Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Antidiabeticele orale

medicina


Antidiabeticele orale





Antidiabeticele orale sunt reprezentate de sulfamide si biguanide si sunt compusi de sinteza eficace in formele usoare sau medii de diabet zaharat tip II insulino-independent, atunci cand boaLa nu poate fi controlata numai prin dieta, iar injectarea insulinei nu este indis­pensabila.

Sulfamidele antidiabetice sunt derivati de sulfaniluree cu proprietati hipogliceminate prin stimularea secretiei pancreatice de insulina, in conditiile in care este pastrata, in oarecare masura, capacitatea secretorie betainsulara. Prin cresterea nivelului plasmatic al insulinei prezinta eficacitate la diabeticii non-insulino-dependenti care au

o secretie scazuta de insulina. Sulfamidele se fixeaza pe receptorii membranari de pe suprafata celulelor pancreatice, cu stimularea exocitozei granulelor de insulina. in cazul unor situatii patologice in care in organism sunt necesare cantitati mari de insulina, cum ar fi infectiile intercurente, interventiile chirurgicale sau alti factori de decompensare ai diabetului, se impune trecerea temporara la tratamentul insulinic.

Sulfamidele antidiabetice se administreaza optim cu o jumatate de ora inaintea meselor pentru stimularea adecvata a secretiei de insulina, in caz de supradozare relativa sau de insuficienta eliminare, renala sau hepatica, pot aparea reactii hipoglicemice.

Reactiile adverse ale sulfamidelor sunt legate de sfera digestiva (anorexie, greata, voma, diaree) sau sunt de tip alergic, manifestate prin reactii cutanate diverse prurit, eruptii urticariene etc. Nu se recomanda in timpul sarcinii deoarece prezinta risc de malformatii fetale. Ingestia de alcool in timpul tratamentului cu sulfamide antidiabetice poate determina, la unele persoane, congestia fetei, anxietate, cefalee, tahicardie, greata, voma, care sunt reactii de tip disulfiram (antalcool).

Printre cele mai cunoscute si utilizate sulfamide sunt de mentionat tolbutamida, care are efect de lunga durata ore), glibenclamida (maninil), care are potenta mare si efect de lunga durata ore), glipizida, cu efect scurt, gliclazida (diaprel), gliquidona (glurenorm) etc.

Biguanidele antidiabetice scad glicemia crescuta a diabeticilor, fara sa modifice practic glicemia normala. in plus, pot reduce excesul ponderal la diabetici si influenteaza favorabil profilul lipidic (scad concentratia plasmatica a trigliceridelor si VLDL-colesterolului).

Sunt indicate in principal in diabetul adultului obez, fiind contraindicate in diabetul grav sau in cel juvenil.

Utilizate singure, biguanidele nu provoaca accidente hipogli­cemice, dar pot da, foarte rar de altfel, acidoza lactica in caz de supradozare absoluta sau relativa (prin insuficienta de metabolizare sau eliminare).

Preparatele utilizate actualmente sunt metformina (meguan) precum si buformina (silubin).



Document Info


Accesari: 3153
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )