri de protectie impotriva descarcarilor electrice datorate acumularilor de particule electrizate (legarea la pamant a elementelor metalice, instalarea de dispozitive de neutralizare sau de eliminare a particulelor electrizante etc.);

In instalatiile electrice vor fi folosite numai masini ,aparate si echipamente electrice omologate;

Pentru izolarea electrica de lucru este necesar ca elementele instalatilor sau echipamentelor electrice aflate sub tensiune in timpul lucrului ,sa fie izolate pe intregul lor parcurs sau sa fie protejate in raza de manipulare impotriva atingerii intamplatoare, prin insasi constructia lor, prin polite si prin amplasare, sau cu ajutorul unor dispozitive speciale;

Acoperirea cu vopsea, lac, email, cu straturi de oxid si camasi din material fibros (tesaturi, fileuri, tesaturi care nu sunt tratate pentru a fi considerate materiale izolatoare) chiar si in cazul cand ele sunt imbinate, lemn netratat, nu se considera ca izolatie in sensul protectiei impotriva atingerii directe;

Izolarea amplasamentelor la locul de deservire va fi astfel executata incat lucratorul sa nu poata veni in atingere cu elementele metalice intre care exista diferente de potential periculoase. Trebuie avut in vedere ca dimensiunile acoperirilor pentru izolarea amplasamentului sa fie suficient de mari, incat lucratorul sa nu poata fi supus la tensiuni de atingere si de pas periculoase;

Mijloacele individuale de protectie (scule, instrumente, aparate si dispozitive mobile ) vor fi corespunzatoare diferitelor lucrari care se executa la instalatiile sau echipamentele electrice.

Personalul care lucreaza la instalatiile sub tensiune va folosi intotdeauna scule si mijloace individuale de protectie impotriva electrocutarii si actiunii arcului electric.

La locurile de munca si pentru diferite lucrari electrice se vor afisa instructiuni de acordare a primului ajutor in caz de electrocutare.

Executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor electrice se vor face numai de catre electricieni calificati. Electricienii care au dreptul sa execute lucrari sub tensiune ( in limitele si conditiile stabilite prin normele departamentale de protectie a muncii) vor fi autorizati in mod special de organele in drept.

Pentru evitarea accidentelor prin atingere indirecta ,se vor aplica masuri de protectie in functie de conditiile locale si de exploatare privind: folosirea tensiunilor reduse, protectia prin legare la pamant, protectia prin legare la nul;

Protectia prin legare la pamant poate constitui mijloc principal de protectie pentru utilajele si aparatele fixe si mobile. De asemenea poate constitui mijloc suplimentar de protectie in instalatiile de protectie prin legarea la nul;

Separarea de protectie poate constitui mijloc principal de protectie la utilajele portative;

Protectia prin legare la nul se poate aplica numai in cazul retelelor de curent alternative trifazat cu neutral legat la pamant si cu tensiune pana la 1000 V intre faze;

Separarea de protectie va fi astfel executata incat sa constituie o separare a circuitului electric al unui singur consumator de curent (cu o tensiune nominala de cel mult 380V) de reteaua de alimentare prin intermediul unui transformator de separatie sau al unui grup motor - generator. Prin separarea de protectie se va realiza un circuit izolat fata de pamant pentru utilajul la care trebuie sa se evite pericol de electrocutare printr-o atingere indirecta.

Mijlocul principal de protectie impotriva electrocutarilor prin atingere indirecta la instalatiile si echipamentele electrice cu tensiunea de lucru de 1000 v si peste 1000 V, va consta in legarea la pamant a elementelor conductoare de electricitate care nu fac parte din circuitele curentilor de lucru ,dar care in mod accidental ar putea intra sub tensiune printr-un contact direct sau prin intermediul unui arc electric.

In caz de incendiu la instalatiile electrice inainte de a se actiona pentru stingerea acestuia, se vor scoate de sub tensiune instalatiile afectate si cele periclitate;

pentru stingerea incendiilor se va folosi dupa caz bioxidul de carbon, mase pulverizate ori alte materiale dielectrice. La instalatiile de automatizare, masura si control pentru stingerea incendiilor se va utiliza numai bioxidul de carbon. La poduri si canale de cabluri si posturile de transformare, pentru stingerea incendiilor se utilizeaza spuma, gaze inerte;

personalul de interventie va fi dotat cu mijloace de protectie a cailor respiratorii, impotriva electrocutarii si dupa caz impotriva temperaturii;

operatiunile de stingere a incendiilor vor fi conduse de specialisti in instalatiile electrice.

Indiferent de metoda de lucru sau utilajele folosite angajatii vor respecta in mod obligatoriu instructiunile tehnice de lucru si cele de securitate si sanatate in munca, acestia vor fi dotati si obligati sa poarte EIP corespunzator locului de munca astfel incat sa se evite pericolul de accidentare sau imbolnavire profesionala.

5. Salariatul de la intrarea in schimbul de lucru ,va folosi caile de acces stabilite ,parcurgand drumul la vestiar si la locul de munca pe cel mai scurt traseu ,ocolind eventualele obstacole

6. Este interzisa deplasare sau folosirea mijloacelor de transport intern daca nu poseda autorizatie si instruire pentru mijloace de transport intern.Caile de acces trebuie sa fie marcate vizibil pentru a fi usor de recunoscut.

7. Pardoselile de la locurile de munca trebuie sa fie netede si curate. Gratarele de lemn se vor intretine curate si fara lipsuri din material sau orice denivelare care poate provoca accidentarea lucratorului.

8. In scopul asigurarii securitatii si sanatatii lucratorilor ,angajatorul trebuie sa ia toate masurile ca :

sa fie pastrate in permanenta libere caile de acces ce conduc spre iesirile de urgenta si iesirile propriuzise ,

sa fie realizata intretinerea tehnica a locului de munca si a echipamentelor si dispozitivelor,

sa fie curatate cu regularitate ,pentru a se asigura un nivel de igiena corespunzator locului de munca, echipamentele si dispozitivele

sa fie cu regularitate intretinute si verificate echipamentele si dispozitivele de securitate destinate prevenirii sau eliminarii pericolelor

9. Locurile de munca in spatii inchise trebuie luate masuri pentru a asigura suficient aer proaspat, avandu-se in vedere metodele de lucru utilizate si cerintele fizice impuse lucratorului.

10. La utilizarea instalatiilor de ventilatie mecanica sau de aer conditionat ,acesta trebuie sa functioneze astfel incat sa nu se creeze disconfort pri expunerea lucratorului la curenti de aer. Locurile de munca trebuie sa aiba iluminat natural suficient si sa fie prevazut un iluminat artificial adecvat pentru sanatatea si securitatea lucratorilor si va fi intre 750-1000 lx.

11. Se interzice lucrul la masini-unelte fara ca lucratorii sa posede documentatia necesara (desen fise tehnologice ,planuri de operatii ,instructiuni specificeSSM, corelate cu prevederile din cartea tehnica).

12. Lucratorul care deserveste o masina unealta actionata electric va verifica zilnic:

13. Integritatea sistemului de inchidere a carcaselor de protectie (usi ,capace, etc)

14. Starea de contact intre bornele de legare la pamant si conductorul de protectie,

15. Modul de dispunere si integritatea cablurilor flexibile ce alimenteaza partile mobile ,cu caracter temporar, precum si integritatea invelisurilor exterioare,

16. Continuitatea legaturii la centura de impamantare.

17. Piesele prelucrate ,materialele ,deseurile, se vor aseza in locuri stabilite si nu vor impiedica miscarile lucratorului.

18. Se interzice spalarea mainilor cu emulsie sau alte solutii chimice inflamabile.

19. Uneltele de mana actionate electric, pneumatic sau hidraulic vor fi prevazute cu dispozitive sigure de fixare a sculelor si cu dispozitive care sa impiedice functionarea lor necomandata.

20. Uneltele de mana actionate electric ,pneumatic sau hidraulic ,dotate cu discuri abrazive ,discuri taietoare ,panze de ferastrau ,vor fi dotate cu aparatori impotriva atingerii sculei.

21. Furtunurile flexibile pentru actionarea pneumatica si hidraulica vor fi fixate cu coliere metalice pe racordul uneltei.

22. Uneltele mana cu actionare electrica vor fi verificate periodic de catre electricieni ,in functie de frecventa folosirii acestora ,vor fi verificate dispozitivele si legaturile electrice speciale impotriva electrocutarii prin atingere indirecta.

23. Cozile si manerele uneltelor de mana vor fi ,bine fixate si vor avea dimensiuni care sa permita apucarea sigura si comoda ,se va alege lemn de esenta tare ,cu fibre axiale ,fara crapaturi si aschii desprinse iar penele pentru fixarea sculei vor fi numai metalice,

24. Uneltele de mana folosite in medii de lucru cu gaze si vapori explozivi ,vor fi confectionate din materiale care sa nu produca scantei prin lovire si frecare.

25. Uneltele de mana cu articulatii (foarfeci ,cleste ) vor avea o constructie robusta care sa nu prezinte frecarii mari sau jocuri in articulatii.

26. Toti muncitorii isi vor pastra uneltele de mana in bancurile de lucru sau dulapuri de scule, se interzice ca in timpul lucrului sa se aseze sculele pe scari mobile, schele, dulapuri ,tablouri electrice.

27. Semnalizarea referitoare la o interdictie, un avertisment sau o obligatie, precum si semnalizarea privind localizarea si identificarea mijloacelor de salvare ori prim ajutor trebuie sa se realizeze prin utilizarea panourilor de semnalizare.

28. Atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva, ori prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie sa prevada semnalizarea de securitate si / sau de sanatate la locul de munca si sa verifice existenta lor. Lucratorii trebuie sa li se asigure o instruire corespunzatoare in ceea ce priveste semnalizarea de securitate sub forma de instructiuni precise.

29. Atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva, ori prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie sa prevada semnalizarea de securitate si / sau de sanatate la locul de munca si sa verifice existenta lor. Lucratorii trebuie sa li se asigure o instruire corespunzatoare in ceea ce priveste semnalizarea de securitate sub forma de instructiuni precise.

30. Echipamentul de protectie trebuie utilizat atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protectie colective ori prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii. In cazul in care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi pastreze eficacitatea in raport cu riscul /riscurile / respective.

31. Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator si se foloseste numai in scopurile specifice special destinate. La folosirea echipamentului individual de protectie se vor respecta instructiunile fabricantului si instructiunile proprii de utilizare.

32. Echipamentul individual de lucru este echipamentul care se acorda lucratorului pentru a feri de uzura si murdarire hainele personale a lucratorului..

33. Echipamentul de protectie si de lucru se acorda in baza normativului intern aprobat de angajator si reprezentanti din comisia de securitate si sanatate.

34. Este interzisa circulatia pe ziduri. Pentru circulatie vor fi folosite numai schele si esafodaje pentru lucrari executate la inaltimi sub 5 m se vor utiliza schele simple, iar la inaltimi peste 5 m, schele conform indicatiilor din proiectele tehnologice. Schelele vor fi prevazute cu balustrade si scandura de bord astfel incat sa corespunda sarcinilor pe care le va avea de suportat; nu se vor utiliza schele improvizate, iar circulatia personalului muncitor sub schele pe care se lucreaza este interzisa.

35. Se interzice evacuarea deseurilor de materiale prin aruncare din constructie. Evacuarea se va face conform normelor privind evacuarea deseurilor.

36. Toate golurile periculoase vor fi inchise sau ingradite cu parapeti de protectie, iar golurile de usi in zidurile exterioare trebuie inchise, pentru a opri trecerea personalului muncitor prin ele.

37. Se interzice utilizarea unor scule cu capete deformate sau in forma de ciuperca, cu muchiile din tabla zdrentuita si ascutite, a unor roabe si tomberoane care nu sunt in perfecta stare de functionare. Sculele de mana folosite la lucrarile de montaje electrice vor fi bine fixate pe maner.

38. Se interzice sub orice forma blocarea cailor de acces;

39. Executarea unor lucrari ca montari de panouri electrice,retele electrice, pe timp de noapte sunt admise doar daca se iau urmatoarele masuri :

iluminat corespunzator;

dotarea personalului cu E.I.P. reflectorizant;

iluminarea locala a zonei de lucru (tensiunea 24V in conditii normale, 12 V in locuri cu umezeala sau in locuri cu degajari de aburi sau gaze);

iluminarea separata a depozitelor ;

iluminarea corespunzatoare a cailor de acces;

personalul va fi avizat medical pentru lucrul pe timp de noapte;

40. Accesul personalului la locurile de munca se face numai pe scari definitive sau scari mobile, fiind amenajate fara obstacole sau goluri neacoperite iar personalul este obligat sa poarte EIP pana la parasirea santierului.

41. Indiferent de metoda de lucru sau utilajele folosite angajatii vor respecta in mod obligatoriu instructiunile tehnice de lucru si cele de securitate si sanatate in munca, acestia vor fi dotati si obligati sa poarte echipamentul de protectie corespunzator locului de munca astfel incat sa se evite pericolul de accidentare sau imbolnavire profesionala.

42. Nerespectarea prezentelor instructiuni poate duce la producerea de accidente grave de munca sau imbolnaviri profesionale.


LUCRUL LA INALTIME


43. Prin “lucrul la inaltime” se intelege activitatea desfasurata la minim __* m, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.

44. Pentru locurile de munca amplasate pana la inaltimea de __* m se considera “lucrul la inaltime mica”, la care se vor adopta, de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate sau numai unele dintre masurile de securitate a muncii prevazute pentru lucrul la inaltime.

45. Scopul prezentelor norme specifice este eliminarea sau diminuarea factorilor de risc specifici lucrului la inaltime precum si a accesului la si de la locul de munca amplasat la inaltime, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant – sarcina de munca – mijloace de productie – mediu de munca ).


* se stabileste de catre conducatorul locului de munca, lucratorul desemnat SSM si aprobat de catre angajator

46. Pentru executarea lucrarilor la inaltime, trebuie sa se tina seama de urmatoarele trei principii general-valabile si obligatorii:

47. Organizarea tehnologica prealabila a lucrarilor la inaltime prin realizarea tuturor conditiilor de asigurare colective si individuale, in functie de specificul locului de munca, pentru toata durata de desfasurare a lucrarilor

48. Dotarea cu echipament individual de protectie in conformitate cu conditiile concrete ale locului de munca, astfel sa fie asigurata securitatea executantului.


49. Obligativitatea instruirii, antrenarii si a utilizarii dotarilor colective si individuale, corespunzatoare riscurilor locului de munca si a lucrarilor respective.

50. Incadrarea si repartizarea lucratorilor pentru lucrul la inaltime se fac pe baza avizului

51. medical eliberat in urma unui examen medical prin care trebuie verificate aptitudinile si capa-citatile neuropsihice necesare lucrului la inaltime.

52. In cazul tehnologiilor si a unor conditii de munca ce se pot schimba pe parcursul unui schimb de lucru, se vor repartiza numai lucratori selectionati si numai aceia care nu au incalcat anterior disciplina tehnologica si prevederile normelor SSM.

53. Avizul medical la incadrare se da numai de catre un medic de medicina muncii pe baza examenelor clinico-functionale si de laborator, impuse a se efectua.

54. La angajeare este obligatoriu sa elibereze lucratorilor care solicita angajarea “Fisa medicala de angajare” -tip.

55. La angajare este obligatioriu de a preciza locul de munca la care va fi angajat lucratorul pentru avizul medical. Lucratori vor fi admisi pentru lucrul la inaltime numai daca au viza medicala cu mentiunea expresa “apt pentru lucrul la inaltime”, mentiune ce va fi inscrisa si in fisa individuala de instructaj.

56. Persoanele sub 18 ani si cei care au deposit varsta de 55 de ani nu vor fi admisi pentru lucrul la inaltime.

57. Instruirea de securitatea si sanatatea muncii trebuie facut in conformitate cu legislatia in vigoare.

58. Toti cei care lucreaza in conditiile lucrului la inaltime, indiferent de domeniul de activitate, vor purta echipament individual de protectie, specific eliminarii pericolului caderii in gol.

59. Componenta echipamentului individual de protectie pentru lucrul la inaltime se va stabili si se va acorda in functie de domeniul de activitate, complexitatea tehnologiei aplicate, specificul conditiilor de munca si de recomandarile legislatiei in vigoare.
60. Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de protectie care nu sunt realizate si certificate in conformitate cu standardele si normativele de echipamente de protectie in vigoare.

61. Echipamentul individual de protectie specific eliminarii pericolului caderii in gol trebuie suplimentat, de la caz la caz, cu echipament individual de protectie pentru combaterea riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale, specific activitatilor desfasurate la inaltime.

62. Pentru lucrul la inaltime mica, echipamentul individual de protectie trebuie acordat in functie de gradul de periculozitate al activitatii depuse si de conditiile concrete de munca.

63. Societatea ce acorda echipament de protectie este obligata sa-l intretina in perfecte conditii de utilizare, prin pastrare, curatare si reparare corespunzatoare.

64. Lucratorii sunt obligati sa foloseasca echipamentul individual de protectie a muncii pe timpul lucrului precum si la accesul la si de la locul de munca si sa-l pastreze in conditii bune de utilizare.

65. Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor.
66. In cazul tehnologiilor si al lucrarilor cu caracter de unicat, se vor elabora proiecte speciale.

67. Accesul la si de la locurile de munca amplasate la inaltime trebuie asigurat impotriva caderii in gol a lucratorilor.

68. Pentru lucrul la inaltime mica, de la caz la caz, in functie de gradul de pericol existent si de conditiile concrete, specifice domeniului de activitate respectiv, organizarea locului de munca trebuie sa fie facuta luandu-se toate sau numai o parte din masurile tehnico-organizatorice prevazute pentru lucrul la inaltime, astfel ca pericolul caderii in gol al lucratorilor sa fie eliminat.

69. La organizarea locului de munca amplasat la inaltime trebuie respectate si aplicate si prevederile si reglementarile de securitate a muncii in vigoare, referitoare la posibilele pericole de accidentare specifice activitatilor depuse in acel loc de munca, altele decat pericolul caderii lucratorilor in gol.

70. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. In functie de complexitatea lucrarilor si a gradului de periculozitate existent, supraveghere este asigurata de conducatorul locului sau alta persoana desemnata de acesta.

71. Inainte de inceperea lucrului, persoana desemnata cu supravegherea activitatii trebuie sa verifice daca au fost asigurate toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.

72. Daca in timpul lucrului la inaltime se produc in mod neasteptat emanatii nocive (toxice sau inflamabile), lucrarile trebuie oprite imediat, iar lucratorii trebuie evacuati, luandu-se toate masurile de evitare a accidentelor si a incendiilor, pana la indepartarea cauzelor care au provocat aparitia emanatiilor.

73. Locurile de munca amplasate la inaltime si caile de acces la si de la aceste locuri de munca, trebuie marcate si semnalizate atat ziua, cat si noaptea, in conformitate cu standardele in vigoare. Din zona de siguranta, se vor evacua sau proteja echipamentele tehnice, care pot fi afectate de eventualele caderi de obiecte de la inaltime.

74. Scarile rezemate trebuie sa fie rezistente si usoare, conform standardelor in vigoare.

75. Lungimea totala a scarii trebuie stabilita astfel incat sa dea posibilitatea lucratorului sa lucreze stand pe o treapta care se afla la o distanta de cel putin 1 m de la capatul superior al scarii.

76. Picioarele scarilor trebuie bine fixate, pentru a evita alunecarea scarilor si caderea lucratorului.

77. In cazul in care conditiile de lucru permit fixarea scarii sus, atunci se fixeaza carlige la capetele superioare ale ramelor longitudinale.

78. Pentru ca scara sa nu alunece, capetele inferioare ale ramelor longitudinale trebuie dotate, de la caz la caz, cu saboti metalici cu capete ascutite sau cu saboti de cauciuc.

79. Scarile duble, care se desfac, trebuie dotate cu dispozitive cu lant care sa nu permita desfacerea lor accidentala in timpul lucrului.

80. Cand se lucreaza la o inaltime, in locurile cu circulatie intensa sau pardoseli alunecoase, la baza scarii trebuie sa stea un lucrator care va asigura stabilitatea scarii. La sol se va asigura o zona de protectie, avertizata vizibil, cu o suprafata stabila in functie de inaltimea maxima de lucru, accesul oricarei persoane straine in zona fiind interzis.

81. Alegerea echipamentelor individuale de protectie trebuie facuta luand in consideratie, in mod obligatoriu, situatia de lucru la inaltime, echivalenta cu una din cele trei situatii in care EIP are rolul de:

82. pozitionarea lucratorului in timpul lucrului;

83. limitarea deplasarii lucratorului in directia sursei de accidentare prin cadere de la inaltime;

84. pozitionarea si suspendarea lucratorului in timpul lucrului.

85. EIP corespunzatoare situatiilor nominalizate la art. 34 se utilizeaza numai pentru pre-venirea accidentarii lucratorului prin cadere de la inaltime.

86. Daca in cazul utilizarii EIP exista, in continuare, pericolul caderii in gol din cauza unor factori de risc ce nu pot fi eliminati, mijlocul individual de protectie trebuie obligatoriu completat cu echipamentul individual de protectie pentru oprirea caderii.

87. Este interzisa utilizarea EIP importate, daca acestea nu sunt certificate din punct de vedere al protectiei muncii conform legislatiei in vigoare.

88. Lucratorii din domeniile constructiilor si montarilor de echipamente tehnice trebuie sa utilizeze, pentru lucrul la inaltime, “Centura de siguranta pentru constructori si montatori”, conform standardelor in vigoare. Lucratorii din cariere sau similar trebuie sa utilizeze, pentru lucrul la inaltime, “Centura de siguranta pentru muncitorii de la cariere”, conform standardelor in vigoare. Lucratorii din domeniul telecomunicatiilor sau similar, trebuie sa utilizeze, pentru lucrul la inaltime, “Centura de siguranta pentru muncitorii din telecomunicatii”, conform standardelor in vigoare.

89. Este interzisa inlocuirea de catre utilizatori a componentelor, accesoriilor sau pieselor metalice ale EIP defecte precum si repararea acestora. Aceste operatii trebuie executate exclusiv de catre producatorii de EIP autorizati.

90. Utilizarea EIP trebuie sa se faca conform instructiunilor de utilizare emise de catre producator si prevederilor acestei norme.

91. Este interzisa utilizarea EIP care nu sunt insotite de instructiuni de utilizare.

92. Conducatorii locului de munca sunt obligati sa completeze instructiunile de utilizare a EIP cu prevederile care se impun in conformitate cu caracteristicile concrete ale fiecarui loc de munca respective- daca este cazul.

93. Indiferent de domeniul de activitate si de tipul EIP, locul (punctul) de ancorare (fix sau mobil) trebuie astfel ales incat zona de prindere a lucratorului de acesta sa fie sub cota locului de ancorare pe toata perioada lucrului. Rezistenta minima a locului de ancorare trebuie sa fie conform standardelor in vigoare.

94. Franghiile de siguranta (franghii, cabluri, lanturi) denumite si mijloace de legatura trebuie sa aiba o lungime maxima desfasurata de 2 m.

95. Reglarea franghiilor de siguranta se face astfel ca, dupa petrecerea peste elementul de constructie (stalp, cheson, profil metalic) distanta dintre bustul lucratorului si elementul de constructie sa fie de maximum 0,5 m.

96. Daca pe stalpul (sau similar) pe care se lucreaza exista un element fixat rigid, este obligatori ca franghia de sigurata sa fie petrecuta astfel ca ea sa inconjoare stalpul deasupra acestui element fixat rigid .

97. In lipsa unui element rigid pe stalp (sau similar), EIP trebuie completat cu a doua franghie de siguranta prinsa pe franghia de acces (ca suport de ancorare) prin intermediul unui opritor de cadere alunecator.

98. In cazul transbordarii din cabina de urcare pe stalpii de inalta tensiune, lucratorii trebuie sa poarte EIP cu doua franghii de siguranta (bretele) pe care le folosesc alternativ la trecerea din cabina pe stalp si invers.

99. In cazul in care configuratia locului de munca prezinta o zona in care pericolul caderii in gol se poate manifesta prin intrarea lucratorului in aceasta zona, este obligatorie purtarea EIP ca sistem pentru limitarea deplasarii.

100. Utilizarea EIP este permisa numai prin prinderea sa sigura de un loc de ancorare (fix sau mobil).

101. In cazul utilizarii EIP, in conditiile art.50 si ale locului de ancorare mobil, acesta trebuie sa aiba asigurat un traseu continuu, fara intreruperi, aceiasi parametrii de rezistenta pe toata lungimea lui si sa asigure acelasi grad de securitate fata de zona de pericol de accidentare prin cadere in gol.

102. In cazul in care configuratia locului de munca si/sau sarcina de munca nu permit eliminarea pericolului de cadere in gol a lucratorului, EIP trebuie sa aiba in sistemul de limitare al deplasarii, un absorbator de energie sau un opritor de cadere.

103. Lucrul la inaltime pe o suprafata inclinata sau foarte inclinata este permis daca lucratorul este dotat cu EIP compus din centura-scaun cu bretele pentru umar si picioare, franghie de acces, utilizata ca loc (suport) de ancorare mobil si coborator manual.

104. Daca pentru lucrul pe suprafete inclinate sau foarte inclinate nu se pot elimina riscurile deteriorarii accidentale a EIP din cauza unor suprafete rugoase, muchii taietoare, agenti chimici agresivi etc., EIP se completeaza cu un sistem suplimentar de siguranta format dintr-un loc de ancorare (altul decat cel utilizat pentru franghia de acces), franghia de siguranta si a doua prindere de centura propriu-zisa. Acest sistem suplimentar trebuie dotat, acolo unde este cazul, cu opritor cu pozitia de amplasare reglabila.

105. Pentru lucrul pe suprafete inclinate sau foarte inclinate este obligatoriu ca reglarea EIP, atat pentru accesul la si de la locul de munca cat si pentru lucrul propriu-zis, sa se faca astfel ca in cazul pierderii contactului cu suprafata respectiva, lucratorul sa nu cada mai mult de 0,5 m.

106. EIP ca sistem de oprire a caderii de la inaltime trebuie sa aiba centura propriu-zisa prevazuta cu bretele pentru umar, picioare si sezut.

107. Franghia de siguranta se prinde fie de centura propriu-zisa, fie de bretelele de umar de pe spatele lucratorului si de locul de ancorare prin intermediul unui opritor.

108. Mecanismul sistemului de oprire a caderii trebuie sa actioneze astfel ca lucratorul sa nu cada mai mult de 0,5 m.

109. In cazul lucrului cu un sistem de oprire a caderii, trebuie asigurat un spatiu de cadere sub cota locului de munca de minimum 1 m fara proeminente, muchii sau alte obstacole.

110. Pentru lucrul la inaltime, indiferent de domeniul de activitate, este obligatorie purtarea castii de protectie. Persoanele care coordoneaza, controleaza si indruma procesul de munca vor purta obligatoriu casca de protectie atunci cand isi desfasoara activitatea in conditiile lucrului la inaltime .

111. Pentru lucrul la inaltime mica, de la caz la caz, in functie de gradul de periculozitate si in conditiile concrete de munca, lucratorii trebuie dotati cu casca de protectie.

112. Daca se lucreaza la nivelele superioare, dar nu pe verticala locului de munca amplasat la inaltime mica, se va asigura un spatiu de siguranta lateral, stanga-dreapta, proportional cu inaltimea maxima de lucru si se va purta obligatoriu casca de protectie.

113. La locurile de munca cu temperaturi scazute, casca de protectie trebuie purtata peste un capison calduros.

114. Inainte de inceperea lucrului, este obligatorie verificarea de catre lucrator a integritatii castii de protectie, a sistemului de amortizare si a posibilitatii de reglare a acestuia si a curelelor de prindere. Casca de protectie se va fixa obligatoriu folosind sistemele de prindere.

115. Este interzisa folosirea castii de protectie daca aceasta prezinta sparturi, fisuri ale calotei, defectiuni ale sistemului de amortizare etc. Casca defecta trebuie scoasa imediat din uz.

116. Pentru lucrul la inaltime, purtarea centurilor de siguranta este obligatorie, daca masurile integrate de amenajare si de dotare a locurilor de munca nu elimina pericolul caderii in gol.

117. Daca in configuratia unui loc de munca amplasat la inaltime exista o zona in care pericolul de cadere in gol se poate manifesta, lucratorii trebuie sa poarte obligatoriu centura de siguranta impreuna cu franghia de siguranta care vor impiedica accesul lucratorului in zona cu pericol, pe toata perioada lucrului.

118. Daca locul de munca amplasat la inaltime nu poate fi amenajat sau dotat prin masuri integrate pentru eliminarea pericolului de cadere in gol, lucratorii trebuie sa poarte centura de siguranta de tipul si in componenta specifica fiecarui domeniu de activitate.

119. Centura de siguranta trebuie folosita fie ca mijloc de sprijin al corpului, fie ca mijloc de protectie prin suspendarea impotriva caderii in gol, fie ca mijloc de oprire a accesului intr-o zona periculoasa. Este interzis a se folosi centura pentru alte functii de protectie decat cele pentru care a fost proiectata.

120. Lucratorii trebuie sa foloseasca centurile de siguranta si accesoriile lor numai in cadrul lucrarilor pentru care au fost dotati cu acestea, iar la terminarea lucrului trebuie sa se depuna la locul lor de pastrare.

121. Inainte de utilizare, centura de siguranta si accesoriile trebuie verificate in mod obligatoriu. Prin examinarea cu atentie se verifica cusaturile, cordoanele partilor metalice, franghiile, carligele de siguranta, niturile etc.

122. Este interzisa utilizarea centurilor de siguranta care: prezinta rupturi, pete, destramari, nituri lipsa sau slabite, catarame defecte, rascoacerea pielii, ruginirea pieselor metalice, rosaturi etc.; au fost odata solicitate dinamic (suspendarea corpului lucratorului cazut de la inaltime); au fost scurtate prin coasere,bucle, noduri sau alte interventii neautorizate.

123. Centurile de siguranta si franghiile acestora (cordoanele de legatura) trebuie pastrate la loc uscat, fara umezeala sau temperaturi excesive, respectand instructiunile producatorului.

124. Centurile de siguranta si franghiile acestora pastrate in magazii o perioada mai mare (peste 1 an), inainte de folosire, se supun la incercari dinamice conform instructiunilor producatorului.

125. Daca, in timpul lucrului la inaltime, exista pericole de accidentare, altele decat pericolul caderii in gol, lucratorii trebuie sa poarte EIP specifice acestor pericole.

126. Dupa ce s-au identificat pericolele de accidentare posibile de a se manifesta lucratorii se doteaza cu EIP capabile sa elimine aceste pericole.

127. Purtarea EIP, altele decat cele specifice pericolului caderii in gol, nu trebuie sa influenteze in nici un fel capacitatea de protectie a EIP specifice pericolului caderii in gol.

128. In functie de natura pericolului existent la lucrul la inaltime, altul decat cel de cadere in gol (de ex.: mecanic, electric, chimic) trebuie ales EIP in conformitate cu prevederile legilor in vigoare

129. Lucratorii trebuie instruiti in functie de natura pericolului existent, privind modul de purtare a EIP in conditiile specifice lucrului la inaltime .

130. In cazul unor tehnologii tip unicat, trebuie sa se detalieze instructiunile de utilizare a EIP pentru fiecare faza tehnologica, in special acolo unde conditiile de lucru se pot schimba intr-un timp scurt si sa se verifice insusirea si respectarea de catre lucratori a acestor instructiuni

131. Utilizarea instalatiilor, dispozitivelor si sculelor pentru lucrul la inaltime este permisa numai daca instructiunile de lucru si de securitate a muncii ale acestora sunt adaptate la conditiile concrete ale locului de munca respectiv.

132. Conducatorul lucrarilor trebuie sa asigure alegerea si functionalitatea optima a instalatiilor si dispozitivelor necesare fiecarei faze tehnologice sau fiecarei operatii specifice.

133. Conducatorul locului de munca trebuie sa verifice zilnic integritatea si starea de functionare a instalatiilor, dispozitivelor si sculelor folosite pentru lucrul la inaltime precum si modul de asigurare a lucratorilor de a nu cadea in gol in timpul lucrului. Pentru orice defectiune sau lipsa constatata trebuie sa opreasca lucrul si accesul lucratorilor si sa asigure remedierea celor constatate.

134. Lucratorii trebuie instruiti si verificati cu privire la modul de utilizare a instalatiilor, dispozitivelor si sculelor in conditiile lucrului la inaltime.

135. Utilizarea scarilor din lemn NU este permisa.

136. Lungimea maxima a unei scari din lemn cu trepte late nu trebuie sa depaseasca 5 m, daca este folosita ca suport al locului de munca pentru lucrator.

137. Lungimea scarii trebuie sa permita lucrul de pe o treapta aflata la o distanta minima de 1 m fata de capatul superior al scarii.

138. Se interzice lucrul de pe primele doua trepte superioare ale scarilor simple sau duble.

139. Se interzice utilizarea scarilor prelungite prin legarea provizorie.

140. Se interzice utilizarea scarilor care au trepte lipsa sau sunt reparate provizoriu.

141. Lucratorii care folosesc scarile trebuie sa poarte incaltaminte corespunzatoare pentru evitarea alunecarii.

142. Este interzisa executarea de lucrari care necesita efort fizic mediu si mare de pe scarile extensibile.

143. Conducatorul locului de munca trebuie sa verifice integritatea scarii inaintea fiecarei montari (utilizari). Sistemul de imbinare trebuie sa fie sigur si rigid.

144. Este interzis ca pe scara extensibila sa se urce mai mult de un lucrator pentru accesul la si de la locul de munca.

145. Trecerea de pe scara extensibila pe platforma (consola) locului de munca este permisa numai dupa ce lucratorul a trecut cel de-al doilea cordon al centurii de siguranta pe dupa stalp, deasupra platformei.

146. Este interzisa repararea scarilor extensibile de catre utilizatori. Reparatiile trebuie executate numai de catre unitati specializate, de preferinta de catre producatori.

147. Scarile pe pneuri trebuie utilizate conform instructiunilor producatorilor.

148. Inainte de ridicare, scarile mecanice pe pneuri, trebuie sa fie verificate si calate pe un teren plan, compact.

149. Este interzisa utilizarea scarilor mecanice pe pneuri la inaltimea maxima, daca varful scarii nu este rezemat (sprijinit).

150. Este interzisa deplasarea scarilor pe pneuri atunci cand pe ele se afla lucratori.

151. Este interzisa intinderea de conductoare sau ridicarea de greutati cu ajutorul scarilor. .Utilizarea platformelor telescopice hidromecanice, autoscarilor mecanice, autotele-scoapelor cu cos cu actionare hidromecanica, platformelor ridicatoare cu brate articulate precum si altor utilaje asemanatoare este permisa numai in cazul aplicarii stricte a instructiunilor de lucru emise de catre producatori si a instructiunilor de securitate a muncii adaptate la specificul fiecarui domeniu de activitate si fiecarui loc de munca.

152. Lucratorii care utilizeaza masinile si instalatiile pentru lucru la inaltime trebuie sa fie instruiti in acest scop, asupra conditiilor lucrului la inaltime.

153. In cosul, nacela sau pe platforma utilajului este permisa prezenta a cel mult doi lucratori, care impreuna cu sculele si materialele necesare nu trebuie sa depaseasca sarcina maxima admisibila a utilajului respectiv.

154. Manevrantul utilajului, desemnat in acest scop, trebuie sa supravegheze permanent lucrul cu utilajul respectiv si sa asigure masuri impotriva deplasarii accidentale a acestuia.

155. Toate manevrele sau deplasarile utilajului trebuie executate numai la comanda conducatorului locului de munca, comenzile fiind transmise printr-un sistem de semnalizare stabilit anterior cu manevrantul acestuia.

156. Este interzis lucrul pe autoscari, autotelescoape sau autoplatforme pe terenuri a caror inclinare este mai mare de 10 s fata de planul orizontal al utilajului.

157. Este interzisa solicitarea laterala (tragerea orizontala, intinderea de conductoare) a cosului, nacelei sau platformei utilajului.

158. Deplasarea utilajelor de la un punct de lucru la altul este permisa numai dupa coborarea cosului, nacelei sau platformei si fara lucratori pe utilaj

159. In timpul lucrului la inaltime se vor respecta urmatoarele: in toate cazurile, lucratorul trebuie sa fie asigurat, bine rezemat pe carlige, zabrele, platforma, scara sau scaunel suspendat; pe tot timpul lucrului, cordonul centurii de siguranta trebuie legat la un element rigid com-ponent al stalpului, deasupra punctului de lucru, in asa fel, incat sa nu fie stanjenite miscarile lucratorului;trebuie sa se evite lucrul in pozitii etajate a doi sau mai multi lucratori pe acelasi stalp;este interzisa executarea oricarei lucrari la fundatia stalpilor in timp ce se lucreaza pe stalp; lucratorii, inclusiv mane-vrantii autoutilajelor si organele de control trebuie echipati tot timpul lucrului si cu casca de protectie.

160. Urcarea pe stalpi, indiferent de materialul din care sunt construiti este permisa numai dupa verificarea prealabila a acestora la baza si pe tot parcursul urcarii.

161. Inainte de urcarea pe stalpi (din lemn sau din metal) trebuie verificat gradul de putrezire sau de coroziune la nivelul solului sau la 20-25 cm sub nivelul solului la fundatiile aparente.

162. Inainte de urcarea pe stalpii din beton trebuie efectuat un control vizual in zona fundatiei si a consolelor pentru verificarea integritatii acestora.

163. Pentru urcarea si lucrul la inaltime trebuie folosite urmatoarele mijloace certificate, in conformitate cu prevederile fiselor tehnologice sau a normelor tehnice: scari metalice simple, duble sau extensibile; utilaje speciale (autoscari mecanice, platforme telescopice hidromecanice, autotelescoape cu cos, platforme ridicatoare cu brate articulate etc.); constructii definitive ale stalpilor adecvate operatiilor de urcare si lucrului la inaltime; dispozitive de lucru la inaltime (platforme, scari, dispozitive pentru schimbarea elementelor din lanturile de izolare, carucior, pasitor etc.).

164. La locul de munca aflat la inaltime, trebuie ridicate numai materialele strict necesare. Sculele necesare executarii diferitelor operatii trebuie pastrate in buzunare speciale sau teci prinse in centura de siguranta. Sculele si materialele trebuie sa fie urcate si caborate pe masura necesitatilor cu funie de ajutor, interzicandu-se aruncarea acestora de la sol la pozitia de lucru sau invers. Asezarea chiar temporara a sculelor, dispozitivelor sau a materialelor nefixate pe elementele stalpilor este interzisa.

165. Pe stalpii metalici cu zabrele urcarea si coborarea se fac utilizand tehnologia alpinismului utilitar, prin asigurarea personalului executant in trei puncte (ambele maini si un picior sau ambele picioare si o mana). Asigurarea cu unul din cordoanele centurii de siguranta este obligatorie in cazuri deosebite (stalp acoperit cu chiciura sau zapada) precum si in cazul opririlor pentru odihna sau trecerea peste obstacole.

166. Se interzice urcarea si coborarea directa pe stalpi de beton acoperiti cu polei.

167. Instructiuni pentru folosirea cizmelor electroizolante:

Cizmele electroizolante se folosesc la deservirea instalatiilor electrice de tensiune joasa. Sunt un mijloc de protectie auxiliara, fiind completate totdeauna cu alte mijloace individuale de protectie, conform normelor ca: manusi electroizolante de cauciuc, platforme, covoare sau presuri de cauciuc, tije, clesti si scule izolate. Cizmele electroizolante trebuie sa se foloseasca la manipularea, intretinerea si repararea instalatiilor electrice pentru o tensiune mai mica de 1000 volti.

Exemple: electromotoare, automate, tablouri de comanda, actionarea intrerupatoarelor, sigurantelor, verificarea lipsei de tensiune cu ajutorul indicatoarelor de tensiune, manipularea cablurilor etc.

Pentru deservirea instalatiilor electrice sub joasa tensiune, trebuie sa se foloseasca numai cizme electroizolante de cauciuc fabricate in acest scop.

Fiecare cizma trebuie sa aiba stampila “Incercat la tensiunea de exploatare maxima: 3 kv” precum si data cand s-a efectuat incercarea.

Folosirea cizmelor electroizolante nestampilate este interzisa.

Nu se vor utiliza cizme cu numere de marime mai mici decat piciorul si nu se vor forta la incaltare.

Nu se vor utiliza cizme mai mari cu max. 2 numere decat piciorul.

Inainte de utilizare se vor controla din punct de vedere al uzurii talpii si se vor retrage din purtare cizmele cu uzura avansata a profilului antiderapant.

Cizmele se utilizeaza cu ciorapi grosi de bumbac care absorb transpiratia.

Cizmele electroizolante trebuie pastrate separat de scule, in dulapuri sau lazi inchise. Nu este permis a se aseza deasupra lor nici un fel de obiecte. Se recomanda sa fie pastrate intr-un loc racoros si intunecos.

Folosirea cizmelor electroizolante in alte scopuri decat pentru deservirea instalatiilor electrice este interzisa. Cizmele electroizolante vor fi transportate la locul de munca separat de scule, pentru a nu fi deteriorate in timpul transportului. Nu este permis a se circula intre diferite locuri de munca fiind imbracat cu cizme electroizolante.

Inainte de fiecare intrebuintare trebuie sa fie curatate de praf si supuse unei atente verificari exterioare. Daca se descopera vreun defect (strapungerea, ruperea cauciucului, fisuri in cauciuc sau dezlipirea cauciucului, pe portiuni oricat de mici etc.) cizmele trebuie scoase din intrebuintare deoarece nu-si mai pastreaza calitatea de cizme electroizolante.

Dupa intrebuintare vor fi perfect curatate.

Nu se vor usca sau depozita in apropierea surselor de caldura.

Cizmele electroizolante de cauciuc vor fi ferite de atingerea cu produse petroliere (benzina, petrol, uleiuri, pacura, titei) acizi sau baze (cu concentratia mai mare de 10 % ), grasimi de tot felul.

Incercarea periodica a cizmelor electroizolante trebuie sa se execute in modul urmator: prima verificare periodica se va face la 6 luni socotite de la data de incercare stampilata pe produs. Urmatoarele verificari periodice se vor face din 3 in 3 luni socotite de la data ultimei incercari.

La incercare trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii:

tensiunea la verificarile periodice trebuie sa fie de 3 KV curent alternativ;

durata de incercare trebuie sa fie egala cu un minut;

curentul de pierderi electrice nu trebuie sa depaseasca 2,5 mA;

trebuie intocmit procesul verbal de incercare;

cizmele vor fi insotite de fisa de incercare din care va rezulta data cand expira valabilitatea incercarii.NOTIUNI SI TERMENI TEHNICI SPECIFICI MESERIEI DE ELECTRICIAN


Autorizare - activitate de emitere a unui act tehnic si juridic, denumit legitimatie, prin care se acorda o permisiune unei persoane fizice in vederea desfasurarii unor activitati de proiectare,

executare (inclusiv conducere sau supraveghere a executarii), verificare (inclusiv avizare) a proiectelor si lucrarilor, respectiv exploatare a instalatiilor electrice din sistemul electroenergetic;

Conducere a executarii unei instalatii electrice - activitate de coordonare organizatorica si tehnica, de urmarire, de catre un electrician autorizat, a executarii unei instalatii electrice, cu respectarea proiectelor si a tuturor normelor in vigoare; este o componenta a activitatii de executare a instalatiei;

Electrician autorizat - persoana fizica, avand calificare profesionala in profil electric, autorizata in conditiile Regulamentului pentru a desfasura, conform competentelor acordate, activitati de proiectare, executare, verificare sau exploatare a instalatiilor electrice din sistemul electroenergetic;

Instalatie electrica - ansamblu de echipamente, celule si elemente legate functional intre ele, de regula amplasate intr-un spatiu comun si exploatate de aceeasi formatie operativa;

Instalatie electrica de utilizare (a energiei electrice) - ansamblu cuprinzand totalitatea receptoarelor electrice precum si caile de curent de alimentare a acestora, inclusiv echipamentele aferente, care apartin unui consumator si sunt situate in aval fata de punctul de delimitare cu reteaua distribuitorului;

Mentenanta ansamblu al tuturor actiunilor tehnice si organizatorice care se executa asupra sistemelor si instalatiilor electrice, pentru mentinerea sau restabilirea starii tehnice necesare indeplinirii functiilor pentru care au fost proiectate, Norme Standarde, coduri, regulamente, reglementari, instructiuni, prescriptii energetice, hotarari si alte acte normative, precum si contracte sau alte documente oficiale;

Putere instalata - putere activa nominala a unui receptor sau grup energetic indicata in documentatia tehnica a fabricii constructoare, care este inscrisa pe placuta indicatoare sau care este indicata de fabricant;

Puterea instalata totala - suma puterilor instalate ale receptoarelor sau grupurilor energetice.

Retragere a autorizarii - anularea definitiva a dreptului de practica in calitate de electrician autorizat, incluzand anularea legitimatiei emise de catre Autoritatea competenta;

Suspendare a autorizarii - retragere a dreptului de practica in calitate de electrician autorizat si a legitimatiei corespunzatoare, de catre Autoritatea competenta, pentru un interval de timp determinat

Supraveghere a executarii unei instalatii electrice - activitatea organizatorica si tehnica de urmarire, de catre un electrician autorizat, a executarii unei instalatii electrice, cu respectarea proiectelor si a tuturor normelor in vigoare; este o componenta a activitatii de executare a instalatiei;

Sistem electroenergetic ansamblu al instalatiilor electroenergetice interconectate prin care se realizeaza activitatile de producere, transport, conducere operativa, distributie si utilizare a energiei electrice;

Verificarea (si avizare) proiectelor sau a lucrarilor executate - verificare a proiectelor din punctul de vedere al conformitatii cu normele in vigoare si cu cerintele stabilite printr-o tema, respectiv verificare a lucrarilor executate din punctul de vedere al conformitatii cu normele in vigoare si al respectarii proiectelor; electricianul autorizat care face verificarea unui proiect sau a unei lucrari este o persoana diferita de proiectantul sau de executantul acestuia/ acesteia si are competenta de a da un aviz favorabil sau nu, prin proiectului sau lucrarii executate, in calitatea pe care o are, eliberand in acest un buletin de verificare.

Amper [A] - unitate de masura a intensitatii curentului electric egala cu intensitatea unui curent de valoare constanta care, strabatand doua conductoare rectilinii, paralele, cu lungimea practic infinita si sectiunea neglijabila, situate in vid, la distanta de un metru unul de altul, produce o forta electrodinamica de 2x10-7N pe lungimea de un metru;

Abatere - diferenta intre valoarea masurata si valoarea prescrisa pentru o marime fizica;

Actionare electrica - sistem de conversie a energiei electrice in energie mecanica, avand sau nu control asupra unor parametric electrici sau mecanici. Se face cu motoare electrice, care

absorb energia electrica de la retea si o transforma in energie mecanica, pe care o cedeaza la arborele masinii de lucru. Diferenta dintre energia electrica consumata si energia mecanica utila reprezinta pierderile electrice si mecanice de energie, care se transforma ireversibil in caldura

Acumulator element galvanic reversibil utilizat la inmagazinarea energiei electrice. La incarcarea acumulatorului, energia electrica de curent continuu se transforma in energie

chimica, iar la descarcare aceasta este transformata din nou in energie electrica si restituita partial receptorului.

Aluminiu - element chimic metalic cu utilizare in electrotehnica datorita conductivitatii electrice ridicate (60% din conductivitatea cuprului). In contact cu cuprul, in mediu umed, formeaza elemente galvanice, motiv pentru care imbinarile conductoarelor de cupru si aluminiu se fac cu

piese speciale numite cupal. Se utilizeaza la confectionarea conductoarelor, izolate si neizolate, barelor si pieselor conductoare pentru instalatii electrice, infasurarilor in transformatoare si unele motoare electrice, mantalelor de cabluri, armaturilor de condensator, etc.

Ampermetru - Instrument de masurare a intensitatii curentului electric. Aparatul este parcurs de curentul electric ce trebuie masurat, fiind legat in serie cu sursa si receptorul. Tipuri constructive: ampermetru analogic (magnetoelectrice pt. curent continuu, feromagnetice sau electrodinamice pt. curent alternativ), ampermetru digital extinderea domeniului de masura se face cu sunturi de

masura, in curent continuu, si cu transformatoare de masura in curent alternativ.

Aparat electric - dispozitiv sau ansamblu de dispozitive electrice sau mecanice, destinat comenzii, protectiei, reglarii sau controlului automat sau neautomat al functionarii obiectelor si instalatiilor electrice sau neelectrice. Aparatele electrice se clasifica in urmatoarele categorii:

a.e. de comutatie

a.e. de pornire si reglare (reostate, bobine)

a.e. de protectie (sigurante fuzibile, relee de

protectie, reactoare, descarcatoare)

a.e. de amplificare si stabilizare (amplificatoare,

stabilizatoare)

a.e. de actionare (cuplaje electromagnetice, frane)

electromagnetice, electromagneti, ventile electromagnetice)

Aparatele electrice pot fi de inalta tensiune (cu tensiunea intre faze > 1kV in c.a., si tensiunea intre conductoare > 1.2kV in c.c.) si de joasa tensiune.

Aparat de comutatie - aparat care serveste la conectarea si deconectarea circuitelor electrice sau la comutarea curentilor de pe un circuit pe altul (intrerupatoare, comutatoare, butoane, separatoare, contactoare, controlere, relee). Pot fi manuale sau automate, monopolare sau multipolare, cu contacte sau fara contacte (statice).

Arc electric - descarcare electrica automata intre doi electrozi aflati intrun mediu puternic ionizat. Electronii emisi de catod si accelerati de campul electric, prin ciocnirea cu atomii gazului, in functie de energia ce o poseda, produc radiatii luminoase, incalzirea mediului de descarcare si ionizarea atomilor. Tensiunea pe arc este de ordinul zecilor de volti, iar curentul are valori de la zecimi de amperi la zeci de mii de amperi. Temperatura din arc atinge 5000 – 6000 K.

Instalatia de legare la pamant, numita cateodata mai simplu „pamantare”, reprezinta totalitatea masurilor adoptate pentru conectarea la pamant a componentelor electrice conductoare. Aceasta instalatie este o componenta importanta a retelelor de alimentare cu energie electrica, atat la nivelul de MT cat si la JT. O buna instalatie de legare la pamant este necesara pentru:

protectia cladirilor si instalatiilor impotriva loviturilor de trasnet;

securitatea vietii oamenilor si animalelor prin limitarea tensiunilor de atingere si de pas la valori de siguranta;

asigurarea compatibilitatii electromagnetice (CEM), respectiv limitarea perturbatiilor electromagnetice;

functionarea corecta a retelei de alimentare cu energie electrica si asigurarea unei calitati corespunzatoare a energiei furnizate.

Toate aceste functiuni sunt asigurate de o instalatie unica de legare la pamant care trebuie proiectata pentru a indeplini toate cerintele. Anumite elemente ale acestei instalatii pot fi dedicate satisfacerii unor cerinte specifice dar ele sunt totusi parte a unei unice instalatii de legare la pamant. Standardele impun ca toate masurile privind legarea la pamant dintr-o instalatie sa fie interconectate, formand un sistem unic.

Sistemul sau instalatia de legare la pamant reprezinta totalitatea mijloacelor si masurilor prin care parti ale unui circuit electric, parti conductoare care pot fi accesibile ale unui echipament electric (parti conductoare expuse) sau partile conductoare din vecinatatea unei instalatii electrice (parti conductoare externe) sunt conectate la pamant.

Priza de pamant este un conductor metalic sau un ansamblu de conductoare metalice interconectate sau alte parti metalice actionand in aceeasi maniera, ingropate in pamant si conectate electric la acesta sau introduse in beton care are o suprafata mare in contact cu pamantul (de exemplu, fundatia unei cladiri).

Conductorul de legare la pamant este un conductor care asigura conectarea la priza de pamant a unei parti a unei instalatii electrice, a elementelor conductoare expuse sau parti conductoare externe sau interconecteaza electrozi ai prizei de pamant. Conductorul de legare la pamant este montat in aer sau, daca este ingropat in sol, se izoleaza fata de acesta.

Pamantul de referinta (zona de potential nul) este o parte a solului, in particular la suprafata acestuia, localizata in afara sferei de influenta a prizei de pamant considerate, adica zona in care intre doua puncte arbitrare nu exista o diferenta de potential perceptibila, rezultata in urma trecerii prin priza a unui curent de punere la pamant. Potentialul pamantului de referinta este intotdeauna presupus a fi egal cu zero.

Potentialul prizei de pamant VE este diferenta de potential care apare intre priza de pamant si zona de potential nul la o valoare data a curentului de trecere prin acea instalatie de legare la pamant.

Rezistivitatea solului (rezistenta specifica a solului ) ρ este rezistenta, masurata intre doua fete opuse ale unui metru cub de pamant. Rezistenta specifica este data in Ωm.

Potentialul suprafetei solului Vx este diferenta de potential dintre un punct x de pe suprafata solului si pamantul de referinta.

Proprietatile electrice ale instalatiei de legare la pamant depind in mod esential de doi parametri: rezistenta prizei de pamant si configuratia prizei de pamant.ACCIDENTE PRIN ELECTROCUTARE
CURENTUL ELECTRIC NU TE IARTA!!

 
Fenomenele care apar in organism ca urmare a trecerii curentului electric definesc conceptul de electrocutare sau soc electric.Electrocutarea se manifesta prin vatamari de diferite grade pana la deces

Accidentul prin electrocutare apare atunci cand corpul omului se intercaleaza accidental intre doua puncte cu potentiale electrice diferite, situatie in care prin el circula un curent capabil sa afecteze functiile vitale ale corpului (respiratia, circulatia sangelui si activitatea nervoasa).

Efectele curentului electric asupra functiilor vitale pot avea urmari imediate sau intarziate.

Urmarile imediate se manifesta prin paralizarea functiilor respiratorii si/sau circulatorii, respectiv aparitia stopului respirator si/sau a stopului cardiac, ori deces instantaneu prin fibrilatie ventriculara.

Urmarile intarziate (ore, zile) se manifesta printr-o slabire a fortei musculare, amorteli, chiar in cazul in care accidentatul se afla in stare de repaus; la reluarea activitatii pot aparea tulburari care influenteaza centrul generator de excitatii al inimii.

Consecintele electrocutarii depind de trei factori si anume:

Intensitatea curentului electric;

Timpul cat trece curentul prin corp;

Traseul sau calea strabatuta de curentul electric prin corp.

Intensitatea curentului electric a carui limita de suportabilitate a fost stabilita experimental si care se considera nepericuloasa este de:

10 mA in cazul curentului alternativ de frecventa industriala.

50 mA in cazul curentului continuu.

Conceptul de curent nepericulos este utilizat pentru a defini acel curent sub actiunea caruia omul se poate elibera din circuitul electric prin forte proprii. In general omul nu reuseste sa se desprinda singur din circuitul electric din cauza spaimei care-l face sa nu mai poata actiona si din cauza contractiilor musculare care nu mai permit desprinderea de circuit.

Intensitatea curentului electric care strabate corpul omenesc, atunci cand intre doua puncte de contact ale acestuia se stabileste o tensiune accidentala data, depinde de rezistenta electrica a corpului. Rezistenta electrica a corpului este influentata de multi factori, externi (umiditatea aerului, gradul de umezire al pielii etc.) si interni (transpiratie, febra, continutul de alcool in sange, stare de oboseala). S-a stabilit ca rezistenta corpului omenesc variaza intre 500 si 3000 Ω (ohmi).

In calculul sistemelor de protectie se iau in considerare valoarea de 1000 Ω (ohmi) pentru cazul atingerilor directe si valoarea de 3000 Ω (ohmi) pentru cazul atingerilor indirecte.

In functie de intensitatea curentului care strabate corpul omenesc se produc urmatoarele efecte, prezentate gradat:

intre 0,5 si 2 mA se situeaza pragul de senzatie, care variaza de la persoana la persoana;

intre 2 si 3 mA – senzatie usoara de tremur, intepatura;

intre 3 si 10 mA – convulsii, soc electric;

intre 10 si 18 mA – senzatie dureroasa, contractii musculare;

intre 18 si 25 mA – dificultati in respiratie;

intre 25 si 75 mA – soc electric sever;

intre 75 si 200 mA – fibrilatie ventriculara daca o parte din curent trece prin inima in perioada de repolizare a muschiului cardiac;

intre 200 si 1000 mA – apar, in plus, arsuri la punctele de intrare si iesire din organism;

intre 1000 si 4000 mA – arsurile sunt grave, extinse.
Valorile curentilor de mai sus si efectele lor au fost grupate in zone de pericol, astfel:

curentul care trece prin corp este mai mic de 10 mA: pericolul de deces este foarte redus;

curentul care trece prin corp este mai mare de 10 mA, dar mai mic de 200 mA: pericolul de paralizare a functiilor sistemului nervos este foarte probabil, pot aparea stopul respirator si stopul cardiac;

curentul care trece prin corp este mai mare de 200 mA: probabilitatea decesului este ridicata si agravata de efectele termice ale curentului electric.

Din experienta tragica in timp a rezultat ca efectele cele mai probabile de paralizare a functiilor sistemului nervos, le provoaca intensitatile curentului de tip industrial (220/380 V). curentii rezultati la tensiuni mai mari de 1000 V produc in mod suplimentar si efectele termice, cu consecinte fizice grave.

Timpul de expunere, respectiv de trecere a curentului prin corpul omenesc este foarte important, mai ales in raport cu intensitatea curentului. Cu cat timpul este mai scurt, valoarea curentului la care omul reuseste sa se desprinda este mai mare si invers.

Din motive de protectie, limitele timpului de deconectare a instalatilor electrice de joasa tensiune trebuie sa fie de 0,2 secunde pentru tensiuni pana la 250 V si de 0,1 secunde pentru tensiuni pana la 500 V.

Este foarte important pentru viata omului ca timpul in care acesta este in circuitul electric sa fie cat mai scurt, intrucat rezistenta electrica a corpului continua sa scada sub actiunea curentului si, ca urmare, intensitatea curentului care trece prin corp creste continuu, moartea devenind practic inevitabila.

Traseul strabatut de curent prin corp este de asemenea important, considerandu-se ca foarte periculoase caile: mana stanga – piciorul drept (axa inimii) si mana dreapta – marginea superioara a baztinului.

Caile cele mai “favorabile” sunt: mana – cot sau umar; picior stang – picior drept; sold – laba piciorului.

Atentie ! Modalitatea de acordare a primului ajutor si in general orice interventie se stabilesc in functie de starea concreta a accidentatului.

La accidentele prin electrocutare se pot produce arsuri, fracturi, tulburari de vedere etc. Simptomele dureroase ale acestor vatamari sunt semnalate de accidentatii aflati in stare de constienta. In cazul celor care si-au pierdut cunostinta, cercetarea vatamarilor trebuie facuta abia dupa ce s-a constatat starea satisfacatoare a respiratiei si circulatiei sanguine iar examinarea trebuie realizata numai vizual, fara a mai misca si dezbraca inutil accidentatul.

Dupa constatarea starii accidentatului, trebuie decis modul de acordare a primului ajutor in functie de tipul vatamarii: arsuri, fracturi, plagi etc.

Atentie! Chiar daca in urma electrocutarii, accidentatul nu acuza stari de rau (nici macar trecatoare), el trebuie tinut in repaus timp de 0,5 – 1 ora, dupa care trebuie supus unei consultatii medicale.

Daca starea de rau persista sau se agraveaza:

accidentatul va fi asezat in pozitie culcat, cu picioarele ridicate;

imbracamintea trebuie descheiata si slabita in zona gatului, pieptului si abdomenului;

se va asigura transportul calificat (prin salvare) la un serviciu medical de urgenta.

Orice electrocutat va fi transportat la spital pentru supraveghere medicala, deoarece ulterior pot surveni tulburari de ritm cardiac.SEMNALIZAREA DE SECURITATE SPECIFICA APLICABILA


CONVENTIA DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

Orice antreprenor, furnizor sau lucrator independent care desfasoara activitati in santier isi va insusi prin semnatura urmatoarea conventie:


CONVENTIE

privind respectarea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca

in santierulPartile semnatare ale contractului de executie cu nr. ________/______, respectiv

S.C. _____ _______ ______ ___________ _______ ______ __________ - Antreprenor

reprezentata prin _____ _______ ______ ___________ in calitate de ___________________, avand numarul de telefon _____ _______ ______ _____________

si

S.C. _____ _______ ______ ___________ _______ ______ __________ - Subantreprenor

reprezentata prin _____ _______ ______ ___________ in calitate de ___________________, avand numarul de telefon _____ _______ ______ _____________


vazand:

Obligatiile prevazute de HG 300/2006,

Prevederile legii 319/2006 si a normelor metodologice de aplicare (HG 1425/2006),


De comun acord stabilesc urmatoarele:

Pct.1.- Obligatii ale Antreprenorului:

a)      Sa elaboreze si sa prezinte angajatilor Subantreprenorului “Planul general de masuri de protectia muncii” valabil in incinta si la locurile de munca aflate sub autoritatea Antreprenorului sau a altor executanti care lucreaza pe santier. Planul va trebui sa cuprinda printre altele si prevederi cu privire la: cai de circulatie si drumuri de acces, viteza de circulatie in incinta, puncte de racordare la utilitatile necesare Subantreprenorului (apa, gaz, curent electric, aer comprimat etc), indicatoare de avertizare/informare/interzicere si locul de amplasare a acestora, marcaje, pozitionarea punctelor/locurilor pericloase sau interzise personalului Subantreprenorului etc.

b)      Sa prezinte Subantreprenorului in scris, locurile de munca cu pericol deosebit si cele la care ar putea apare stari de pericol iminent si la care au acces lucratorii Subantreprenorului precum si masurile de prevenire aferente.

c)      Sa prezinte Subantreprenorului in scris masurile tehnice si organizatorice luate de Antreprenor pentru prevenirea si stingerea incendiilor, evacuarea personalului in caz de pericol iminent si acordarea primului ajutor in caz de accident, obligatorii si pentru personalul Subantreprenorului.

d)      Sa informeze in scris Subantreprenorul asupra riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala ce decurg din activitatea Antreprenorului, la care vor fi expusi angajatii Subantreprenorului in mod permanent sau doar accidental.

e)      Sa se asigure ca angajatii Subantreprenorului, care vor lucra la Antreprenor, au primit instructiuni adecvate asupra riscurilor pentru securitatea si sanatatea lor, la care pot fi expusi pe durata executarii lucrarilor care fac obiectul contractului.  

f)       Sa instiinteze in prealabil in scris Subantreprenorul, asupra oricaror actiuni pe care urmeaza sa le intreprinda si care ar putea sa aduca atingere securitatii si sanatatii salariatilor Subantreprenorului;

g)      Sa colaboreze cu Subantreprenorul la implementarea masurilor de prevenire la locurile de munca la care vor lucra salariatii sai.
Pct.2.- Obligatii ale Subantreprenorului:

a)      Sa asigure coordonarea si supravegherea permanenta a lucratorilor proprii care executa lucrari in baza prezentului contract, prin personal de conducere avand pregatirea profesionala si experienta presupusa de gradul de dificultate tehnica a lucrarilor executate.

b)      Sa asigure pentru executarea lucrarilor personal de executie avand calificarea si experienta corespunzatoare categoriilor de lucrari contractate.

c)      Sa asigure instruirea personalului de executie din punct de vedere al protectiei muncii, in conformitate cu legislatia in vigoare, inclusiv asupra riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala ce decurg din activitatea Antreprenorului.

d)      Sa asigure respectarea de catre personalul sau a normelor generale de portectia muncii, a normelor specifice de securitate a muncii, standardelor de securitate, instructiunilor proprii precum si a masurilor generale stabilite de Antreprenor pentru prevenirea accidentelor de munca, bolilor profesionale, incendiilor sau altor evenimente nedorite.

e)      Sa asigure pentru personalul sau, echipamentul individual de protectie adecvat riscurilor specifice lucrarilor pe care le executa si a eventualelor riscuri rezultate din activitatea Antreprenorului

f)       Sa utilizeze in executie numai echipamente tehnice certificate din punct de vedere al protectiei muncii, care sa nu puna in pericol securitatea lucratorilor proprii sau ai Antreprenorului sau ai altor participanti la procesele de munca din incinta.

g)      Sa colaboreze cu Antreprenorul la implementarea masurilor de prevenire la locurile de munca la care vor lucra salariatii Subantreprenorului.

Pct.3.- Cu privire la accidente de munca si alte evenimente produse pe teritoriul Antreprenorului:

a)      Orice eveniment produs in activitati organizate de Subantreprenor, va fi comunicat de indata de Subantreprenor Antreprenorului, Inspectoratului Teritorial de Munca si Casei judetene de Pensii si, dupa caz, Parchetului de pe langa Judecatoria locala.

b)      Cercetarea accidentelor care au antrenat incapacitate temporara de munca si care au ca victime salariati ai Subantreprenorului se face de catre acesta, daca accidentul s-a produs la un loc de munca organizat de Subantreprenor.

c)      Cercetarea accidentelor care au antrenat incapacitate temporara de munca si care au ca victime salariati ai Subantreprenorului se face de catre Antreprenor, daca accidentul s-a produs la un loc de munca organizat de Antreprenor.

d)      Cercetarea accidentelor care au antrenat incapacitate temporara de munca si care au ca victime salariati ai Antreprenorului se face de catre acesta, indiferent daca accidentul s-a produs la un loc de munca organizat de Antreprenor sau de Subantreprenor.

e)      Cercetarea accidentelor urmate de vatamare grava se face sub supravegherea ITM, similar prevederilor de la pct.3 - lit.b), lit.c) si lit.d).

f)       Cercetarea altor tipuri de evenimente se va face conform normelor in vigoare.

g)      Inregistrarea accidentelor de munca se va face de catre unitatea la care este/a fost angajata victima.

h)      In situatia in care in accident au rezultat victime apartinand atat Antreprenorului cat si Subantreprenorului, accidentul va fi inregistrat de catre unitatea raspunzatoare de organizarea activitatii la locul de munca la care s-a produs accidentul.

Pct.4.- Alte clauze:

a)      Respectarea de catre partile semnatare a prevederilor din “Planul general de securitate si sanatate in munca” – specific santierului constituie pentru acestea o obligatie minimala, fiecareia revenindu-i obligatia de a lua in plus la locurile de munca pe care le organizeaza, cel putin toate masurile tehnice si organizatorice prevazute de legislatia in vigoare, care sa previna eventuale accidente de munca sau alte evenimente pe teritoriul Antreprenorului.

b)      Formularul de inregistrare a accidentului de munca (FIAM) va fi completat si depus la ITM si Casa judeteana de Pensii de catre partea care inregistreaza accidentul de munca.


ANTREPRENOR SUBANTREPRENORMASURI DE PRIM AJUTOR


 
RESUSCITAREA CARDIO-RESPIRATORIE


 TELEFOANE UTILE

 Nr.crt.

Functia/Institutia

TELEFON

ITM Mures


Apel de urgenta


Deranjamente gaze


Deranjamente electrica


Politia


Pompierii


Salvarea


se actualizeaza in functie de locatia in care au loc lucrarile

Nerespectarea prevederilor cuprinse in acest PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA, precum si a celor cuprinse in Instructiunile Proprii, atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz.


 

Text Box: Aprobat,


Conducatorul unitatii,

administrator
Text Box: Luat la cunostinta,


Conducatorul locului de munca,
NOTITE


loading...Document Info


Accesari: 20057
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )