Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadROLUL SI RESPONSABILITATILE MANAGERULUI DE PROIECT

management
ALTE DOCUMENTE

Organizarea si functionarea Grupului Scolar Economic de Turism
Managementul Afacerilor in Turism - Master
LOCUL SISTEMULUI BIROTIC IN CADRUL FIRMEI
ERGONOMIA LOCULUI DE MUNCA IN BIROU
ABORDARI CONCEPTUALE PIATA MUNCII IN ROMANIA
APLICAREA STRATEGIEI MANAGEMENT STRATEGIC
STRATEGIA FIRMEI - MANGEMENT STRATEGIC
MANAGEMENTUL DEZVOLTARII UMANE DURABILE
ANALIZA DIAGNOSTIC A S.C. IPLD S.R.L.

ROLUL SI RESPONSABILITATILE MANAGERULUI DE PROIECTUn anagajat nou observa in camera de corespondenta a companiei un batran stand in colt, sortind scrisori, cantarind pachete, lipind timbre si facand alte activitati simple. Il intreaba pe supraveghetorul sau cine este batranul.

Acesta e Joe.' , spune supraveghetorul. 'e in companie de 35 de ani si se apropie de pensie.'

'Adevarat?', intreaba noul anagajat. 'Si a lucrat in camera de corespondenta tot acest timp?'

'Nu, a parasit-o cu citiva ani in urma. Dar a solicitat transferul inapoi dupa ce a petrecut cativa ani ca manager de proiect'

1.0.gif

Aparent, rolul managerului de proiect ar trebui sa fie usor 141c22b de descris. De fapt, este chiar usor din perspectiva unei carti. Dar provocarea in intelegerea rolurilor si responsabilitatilor legate de managementul de proiect este ca acestea sunt diferite de la o organizatie la alta.

Managerul de proiect este responsabil pentru succesul general al proiectului.

Ce este necesar pentru a avea un proiect de succes? Trebuie intai sa definesti proiectul si sa construiesti planul de lucru! Aici incep responsabilitatile managerului de proiect. Daca proiectul incepe si descoperi mai tarziu ca sfera de cuprindere nu este clarificata, managerul de proiect este raspunzator. Daca proiectul pune in aplicare un plan de lucru slab, managerul de proiect este raspunzator.

Definirea proiectului inseamna intelegerea si obtinerea acordului asupra obiectivelor generale, continutului, riscurilor, abordarii, bugetului, etc. Include de asemeni definirea sau adoptarea unor proceduri specifice de management de proiect care vor fi utilizate in managementul proiectului.

Aceasta nu inseamna ca managerul trebuie sa faca singur toata munca. Poate exista o intreaga echipa care ajuta la crearea Definitiei Proiectului si a planului de lucru. Oricum, daca ceva nu merge bine, managerul de proiect este raspunzator.

Responsabilitati de proces

Odata cu inceperea proiectului, managerul de proiect trebuie sa aplice cu succes managementul si controlul muncii, care cuprinde:

 • Identificarea, urmarirea, managementul si rezolvarea situatiilor dificile;
 • Diseminarea proactiva a informatiilor despre proiect catre toate partile interesate;
 • Identificarea riscurilor proiectului, managementul si diminuarea acestora;
 • Asigurarea unei calitati acceptabile a solutiei;
 • Managementul proactiv al continutului pentru a fi siguri ca se livreaza doar ce s-a convenit, doar daca nu s-au aprobat schimbari prin intermediul managementului schimbarii continutului;
 • Definirea si colectarea indicatorilor pentru a obtine o masura a evolutiei proiectului si a vedea daca livrabilele produse sunt acceptabile;
 • Managementul de ansamblu pentru a fi siguri ca munca este alocata si incheiata la timp si in limitele bugetului.
Inca o data, aceasta nu inseamna ca managerul de proiect face efectiv toate acestea, dar el trebuie sa se asigure ca aceste activitati se executa. Daca proiectul intimpina situatii dificile, dilatari ale continutului, riscuri, sau nu stabileste corect asteptarile, atunci managerul de proiect este raspunzator.

Pentru a derula procesele de management de proiect, o persoana trebuie sa fie bine organizata, tenace, orientata catre procese, capabila sa faca fata mai multor activitati simultan, sa aiba gandire logica, sa poata determina cauzele radacina ale problemelor, sa aiba abilitati de gandire analitica, sa fie un bun estimator si manager de buget si sa aiba o buna auto-disciplina.

Responsabilitati asupra oamenilor

In completarea abilitatilor despre procese, un manager de proiect trebuie sa aiba abilitati in managementul oamenilor. Acestea includ:

 • Disciplina si abilitati de management general pentru a se asigura ca oamenii respecta procesele si procedurile standard.
 • Abilitati de lidership pentru a face ca echipa sa vrea sa urmeze directia stabilita. Leadership-ul inseamna comunicarea viziunii si determinarea echipei sa o accepte si sa se straduiasca sa o puna in practica.
 • Stabilirea unor asteptari rezonabile, dar provocatoare si clare, pentru oameni si responsabilizarea lor pentru indeplinirea asteptarilor. Aceasta include si acordarea unui feedback pozitiv catre membrii echipei
 • Abilitati de team building astfel incat oamenii sa lucreze bine impreuna si sa se simta motivati pentru a depune eforturi pentru proiect. Cu cat echipa este mai mare si cu cat proiectul dureaza mai mult, cu atat este mai multa nevoie de abilitati pentru team building.
 • Abilitati de comunicare proactiva, verbala si scrisa, inclusiv abilitati de ascultare activa.

Inca o data, managerul de proiect este responsabil pentru succesul echipei. Daca echipa are un moral scazut si nu indeplineste termenele, trebuie sa incerci rezolvarea situatiei. Daca membrii echipei nu inteleg exact ce au de facut si la ce termene, atunci tu esti responsabil.

Roluri multiple

In functie de dimensiunea si complexitatea proiectului isi poate asuma si alte responsabilitati in completarea celor legate de managementul proiectului. De exemplu, managerul de proiect poate furniza asistenta in colectarea cerintelor de business. Poate ajuta la proiectarea bazei de date pentru un sistem de management al bazelor de date sau poate scrie documentatia proiectului. Managementul proiectului este un rol particular pe care-l indeplineste o persoana, chiar daca persoana respectiva indeplineste si alte roluri.

In functie de dimensiunea proiectelor si de modul de organizare a companiei, timpul unui manager de proiect poate fi alocat intr-unul din urmatoarele trei moduri:

 • Poate fi un rol full-time intr-un proiect mare.
 • Poate avea responsabilitati de management de proiect pentru mai multe proiecte, fiecare necesitand mai putin decat full-time, dar care impreuna determina un rol cu ocupare full-time.
 • Poate avea mai multe roluri, fiecare necesitand un anumit nivel de abilitati si responsabilitati. Intr-un proiect de exemplu, poate fi atat manager de proiect, cat si analist.

Esti raspunzator, dar nu ai responsabilitate

In unele organizatii, managerul de proiect este raspunzator pentru succcesul proiectului dar nu are nivelul potrivit de responsabilitate. Managementul unei echipe intr-o organizatie matriciala este un astfel de exemplu. Ti se cere sa faci managementul unui proiect utilizind oameni asupra carora nu ai responsabilitate manageriala. Poti de asemeni descoperi ca abilitatea de a rezolva problemele este diminuata pentru ca nu ai o pozitie suficient de inalta in ierarhia organizatiei si trebuie sa te bazezi de cele mai multe ori pe ajutorul managementului. In alte cazuri, capacitatea ta de a fi inovativ si flexibil este restrinsa de politici organizationale si inertie.

A avea abilitati de management de proiect nu inseamna ca nu ai probleme. Nu inseamna ca riscurile dispar. Nu inseamna ca nu exista surprize. Valoarea unui bun management de proiect consta in faptul ca ai implementate procese standard pentru a face fata situatiilor neprevazute.

Managementul proiectelor este o stiinta prin faptul ca se bazeaza pe procese si tehnici repetabile pentru a obtine succesul proiectului. Este o arta pentru ca are de-a face cu managementul oamenilor si relatiile dintre ei si necesita utilizarea unor abilitati intuitive in situatii care sunt cu totul unice fiecarui proiect. O buna metodologie de managementul proiectelor furnizeaza cadrul de lucru, procesele, recomandarile si tehnicile necesare pentru a conduce oamenii si incarcarea cu activitati. O buna metodologie sporeste sansele de a obtine succesul si de aceea, aduce un aport valoric organizatiei, proiectului si managerului de proiect.


Document Info


Accesari: 6653
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )