Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Uploadloading...

INTRODUCERE IN MEDICINA DE FAMILIE

medicina


ALTE DOCUMENTE

BAZELE TEORETICE ALE PSIHANALIZEI
ARSURILE CHIMICE
Daca mi-as putea trai din nou viata de Emma Bombeck (scrisa dupa ce a aflat ca se stinge de cancer)
Energia piramidei masurata de un radiestezist
AMBULATOR
RETELE NEURALE
Metabolismul protidic in soc
Alergia: mai mult decat o afectiune banala
Luxatia
Probleme de memorie

INTRODUCERE ÎN MEDICINA DE FAMILIE

1.      GENERALITĂŢI

Ű    MG/MF  a cunoscut pe plan international o ampla dezvoltare atât ca specialitate medicala, cât si ca disciplina academica, fiind inclusa în programele de educatie medicala universitara si postuniversitara.

Ű    În România, începând cu anul 1990, MG a fost recunoscuta ca specialitate medicala de sine statatoare, practicarea ei fiind conditionata de admiterea în rezidentiat cu durata de studiu de 3 ani. Prin Ordinul MS 378/1999, MG a fost redenumita Medicina de Familie, conform Nomenclatorului National al Specialitatilor Medicale. Plecând de la experienta altor tari europene, si în România au fost create discipline si catedre de MF în centrele de învatamânt superior medical.

Ű    Asigurarile sociale de sanatate au avut rolul cel mai important în reafirmarea MF în viata medicala româneasca. Trebuind sa ofere asiguratilor accesibilitatea la o asistenta medicala cât mai eficienta din punct de vedere economic, asigurarile de sanatate au apelat în primul rând la MF care s-a dovedit capabila sa rezolve în modul cel mai prompt si mai ieftin peste 80% din nevoile de asistenta medicala ale populatiei. Aceste actiuni de reforma se concretizeaza în Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate 145/1997 si în Normele Metodologice de aplicare a Contractului Cadru de furnizare a serviciilor medicale în asistenta medicala primara.

Ű    MF este o disciplina de sinteza care integreaza în practica o serie de atitudini si aptitudini medicale si personale, fiind un model de prestare a îngrijirilor primare de sanatate ("Primary Health Care"), care se afla la baza organizarii oricarui sistem de sanatate.

Ű    MF reprezinta poarta de intrare a pacientilor în sistemul de sanatate si coordoneaza circuitul pacientului în sistemul de servicii medicale, colaborând cu toate celelalte specialitati medicale. Chiar daca medicul de familie lucreaza în sistem public sau privat, el face parte din sistemul de sanatate, ocupând o pozitie centrala. În unele tari (Anglia, Olanda, Canada), medicul de familie trebuie sa aiba primul contact cu pacientul si are rolul de a coordona accesul pacientilor la serviciile medicale (secundare sau tertiare). În alte tari (Franta, SUA), pacientul se poate adresa direct atât specialistului, cât si medicului de familie.

Ű    Medicul de familie, prin pozitia fundamentala pe care o ocupa în prezent în ocrotirea si promovarea sanatatii atât pe plan mondial, cât si în tara noastra, are un spectru larg de sarcini menite sa asigure acea îngrijire globala ("total care") a persoanei, familiei si comunitatii.

Ű    Dupa OMS, medicul MF este medicul de prim contact, asigurând asistenta medicala primara, considerata "cheia de bolta a sanatatii pentru toti".

Ű    Atributiile medicului MF sunt complexe, ocupând diverse domenii din sfera serviciilor medicale. Ele variaza de la o tara la alta, în functie de politicile de sanatate. Aceste sarcini se grupeaza în urmatoarele categorii: preventive, curative, educationale, administrativ-organizatorice, cercetare stiintifica.

Ű    Prin prisma activitatii sale, medicul MF este:

*       Medicul filtru: are primul contact cu pacientii, selecteaza cazurile si gaseste solutiile optime conform competentei sale.

*       Medicul integrator: colecteaza datele pacientilor, le analizeaza si ierarhizeaza, stabilind indicatiile de investigare si tratament

*       Medicul coordonator: trimite pacientii la diverse servicii medicale de unde acestia pot primi un real ajutor în rezolvarea problemelor de sanatate.

*       Medicul tezaurizator: detine informatii cheie privind pacientii si familiile acestora, realizând istoria naturala si sociala a acestora.

*       Medicul judecator: face analiza finala a calitatii actelor medicale de care au beneficiat pacientii sai în cadrul sistemului sanitar.

2.      EDUCAŢIA MEDICALĂ ÎN MF

2.1. ÎNVĂŢĂMÂNTUL UNIVERSITAR DE MF

Ű    Continut: cursuri si stagii practice cu tematica de MF

Ű    Adresanti: studentii anului VI MG

Ű    Obiective educationale:

*       Asistenta persoanelor sanatoase

*       Asistenta persoanelor cu diverse afectiuni acute/cronice

*       Asistenta medicala preventiva

*       Asistenta medicala a mamei si copilului

*       Asistenta medicala la domiciliul pacientilor

*       Asistenta medicala a familiei si comunitatii

*       Asistenta medicala de urgenta

*       Educatia pentru sanatate si promovarea sanatatii

*       Managementul cabinetului si practicii de MF

2.2. ÎNVĂŢĂMÂNTUL POSTUNIVERSITAR DE MF

Ű    Etape de formare:

1.      pregatirea absolventilor de facultate (stagiatura)

2.      rezidentiatul în MF

3.      specializarea în MF

4.      pregatirea continua a specialistilor în MF

5.      primariatul în MF

6.      alte forme de pregatire continua

1.      Stagiatura:

         Organizare variabila

         Cuprinde pregatire teoretica si practica în anumite domenii: medicina interna, chirurgie, obstetrica-ginecologie, pediatrie, medicina de familie

         Finalizare: examinare teoretica si practica dupa fiecare modul de studiu

2.      Rezidentiatul:

         Admitere: prin concurs national anual în domeniul MF

         Durata: 3 ani

         Loc de pregatire: spitale, policlinici, dispensare din centre universitare

         Domenii de studiu: medicina interna, cardiologie, neurologie, pediatrie, chirurgie, obstetrica-ginecologie, ORL, oftalmologie, dermatologie, boli infectioase, psihiatrie, medicina familiei, management sanitar.

         Stagiile au durata diferita, pentru medicina de familie fiind 13513x236n repartizate doua perioade de pregatire (3 luni- notiuni introductive si 1 an-practica clinica)

         Finalizare: examinare teoretica si practica dupa fiecare modul de studiu, în vederea sustinerii examenului de medic specialist.

3.      Specializarea:

         Reprezinta finalitatea perioadei de pregatire în rezidentiatul de MF

         Consta în examen sustinut în centre universitare (proba scrisa, proba clinica, proba practica)

         Finalitate: obtinerea titlului de medic specialist în MF

4.      Pregatirea continua a medicilor specialisti:

         Durata variabila

         Consta în participarea la cursuri de perfectionare, cursuri pentru obtinerea de competente sau masterat, participarea la simpozioane, mese rotunde, conferinte, etc

         Scop: îmbunatatirea si reactulizarea cunostintelor teoretice si practice, precum si reacreditarea din partea Colegiului Medicilor (reactulizarea autorizatiei de libera practica la intervale de 5 ani pentru medicii activi si la 1 an pentru medicii pensionari)

5.      Primariatul în MF:

         Conditii de participare: medicii specialisti MF cu vechime clinica de minim 5 ani în domeniu

         Consta în sustinerea unui examen practic în centrele universitare abilitate

         Finalitate: obtinerea titlului de medic primar în MF

6.      Pregatirea continua:

         Continuarea procesului educational

         Masterat

         Doctorat

         Selectarea instructorilor pentru pregatirea universitara si postuniversitara în MF, etc

Schema privind organizarea procesului de învatamânt


                                                                                                                                


3.      DEFINIŢIA MEDICINEI DE FAMILIE

Ű    Medicina de familie este acea specialitate medicala de sine statatoare cu organizare particulara, care acorda asistenta medicala primara, continua, personalizata, preventiva si curativa tuturor persoanelor, indiferent de vârsta, sex sau boala, familiilor acestora si comunitatii, fiind poarta de intrare în sistemul sanitar. Integreaza cunostintele clinice si bio-psiho-sociale cu arta comunicarii. Prin actiuni preventive, educationale, terapeutice si de recuperare contribuie la promovarea sanatatii individului, familiei si comunitatii.

Ű    Medicul acorda asistenta medicala la cabinet si la domiciliul pacientilor sai, obiectivul fiind de a stabili un diagnostic precoce, predominant clinic si de a face analiza integrata a factorilor fizici, psihologici si sociali care conditioneaza starea de sanatate. Îngrijirea medicala este centrata pe persoana, implicând o relatie unica si o buna comunicare între medic si pacient. Medicul trebuie sa fie capabil sa efectueze un examen clinic complet, fara a supune pacientul la investigatii inutile si costisitoare. El îsi asuma responsabilitatea tuturor deciziilor luate si colaboreaza permanent cu ceilalti specialisti în scopul rezolvarii optime a problemelor de sanatate ale pacientilor. 

4.      OBIECTUL DE ACTIVITATE ÎN MF

 

Ű    Obiectul de activitate în MF este reprezentat de persoana umana în toata integritatea sa bio-psiho-sociala, în mediul ei de viata si munca, cu toate problemele si nevoile sale medicale sau nemedicale.

Ű    Obiectivele de activitate specifice MF:

1.    problemele medicale ale omului sanatos

2.    preventia primara

3.    preventia specifica

4.    bolnavul cu toate problemele medico-sociale

5.    problemele medicale ale familiei

6.    patologia sociala

Ű    Obiectivele de activitate nespecifice (pot fi îndeplinite si de catre alti specialisti, dar sunt realizate mai ales de MF):

a.       preventia secundara

b.      preventia tertiara

c.       asistenta medicala curenta

d.      asistenta medicala continua

e.       problemele medicale ale comunitatii

5.      METODOLOGIA MF: particularitati

MEDICINA FAMILIE

SPECIALITĂŢILE DE PROFIL

Predominant sintetica

Predominant analitica

Predominant clinica

Predominant paraclinica

Tehnologie redusa/ dotare modesta

Tehnologie avansata/supraspecializare

Comunicationala (predomina comunicarea cu bolnavul)

Investigatoare

Îngrijire continua (perioada lunga de timp)

Îngrijire episodica

Foloseste metode statistice în evaluarea sanatatii comunitatii

6.   INTERDISCIPLINARITATE ÎN MF

Ű    Pentru rezolvarea optima a problemelor cu care se confrunta în activitatea curenta, medicul MF are nevoie atât de cunostinte si deprinderi împrumutate de la alte specialitati, cât si de cunostinte specifice MF:

-         cunostinte specifice  MF: prim contact, asistenta continua, diagnostic precoce, preventie primara, problemele omului sanatos, problemele familiei, asistenta la domiciliu, comunicarea cu pacientul, problemele manageriale, etc

-         cunostinte si deprinderi din alte specialitati: MI-medicina interna, C- cardiologie, GE- gastroenterologie, PE- pediatrie, OG- obstetrica-ginecologie, CH- chirurgie, N- neurologie, PS- psihiatrie, D- dermatologie, INF- boli infectioase, SP- sanatate publica,etc (adica medicina de la A......la Z)

7.      PRINCIPIILE MF

Ű    Principiile MF sunt urmatoarele:

-         asistenta medicala de prim contact

-         asistenta medicala continua

-         abordarea integrala a pacientului

-         asistenta medicala a familiei

-         asistenta medicala a comunitatii

-         abordarea ecologica a problemelor de sanatate

A.     Asistenta medicala de prim contact.

De ce pacientul se prezinta mai întâi la medicul sau de familie ?

Argumente:

V  MF asigura accesibilitatea tuturor pacientilor la serviciile medicale primare, indiferent de vârsta, sex, boala

V  La MF poate veni oricând, orice pacient, cu orice problema de sanatate (ex: poate veni un vârstnic cu BPOC acutizata, o femeie cu o colica biliara, un copil cu laringita acuta, un barbat cu lombosciatica post efort fizic, o femeie cu poliartrita reumatoida pentru evaluare paraclinica uzuala, o mama cu un sugar pentru efectuarea vaccinarilor corespunzatoare vârstei, un diabetic pentru verificarea glicemiei,etc)

V  Medicul MF îsi cunoaste cel mai bine pacientii

V  Medicul MF este consilierul pe probleme de sanatate al pacientului

V  Consultatia de MF este mai ieftina.

V  Consultatia la MF nu necesita deplasari mari (medicul este în teritoriul unde locuieste pacientul), pierderi de timp (programul medicului este practic) sau investigatii costisitoare.

B.     Asistenta medicala continua

Argumente în favoarea importantei continuitatii asistentei medicale în MF:

*       Medicul MF are în supraveghere pacientii sai tot timpul existentei acestora, urmarindu-le evolutia de la nastere pâna la moarte.

*       Asistenta de MF este acordata atât la cabinet, cât si la domiciliul pacientilor, medicul putând chiar vizita asistatul internat în spital.

*       Medicul MF acorda asistenta medicala persoanelor sanatoase si bolnave (cu diferite afectiuni: acute/cronice, în diferite stadii de evolutie).

*       Medicul MF cauta sa depisteze cât mai precoce afectiunile, posibilele complicatii ale unor afectiuni cronice, coreleaza secventele patologice din istoria pacientului si analizeaza eventualele influente de mediu asupra starii de sanatate prezente.

*       Medicul MF stabileste momentul oportun pentru investigatii paraclinice, consult de specialitate sau internare, ocupându-se de urmarirea evolutiei pacientului sub tratamentul recomandat de specialisti, precum si de programul de recuperare.

Avantaje:

-         Ieftinirea si eficientizarea asistentei medicale.

-         Satisfactia pacientului de a evita internarea sau de a fi rapid externat, urmând tratamentul în ambulator.

-         Evitarea supraaglomerarii policlinicilor si spitalelor cu patologii ce pot fi tratate în ambulator.

C.     Abordarea integrala a pacientului:

Argumente în favoarea importantei abordarii integrale a pacientului în MF:

         Studiul clinic este axat pe persoana

         Boala este plasata în contextul celorlalte suferinte ale pacientului, al conditiilor de viata si munca si în functie de reactivitatea personala.

         Inventarierea tuturor afectiunilor si ierarhizarea lor în functie de gravitate.

         Medicul stabileste relatii mai profunde cu pacientii sai, ceea ce este util atât în procesul diagnostic, cât si în terapie (inclusiv psihoterapie la momentul oportun).

D.    Asistenta medicala a familiei

Argumente în favoarea importantei asistentei medicale a famliei în MF:

ț             Pacientul este produsul unei familii în care se naste, traieste si munceste. Familia poate avea anumite particularitati epidemiologice, genetice, socio-economice, profesionale, educationale, morale, culturale care pot influenta sanatatea individuala la un moment dat.

ț             Familia joaca un rol important în actul terapeutic preventiv si curativ adresat unui membru.

ț             Principalii factori familiali care au influenta asupra sanatatii membrilor unei familii sunt:

-         locuinta

-         factorii genetici

-         factorii de microclimat din locuinta

-         nivelul economic al familiei

-         nivelul cultural al familiei

-         obiceiurile familiei (date de nivelul socio-economic si cultural)

-         relatiile dintre membrii familiei (de apropiere, respingere sau indiferenta, cu impact asupra sanatatii psiho-somatice individuale)

-         existenta unor boli transmisibile sau parazitare

E.     Asistenta medicala a comunitatii

Ű    Societatea în care individul traieste si munceste poate avea efecte pozitive sau negative asupra sanatatii indivizilor din comunitatea respectiva.

Ű    Factorii care influenteaza sanatatea individuala sunt:

Factori socio-economici

Gradul de civilizatie

Starea epidemiologica a comunitatii

Factori socio-culturali

Factori psihosociali

Raspândirea consumului de droguri

Traditii sociale

Factori etici si morali

Ű    Exista în practica medicului de familie si patologie sociala, generata de influentele negative ale factorilor sociali (ex: grupe sociale de risc- somerii, batrânii parasiti, copii abandonati, alcoolicii, toxicomanii, persoane abuzate fizic, etc)

F.      Abordarea ecologica a patologiei umane

Ű    Omul traieste într-o comunitate, iar comunitatea traieste într-un sistem ecologic.

Ű    Exista factori ecologici care pot influenta starea de sanatate a individului:

-         factori climatici

-         structura solului

-         calitatea apei

-         calitatea aerului

-         structura florei si faunei

-         factorii de civilizatie (urbanizarea, mecanizarea, chimizarea, automatizarea, etc)

-         poluarea

8.      FUNCŢIILE MF

A.     Asigurarea accesibilitatii la asistenta medicala a populatiei

*       Medicii de familie lucreaza în dispensare care sunt raspândite în teritoriu, populatia având acces la serviciile medicale primare (în medie este nevoie de 1 medic MF la 2000-3000 pacienti)

*       Medicul MF încearca sa rezolve singur majoritatea situatiilor cu care se confrunta în practica; cazurile deosebite, grave sunt trimise la specialisti (în ambulatoriu sau spital)

*       În functie de problemele medicale pe care le au pacientii si de posibillitatile medicului MF de a le rezolva, pacientii se împart pe mai multe nivele:

Nivel

Caracteristici

Criterii de clasificare

0

Pacienti fara probleme de sanatate

Pacienti fara acuze dar care pot avea FR sau boli asimptomatice care trebuie urmariti

1

Pacienti cu probleme de sanatate care pot fi îngrijiti de MF

bolnavi care nu necesita internarea

bolnavi cu diagnostic confirmat

bolnavi care nu necesita investigatii speciale

bolnavi care au boli cronice cunoscute

bolnavi cu acutizari ale unor afectiuni cronice

boli în care MF are experienta practica

bolnavi care pot fi supravegheati de MF

bolnavi care au conditii minime de îngrijire la domiciliu

2

Pacienti cu probleme care vor fi rezolvate de catre MF în colaborare cu specialistii

Bolnavi fara diagnostic confirmat

Bolnavi care necesita investigatii speciale

Bolnavi cu agravarea unor boli cronice

Bolnavi la care nu s-au obtinut rezultatele scontate

Boli în care MF nu are experienta

3

Pacienti care necesita internarea

Boli grave cu risc vital

Boli care necesita interventii chirurgicale iminente

Boli care necesita monitorizare permanenta

Boli în care este posibila o evolutie nefavorabila

Bolnavi necooperanti

Bolnavi care nu au conditii minime de îngrijire la domiciliu

B.     Supravegherea starii de sanatate a populatiei

*       Scop: prevenirea îmbolnavirii populatiei, prin controale periodice de evaluare clinica/paraclinica a starii de sanatate

C.     Preventia primara, secundara si tertiara

*       Depistarea si înlaturarea factorilor de risc nocivi pentru sanatate

*       Cultivarea factorilor sanogenetici

*       Depistarea precoce a îmbolnavirilor si instituirea rapida a tratamentului, pentru evitarea complicatiilor, handicapului, decesului prematur.

D.    Promovarea sanatatii

*       Programe de sanatate personala si colectiva, adaptate tipului de comunitate, precum si etapelor de vârsta ale indivizilor respectivi, cu participarea activa a pacientilor.

E.     Preventia specifica- exemple:

*       Imunizarea copiilor

*       Profilaxia anemiei feriprive la gravide

*       Profilaxia cu vitamina D a rahitismului

*       Profilaxia gusei tiroidiene prin administrarea de iod

*       Educatie sanitara si controlul sanitaro-antiepidemic pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare, a hepatitei epidemice, etc

*       Vaccinarea antigripala la grupele populationale de risc, etc

F.      Acordarea îngrijirilor medicale curente

*       Rezolvarea problemelor de sanatate ale pacientilor (peste 80%) la nivel de asistenta primara (medicul MF nu trebuie sa fie un dispecer, trimitând pacientii la alte servicii medicale)

*       Colaborarea cu specialistii când problemele pacientului sunt complexe.

G.    Facilitarea intrarii si medierii pacientului sistemul de servicii pentru sanatate

*       Deoarece medicul MF nu poate rezolva singur toate problemele pacientilor sai, el este obligat sa-i trimita la specialistii si serviciile medicale care le pot rezolva problema (altfel pacientul nu se poate descura singur fara sa aiba un îndrumator si nu stie când si la ce specialist trebuie sa mearga), urmând ca pacientii sa se reîntoarca la medicul curant cu rezultatele obtinute.

*       Exemple:

Medicul MF suspecteaza clinic:

- hepatita cronica

Va proceda astfel:

trimitere pentru investigatii de laborator+/- colaborare cu gastroenterologul

- pancreatita acuta

      internarea pacientului la chirurgie

- TBC pulmonara

trimitere la pneumoftiziologie/eventual internare

- nodul la sân

trimitere pentru mamografie +/- consult oncologie

H.    Sinteza diagnostica si terapeutica

*       Medicul MF trebuie sa ia în calcul toate afectiunile pacientului, mai ales daca acesta a fost consultat de mai multi specialisti sau daca a fost internat de mai multe ori în sectii diferite.

*       Medicul MF trebuie sa îngrijeasca pacienti cu afectiuni cronice care, de regula, au un cumul patologic (ex. HTAE+ CICD+ AP de efort+ DZ II+ arteriopatie periferica obliteranta+gastrita indusa de AINS sau Ulcer duodenal H. Pylori pozitiv + spondilita anchilopoietica + anemie feripriva). În orice moment medicul trebuie sa fie capabil sa puna un diagnostic complet, cu ierarhizarea afectiunilor în functie de importanta acestora si sa se gândeasca la un plan terapeutic etapizat corespunzator.

*       Medicul MF trebuie sa ia în calcul factorii biologici si psihosociali care privesc pacientul.

I.       Coordonarea serviciilor medicale

*       Fiind medicul curant al pacientului, medicul de familie trebuie sa realizeze o coordonare a serviciilor medicale necesare bolnavului la un moment dat (ambulanta, laboratoare, radiologie, ambulatoriu de specialitae, sectii de spital, servicii de recuperare)

*       Exemple:

-         pentru un pacient cu traumatism de gamba, cu suspiciune de fractura de peroneu, medicul MF va acorda primul ajutor (imobilizare cu atela, administrare de antialgice) si va solicita ajutorul ambulantei pentru transportul pacientului la spital (departamentul de ortopedie), dând pacientului un bilet de trimitere în care sa precizeze diagnosticul clinic si motivul trimiterii la specialist

-         pentru un pacient fumator activ cu tuse cronica, dispnee, astenie, paliditate, medicul MF poate suspiciona un neoplasm pulmonar si îl va trimite pe pacient la specialistul pneumoftiziolog, eventual la oncolog.

J.      Supravegherea medicala continua

*       Medicul MF trebuie sa supravegheze evolutia pacientilor cu afectiuni cronice, cunoscute (ex: HTA, BPOC, Astmul bronsic, Insuficienta renala cronica, schizofrenia, epilepsia, boala ulceroasa, etc), precum si afectiunile care se pot croniciza (hepatita, pieolonefrita, bronsita, etc). Medicul urmareste tratamentul, apreciaza evolutia bolilor respective, stabileste momentele când pacientii au nevoie de evaluare de specialitate (investigatii paraclinice, consult de specialitate)

K.    Asistenta medicala a familiei si comunitatii

L.     Recuperarea si reabilitarea:

*       Exemple: tratamente fizioterapice, cura balneara, acupunctura, masaj, psihoterapie, etc

*       Evaluarea capacitatii de munca a pacientului si a posibilitatii de reintegrare în munca si societate (acordarea concediului medical de boala, eventual: recomandare pentru schimbarea locului de munca, reducerea programului de munca, pensionarea pe caz de boala)

M.  Acordarea îngrijirilor terminale si paliative

*       O serie de afectiuni (cancere, ateroscleroza, dementele, silicoza, ciroza, SIDA, insuficientele de organe, etc) au o evolutie rapida/lenta catre deces, medicul MF trebuind sa acorde îngrijiri terminale si paliative în aceste stadii finale (asigurarea unei minime calitati a vietii, terapia durerii, mentinerea functiilor vitale, etc)

*       Un rol important îl are buna comunicare cu apartinatorii pacientului si pregatirea acestora pentru faza finala (decesul rudelor)

N.    Cercetare stiintifica

*       Orientarea medicului catre domenii diverse ale patologiei întâlnite (studii de caz, studii epidemiologice, raspunsul terapeutic, rolul vaccinarilor preventive, etc), catre domenii specifice MF (abordarea globala a individului, continuitatea asistentei medicale, asistenta de prim contact, colaborarea cu specialistii, etc).

9.      DIRECŢIILE DE ACŢIUNE ÎN MF

Ű    Din analiza principiilor si functiilor MF, se poate spune ca MF are urmatoarele 3 directii de actiune:

a.       asistenta medicala primara (primary medical care)

b.      asistenta medicala integrativa (integrative medical care)

c.       asistenta medicala continua (continuous medical care)

10.  CUNOsTINŢE, DEPRINDERI, ATITUDINI sI APTITUDINI NECESARE PRACTICII

a.       Cunostintele necesare practicii de MF sunt clasificate astfel:

o       Etiopatogenia bolilor cele mai frecvente, a bolilor cronice si a bolilor care pun viata în pericol

o       Oportunitatile si metodele de preventie, de diagnostic precoce si management medical primar

o       Relatiile familiale generatoare de probleme de sanatate si modul în care bolile influenteaza viata familiei

o       Circumstantele în care factorii de mediu si sociali afecteaza sanatatea

o       Metodele de rezolvare a problemelor pacientilor

o       Normele etice si deontologice în relatia medic-pacient

o       Metodele de baza în cercetarea stiintifica

o       Legislatia medicala si relatia contractuala cu casele de asigurari de sanatate

b.      Deprinderile necesare pracicii MF:

         Stabilirea unui diagnostic fizic, psihic, social în conditii de ambulator

         Utilizarea datelor epidemiologice în activitatea curenta

         Utilizarea factorului timp în diagnostic si tratament

         Identificarea si combaterea factorilor de risc

         Luarea unei decizii initiale în orice problema de sanatate

         Cooperarea cu ceilalti specialisti si cu cadrele medii

         Organizarea si conducerea serviciului de asistenta medicala primara

c.       Atitudinile adoptate de medicii MF fata de pacienti

-          Întelegere si empatie în relatia cu pacientii

-          Recunoasterea pacientului ca cea mai importanta sursa de informatii

-          Ajutarea pacientului în rezolvarea propriilor sale probleme de sanatate

-          Recunoasterea contributiei pe care o poate avea asupra starii de sanatate a comunitatii

-          Capacitatea de a aprecia critic propria activitate

-          Recunoasterea nevoilor de educatie continua si aprecierea critica a informatiilor medicale

d.      Aptitudini necesare medicului MF

F     Moralitate

F     Decenta

F     Corectitudine

F     Punctualitate

F     Simplitate

F     Integritate profesionala

F     Întelegere

F     Compasiune

F     Rabdare

F     Profesionalism

F     Obiectivitate

F     Dinamism

F     Competenta

F     Comunicare

F     Accesibilitate la solicitari

F     Spirit autocritic

F     Spirit organizatoric si întreprinzator

11.  ROLUL MF ÎN CONTEXTUL MEDICINEI MODERNE

Ű    Rolul MF  este de a acorda asistenta medicala primara, continua, curativa si în special preventiva unei populatii asistate, ocupând o pozitie centrala în sistemul de sanatate.

Ű    Argumente:

*       Compensarea unor deficiente create de procesul de specializare prin:

1.    asigurarea accesibilitatii populatiei la servicii medicale

2.    asigurarea asistentei curente

3.    abordarea pacientului în integritatea sa bio-psiho-sociala

4.    sinteza diagnostica si terapeutica

5.    selectionarea pacientilor care au nevoie reala de asistenta specializata

6.    coordonarea serviciilor medicale primite de pacienti în functie de nevoile lor reale si concrete

7.    asigurarea continuitatii asistentei medicale si la domiciliul pacientilor

*       Îndeplinirea unor functii specifice:

1.      supravegherea starii de sanatate a populatiei

2.      asistenta medicala a omului sanatos

3.      preventia primara si specifica

4.      asistenta medicala a familiei si comunitatii

12.  ÎNCADRAREA MF ÎN SISTEMUL ÎNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE

Ű    Pentru a întelege mai bine rolul si locul MF în medicina moderna, precum si profilul profesional al practicii clinice de MF, trebuie sa se cunoasca continutul si caracteristicile Îngrijirilor Primare de Sanatate (IPS), din care face parte medicina de familie.

Ű    Definitia IPS: îngrijiri medicale esentiale bazate pe metode si tehnologii practice fundamentate stiintific si acceptate social, accesibile economic la un pret suportabil pentru societate. Orice membru al comunitatii trebuie sa aiba acces la astfel de servicii.

Ű    Structura sistemului de sanatate este privita ca o piramida cu interconexiuni structurale si functionale permanente si complexe între toate departamentele si specialitatile medicale.

*       NIVEL 1 (de baza): ÎNGRIJIRILE PRIMARE DE SĂNĂTATE ( care rezolva circa 90% din nevoile medicale ale populatiei)

a.       medicina de familie (modele organizatorice: posturi sanitare rurale, dispensare medicale comunale, dispensare medicale urbane teritoriale, centre de sanatate)

b.      medicina generala: medicina ocupationala (în cadrul dispensarelor de întreprindere) si medicina scolara (în cadrul dispensarelor scolare)

c.       serviciul de ambulanta

d.      departamentele de urgenta

e.       departamentele de igiena, medicina preventiva, sanatate publica

f.        farmacii

*       NIVEL 2: ÎNGRIJIRILE SECUNDARE DE SĂNĂTATE ( care rezolva 9% din nevoile medicale ale populatiei): ambulatoriul de specialitate, spitale, servicii regionale

*       NIVEL 3: ÎNGRIJIRILE TEŢIARE DE SĂNĂTATE ( care rezolva 1% din nevoile medicale ale asistatilor): spitale clinice universitare, institute specializate în diagnostic, tratament si recuperare

*       NIVEL 4: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII sI FAMILIEI (stabileste legi, programe, politici de sanatate, coordoneaza, controleaza si evalueaza serviciile medicale furnizate de nivelele 1-2-3) 

Ű    Continutul IPS conform Declaratiei de la Alma-Ata (1978):

1.      educatia pentru sanatate,

2.      alimentatia echilibrata,

3.      asigurarea apei potabile si a sanitatiei de baza,

4.      asigurarea sanatatii mamei si copilului, planificarea familiala,

5.      vaccinarile,

6.      prevenirea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile,

7.      tratamentul comun pentru afectiuni cu frecventa în populatie,

8.      aprovizionarea cu medicamente de baza.

Ű    Caracteristicile IPS:  

1.    mentinerea si îmbunatatirea sanatatii populatiei,

2.    asigurarea asistentei medicale de prim contact,

3.    rezolvarea problemelor de sanatate curative si preventive,

4.    promovarea medicinei persoanei,

5.    asigurarea continuitatii asistentei medicale,

6.    asigurarea coordonarii asistentei medicale,

7.    asumarea responsabilitatii deciziilor privind diagnosticul si tratamentul afectiunilor pacientilor,

8.    organizarea echipei de lucru.


STRUCTURA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE


STRUCTURA ÎNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE- NIVELUL MF

13.  RELAŢIA CONTRACTUALĂ MEDICI DE FAMILIE- CASA JUDEŢEANĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

 

Ű    Reforma sanitara în România a început prin aplicarea Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate (145/1997). Conform acestei legi, asigurarile de sanatate sunt de tip public si sunt obligatorii, functionând descentralizat pe baza principiului solidaritatii în colectarea fondurilor, precum si pe dreptul fiecarui cetatean de a-si alege liber medicul de familie, unitatea sanitara si casa de asigurari de sanatate.

Ű    Constituirea fondurilor de sanatate se realizeaza prin contributia persoanelor fizice si juridice, care angajeaza personal salariat, prin subventii de la bugetul de stat, prin alte surse. Contributia personala la fondul de sanatate este de 6,5% din venitul brut, angajatorii cotizând si cu 7% calculat la venitul brut al fiecarui angajat. Fondul de sanatate este administrat de catre Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate.

Ű    Din punct de vedere organizatoric, exista 3 case de asigurari de sanatate: casa judeteana de asigurari de sanatate (CJAS), casa de sanatate a transporturilor (CAST) si casa de sanatate a OPSNAJ.

Ű    Conform LASS, fiecare persoana, indiferent de vârsta, sex, religie, situatie socio-economica si care are domiciliul în România trebuie sa se înscrie la un medic de familie.

Ű      Categoriile de asigurati sunt urmatoarele:

1.    copiii prescolari

2.    elevii/studentii (18-26 ani)

3.    salariatii

4.    pensionarii

5.    somerii

6.    persoane beneficiare de alocatie de sprijin

7.    pauperii (fara venit)

8.    agricultorii

9.    deportatii/detinutii politici/persoane cu handicap/persecutatii etnic

10.  persoane în întretinere (de sot/sotie)

11.  liber profesionistii

12.  persoane fizice (corespunzatoare salariului minim pe economie)

Ű    Persoanele platitoare de asigurari de sanatate sunt:

-         salariatii

-         somerii

-         persoanele beneficiare de alocatie de sprijin

-         liber profesionistii

-         persoanele fizice

-         agricultorii

Ű    Persoanele care beneficiaza de tratamente fara contributie personala (gratuitate) sunt:

1.    copiii 0-18 ani

2.    gravidele si lehuzele

3.    bolnavii cu afectiuni cronice (ordin 788/190/1999)

4.    veteranii si vaduvele de razboi

5.    deportatii, detinutii, persecutatii politic si etnic

6.    revolutionarii

7.    persoanele cu handicap

Persoanele respective beneficiaza de retete gratuite pentru afectiuni acute/cronice.

Ű    Asiguratii au dreptul:

-         la servicii medicale, medicamente si materiale sanitare

-         la îngrijiri medicale din prima zi de boala pâna la vindecare

-         la asistenta medicala de specialitate în policlinici, spitale sau centre de recuperare

-         la asistenta medicala la domiciliu, atunci când sunt în imposibilitatea fizica de a se deplasa

-         sa îsi aleaga medicul de familie

-         sa îsi schimbe medicul de familie dupa cel putin 3 luni de la înscriere

Ű    Asiguratii au urmatoarele obligatii:

-         sa participe activ la actiunile profilactice organizate (vaccinari, controale periodice, screening-uri, etc)

-         sa respecte tratamentele prescrise si recomandarile facute de medic

-         sa anunte orice modificare privind: adresa, schimbarea medicului de familie, categoria de asigurat

-         sa prezinte documentele justificative pentru fiecare categorie de asigurat (adeverinta de salariat si OP sanatate, cupon de pensie, adeverinta de elev, carnet de student/ucenic, decizia de pensionare pe caz de boala, certificatul de hanicapat, certificatul de deportat/persecutat politic/etnic, legitimatia de veteran de razboi, certificat de revolutionar, adeverinta de la primarie privind alocatia de sprijin, chitanta de achitare a contributiei la FASS de la CJAS, adeverinta de la administratia financiara din care sa reiasa ca detine teren agricol, carnet de somer)

-         sa respecte programul de consultatii

-         sa aiba un comportament decent si civilizat fata de personalul medico-sanitar

-         sa plateasca direct acele servicii medicale care nu sunt decontate de casa de asigurari (plata directa)

Ű    Conform LASS, relatiile dintre medicii de familie si CJAS se stabilesc pe baza de contract, care se încheie anual, în functie de prevederile normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru elaborat de catre CNAS, Colegiul Medicilor din România, Ministerul Sanatatii si Familiei.

Ű    Conditiile si actele necesare încheierii contractului dintre medicii de familie si CJAS:

-         lista de pacienti cu minimum 500 persoane, validata de CJAS

-         adeverinta de libera practica

-         certificatul de înregistrare a cabinetului medical

-         certificatul de acreditare din partea Colegiului Medicilor din România

-         diploma de medic si adeverinta din care sa reiasa gradul profesional (medic specialist, medic primar)

-         autorizatia sanitara de functionare a cabinetului medical

-         dovada detinerii de spatiu (contract comodat, contract de închiriere sau de cumparare)

-         codul fiscal

-         dovada deschiderii contului la Trezoreria Statului

-         polita de malpractica (pentru medicul titular si personalul medico-sanitar angajat)

-         contractele individuale de munca ale angajatilor (medici, asistente, îngrijitoare, etc)

Ű    În baza contractului încheiat, medicii de familie au urmatoarele obligatii:

-         sa îsi stabileasca programul de activitate zilnic (7 ore/zi, 35 ore/saptamâna)- cabinet si domiciliu si sa îl respecte

-         sa comunice CJAS orice modificare a programului de activitate

-         sa presteze activitate medicala de calitate conform competentei

-         sa furnizeze asiguratilor serviciile medicale prevazute în pachetul de servicii medicale

-         sa respecte prevederile legale privind desfasurarea activitatii în asistenta primara

-         sa îsi reactualizeze lunar lista de pacienti (intrari/iesiri)

-         sa raporteze activitatea prestata în fiecare luna la CJAS, Directia de Sanatate Publica, Serviciul Statistica Medicala

14.  PACHETUL DE SERVICII MEDICALE

I.       PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ

 

SECŢIUNEA A: Servicii profilactice:

 

1.    Urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a copilului prin examene de bilant:

-         la externarea din maternitate

-         la 1 luna

-         la 2 luni

-         la 4 luni

-         la 6 luni

-         la 9 luni

-         la 12 luni

-         la 15 luni

-         la 18 luni

3.    Supravegherea etapizata pentru copiii cu vârsta 0-1 an pe probleme de puericultura

4.    Supravegherea gravidei si lehuzei

-         luarea în evidenta în primul trimestru

-         controlul lunar din luna 3 pâna în luna 9

-         urmarirea lehuzei la iesirea din maternitate si la 4 saptamâni

-         consiliere pre- si post- testare HIV a femeii gravide

5.    Controlul medical anual al copiilor de la 2 la 18 ani prin examene de bilant

6.    Controlul medical anual al asiguratilor în vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore în morbiditate si mortalitate. Controlul este obligatoriu, se efectueaza conform programarii afisate de medic si cuprinde:

-         consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic)

-         recomandare pentru examene paraclinice de necesitate sau suspiciune (MRF,VDRL)

7.    Servicii de planificare familiala:

-         consiliere de planificare familiala

-         indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc

8.    Imunizarile conform programului national de vaccinari:

-         Antituberculoasa: BCG

-         Testare PPD

-         Verificare cicatrice BCG si eventual revaccinare BCG

-         Antihepatita B (AHB)

-         Împotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive-DTP sau DT

-         Antipoliomielitica- VPO

-         Antirujeolica - ARJ

-         Împotriva difteriei si tetanosului- DT (revaccinare)

-         Împotriva difteriei si tetanosului la adulti - dT (revaccinare)

-         Împotriva tetanosului - dT sau VTA

-         Alte vacinari impuse de MSF (ex: campanii scolare de vaccinare antirubeolica-antirujeolica, vaccinare antigripala la populatia cu risc, etc)

9.    Educatie medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc cardiovascular, consiliere antidrog

10.              Controale periodice pentru afectiunile care necesita dispensarizare conform normelor MSF si recomadarilor specialistilor, precum si activitati de prevenire a complicatiilor, recaderilor sau decompensarilor, conform unei programari efectuate de medicul de familie

SECŢIUNEA B: Servicii medicale curative:

1.    Consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) în caz de boala sau accident. Se acorda gratuit, la solicitarea asiguratului, pâna la 2 consultatii / luna, cu exceptia controalelor anuale si periodice efectuate la solicitarea medicului de familie.


2.    Manevre de mica chirurgie si tratament injectabil

3.    Prescrierea de tratamente medicale si igienico-dietetice (fie tratamente initiate de MF, fie stabilite de medicul specialist)

4.    Recomandarea de investigatii paraclinice pentru stabilirea diagnosticului, prin bilet de trimitere, ca o consecinta a actului medical propriu

5.    Eliberarea de bilet de trimitere catre alte specialitati, în sistem ambulatoriu, fie la spital pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie

6.    Luarea în evidenta a bolnavului TBC confirmat de specialist, urmarirea si aplicarea tratamentului strict supravegheat, pâna la scoaterea din evidenta (acolo unde nu este organizata retea de pneumoftiziologie)

7.    Asistenta medicala la domiciliu pentru:

-         copii în vârsta de pâna la 1 an aflati în tratament pentru afectiuni grave acute ce nu permit deplasarea la cabinetul medical

-         urgente medico-chirurgicale, pentru situatiile care nu permit deplasarea la cabinetul medical

-         asiguratii de orice vârsta cu insuficienta motorie a trenului inferior, insuficienta cardiaca clasa IV NYHA, bolnavi în faza terminala, cu alte afectiuni grave pentru care, la recomandarea

printr-o scrisoare medicala a medicului specialist, nu este permisa deplasarea si care necesita monitorizare si tratament.

SECŢIUNEA C: Servicii de urgenta

 

a.       constatarea situatiilor de urgenta (anamneza, examen clinic)

b.      asistenta medicala în urgente medico-chirurgicale, în limita competentei medicului MF

c.       trimitere, pentru cazurile care depasesc competenta MF, catre medicul specialist sau pentru internare în spital, dupa caz.

Asiguratii beneficiaza de aceste servicii, indiferent de medicul de familie pe lista caruia sunt înscrisi.

Serviciile de urgenta se acorda în cabinetul MF, în cadrul programului de lucru, iar în afara acestuia, în centre de permanenta. În localitatile rurale în care nu sunt organizate centre de permanenta, serviciile de urgenta se acorda de MF cu domiciliul în localitatile respective. În situatia în care în localitatea respectiva nu domiciliaza nici un MF, serviciile de urgenta se acorda prin intermediul serviciilor medicale specializate.

SECŢIUNEA D: Activitati de suport:

 

Ű    Eliberarea de acte medicale:

-         certificat de concediu medical

-         certificat de deces (inclusiv pentru persoanele care nu figureaza pe lista)

-         certifcat medical pentru îngrijirea copilului bolnav

-         adeverinte medicale pentru înscrierea copiilor în colectivitati

-         scutiri medicale pentru copiii bolnavi

-         adeverinte medicale privind capacitatea copilului de face sport la scoala

-         adeverinte medicale ca urmare a controlului medical anual al cadrelor didactice

-         adeverinte medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei

II.    PACHETUL MINIMAL DE SERVICII MEDICALE

SECŢIUNEA A: Servicii profilactice:

1.    Supravegherea gravidei

2.    Servicii de planificare familiala

SECŢIUNEA B: Servicii de urgenta:

a.       constatarea situatiilor de urgenta

b.      asistenta medicala de urgenta medico-chirurgicala în limita competentei

c.       trimitere catre specialist (ambulatoriu sau spital) a cazurilor care depasesc competenta MF

Medicatia necesara urgentei se asigura din trusa de urgenta.

SECŢIUNEA C:

-         Depistarea de boli cu potential endemo-epidemic (examen obiectiv, diagnostic prezumtiv, trimitere la specialisti pentru confirmare si tratament). Se acorda o consultatie / persoana pentru fiecare boala infecto-contagioasa suspicionata.

15.  ASPECTE PRIVIND PRESCRIEREA MEDICAMENTELOR

Ű    MF poate prescrie o gama larga de medicamente necesare pacientilor sai.

Ű    Tipurile de retete eliberate de MF sunt:

-         retete gratuite pe formulare tipizate (pentru categoriile mentionate): contravaloarea retetei este suportata de CJAS

-         retete compensate pe formulare tipizate (pentru pacientii peste 18 ani): CJAS suporta 65% din contravaloarea retetei (la pretul de referinta al fiecarui medicament), iar pacientul 35% (exista unele medicamente la care compensarea este de 50%); prescrierea medicamentelor în regim de compensare se face în concoordanta cu lista medicamentelor compensate

-         retete simple: pacientul suporta integral valoarea retetei

Ű    Plafonul maxim pentru o reteta este de 2000000 lei (2003). Retetele care depasesc ca valoare acest plafon sunt eliberate de farmacii doar cu avizul CJAS.

Ű    Numarul maxim de medicamente notate pe retetele tipizate este de 3.

Ű    Pentru afectiunile acute medicii pot prescrie medicamente pentru 3-5 zile, pentru afectiunile subacute pentru 8-10 zile, iar pentru afectiunile cronice pentru maxim 30 de zile.

Ű    Reteta este valabila 24 ore din mometul emiterii pentru afectiunile acute/subacute si în cursul lunii în care a fost emisa pentru afectiunile cronice.

Ű    Pentru afectiunile cronice (ordinul 788/190/1999) exista o lista separata de medicamente care se pot recomanda în fiecare afectiune cronica pe retete tipizate gratuite (exemple: insuficienta cardiaca cronica, bolnavi cu proteze valvulare, AVC, hepatita virala acuta A,B, C, ciroza hepatica, HIV/SIDA, leucemii, limfoame, aplazie medulara, tumori maligne, epilepsie, boala Parkinson, miopatii, miastenia gravis, scleroza multipla, boli psihice, lupus eritematos, poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica, chistul hidatic, malarie, TBC, mucoviscidoza, diabet zaharat, boli nutritie, gusa endemica, boala Addison, diabetul insipid, mixedemul adultului, boala Wilson, stari posttransplant, insuficienta renala cronica, glaucomul, boli venerice- sifilis, gonoree, infectia cu Chlamidia, pemfigus, pelagra, boala Gaucher).

Ű    Elementele de notat pe o reteta tipizata:

-         tipul retetei: gratuit/compensat

-         cabinetul medical

-         date privind asiguratul: nume/prenume, vârsta, sexul, CNP, adresa, numar fisa medicala, nr. adev/cupon pensie

-         cod CAS, cod asigurat, cod gratuitate

-         diagnosticul

-         tipul cazului: acut/subacut/cronic

-         RP 1-2-3: nume medicament, forma farmaceutica, dozaj/cantitate, cale si mod de administrare

-         semnatura medicului, parafa medicului si stampila cabinetului

-         data eliberarii

16.  MODALITĂŢI DE PLATĂ A MF

Ű    Principalele modalitati de plata efectuata de CJAS în asistenta primara sunt:

A.     plata per capita (tarif/persoana asigurata)

B.     plata per serviciu (tarif/servicii medicale de baza si minimale)

A.     Plata per capita: numarul de puncte obtinute (= nr pacienti din grupe de vârsta x nr puncte/persoana/an ) x valoarea punctului per capita (=9565 lei)

Grupa de vârsta

< 1 an

1-4 ani

5-59 ani

> 60 ani

Nr puncte/persoana/an

14,5

12

10

12,5

Exemplu nr pacienti

A

B

C

D

Exemplu nr puncte

A x 14,5

B x 12

C x 10

D x 12,5

Exemplu total punctaj

A x 14,5 + B x 12 + C x 10 + D x 12,5 = P (puncte per capita/an)

Exemplu calcul plata/luna

(P x 9565) / 12 = PLATA PER CAPITA/luna

B.     Plata per serviciu: nr servicii punctate x punctajul fiecarui tip de serviciu x valoarea punctului per serviciu (6050 lei).

Serviciile care sunt punctate de CJAS în cadrul platii per serviciu sunt:

-         imunizarile

-         supravegherea gravidelor si lehuzelor

-         examenele de bilant 0-18 luni

-         luarea în evidenta a unui caz TBC descoperit activ de MF si confirmat de specialist

-         depistarea activa a BTS, confirmate de specialist

-         solicitarile la domiciliu în timpul programului de lucru

-         servicii medicale acordate în centrele de permanenta

-         servicii acordate în pachetul minimal

Ű    În afara serviciilor medicale pentru care medicul este platit de CJAS (care intra la plata per capita si per serviciu), acesta poate desfasura si alte activitati medicale pentru care poate percepe taxa (plata directa).

Ű    Venitul brut al cabinetului este reprezentat de plata per capita si per serviciu, la care se adauga plata directa. Din acest venit al cabinetului se fac platile:

-         salariile angajatilor

-         viramentele la bugetul statului pentru salariati

-         cheltuieli de întretinere a cabinetului (apa, curent electric, energie termica, telefon, etc)

-         cheltuieli de reparatie, renovare

-         cheltuieli pentru buna desfasurare a activitatii medicale (mobilier, aparatura, instrumentar, materiale sanitare consumabile, medicamente pentru trusa de urgenta, etc), etc

Ű    Din venitul brut se scad cheltuielile si rezulta venitul impozabil. La sfârsitul anului se plateste impozitul datorat statului pe venitul realizat si în final medicul îsi poate stabili care a fost câstigul net/anul respectiv.

Ex: Venit Brut = plata capita + servicii + directa

       Venit Impozabil.= Venit Brut- Cheltuieli

       Venit net = Venit impozabil - Impozit

17.  MANAGEMETUL CABINETULUI DE MF

1. ASPECTE ORGANIZATORICE GENERALE PREZENTE

*       Medicul de familie lucreaza în cadrul sistemului public de asigurari sociale de sanatate, având relatie contractuala cu CJAS.

*       Activitatea MF se desfasoara la dispensar (cabinetul de MF) si pe teren (vizite la domiciliul pacientilor înscrisi pe lista proprie.

*       Definitia dispensarului (cabinetului de MF): unitatea sanitara de baza organizata în mediul rural si urban, cu finantare speciala, care acorda asistenta primara si continua, curativa si preventiva unei populatii dintr-un teritoriu stabilit.

*       Clasificarea unitatilor de MF:

A.     Cabinet medical individual: are medic titular care este si reprezentantul legal al cabinetului; medicul poate lucra singur sau împreuna cu alti medici si personal sanitar care au calitatea de angajati.

B.     Cabinet medical grupat: rezulta prin gruparea mai multor cabinete medicale individuale; pot folosi în comun patrimoniul si salariatii; cabinetele din grup îsi pastreaza individualitatea; cabinetul grupat are un coordonator.

C.     Cabinet medical asociat: rezulta prin asocierea mai multor cabinete medicale individuale; activitatea se desfasoara în comun, asigurându-se accesul permanent al asistatilor; medicii titulari au responsabilitati individuale, iar cabinetul asociat are un coordonator.

D.     Societatea civila medicala: are un consiliu de administratie, un presedinte si un director; medicii au independenta profesionala.

E.      Centre de permanenta: sunt organizate la nivel zonal, în mediul rural si urban, au profil de MF, acorda asistenta medicala 24 ore la cabinet si domiciliul pacientilor; în centrele de permanenta pot lucra mai multi medici MF în program de ture; dotarea tehnico-materiala trebuie sa fie superioara cabinetelor medicale individuale.

F.      Centre de sanatate: unitati medicale mari organizate în principalele orase, care acorda asistenta medicala regionala/zonala 24 ore; au în subordine cabinete de MF; aceasta forma de organizare este caracteristica tarilor vest-europene; domeniile de activitate sunt vaste: medicina curativa, preventiva, sanatate publica, igiena, urgente, pregatire universitara si postuniversitara, cercetare stiintifica

*       Alte tipuri de dispensare:

         dispensare de întreprindere: medicii cu specialitatea medicina muncii sau medicii MG cu competenta în medicina muncii acorda asistenta medicala angajatilor din întreprinderea respectiva (asistenta medicala în urgente, actiuni preventive, educatie sanitara, protectia muncii, igiena muncii, dispensarizarea bolilor profesionale, controlul periodic al angajatilor); în alte tari aceasta ramura poarta numele de Medicina Ocupationala;

         dispensare scolare: medicii cu specialitatea medicina scolara sau medicii MG cu competenta în medicina scolara acorda asistenta medicala elevilor si cadrelor didactice din institutia de învatamânt (scoala, liceu, universitate); profilul de activitate consta în: rezolvarea urgentelor, efectuarea examenelor de bilant la începerea fiecarui an scolar, efectuarea vaccinarilor în campaniile scolare, igiena scolara, educatie sanitara.

*       Obiectivele generale ale activitatii de MF:

-         mentinerea si îmbunatatirea starii de sanatate a populatiei

-         reducerea morbiditatii si mortalitatii

-         îmbunatatirea conditiilor igienico-sanitare la nivel de comunitate

-         cresterea nivelului educational al populatiei asistate privind starea de sanatate

*       Sarcinile generale ale medicului MF:

1.    asistenta medicala a persoanelor sanatoase

2.    asistenta medicala a persoanelor bolnave

3.    preventia primara

4.    asistenta medicala a comunitatii

5.    educatia pentru sanatate

6.    managementul practicii de MF

*       Criterii de organizare a dispensarelor de MF:

Ű    teritoriu- configuratie, delimitare, limite

Ű    populatia arondata - numar, structura pe grupe de vârsta, caracteristici socio-economic- culturale si de morbiditate

Ű    densitatea populatiei (= nr. pacienti la 1 medic; în medie 1800 pacienti/1 medic)

Ű    localizarea dispensarului (dispensarele teritoriale sunt amplasate în centrul teritoriului; în mediul rural, dispensarele comunale sunt amplasate în comunele considerate centre economice si administrative ale zonei respective)

Ű    structura activitatii (mixta: adulti si copii; anterior legii 145 activitatea medicala de asistenta primara se desfasura separat- retea adulti si retea pediatrie)

Ű    mijloace de acces si comunicare

Ű    lista personalului acreditat sa lucreze în asistenta medicala de MF.

2. RESURSELE NECESARE PRACTICII DE MF

*       Categorii de resurse:

A.     umane

B.     materiale

C.     tehnologice

D.     informationale

E.      financiare

 1. Resursele umane:

a.       medici de familie (specialisti sau primari): sarcinile de serviciu au fost enumerate anterior

b.      asistente de cabinet- atributii:

-          primirea pacientilor si verificarea datelor de identitate si a documentelor privind calitatea de asigurat

-         înscrierea si verificarea datelor pacientilor (pacienti nou înscrisi/veniti prin transfer)

-         completarea datelor pacientilor în fisele de consultatie (capul de fisa)

-         completarea diverselor documente medicale (ex: registrul de consultatie, registrul de tratamente, registrul de evidenta a gravidelor, registrul de vaccinari, registrul de evidente speciale, registrul de boli contagioase, etc)

-         mentinerea la zi a documentelor medicale

-         alcatuirea raportarilor statistice periodice (ex: dare de seama privind bolile infectioase si parazitare, centralizatorul activitatii dispensarului, centralizatorul de morbiditate, etc)

-         eliberarea unor documente medicale (adeverinte medicale, dovada de vaccinare)

-         efectuarea programarilor pentru vaccinare si examene de bilant

-         programarea consultatiilor si vizitelor la domiciliu, cu acordul medicului

-         transmiterea datelor privind raportarile efectuate periodic catre forurile medicale (Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitara Judeteana, CJASS, Statistica)

-         informarea pacientilor privind programul de activitate al medicului

-         efectuarea tratamentelor injectabile curative si preventive recomandate de medicul de familie (sau de alti medici, cu acordul medicului de familie), la cabinet /domiciliul pacientilor

-         efectuarea unor manopere de mica chirurgie

-         cunoasterea tehnicilor de acordarea primului ajutor în urgente inclusiv de imobilizare a fracturilor, luxatiilor sau entorselor

-         monitorizarea principalilor parametrii: greutate, talie, perimetru cranian, perimetru toracic, tensiunea arteriala, puls, temperatura, pelvimetrie externa la gravide nulipare

-         efectuarea educatiei pentru sanatate

-         întocmirea listei cu materiale sanitare sau medicamente necesare la aparatul de urgenta

-         preluarea vaccinurilor de la DSP

-         dezinfectarea  suprafetelor de lucru si sterilizarea instrumentarului medical

-         ajutarea medicului în timpul activitatii curente atunci când este nevoie

c.       asistente de teren- atributii:

-         efectuarea vizitelor periodice la domiciliul pacientilor (programate sau la solicitarea acestora)

-         verificarea conditiilor de viata si locuit, a conditiilor de igiena

-         verificarea starii de sanatate a pacientilor si a evolutiei bolnavilor cu afectiuni cronice (avertizarea medicului în cazul aparitiei semnelor de alarma)

-         identificarea si supravegherea cazurilor sociale (familii dezorganizate si disfunctionale, familii cu copii numerosi si posibilitati materiale limitate, familii cu perosane cu handicap fizic sau psihic, batrâni singuri si dependenti social, etc)

-         efectuarea tratamentelor la domiciliu (recomandate de MF sau specialisti)

-         supravegherea modului în care bolnavii cu tratamente cronice respecta planul terapeutic si recomandarile igieno-dietetice

-         acordarea sprijinului moral pacientilor cu afectiuni grave

-         depistarea cazurile de boli contagioase si anuntarea imediata a medicului

-         efectuarea anchetei epidemiologice în cazul aparitiei unui focar de boli transmisibile în familie sau comunitate

-         efectuarea educatiei sanitare

-         efectuarea triajului epidemiologic în colectivitatile de copii prescolari

-         înregistrarea gravidelor si supravegherea lor pe durata sarcinii si lehuziei (în cazul în care nu este disponibila o moasa)

-         urmarirea cresterii si dezvoltarii somato-psihice a copiilor 0-1 an si 1-3 ani

-         supravegherea conditiilor igienico-sanitare din obiectivele din teritoriu (crese, gradinite, scoli, unitati de alimentatie publica, etc)

d.      moasa - atributii:

-         depistarea si înregistrarea gravidelor din primul trimestru de sarcina

-         supravegherea gravidelor pe parcursul sarcinii (monitorizare clinica, educatie sanitara, pregatirea gravidei pentru nastere)

-         monitorizeaza parametrii specifici: greutate, talie, pelvimetrie externa, temperatura, TA, puls, înaltimea fundului uterin

-         depistarea sarcinilor cu risc

-         efectuarea educatiei gravidei privind regimul de viata si munca, igiena perosnala, alimentatia, cresterea nou-nascutului si sugarului

-         efectuarea vaccinarilor necesare gravidelor

-         asistarea nasterii (în mediul rural)

-         urmarirea lehuzelor

-         supravegherea nou-nascutului în prima luna de viata

e.       asistente de ocrotire - atributii:

-         supravegherea gravidei în ultima luna de sarcina

-         supravegheaza starea de sanatate, dezvoltarea somao-psiho-motorie, alimentatia si igiena nou-nascutului, sugarului si copilului mic (1-4 ani)

-         mobilizarea parintilor pentru examenele de bilant si vaccinari

-         supravegherea cazurilor sociale (copii abandonati, copii cu handicap, copii din familii sarace) sau cu probleme deosebite (prematuri, dismaturi, rahitici, anemici, distrofici)

-         supravegherea colectivitatilor de copii (controale periodice, triaje epidemiologice)

-         supravegheaza colectivitatile de copii prescolari (crese, camine, gradinite)

-         activitate de educatie sanitara

f.        asistenti de igiena- atributii:

-         verificarea si urmarirea conditiilor igienico-sanitare în unitatile din teritoriu

-         luarea de masuri antiepidemice în cazul izbucnirii unor focare epidemice în teritoriu (depistare surse, izolare surse, recomandari privind dezinfectia curenta si terminala, supravegherea contactilor si eventual aplicarea de masuri profilactice- vaccinari sau imunoglobuline sau chimioprofilaxie)

-         catagrafierea copiilor care urmeaza a fi vaccinati

-         furnizarea serurilor si vaccinurilor necesare în practica MF

-         verificarea factorilor de mediu în mediul rural

-         efectuarea educatiei sanitare în comunitate

-         efectuarea testarilor biologice (IDR la tuberculina, recoltarea exudatelor nazo-faringiene, a probelor de scaun pentru examen coproparazitologic si coprocultura)

-         depistarea bolilor transmisibile si efectuarea anchetei epidemiologice preliminarii si definitive împreuna cu medicul

-         întocmirea dosarului de obiectiv (cuprinde denumirea obiectivului, planul obiectivului, autorizatia sanitara de functionare, evidenta personalului angajat, evidenta controalelor medicale periodice, evidenta controalelor la angajare, evidenta factorilor de risc ocupationali si a personalului expus, procede verbale privind conditiile igienico-sanitare)

g.       personal de primire si îndrumare a pacientilor (receptioneri)- atributii:

-         primirea pacientilor si verificarea datelor de identitate si a documentelor privind calitatea de asigurat

-         reactualizarea listei de pacienti (intrari/iesiri)

-         informarea pacientilor privind programul de activitate, serviciile medicale oferite de cabinetele de MF, drepturile si obligatiile pacientilor, laboratoarele si farmaciile care au relatie contractuala cu CJASS

-         înscrierea pacientilor în baza de date a medicului MF

-         programarea pacientilor la consultatie

-         primirea solicitarilor telefonice

-         consemnarea cererilor pentru vizite la domiciliu

-         consemneaza comunicarile telefonice primite din partea diferitelor foruri medicale

-          pastrarea fiselor medicale

h.       personal auxiliar pentru curatenie si întretinere

-         igienizarea cabinetului si spatiilor din dispensar

-         eliminarea deseurilor si incinerarea materialelor infectante (seringi, ace, comprese, bandaje, etc)

i.         personal administrativ (contabil, administrator, secretara, etc)

j.        alt personal colaborator: asistenti sociali, nurse, dieteticieni, asistenti de farmacie, kinetoterapeuti, etc)

 1. Resurse materiale
 1. teren si cladirea dispensarului, cu spatiile corespunzatoare: cabinete de consultatie, sali de tratamente, fisier, stationar de o zi, izolator, sala de asteptare, punct de recoltare probe biologice, spatii anexe; în mediul rural mai pot exista: casa de nasteri, punct farmaceutic
 2. utilitati: curent electric, încalzire, retea apa-canal
 3. mijloace de comunicare: telefon (fix sau/si mobil, fax)
 4. mijloace de transport (masina personala sau în mediul rural izolat - autosanitara)
 5. mobilier (vezi anexa)
 6. materiale sanitare (vezi anexa)
 7. medicamente pentru aparatul de urgenta (vezi anexa)
 8. materiale de birotica
 1. Resurse tehnologice:
 1. instrumentar medical (vezi anexa)
 2. aparatura medicala (vezi anexa)
 3. aparatura de birou
 1. Resurse informationale:
 1. documentele medicale (evidente primare si auxiliare)
 2. carti, tratate, reviste, ziare medicale, materiale promotionale
 3. internet
 1. Resurse financiare:
 1. plata per capita si per serviciu
 2. venitul personal al medicului
 3. sponsorizari
ELEMENTE DIN DOTAREA MINIMĂ A DISPENSARULUI MEDICAL


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEDICINA FAMILIEI

-REZUMAT LP NR. 1-

INTRODUCERE ÎN MEDICINA DE FAMILIE

1.     LOCUL MEDICINEI DE FAMILIE ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE

·          MF - recunoastere internationala în ultimii 30 de ani, ca specialitate medicala si disciplina academica; în România - recunoscuta ca specialitate medicala ( rezidentiat în MG/MF -3 ani, legea 145/1997 a asigurarilor sociale de sanatate, ordinul MS 378/1999 de redenumire a specialitatii de medicina generala în medicina de familie) si disciplina de studiu universitar.

·          Reforma în sanatate a început cu asistenta primara (medicina de familie).

·          MF trebuie sa acopere (80)-90% din nevoile medicale ale populatiei.

·          MF face parte din sistemul ÎNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE (Primary Health Care)

·          MF- POARTA DE INTRARE în sistemul de sanatate (medicul de familie= medic de prim contact); loc CENTRAL în sistemul de servicii medicale.

·          MF: COORDONEAZĂ circuitul pacientului în sistemul de sanatate si COLABOREAZĂ cu celelalte specialitati

·          Sarcinile MF: preventive, curative, educationale, administrativ-organizatorice, de cercetare stiintifica.

·          Medicul de familie este medicul:

Ű          FILTRU: are primul contact cu pacientii, selecteaza cazurile si gaseste solutii optime conform competentei sale;

Ű          INTEGRATOR: colecteaza datele pacientilor, le analizeaza si le ierarhizeaza, stabilind indicatiile de investigare si tratament;

Ű          COORDONATOR: trimite pacientii la diverse servicii de sanatate de unde acestia primesc un real ajutor în rezolvarea problemelor de sanatate;

Ű          TEZAURIZATOR: detine informatii cheie privind pacientii si familiile acestora, realizând istoria naturala si sociala a acestora;

Ű          JUDECĂTOR: face analiza finala a calitatii actelor medicale de care au beneficiat pacientii sai în cadrul sistemului de sanatate

2.     ÎNGRIJIRILE PRIMARE DE SĂNĂTATE (IPS)

·          Definitia IPS: îngrijiri medicale esentiale bazate pe metode si tehnologii practice fundamentate stiintific si acceptate social, accesibile economic la un pret suportabil pentru societate.

·          Structura sistemului de sanatate: tip piramida

NIVEL 1 (de baza): ÎNGRIJIRILE PRIMARE DE SĂNĂTATE (90% din nevoile medicale)

a.        medicina de familie (fostele dispensare teritoriale)

b.        medicina generala: medicina ocupationala, medicina scolara

c.        serviciul de ambulanta

d.        departamentele de urgenta

e.        departamentele de igiena, medicina preventiva, sanatate publica

f.         farmacii

NIVEL 2: ÎNGRIJIRILE SECUNDARE DE SĂNĂTATE: ambulatoriul de specialitate, spitale, servicii regionale (9% din nevoile medicale)

NIVEL 3: ÎNGRIJIRILE TEŢIARE DE SĂNĂTATE: spitale clinice universitare, institute specializate în diagnostic, tratament si recuperare (1% din nevoile medicale)

NIVEL 4: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII sI FAMILIEI (stabileste legi, programe, politici de sanatate, coordoneaza, controleaza si evalueaza serviciile medicale furnizate de nivelele 1-2-3)  

·          Continutul IPS: educatia pentru sanatate, alimentatia echilibrata, asigurarea apei potabile si a sanitatiei de baza, asigurarea sanatatii mamei si copilului, planificarea familiala, vaccinarile, prevenirea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile, tratamentul comun pentru afectiuni cu frecventa în populatie, aprovizionarea cu medicamente de baza.

·          Caracteristicile IPS:  mentinerea si îmbunatatirea sanatatii, asistenta de prim contact, rezolvarea problemelor curative si preventive, medicina persoanei, continuitatea asistentei, coordonarea asistentei, asumarea responsabilitatii deciziilor, organizarea echipei de lucru.

3.     NOŢIUNI INTRODUCTIVE DE MF

·          Definitia MF: specialitatea medicala de sine statatoare care acorda asistenta medicala primara, continua, personalizata, preventiva si curativa tuturor persoanelor indiferent de vârsta, sex sau boala, familiilor acestora si comunitatii, fiind poarta de intrare în sistemul de servicii de sanatate. Prin actiuni preventive, educationale, terapeutice si de recuperare contribuie la promovarea sanatatii individului, familiei si comunitatii. Medicul acorda asistenta la cabinet si domiciliul pacientilor, obiectivul sau fiind de a stabili un diagnostic precoce, predominant clinic si de a face analiza integrata a factorilor fizici, psihologici si sociali care conditioneaza starea de sanatate. Medicul trebuie sa fie capabil sa efectueze un examen clinic complet, fara a supune pacientul la investigatii si tratamente inutile si costisitoare. El îsi asuma responsabilitatea deciziilor medicale luate si colaboreaza permanent cu ceilalti specialisti în scopul rezolvarii optime a problemelor de sanatate ale pacientilor sai.

·          Rolul MF: pozitie centrala în sistemul de sanatate; argumente:

a. Compensarea unor deficiente create de procesul de specializare prin:

1.     asigurarea accesibilitatii populatiei la servicii medicale

2.     asigurarea asistentei curente

3.     abordarea pacientului în integritatea sa bio-psiho-sociala

4.     sinteza diagnostica si terapeutica

5.     selectionarea pacientilor care au nevoie reala de asistenta specializata

6.     coordonarea serviciilor medicale primite de pacienti în functie de nevoile lor reale si concrete

7.     asigurarea continuitatii asistentei medicale si la domiciliul pacientilor

         

                b. Îndeplinirea unor functii specifice:

1.     supravegherea starii de sanatate a populatiei

2.     asistenta medicala a omului sanatos

3.     preventia primara si specifica

4.     asistenta medicala a familiei si comunitatii

·          Obiectul de activitate în MF: omul în integratitatea sa bio-psiho-sociala, cu toate problemele sale medicale sau/si sociale

·          Obiectivele specifice MF:

1.        problemele medicale ale omului sanatos

2.        preventia primara

3.        preventia specifica

4.        bolnavul cu toate problemele sale medicale

5.        problemele medicale ale familiei

6.        patologia sociala

·          Metodologia în MF: clinica, sintetica (în asistenta de specialitate: analitica), comunicationala (în asistenta de specialitate: investigatoare), foloseste metode statistice, îngrijire continua (în asistenta de specialitate: sporadica), diagnostic-formula SOLDAT

·          Caracter interdisciplinar al MF:

-          cunostinte specifice  MF

-          cunostinte si deprinderi din alte specialitati

·          Principiile MF:

1.     asistenta medicala de prim contact:

2.     asistenta medicala continua:

3.     abordarea integrala a pacientului:

4.     asistenta medicala a familiei:

5.     asistenta medicala a comunitatii:

6.     abordarea ecologica a problemelor medicale:

·          Functiile MF:

1.     ACCESIBILITATEA la serviciile MF

Clasificarea pacientilor în functiile de posibilitatile de rezolvare la nivel de MF:

Nivel

Caracteristici

Criterii de clasificare

0

Pacienti fara probleme de sanatate

Pacienti fara acuze dar care pot avea FR sau boli asimptomatice care trebuie urmariti

1

Pacienti care pot fi îngrijiti de MF

bolnavi care nu necesita internarea

bolnavi cu diagnostic confirmat

bolnavi care nu necesita investigatii speciale

bolnavi care au boli cronice cunoscute

bolnavi cu acutizari ale unor afectiuni cronice

boli în care MF are experienta practica

bolnavi care pot fi supravegheati de MF

bolnavi care au conditii minime de îngrijire la domiciliu

2

Pacienti cu probleme care vor fi rezolvate de catre MF în colaborare cu specialistii

Bolnavi fara diagnostic confirmat

Bolnavi care necesita investigatii speciale

Bolnavi cu agravarea unor boli cronice

Bolnavi la care nu s-au obtinut rezultatele scontate

Boli în care MF nu are experienta

3

Bolnavi care necesita internarea

Boli grave cu risc vital

Boli care necesita interventii chirurgicale iminente

Boli care necesita monitorizare permanenta

Boli în care este posibila o evolutie nefavorabila

Bolnavi necooperanti

Bolnavi care nu au conditii minime de îngrijire la domiciliu

2.     ASISTENŢĂ CONTINUĂ

3.     FACILITAREA INTRĂRII sI MEDIERII PACIENTULUI în sistemul de sanatate

4.     COORDONAREA serviciilor medicale primite de pacient

5.     PROMOVAREA MEDICINEI

6.     SUPRAVEGHEREA SĂNĂTĂŢII

7.     PREVENŢIA PRIMARĂ (depistarea si înlaturarea FR)/SECUNDARĂ (depistarea precoce a bolilor+instituire tratament)/ TERŢIARĂ (evitarea complicatiilor, a deceselor premature, a handicapului)

8.     PREVENŢIA SPECIFICĂ

9.     PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII

10.  ÎNGRIJIRI CURENTE (rezolva ce poate conform competentei, colaboreaza cu specialistii în cazul în care nu poate sa rezolve singur)

11.  SINTEZA DIAGNOSTICĂ sI TERAPEUTICĂ

12.  ASISTENŢA MEDICALĂ A FAMILIEI

13.  ASISTENŢA MEDICALĂ A COMUNITĂŢII

14.  RECUPERAREA sI REABILITAREA PACIENŢILOR PE LINIE SOCIO-PROFESIONALĂ

15.  ASIGURAREA ÎNGRIJIRILOR PALIATIVE sI TERMINALE

16.  EFECTUAREA CERCETĂRII MEDICALE SPECIFICE

·          Directiile de actiune în MF: asistenta medicala primara, asistenta medicala integrativa, asistenta medicala continua

·          Cunostinte necesare practicii de MF:

-          etiopatogenia bolilor frecvente, bolilor cronice, bolilor care pun în pericol viata

-          metode de preventie, diagnostic precoce, management terapeutic

-          relatii familiale care pot genera probleme de sanatate

-          modul în care bolile pot influenta viata de familie

-          modul în care factorii de mediu si sociali determina patologie

-          metode de rezolvare a problemelor de sanatatre

-          norme etice si aplicarea lor în relatia medic-pacient

-          metode de baza în cercetarea stiintifica

-          legislatia implicata în practica medicala

·          Deprinderi necesare în practica de MF:

-          deprinderea de a pune un diagnostic fizic, psihic, social în conditii de ambulator

-          deprinderea de a utiliza datele epidemiologice în activitatea curenta

-          deprinderea de a utiliza factorul timp în diagnostic si tratament

-          deprinderea de a lua o decizie initiala în orice problema de sanatate a pacientului

-          deprinderea de a colabora cu ceilalti specialisti sau echipa de lucru

-          deprinderea de a organiza si conduce serviciul de asistenta medicala primara

·          Aptitudini si calitati necesare medicului MF:

-          moralitatea; decenta; corectitudine; simplitate; integritate profesionala; întelegere; compasiune; rabdare; punctualitate; profesionalism; obiectivitate; dinamism; competenta; comunicare; accesibilitate la solicitari; spirit autocritic; spirit organizatoric si întreprinzator

4. PRINCIPII ORGANIZATORICE ÎN MF

·          Sistem de sanatate bazat pe asigurari sociale de sanatate de tip public

·          Principiile generale ale asigurarilor de sanatate

·          Drepturile si obligatiile asiguratilor

·          Conditii necesare încheierii contractului de furnizare de servicii în asistenta medicala primara cu CJASS

·          Pachetul de servicii medicale oferite de medicii de familie conform contractului-cadru:

1.     Urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a copilului prin examene de bilant:

-          la externarea din maternitate/la 1 luna/la 2 -4- 6 - 9-12-15-18 luni

2.        Supravegherea etapizata pentru copiii cu vârsta 0-1 an pe probleme de puericultura

3.        Supravegherea gravidei si lehuzei

-          luarea în evidenta în primul trimestru

-          controlul lunar din luna 3 pâna în luna 9

-          urmarirea lehuzei la iesirea din maternitate si la 4 saptamâni

-          consiliere pre- si post- testare HIV a femeii gravide

4.        Controlul medical anual al copiilor de la 2 la 18 ani prin examene de bilant

5.        Controlul medical anual al asiguratilor în vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore în morbiditate si mortalitate. Controlul este obligatoriu, se efectueaza conform programarii afisate de medic si cuprinde:

-          consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic)

-          recomandare pentru examene paraclinice de necesitate sau suspiciune (MRF,VDRL)

6.        Servicii de planificare familiala:

-          consiliere de planificare familiala

-          indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc

7.        Imunizarile conform programului national de vaccinari:

-          BCG, testare PPD, verificare cicatrice BCG si eventual revaccinare BCG, Antihepatita B (AHB), Împotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive-DTP sau DT, Antipoliomielitica- VPO, Antirujeolica - ARJ, Împotriva difteriei si tetanosului- DT (revaccinare), Împotriva difteriei si tetanosului la adulti - dT (revaccinare), Împotriva tetanosului - dT sau VTA, alte vacinari impuse de MSF (ex: campanii scolare de vaccinare antirubeolica-antirujeolica, vaccinare antigripala la populatia cu risc, etc)

8.        Educatie medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc cardiovascular, consiliere antidrog

9.        Controale periodice pentru afectiunile care necesita dispensarizare conform normelor MSF si recomadarilor specialistilor, precum si activitati de prevenire a complicatiilor, recaderilor sau decompensarilor, conform unei programari efectuate de medicul de familie

SECŢIUNEA B: Servicii medicale curative:

1.     Consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) în caz de boala sau accident. Se acorda gratuit, la solicitarea asiguratului, pâna la 2 consultatii / luna, cu exceptia controalelor anuale si periodice efectuate la solicitarea medicului de familie.

2.     Manevre de mica chirurgie si tratament injectabil

3.     Prescrierea de tratamente medicale si igienico-dietetice (fie tratamente initiate de MF, fie stabilite de medicul specialist)

4.     Recomandarea de investigatii paraclinice pentru stabilirea diagnosticului, prin bilet de trimitere, ca o consecinta a actului medical propriu

5.     Eliberarea de bilet de trimitere catre alte specialitati, în sistem ambulatoriu, fie la spital pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie

6.     Luarea în evidenta a bolnavului TBC confirmat de specialist, urmarirea si aplicarea tratamentului strict supravegheat, pâna la scoaterea din evidenta (acolo unde nu este organizata retea de pneumoftiziologie)

7.     Asistenta medicala la domiciliu pentru:

-          copii în vârsta de pâna la 1 an aflati în tratament pentru afectiuni grave acute ce nu permit deplasarea la cabinetul medical

-          urgente medico-chirurgicale, pentru situatiile care nu permit deplasarea la cabinetul medical

asiguratii de orice vârsta cu insuficienta motorie a trenului inferior, insuficienta cardiaca clasa IV NYHA, bolnavi în faza terminala, cu alte afectiuni.

 

SECŢIUNEA C: Servicii de urgenta

         constatarea situatiilor de urgenta (anamneza, examen clinic)

         asistenta medicala în urgente medico-chirurgicale, în limita competentei medicului MF

         trimitere, pentru cazurile care depasesc competenta MF, catre medicul specialist sau pentru internare în spital, dupa caz.

Asiguratii beneficiaza de aceste servicii, indiferent de medicul de familie pe lista caruia sunt înscrisi.

Serviciile de urgenta se acorda în cabinetul MF, în cadrul programului de lucru, iar în afara acestuia, în centre de permanenta. În localitatile rurale în care nu sunt organizate centre de permanenta, serviciile de urgenta se acorda de MF cu domiciliul în localitatile respective. În situatia în care în localitatea respectiva nu domiciliaza nici un MF, serviciile de urgenta se acorda prin intermediul serviciilor medicale specializate.

SECŢIUNEA D: Activitati de suport:

Ű      Eliberarea de acte medicale:

-          certificat de concediu medical

-          certificat de deces (inclusiv pentru persoanele care nu figureaza pe lista)

-          certifcat medical pentru îngrijirea copilului bolnav

-          adeverinte medicale pentru înscrierea copiilor în colectivitati

-          scutiri medicale pentru copiii bolnavi

-          adeverinte medicale privind capacitatea copilului de face sport la scoala

-          adeverinte medicale ca urmare a controlului medical anual al cadrelor didactice

-          adeverinte medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei

III.     PACHETUL MINIMAL DE SERVICII MEDICALE

SECŢIUNEA A: Servicii profilactice:

1.     Supravegherea gravidei

2.     Servicii de planificare familiala

SECŢIUNEA B: Servicii de urgenta:

         constatarea situatiilor de urgenta

         asistenta medicala de urgenta medico-chirurgicala în limita competentei

         trimitere catre specialist (ambulatoriu sau spital) a cazurilor care depasesc competenta MF

Medicatia necesara urgentei se asigura din trusa de urgenta.

SECŢIUNEA C:

-          Depistarea de boli cu potential endemo-epidemic (examen obiectiv, diagnostic prezumtiv, trimitere la specialisti pentru confirmare si tratament). Se acorda o consultatie / persoana pentru fiecare boala infecto-contagioasa suspicionata.

5.     PRESCRIEREA MEDICAMENTELOR: tipuri de prescrieri, categorii de beneficiari, formulare tipizate; mod de completare

6.     MODALITĂŢI DE PLATĂ ÎN MF: plata per capita si plata per servicii (reprezinta bugetul global al cabinetului); plata directa (pentru servicii nedecontate de CJASS)

7.     PRINCIPII ORGANIZATORICE:

·        Definitia dispensarului:  unitatea sanitara de baza organizata în mediul rural si urban, cu finantare speciala, care acorda asistenta primara si continua, curativa si preventiva unei populatii dintr-un teritoriu stabilit.

·        Clasificarea cabinetelor MF: Cabinet medical individual; Cabinet medical grupat; Cabinet medical; Societatea civila medicala; Centre de permanenta; Centre de sanatate

·        Alte tipuri de unitati de MG:  posturi sanitare (în sate izolate), dispensare comunale (în comunele centru administrativ regional)- profil MF, centre de sanatate rurale- profil MF, dispensare teritoriale urbane- profil MF, dispensare scolare- profil medicina scolara, dispensare de întreprindere- profil medicina ocupationala

·        Obiectivele generale ale activitatii.

-          mentinerea si îmbunatatirea starii de sanatate a populatiei

-          reducerea morbiditatii si mortalitatii

-          îmbunatatirea conditiilor igienico-sanitare la nivel de comunitate

-          cresterea nivelului educational al populatiei asistate privind starea de sanatate

·        Sarcinile generale ale medicului MG/MF:

1.     asistenta medicala a persoanelor sanatoase

2.     asistenta medicala a persoanelor bolnave

3.     preventia primara

4.     asistenta medicala a comunitatii

5.     educatia pentru sanatate

6.     managementul practicii de MF

·        Criterii de organizare: teritoriu, populatia arondata, densitatea populatiei, nr. pacienti la 1 medic, localizarea dispensarului, structura activitatii (mixta: adulti si copii), mijloace de acces si comunicare, lista personalului acreditat sa lucreze în asistenta medicala de MF.

·        Resurse necesare:

1.        resurse umane: medici de familie, asistenta de cabinet, asistenta de teren, asistenta de ocrotire, moasa, asistenta de igiena, personal auxiliar pentru întretinere si curatenie, personal administrativ, personal de primire a pacientilor, alt personal

2.        resurse materiale: teren, cladire, spatii, facilitati, mijloace de comunicare, mijloace de transport, mobilier, materiale sanitare, medicamente pentru aparatul de urgrnta, materiale de birotica

3.        resurse tehnologice: aparatura, instrumentar, aparatura de birou

4.        resurse informationale

5.        resurse financiare

 

 

 

 

 

 

MEDICINA FAMILIEI - LUCRARE PRACTICĂ NR. 1

 

INTRODUCERE ÎN MEDICINA DE FAMILIE

 

 

 

SCOPUL LUCRĂRII:

 

*       familiarizarea studentilor cu conceptul de medicina de familie

 

OBIECTIVE EDUCAŢIONALE:

 

La sfârsitul acestui capitol, studentii trebuie sa cunoasca:

*       locul si importanta MF în sistemul de sanatate

*       continutul si caracteristicile MF

*       încadrarea MF în sistemul îngrijirilor primare de sanatate

*       relatia contractuala dintre medicina de familie si asigurarile de sanatate

*       principiile organizatorice în practica de MF

 

CUPRINSUL LUCRĂRII:

 

1.    GENERALITĂŢI

2.    EDUCAŢIA MEDICALĂ ÎN MF

2.1. ÎNVĂŢĂMÂNTUL UNIVERSITAR DE MF

2.2. ÎNVĂŢĂMÂNTUL POSTUNIVERSITAR DE MF

3.    DEFINIŢIA MF

4.    OBIECTUL DE ACTIVITATE ÎN MF

5.    METODOLOGIA ÎN MF

6.    INTERDISCIPLINARITATE ÎN MF

7.    PRINCIPIILE MF

8.    FUNCŢIILE MF

9.    DIRECŢIILE DE ACŢIUNE ÎN MF

10.CUNOsTINŢE, DEPRINDERI, ATITUDINI sI APTITUDINI NECESARE PRACTICII

11.ROLUL MF ÎN CONTEXTUL MEDICINEI MODERNE

12. ÎNCADRAREA MF ÎN SISTEMUL ÎNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE

13.RELAŢIA CONTRACTUALĂ MEDICI DE FAMILIE-CASA JUDEŢEANĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

14.PACHETUL DE SERVICII MEDICALE

15. ASPECTE PRIVIND PRESCRIEREA MEDICAMENTELOR

16.MODALITĂŢI DE PLATĂ ÎN MF

17.MANAGEMENTUL CABINETULUI DE MF

17.1.ASPECTE ORGANIZATORICE GENERALE PREZENTE

17.2.RESURSE NECESARE PRACTICII DE MF

ANEXĂ- ELEMENTE DE DOTARE MINIMĂ A UNUI DISPENSAR MEDICAL


loading...


Document Info


Accesari: 8243
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2016 )