Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTRODUCERE IN MEDICINA DE FAMILIE

medicina
INTRODUCERE ĪN MEDICINA DE FAMILIE


MG/MF   a cunoscut pe plan international o ampla dezvoltare atāt ca specialitate medicala, cāt si ca disciplina academica, fiind inclusa īn programele de educatie medicala universitara si postuniversitara.

Īn Romānia, īncepānd cu anul 1990, MG a fost recunoscuta ca specialitate medicala de sine statatoare, practicarea ei fiind conditionata de admiterea īn rezidentiat cu durata de studiu de 3 ani. Prin Ordinul MS 378/1999, MG a fost redenumita Medicina de Familie, conform Nomenclatorului National al Specialitatilor Medicale. Plecānd de la experienta altor tari europene, si īn Romānia au fost create discipline si catedre de MF īn centrele de īnvatamānt superior medical.

Asigurarile sociale de sanatate au avut rolul cel mai important īn reafirmarea MF īn viata medicala romāneasca. Trebuind sa ofere asiguratilor accesibilitatea la o asistenta medicala cāt mai eficienta din punct de vedere economic, asigurarile de sanatate au apelat īn primul rānd la MF care s-a dovedit capabila sa rezolve īn modul cel mai prompt si mai ieftin peste 80% din nevoile de asistenta medicala ale populatiei. Aceste actiuni de reforma se concretizeaza īn Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate 145/1997 si īn Normele Metodologice de aplicare a Contractului Cadru de furnizare a serviciilor medicale īn asistenta medicala primara.

MF este o disciplina de sinteza care integreaza īn practica o serie de atitudini si aptitudini medicale si personale, fiind un model de prestare a īngrijirilor primare de sanatate ("Primary Health Care"), care se afla la baza organizarii oricarui sistem de sanatate.

MF reprezinta poarta de intrare a pacientilor īn sistemul de sanatate si coordoneaza circuitul pacientului īn sistemul de servicii medicale, colaborānd cu toate celelalte specialitati medicale. Chiar daca medicul de familie lucreaza īn sistem public sau privat, el face parte din sistemul de sanatate, ocupānd o pozitie centrala. Īn unele tari (Anglia, Olanda, Canada), medicul de familie trebuie sa aiba primul contact cu pacientul si are rolul de a coordona accesul pacientilor la serviciile medicale (secundare sau tertiare). Īn alte tari (Franta, SUA), pacientul se poate adresa direct atāt specialistului, cāt si medicului de familie.

Medicul de familie, prin pozitia fundamentala pe care o ocupa īn prezent īn ocrotirea si promovarea sanatatii atāt pe plan mondial, cāt si īn tara noastra, are un spectru larg de sarcini menite sa asigure acea īngrijire globala ("total care") a persoanei, familiei si comunitatii.

Dupa OMS, medicul MF este medicul de prim contact, asigurānd asistenta medicala primara, considerata "cheia de bolta a sanatatii pentru toti".

Atributiile medicului MF sunt complexe, ocupānd diverse domenii din sfera serviciilor medicale. Ele variaza de la o tara la alta, īn functie de politicile de sanatate. Aceste sarcini se grupeaza īn urmatoarele categorii: preventive, curative, educationale, administrativ-organizatorice, cercetare stiintifica.

Prin prisma activitatii sale, medicul MF este:

*       Medicul filtru: are primul contact cu pacientii, selecteaza cazurile si gaseste solutiile optime conform competentei sale.

*       Medicul integrator: colecteaza datele pacientilor, le analizeaza si ierarhizeaza, stabilind indicatiile de investigare si tratament

*       Medicul coordonator: trimite pacientii la diverse servicii medicale de unde acestia pot primi un real ajutor īn rezolvarea problemelor de sanatate.

*       Medicul tezaurizator: detine informatii cheie privind pacientii si familiile acestora, realizānd istoria naturala si sociala a acestora.

*       Medicul judecator: face analiza finala a calitatii actelor medicale de care au beneficiat pacientii sai īn cadrul sistemului sanitar.


EDUCAŢIA MEDICALĂ ĪN MF


2.1. ĪNVĂŢĂMĀNTUL UNIVERSITAR DE MF

Continut: cursuri si stagii practice cu tematica de MF

Adresanti: studentii anului VI MG

Obiective educationale

*       Asistenta persoanelor sanatoase

*       Asistenta persoanelor cu diverse afectiuni acute/cronice

*       Asistenta medicala preventiva

*       Asistenta medicala a mamei si copilului

*       Asistenta medicala la domiciliul pacientilor

*       Asistenta medicala a familiei si comunitatii

*       Asistenta medicala de urgenta

*       Educatia pentru sanatate si promovarea sanatatii

*       Managementul cabinetului si practicii de MF

2.2. ĪNVĂŢĂMĀNTUL POSTUNIVERSITAR DE MF

Etape de formare

Organizare variabila

Cuprinde pregatire teoretica si practica īn anumite domenii: medicina interna, chirurgie, obstetrica-ginecologie, pediatrie, medicina de familie

Finalizare: examinare teoretica si practica dupa fiecare modul de studiu

Rezidentiatul:

Admitere: prin concurs national anual īn domeniul MF

Durata: 3 ani

Loc de pregatire: spitale, policlinici, dispensare din centre universitare

Domenii de studiu: medicina interna, cardiologie, neurologie, pediatrie, chirurgie, obstetrica-ginecologie, ORL, oftalmologie, dermatologie, boli infectioase, psihiatrie, medicina familiei, management sanitar.

Stagiile au durata diferita, pentru medicina de familie fiind 13513x236n repartizate doua perioade de pregatire (3 luni- notiuni introductive si 1 an-practica clinica)

Finalizare: examinare teoretica si practica dupa fiecare modul de studiu, īn vederea sustinerii examenului de medic specialist.

Specializarea:

Reprezinta finalitatea perioadei de pregatire īn rezidentiatul de MF

Consta īn examen sustinut īn centre universitare (proba scrisa, proba clinica, proba practica)

Finalitate: obtinerea titlului de medic specialist īn MF

Pregatirea continua a medicilor specialisti:

Durata variabila

Consta īn participarea la cursuri de perfectionare, cursuri pentru obtinerea de competente sau masterat, participarea la simpozioane, mese rotunde, conferinte, etc

Scop: īmbunatatirea si reactulizarea cunostintelor teoretice si practice, precum si reacreditarea din partea Colegiului Medicilor (reactulizarea autorizatiei de libera practica la intervale de 5 ani pentru medicii activi si la 1 an pentru medicii pensionari)Primariatul īn MF:

Conditii de participare: medicii specialisti MF cu vechime clinica de minim 5 ani īn domeniu

Consta īn sustinerea unui examen practic īn centrele universitare abilitate

Finalitate: obtinerea titlului de medic primar īn MF

Pregatirea continua:

Continuarea procesului educational

Masterat

Doctorat

Selectarea instructorilor pentru pregatirea universitara si postuniversitara īn MF, etcSchema privind organizarea procesului de īnvatamānt

DEFINIŢIA MEDICINEI DE FAMILIE


Medicina de familie este acea specialitate medicala de sine statatoare cu organizare particulara, care acorda asistenta medicala primara, continua, personalizata, preventiva si curativa tuturor persoanelor, indiferent de vārsta, sex sau boala, familiilor acestora si comunitatii, fiind poarta de intrare īn sistemul sanitar. Integreaza cunostintele clinice si bio-psiho-sociale cu arta comunicarii. Prin actiuni preventive, educationale, terapeutice si de recuperare contribuie la promovarea sanatatii individului, familiei si comunitatii.

Medicul acorda asistenta medicala la cabinet si la domiciliul pacientilor sai, obiectivul fiind de a stabili un diagnostic precoce, predominant clinic si de a face analiza integrata a factorilor fizici, psihologici si sociali care conditioneaza starea de sanatate. Īngrijirea medicala este centrata pe persoana, implicānd o relatie unica si o buna comunicare īntre medic si pacient. Medicul trebuie sa fie capabil sa efectueze un examen clinic complet, fara a supune pacientul la investigatii inutile si costisitoare. El īsi asuma responsabilitatea tuturor deciziilor luate si colaboreaza permanent cu ceilalti specialisti īn scopul rezolvarii optime a problemelor de sanatate ale pacientilor.


OBIECTUL DE ACTIVITATE ĪN MF


Obiectul de activitate īn MF este reprezentat de persoana umana īn toata integritatea sa bio-psiho-sociala, īn mediul ei de viata si munca, cu toate problemele si nevoile sale medicale sau nemedicale.

Obiectivele de activitate specifice MF:

problemele medicale ale omului sanatos

preventia primara

preventia specifica

bolnavul cu toate problemele medico-sociale

problemele medicale ale familiei

patologia sociala

Obiectivele de activitate nespecifice (pot fi īndeplinite si de catre alti specialisti, dar sunt realizate mai ales de MF):

a.       preventia secundara

b.      preventia tertiara

c.       asistenta medicala curenta

d.      asistenta medicala continua

e.       problemele medicale ale comunitatii


METODOLOGIA MF: particularitati


MEDICINA FAMILIE

SPECIALITĂŢILE DE PROFIL

Predominant sintetica

Predominant analitica

Predominant clinica

Predominant paraclinica

Tehnologie redusa/ dotare modesta

Tehnologie avansata/supraspecializare

Comunicationala (predomina comunicarea cu bolnavul)

Investigatoare

Īngrijire continua (perioada lunga de timp)

Īngrijire episodica

Foloseste metode statistice īn evaluarea sanatatii comunitatii


INTERDISCIPLINARITATE ĪN MF

Pentru rezolvarea optima a problemelor cu care se confrunta īn activitatea curenta, medicul MF are nevoie atāt de cunostinte si deprinderi īmprumutate de la alte specialitati, cāt si de cunostinte specifice MF:


PRINCIPIILE MF

Principiile MF sunt urmatoarele:

V  MF asigura accesibilitatea tuturor pacientilor la serviciile medicale primare, indiferent de vārsta, sex, boala

V  La MF poate veni oricānd, orice pacient, cu orice problema de sanatate (ex: poate veni un vārstnic cu BPOC acutizata, o femeie cu o colica biliara, un copil cu laringita acuta, un barbat cu lombosciatica post efort fizic, o femeie cu poliartrita reumatoida pentru evaluare paraclinica uzuala, o mama cu un sugar pentru efectuarea vaccinarilor corespunzatoare vārstei, un diabetic pentru verificarea glicemiei,etc)

V  Medicul MF īsi cunoaste cel mai bine pacientii

V  Medicul MF este consilierul pe probleme de sanatate al pacientului

V  Consultatia de MF este mai ieftina.

V  Consultatia la MF nu necesita deplasari mari (medicul este īn teritoriul unde locuieste pacientul), pierderi de timp (programul medicului este practic) sau investigatii costisitoare.

B.     Asistenta medicala continua

*       Medicul MF are īn supraveghere pacientii sai tot timpul existentei acestora, urmarindu-le evolutia de la nastere pāna la moarte.*       Asistenta de MF este acordata atāt la cabinet, cāt si la domiciliul pacientilor, medicul putānd chiar vizita asistatul internat īn spital.

*       Medicul MF acorda asistenta medicala persoanelor sanatoase si bolnave (cu diferite afectiuni: acute/cronice, īn diferite stadii de evolutie).

*       Medicul MF cauta sa depisteze cāt mai precoce afectiunile, posibilele complicatii ale unor afectiuni cronice, coreleaza secventele patologice din istoria pacientului si analizeaza eventualele influente de mediu asupra starii de sanatate prezente.

*       Medicul MF stabileste momentul oportun pentru investigatii paraclinice, consult de specialitate sau internare, ocupāndu-se de urmarirea evolutiei pacientului sub tratamentul recomandat de specialisti, precum si de programul de recuperare.

Studiul clinic este axat pe persoana

Boala este plasata īn contextul celorlalte suferinte ale pacientului, al conditiilor de viata si munca si īn functie de reactivitatea personala.

Inventarierea tuturor afectiunilor si ierarhizarea lor īn functie de gravitate.

Medicul stabileste relatii mai profunde cu pacientii sai, ceea ce este util atāt īn procesul diagnostic, cāt si īn terapie (inclusiv psihoterapie la momentul oportun).

Pacientul este produsul unei familii īn care se naste, traieste si munceste. Familia poate avea anumite particularitati epidemiologice, genetice, socio-economice, profesionale, educationale, morale, culturale care pot influenta sanatatea individuala la un moment dat.

Familia joaca un rol important īn actul terapeutic preventiv si curativ adresat unui membru.

Principalii factori familiali care au influenta asupra sanatatii membrilor unei familii sunt:

locuinta

factorii genetici

factorii de microclimat din locuinta

nivelul economic al familiei

nivelul cultural al familiei

obiceiurile familiei (date de nivelul socio-economic si cultural)

relatiile dintre membrii familiei (de apropiere, respingere sau indiferenta, cu impact asupra sanatatii psiho-somatice individuale)

existenta unor boli transmisibile sau parazitare

E.     Asistenta medicala a comunitatii

Societatea īn care individul traieste si munceste poate avea efecte pozitive sau negative asupra sanatatii indivizilor din comunitatea respectiva.

Factorii care influenteaza sanatatea individuala sunt:

Factori socio-economici

Gradul de civilizatie

Starea epidemiologica a comunitatii

Factori socio-culturali

Factori psihosociali

Raspāndirea consumului de droguri

Traditii sociale

Factori etici si moraliExista īn practica medicului de familie si patologie sociala, generata de influentele negative ale factorilor sociali (ex: grupe sociale de risc- somerii, batrānii parasiti, copii abandonati, alcoolicii, toxicomanii, persoane abuzate fizic, etc)F.      Abordarea ecologica a patologiei umane

Omul traieste īntr-o comunitate, iar comunitatea traieste īntr-un sistem ecologic.

Exista factori ecologici care pot influenta starea de sanatate a individului:

*       Medicii de familie lucreaza īn dispensare care sunt raspāndite īn teritoriu, populatia avānd acces la serviciile medicale primare (īn medie este nevoie de 1 medic MF la 2000-3000 pacienti)

*       Medicul MF īncearca sa rezolve singur majoritatea situatiilor cu care se confrunta īn practica; cazurile deosebite, grave sunt trimise la specialisti (īn ambulatoriu sau spital)

*       Īn functie de problemele medicale pe care le au pacientii si de posibillitatile medicului MF de a le rezolva, pacientii se īmpart pe mai multe nivele:

Nivel

Caracteristici

Criterii de clasificare


Pacienti fara probleme de sanatate

Pacienti fara acuze dar care pot avea FR sau boli asimptomatice care trebuie urmariti


Pacienti cu probleme de sanatate care pot fi īngrijiti de MF

bolnavi care nu necesita internarea

bolnavi cu diagnostic confirmat

bolnavi care nu necesita investigatii speciale

bolnavi care au boli cronice cunoscute

bolnavi cu acutizari ale unor afectiuni cronice

boli īn care MF are experienta practica

bolnavi care pot fi supravegheati de MF

bolnavi care au conditii minime de īngrijire la domiciliu


Pacienti cu probleme care vor fi rezolvate de catre MF īn colaborare cu specialistii

Bolnavi fara diagnostic confirmat

Bolnavi care necesita investigatii speciale

Bolnavi cu agravarea unor boli cronice

Bolnavi la care nu s-au obtinut rezultatele scontate

Boli īn care MF nu are experienta
Pacienti care necesita internarea


Boli grave cu risc vital

Boli care necesita interventii chirurgicale iminente

Boli care necesita monitorizare permanenta

Boli īn care este posibila o evolutie nefavorabila

Bolnavi necooperanti

Bolnavi care nu au conditii minime de īngrijire la domiciliu


B.     Supravegherea starii de sanatate a populatiei

*       Scop: prevenirea īmbolnavirii populatiei, prin controale periodice de evaluare clinica/paraclinica a starii de sanatate

C.     Preventia primara, secundara si tertiara

*       Depistarea si īnlaturarea factorilor de risc nocivi pentru sanatate

*       Cultivarea factorilor sanogenetici

*       Depistarea precoce a īmbolnavirilor si instituirea rapida a tratamentului, pentru evitarea complicatiilor, handicapului, decesului prematur.

D.    Promovarea sanatatii

*       Programe de sanatate personala si colectiva, adaptate tipului de comunitate, precum si etapelor de vārsta ale indivizilor respectivi, cu participarea activa a pacientilor.
E.     Preventia specifica- exemple:

*       Imunizarea copiilor

*       Profilaxia anemiei feriprive la gravide

*       Profilaxia cu vitamina D a rahitismului

*       Profilaxia gusei tiroidiene prin administrarea de iod

*       Educatie sanitara si controlul sanitaro-antiepidemic pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare, a hepatitei epidemice, etc

*       Vaccinarea antigripala la grupele populationale de risc, etc

F.      Acordarea īngrijirilor medicale curente

*       Rezolvarea problemelor de sanatate ale pacientilor (peste 80%) la nivel de asistenta primara (medicul MF nu trebuie sa fie un dispecer, trimitānd pacientii la alte servicii medicale)

*       Colaborarea cu specialistii cānd problemele pacientului sunt complexe.

G.    Facilitarea intrarii si medierii pacientului sistemul de servicii pentru sanatate

*       Deoarece medicul MF nu poate rezolva singur toate problemele pacientilor sai, el este obligat sa-i trimita la specialistii si serviciile medicale care le pot rezolva problema (altfel pacientul nu se poate descura singur fara sa aiba un īndrumator si nu stie cānd si la ce specialist trebuie sa mearga), urmānd ca pacientii sa se reīntoarca la medicul curant cu rezultatele obtinute.

*       Exemple:

Medicul MF suspecteaza clinic:

- hepatita cronica


Va proceda astfel:

*       Medicul MF trebuie sa ia īn calcul toate afectiunile pacientului, mai ales daca acesta a fost consultat de mai multi specialisti sau daca a fost internat de mai multe ori īn sectii diferite.

*       Medicul MF trebuie sa īngrijeasca pacienti cu afectiuni cronice care, de regula, au un cumul patologic (ex. HTAE+ CICD+ AP de efort+ DZ II+ arteriopatie periferica obliteranta+gastrita indusa de AINS sau Ulcer duodenal H. Pylori pozitiv + spondilita anchilopoietica + anemie feripriva). Īn orice moment medicul trebuie sa fie capabil sa puna un diagnostic complet, cu ierarhizarea afectiunilor īn functie de importanta acestora si sa se gāndeasca la un plan terapeutic etapizat corespunzator.

*       Medicul MF trebuie sa ia īn calcul factorii biologici si psihosociali care privesc pacientul.

I.       Coordonarea serviciilor medicale

*       Fiind medicul curant al pacientului, medicul de familie trebuie sa realizeze o coordonare a serviciilor medicale necesare bolnavului la un moment dat (ambulanta, laboratoare, radiologie, ambulatoriu de specialitae, sectii de spital, servicii de recuperare)

*       Exemple:

pentru un pacient cu traumatism de gamba, cu suspiciune de fractura de peroneu, medicul MF va acorda primul ajutor (imobilizare cu atela, administrare de antialgice) si va solicita ajutorul ambulantei pentru transportul pacientului la spital (departamentul de ortopedie), dānd pacientului un bilet de trimitere īn care sa precizeze diagnosticul clinic si motivul trimiterii la specialist

pentru un pacient fumator activ cu tuse cronica, dispnee, astenie, paliditate, medicul MF poate suspiciona un neoplasm pulmonar si īl va trimite pe pacient la specialistul pneumoftiziolog, eventual la oncolog.


J.      Supravegherea medicala continua

*       Medicul MF trebuie sa supravegheze evolutia pacientilor cu afectiuni cronice, cunoscute (ex: HTA, BPOC, Astmul bronsic, Insuficienta renala cronica, schizofrenia, epilepsia, boala ulceroasa, etc), precum si afectiunile care se pot croniciza (hepatita, pieolonefrita, bronsita, etc). Medicul urmareste tratamentul, apreciaza evolutia bolilor respective, stabileste momentele cānd pacientii au nevoie de evaluare de specialitate (investigatii paraclinice, consult de specialitate)

K.    Asistenta medicala a familiei si comunitatii

L.     Recuperarea si reabilitarea:

*       Exemple: tratamente fizioterapice, cura balneara, acupunctura, masaj, psihoterapie, etc

*       Evaluarea capacitatii de munca a pacientului si a posibilitatii de reintegrare īn munca si societate (acordarea concediului medical de boala, eventual: recomandare pentru schimbarea locului de munca, reducerea programului de munca, pensionarea pe caz de boala)

M.  Acordarea īngrijirilor terminale si paliative

*       O serie de afectiuni (cancere, ateroscleroza, dementele, silicoza, ciroza, SIDA, insuficientele de organe, etc) au o evolutie rapida/lenta catre deces, medicul MF trebuind sa acorde īngrijiri terminale si paliative īn aceste stadii finale (asigurarea unei minime calitati a vietii, terapia durerii, mentinerea functiilor vitale, etc)

*       Un rol important īl are buna comunicare cu apartinatorii pacientului si pregatirea acestora pentru faza finala (decesul rudelor)

N.    Cercetare stiintifica

*       Orientarea medicului catre domenii diverse ale patologiei īntālnite (studii de caz, studii epidemiologice, raspunsul terapeutic, rolul vaccinarilor preventive, etc), catre domenii specifice MF (abordarea globala a individului, continuitatea asistentei medicale, asistenta de prim contact, colaborarea cu specialistii, etc).


DIRECŢIILE DE ACŢIUNE ĪN MF

Din analiza principiilor si functiilor MF, se poate spune ca MF are urmatoarele 3 directii de actiune:

o       Etiopatogenia bolilor cele mai frecvente, a bolilor cronice si a bolilor care pun viata īn pericol

o       Oportunitatile si metodele de preventie, de diagnostic precoce si management medical primar

o       Relatiile familiale generatoare de probleme de sanatate si modul īn care bolile influenteaza viata familiei

o       Circumstantele īn care factorii de mediu si sociali afecteaza sanatatea

o       Metodele de rezolvare a problemelor pacientilor

o       Normele etice si deontologice īn relatia medic-pacient

o       Metodele de baza īn cercetarea stiintifica

o       Legislatia medicala si relatia contractuala cu casele de asigurari de sanatate

Stabilirea unui diagnostic fizic, psihic, social īn conditii de ambulator

Utilizarea datelor epidemiologice īn activitatea curenta

Utilizarea factorului timp īn diagnostic si tratament

Identificarea si combaterea factorilor de risc

Luarea unei decizii initiale īn orice problema de sanatate

Cooperarea cu ceilalti specialisti si cu cadrele medii

Organizarea si conducerea serviciului de asistenta medicala primara

F     Moralitate

F     Decenta

F     Corectitudine

F     Punctualitate

F     Simplitate

F     Integritate profesionala

F     Īntelegere

F     Compasiune

F     Rabdare

F     Profesionalism

F     Obiectivitate

F     Dinamism

F     Competenta

F     Comunicare

F     Accesibilitate la solicitari

F     Spirit autocritic

F     Spirit organizatoric si īntreprinzator


ROLUL MF ĪN CONTEXTUL MEDICINEI MODERNE

Rolul MF este de a acorda asistenta medicala primara, continua, curativa si īn special preventiva unei populatii asistate, ocupānd o pozitie centrala īn sistemul de sanatate.

Argumente

*       Compensarea unor deficiente create de procesul de specializare prin

asigurarea accesibilitatii populatiei la servicii medicale

asigurarea asistentei curente

abordarea pacientului īn integritatea sa bio-psiho-sociala

sinteza diagnostica si terapeutica

selectionarea pacientilor care au nevoie reala de asistenta specializata

coordonarea serviciilor medicale primite de pacienti īn functie de nevoile lor reale si concrete

asigurarea continuitatii asistentei medicale si la domiciliul pacientilor

*       Īndeplinirea unor functii specifice

supravegherea starii de sanatate a populatiei

asistenta medicala a omului sanatos

preventia primara si specifica

asistenta medicala a familiei si comunitatiiĪNCADRAREA MF ĪN SISTEMUL ĪNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE

Pentru a īntelege mai bine rolul si locul MF īn medicina moderna, precum si profilul profesional al practicii clinice de MF, trebuie sa se cunoasca continutul si caracteristicile Īngrijirilor Primare de Sanatate (IPS), din care face parte medicina de familie.

Definitia IPS: īngrijiri medicale esentiale bazate pe metode si tehnologii practice fundamentate stiintific si acceptate social, accesibile economic la un pret suportabil pentru societate. Orice membru al comunitatii trebuie sa aiba acces la astfel de servicii.

Structura sistemului de sanatate este privita ca o piramida cu interconexiuni structurale si functionale permanente si complexe īntre toate departamentele si specialitatile medicale.

*       NIVEL 1 (de baza): ĪNGRIJIRILE PRIMARE DE SĂNĂTATE ( care rezolva circa 90% din nevoile medicale ale populatiei)

a.       medicina de familie (modele organizatorice: posturi sanitare rurale, dispensare medicale comunale, dispensare medicale urbane teritoriale, centre de sanatate)

b.      medicina generala: medicina ocupationala (īn cadrul dispensarelor de īntreprindere) si medicina scolara (īn cadrul dispensarelor scolare)

c.       serviciul de ambulanta

d.      departamentele de urgenta

e.       departamentele de igiena, medicina preventiva, sanatate publica

f.        farmacii

*       NIVEL 2: ĪNGRIJIRILE SECUNDARE DE SĂNĂTATE ( care rezolva 9% din nevoile medicale ale populatiei): ambulatoriul de specialitate, spitale, servicii regionale

*       NIVEL 3: ĪNGRIJIRILE TEŢIARE DE SĂNĂTATE ( care rezolva 1% din nevoile medicale ale asistatilor): spitale clinice universitare, institute specializate īn diagnostic, tratament si recuperare

*       NIVEL 4: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII sI FAMILIEI (stabileste legi, programe, politici de sanatate, coordoneaza, controleaza si evalueaza serviciile medicale furnizate de nivelele 1-2-3)

Continutul IPS conform Declaratiei de la Alma-Ata (1978):

educatia pentru sanatate,

alimentatia echilibrata,

asigurarea apei potabile si a sanitatiei de baza,

asigurarea sanatatii mamei si copilului, planificarea familiala,

vaccinarile,

prevenirea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile,

tratamentul comun pentru afectiuni cu frecventa īn populatie,

aprovizionarea cu medicamente de baza.

Caracteristicile IPS:

mentinerea si īmbunatatirea sanatatii populatiei,

asigurarea asistentei medicale de prim contact,

rezolvarea problemelor de sanatate curative si preventive,

promovarea medicinei persoanei,

asigurarea continuitatii asistentei medicale,

asigurarea coordonarii asistentei medicale,

asumarea responsabilitatii deciziilor privind diagnosticul si tratamentul afectiunilor pacientilor,

organizarea echipei de lucru.
STRUCTURA SISTEMULUI DE SĂNĂTATESTRUCTURA ĪNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE- NIVELUL MF


RELAŢIA CONTRACTUALĂ MEDICI DE FAMILIE- CASA JUDEŢEANĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE


Reforma sanitara īn Romānia a īnceput prin aplicarea Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate (145/1997). Conform acestei legi, asigurarile de sanatate sunt de tip public si sunt obligatorii, functionānd descentralizat pe baza principiului solidaritatii īn colectarea fondurilor, precum si pe dreptul fiecarui cetatean de a-si alege liber medicul de familie, unitatea sanitara si casa de asigurari de sanatate.

Constituirea fondurilor de sanatate se realizeaza prin contributia persoanelor fizice si juridice, care angajeaza personal salariat, prin subventii de la bugetul de stat, prin alte surse. Contributia personala la fondul de sanatate este de 6,5% din venitul brut, angajatorii cotizānd si cu 7% calculat la venitul brut al fiecarui angajat. Fondul de sanatate este administrat de catre Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate.

Din punct de vedere organizatoric, exista 3 case de asigurari de sanatate: casa judeteana de asigurari de sanatate (CJAS), casa de sanatate a transporturilor (CAST) si casa de sanatate a OPSNAJ.

Conform LASS, fiecare persoana, indiferent de vārsta, sex, religie, situatie socio-economica si care are domiciliul īn Romānia trebuie sa se īnscrie la un medic de familie.

Categoriile de asigurati sunt urmatoarele:

copiii prescolari

elevii/studentii (18-26 ani)

salariatii

pensionarii

somerii

persoane beneficiare de alocatie de sprijin

pauperii (fara venit)

agricultorii

deportatii/detinutii politici/persoane cu handicap/persecutatii etnic

persoane īn īntretinere (de sot/sotie)

liber profesionistii

persoane fizice (corespunzatoare salariului minim pe economie)

Persoanele platitoare de asigurari de sanatate sunt

salariatii

somerii

persoanele beneficiare de alocatie de sprijin

liber profesionistii

persoanele fizice

agricultorii

Persoanele care beneficiaza de tratamente fara contributie personala (gratuitate) sunt

copiii 0-18 ani

gravidele si lehuzele

bolnavii cu afectiuni cronice (ordin 788/190/1999)

veteranii si vaduvele de razboi

deportatii, detinutii, persecutatii politic si etnic

revolutionarii

persoanele cu handicap

Asiguratii au dreptul

la servicii medicale, medicamente si materiale sanitare

la īngrijiri medicale din prima zi de boala pāna la vindecare

la asistenta medicala de specialitate īn policlinici, spitale sau centre de recuperare

la asistenta medicala la domiciliu, atunci cānd sunt īn imposibilitatea fizica de a se deplasa

sa īsi aleaga medicul de familie

sa īsi schimbe medicul de familie dupa cel putin 3 luni de la īnscriere

Asiguratii au urmatoarele obligatii

sa participe activ la actiunile profilactice organizate (vaccinari, controale periodice, screening-uri, etc)

sa respecte tratamentele prescrise si recomandarile facute de medic

sa anunte orice modificare privind: adresa, schimbarea medicului de familie, categoria de asigurat

sa prezinte documentele justificative pentru fiecare categorie de asigurat (adeverinta de salariat si OP sanatate, cupon de pensie, adeverinta de elev, carnet de student/ucenic, decizia de pensionare pe caz de boala, certificatul de hanicapat, certificatul de deportat/persecutat politic/etnic, legitimatia de veteran de razboi, certificat de revolutionar, adeverinta de la primarie privind alocatia de sprijin, chitanta de achitare a contributiei la FASS de la CJAS, adeverinta de la administratia financiara din care sa reiasa ca detine teren agricol, carnet de somer)

sa respecte programul de consultatii

sa aiba un comportament decent si civilizat fata de personalul medico-sanitar

sa plateasca direct acele servicii medicale care nu sunt decontate de casa de asigurari (plata directa)

Conform LASS, relatiile dintre medicii de familie si CJAS se stabilesc pe baza de contract, care se īncheie anual, īn functie de prevederile normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru elaborat de catre CNAS, Colegiul Medicilor din Romānia, Ministerul Sanatatii si Familiei.

Conditiile si actele necesare īncheierii contractului dintre medicii de familie si CJAS

lista de pacienti cu minimum 500 persoane, validata de CJAS

adeverinta de libera practica

certificatul de īnregistrare a cabinetului medical

certificatul de acreditare din partea Colegiului Medicilor din Romānia

diploma de medic si adeverinta din care sa reiasa gradul profesional (medic specialist, medic primar)

autorizatia sanitara de functionare a cabinetului medical

dovada detinerii de spatiu (contract comodat, contract de īnchiriere sau de cumparare)

codul fiscal

dovada deschiderii contului la Trezoreria Statului

polita de malpractica (pentru medicul titular si personalul medico-sanitar angajat)

contractele individuale de munca ale angajatilor (medici, asistente, īngrijitoare, etc)

Īn baza contractului īncheiat, medicii de familie au urmatoarele obligatii:

sa īsi stabileasca programul de activitate zilnic (7 ore/zi, 35 ore/saptamāna)- cabinet si domiciliu si sa īl respecte

sa comunice CJAS orice modificare a programului de activitate

sa presteze activitate medicala de calitate conform competentei

sa furnizeze asiguratilor serviciile medicale prevazute īn pachetul de servicii medicale

sa respecte prevederile legale privind desfasurarea activitatii īn asistenta primara

sa īsi reactualizeze lunar lista de pacienti (intrari/iesiri)

sa raporteze activitatea prestata īn fiecare luna la CJAS, Directia de Sanatate Publica, Serviciul Statistica Medicala


PACHETUL DE SERVICII MEDICALE


I.       PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ


SECŢIUNEA A: Servicii profilactice:


Urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a copilului prin examene de bilant:

la externarea din maternitate

la 1 luna

la 2 luni

la 4 luni

la 6 luni

la 9 luni

la 12 luni

la 15 luni

la 18 luni

Supravegherea etapizata pentru copiii cu vārsta 0-1 an pe probleme de puericultura

Supravegherea gravidei si lehuzei

luarea īn evidenta īn primul trimestru

controlul lunar din luna 3 pāna īn luna 9

urmarirea lehuzei la iesirea din maternitate si la 4 saptamāni

consiliere pre- si post- testare HIV a femeii gravide

Controlul medical anual al copiilor de la 2 la 18 ani prin examene de bilant

Controlul medical anual al asiguratilor īn vārsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore īn morbiditate si mortalitate. Controlul este obligatoriu, se efectueaza conform programarii afisate de medic si cuprinde:

consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic)

recomandare pentru examene paraclinice de necesitate sau suspiciune (MRF,VDRL)

Servicii de planificare familiala:

consiliere de planificare familiala

indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc

Imunizarile conform programului national de vaccinari:

Antituberculoasa: BCG

Testare PPD

Verificare cicatrice BCG si eventual revaccinare BCG

Antihepatita B (AHB)

Īmpotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive-DTP sau DT

Antipoliomielitica- VPO

Antirujeolica - ARJ

Īmpotriva difteriei si tetanosului- DT (revaccinare)

Īmpotriva difteriei si tetanosului la adulti - dT (revaccinare)

Īmpotriva tetanosului - dT sau VTA

Alte vacinari impuse de MSF (ex: campanii scolare de vaccinare antirubeolica-antirujeolica, vaccinare antigripala la populatia cu risc, etc)

Educatie medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc cardiovascular, consiliere antidrog

Controale periodice pentru afectiunile care necesita dispensarizare conform normelor MSF si recomadarilor specialistilor, precum si activitati de prevenire a complicatiilor, recaderilor sau decompensarilor, conform unei programari efectuate de medicul de familie
Consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) īn caz de boala sau accident. Se acorda gratuit, la solicitarea asiguratului, pāna la 2 consultatii / luna, cu exceptia controalelor anuale si periodice efectuate la solicitarea medicului de familie.Manevre de mica chirurgie si tratament injectabil

Prescrierea de tratamente medicale si igienico-dietetice (fie tratamente initiate de MF, fie stabilite de medicul specialist)

Recomandarea de investigatii paraclinice pentru stabilirea diagnosticului, prin bilet de trimitere, ca o consecinta a actului medical propriu

Eliberarea de bilet de trimitere catre alte specialitati, īn sistem ambulatoriu, fie la spital pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie

Luarea īn evidenta a bolnavului TBC confirmat de specialist, urmarirea si aplicarea tratamentului strict supravegheat, pāna la scoaterea din evidenta (acolo unde nu este organizata retea de pneumoftiziologie)

Asistenta medicala la domiciliu pentru:

copii īn vārsta de pāna la 1 an aflati īn tratament pentru afectiuni grave acute ce nu permit deplasarea la cabinetul medical

urgente medico-chirurgicale, pentru situatiile care nu permit deplasarea la cabinetul medical

asiguratii de orice vārsta cu insuficienta motorie a trenului inferior, insuficienta cardiaca clasa IV NYHA, bolnavi īn faza terminala, cu alte afectiuni grave pentru care, la recomandarea

Eliberarea de acte medicale

certificat de concediu medical

certificat de deces (inclusiv pentru persoanele care nu figureaza pe lista)

certifcat medical pentru īngrijirea copilului bolnav

adeverinte medicale pentru īnscrierea copiilor īn colectivitati

scutiri medicale pentru copiii bolnavi

adeverinte medicale privind capacitatea copilului de face sport la scoala

adeverinte medicale ca urmare a controlului medical anual al cadrelor didactice

adeverinte medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei
II.    PACHETUL MINIMAL DE SERVICII MEDICALE

SECŢIUNEA A: Servicii profilactice:

Supravegherea gravidei

Servicii de planificare familiala

SECŢIUNEA B: Servicii de urgenta:

a.       constatarea situatiilor de urgenta

b.      asistenta medicala de urgenta medico-chirurgicala īn limita competentei

c.       trimitere catre specialist (ambulatoriu sau spital) a cazurilor care depasesc competenta MF

MF poate prescrie o gama larga de medicamente necesare pacientilor sai.

Tipurile de retete eliberate de MF sunt:

retete gratuite pe formulare tipizate (pentru categoriile mentionate): contravaloarea retetei este suportata de CJAS

retete compensate pe formulare tipizate (pentru pacientii peste 18 ani): CJAS suporta 65% din contravaloarea retetei (la pretul de referinta al fiecarui medicament), iar pacientul 35% (exista unele medicamente la care compensarea este de 50%); prescrierea medicamentelor īn regim de compensare se face īn concoordanta cu lista medicamentelor compensate

retete simple: pacientul suporta integral valoarea retetei

Plafonul maxim pentru o reteta este de 2000000 lei (2003). Retetele care depasesc ca valoare acest plafon sunt eliberate de farmacii doar cu avizul CJAS.

Numarul maxim de medicamente notate pe retetele tipizate este de 3.

Pentru afectiunile acute medicii pot prescrie medicamente pentru 3-5 zile, pentru afectiunile subacute pentru 8-10 zile, iar pentru afectiunile cronice pentru maxim 30 de zile.

Reteta este valabila 24 ore din mometul emiterii pentru afectiunile acute/subacute si īn cursul lunii īn care a fost emisa pentru afectiunile cronice.

Pentru afectiunile cronice (ordinul 788/190/1999) exista o lista separata de medicamente care se pot recomanda īn fiecare afectiune cronica pe retete tipizate gratuite (exemple: insuficienta cardiaca cronica, bolnavi cu proteze valvulare, AVC, hepatita virala acuta A,B, C, ciroza hepatica, HIV/SIDA, leucemii, limfoame, aplazie medulara, tumori maligne, epilepsie, boala Parkinson, miopatii, miastenia gravis, scleroza multipla, boli psihice, lupus eritematos, poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica, chistul hidatic, malarie, TBC, mucoviscidoza, diabet zaharat, boli nutritie, gusa endemica, boala Addison, diabetul insipid, mixedemul adultului, boala Wilson, stari posttransplant, insuficienta renala cronica, glaucomul, boli venerice- sifilis, gonoree, infectia cu Chlamidia, pemfigus, pelagra, boala Gaucher).

Elementele de notat pe o reteta tipizata:

tipul retetei: gratuit/compensat

cabinetul medical

date privind asiguratul: nume/prenume, vārsta, sexul, CNP, adresa, numar fisa medicala, nr. adev/cupon pensie

cod CAS, cod asigurat, cod gratuitate

diagnosticul

tipul cazului: acut/subacut/cronic

RP 1-2-3: nume medicament, forma farmaceutica, dozaj/cantitate, cale si mod de administrare

semnatura medicului, parafa medicului si stampila cabinetului

data eliberarii


MODALITĂŢI DE PLATĂ A MF

Principalele modalitati de plata efectuata de CJAS īn asistenta primara sunt:

A.     plata per capita (tarif/persoana asigurata)

B.     plata per serviciu (tarif/servicii medicale de baza si minimale)

A.     Plata per capita: numarul de puncte obtinute (= nr pacienti din grupe de vārsta x nr puncte/persoana/an ) x valoarea punctului per capita (=9565 lei)

Grupa de vārsta

< 1 an

1-4 ani

5-59 ani

> 60 ani

Nr puncte/persoana/an

Exemplu nr pacienti

A

B

C

D

Exemplu nr puncte

A x 14,5

B x 12

C x 10

D x 12,5

Exemplu total punctaj

A x 14,5 + B x 12 + C x 10 + D x 12,5 = P (puncte per capita/an)

Exemplu calcul plata/luna

(P x 9565) / 12 = PLATA PER CAPITA/luna

B.     Plata per serviciu: nr servicii punctate x punctajul fiecarui tip de serviciu x valoarea punctului per serviciu (6050 lei).

Īn afara serviciilor medicale pentru care medicul este platit de CJAS (care intra la plata per capita si per serviciu), acesta poate desfasura si alte activitati medicale pentru care poate percepe taxa (plata directa).

Venitul brut al cabinetului este reprezentat de plata per capita si per serviciu, la care se adauga plata directa. Din acest venit al cabinetului se fac platile:

salariile angajatilor

viramentele la bugetul statului pentru salariati

cheltuieli de īntretinere a cabinetului (apa, curent electric, energie termica, telefon, etc)

cheltuieli de reparatie, renovare

cheltuieli pentru buna desfasurare a activitatii medicale (mobilier, aparatura, instrumentar, materiale sanitare consumabile, medicamente pentru trusa de urgenta, etc), etc

Din venitul brut se scad cheltuielile si rezulta venitul impozabil. La sfārsitul anului se plateste impozitul datorat statului pe venitul realizat si īn final medicul īsi poate stabili care a fost cāstigul net/anul respectiv.

*       Medicul de familie lucreaza īn cadrul sistemului public de asigurari sociale de sanatate, avānd relatie contractuala cu CJAS.

*       Activitatea MF se desfasoara la dispensar (cabinetul de MF) si pe teren (vizite la domiciliul pacientilor īnscrisi pe lista proprie.

*       Definitia dispensarului (cabinetului de MF): unitatea sanitara de baza organizata īn mediul rural si urban, cu finantare speciala, care acorda asistenta primara si continua, curativa si preventiva unei populatii dintr-un teritoriu stabilit.


*       Clasificarea unitatilor de MF:

A.     Cabinet medical individual: are medic titular care este si reprezentantul legal al cabinetului; medicul poate lucra singur sau īmpreuna cu alti medici si personal sanitar care au calitatea de angajati.

B.     Cabinet medical grupat: rezulta prin gruparea mai multor cabinete medicale individuale; pot folosi īn comun patrimoniul si salariatii; cabinetele din grup īsi pastreaza individualitatea; cabinetul grupat are un coordonator.

C.     Cabinet medical asociat: rezulta prin asocierea mai multor cabinete medicale individuale; activitatea se desfasoara īn comun, asigurāndu-se accesul permanent al asistatilor; medicii titulari au responsabilitati individuale, iar cabinetul asociat are un coordonator.

D.     Societatea civila medicala: are un consiliu de administratie, un presedinte si un director; medicii au independenta profesionala.

E.      Centre de permanenta: sunt organizate la nivel zonal, īn mediul rural si urban, au profil de MF, acorda asistenta medicala 24 ore la cabinet si domiciliul pacientilor; īn centrele de permanenta pot lucra mai multi medici MF īn program de ture; dotarea tehnico-materiala trebuie sa fie superioara cabinetelor medicale individuale.

F.      Centre de sanatate: unitati medicale mari organizate īn principalele orase, care acorda asistenta medicala regionala/zonala 24 ore; au īn subordine cabinete de MF; aceasta forma de organizare este caracteristica tarilor vest-europene; domeniile de activitate sunt vaste: medicina curativa, preventiva, sanatate publica, igiena, urgente, pregatire universitara si postuniversitara, cercetare stiintifica

*       Alte tipuri de dispensare

dispensare de īntreprindere: medicii cu specialitatea medicina muncii sau medicii MG cu competenta īn medicina muncii acorda asistenta medicala angajatilor din īntreprinderea respectiva (asistenta medicala īn urgente, actiuni preventive, educatie sanitara, protectia muncii, igiena muncii, dispensarizarea bolilor profesionale, controlul periodic al angajatilor); īn alte tari aceasta ramura poarta numele de Medicina Ocupationala;

dispensare scolare: medicii cu specialitatea medicina scolara sau medicii MG cu competenta īn medicina scolara acorda asistenta medicala elevilor si cadrelor didactice din institutia de īnvatamānt (scoala, liceu, universitate); profilul de activitate consta īn: rezolvarea urgentelor, efectuarea examenelor de bilant la īnceperea fiecarui an scolar, efectuarea vaccinarilor īn campaniile scolare, igiena scolara, educatie sanitara.

*       Obiectivele generale ale activitatii de MF:

mentinerea si īmbunatatirea starii de sanatate a populatiei

reducerea morbiditatii si mortalitatii

īmbunatatirea conditiilor igienico-sanitare la nivel de comunitate

cresterea nivelului educational al populatiei asistate privind starea de sanatate

*       Sarcinile generale ale medicului MF:

asistenta medicala a persoanelor sanatoase

asistenta medicala a persoanelor bolnave

preventia primara

asistenta medicala a comunitatii

educatia pentru sanatate

managementul practicii de MF

*       Criterii de organizare a dispensarelor de MF

teritoriu- configuratie, delimitare, limite

populatia arondata - numar, structura pe grupe de vārsta, caracteristici socio-economic- culturale si de morbiditate

densitatea populatiei (= nr. pacienti la 1 medic; īn medie 1800 pacienti/1 medic)
localizarea dispensarului (dispensarele teritoriale sunt amplasate īn centrul teritoriului; īn mediul rural, dispensarele comunale sunt amplasate īn comunele considerate centre economice si administrative ale zonei respective)

structura activitatii (mixta: adulti si copii; anterior legii 145 activitatea medicala de asistenta primara se desfasura separat- retea adulti si retea pediatrie)

mijloace de acces si comunicare

lista personalului acreditat sa lucreze īn asistenta medicala de MF.

2. RESURSELE NECESARE PRACTICII DE MF

*       Categorii de resurse

ELEMENTE DIN DOTAREA MINIMĂ A DISPENSARULUI MEDICAL

MEDICINA FAMILIEI

-REZUMAT LP NR. 1-

INTRODUCERE ĪN MEDICINA DE FAMILIE
LOCUL MEDICINEI DE FAMILIE ĪN SISTEMUL DE SĂNĂTATE

MF - recunoastere internationala īn ultimii 30 de ani, ca specialitate medicala si disciplina academica; īn Romānia - recunoscuta ca specialitate medicala ( rezidentiat īn MG/MF -3 ani, legea 145/1997 a asigurarilor sociale de sanatate, ordinul MS 378/1999 de redenumire a specialitatii de medicina generala īn medicina de familie) si disciplina de studiu universitar.

Reforma īn sanatate a īnceput cu asistenta primara (medicina de familie).

MF trebuie sa acopere (80)-90% din nevoile medicale ale populatiei.

MF face parte din sistemul ĪNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE (Primary Health Care)

MF- POARTA DE INTRARE īn sistemul de sanatate (medicul de familie= medic de prim contact); loc CENTRAL īn sistemul de servicii medicale.

MF: COORDONEAZĂ circuitul pacientului īn sistemul de sanatate si COLABOREAZĂ cu celelalte specialitati

Sarcinile MF: preventive, curative, educationale, administrativ-organizatorice, de cercetare stiintifica.

Medicul de familie este medicul:

FILTRU: are primul contact cu pacientii, selecteaza cazurile si gaseste solutii optime conform competentei sale;

INTEGRATOR: colecteaza datele pacientilor, le analizeaza si le ierarhizeaza, stabilind indicatiile de investigare si tratament;

COORDONATOR: trimite pacientii la diverse servicii de sanatate de unde acestia primesc un real ajutor īn rezolvarea problemelor de sanatate;

TEZAURIZATOR: detine informatii cheie privind pacientii si familiile acestora, realizānd istoria naturala si sociala a acestora;

JUDECĂTOR: face analiza finala a calitatii actelor medicale de care au beneficiat pacientii sai īn cadrul sistemului de sanatate

ĪNGRIJIRILE PRIMARE DE SĂNĂTATE (IPS

Definitia IPS: īngrijiri medicale esentiale bazate pe metode si tehnologii practice fundamentate stiintific si acceptate social, accesibile economic la un pret suportabil pentru societate.

Structura sistemului de sanatate: tip piramida

NIVEL 1 (de baza): ĪNGRIJIRILE PRIMARE DE SĂNĂTATE (90% din nevoile medicale)

a.        medicina de familie (fostele dispensare teritoriale)

b.        medicina generala: medicina ocupationala, medicina scolara

c.        serviciul de ambulanta

d.        departamentele de urgenta

e.        departamentele de igiena, medicina preventiva, sanatate publica

f.         farmacii

NIVEL 2: ĪNGRIJIRILE SECUNDARE DE SĂNĂTATE: ambulatoriul de specialitate, spitale, servicii regionale (9% din nevoile medicale)

NIVEL 3: ĪNGRIJIRILE TEŢIARE DE SĂNĂTATE: spitale clinice universitare, institute specializate īn diagnostic, tratament si recuperare (1% din nevoile medicale)

NIVEL 4: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII sI FAMILIEI (stabileste legi, programe, politici de sanatate, coordoneaza, controleaza si evalueaza serviciile medicale furnizate de nivelele 1-2-3)  

Continutul IPS: educatia pentru sanatate, alimentatia echilibrata, asigurarea apei potabile si a sanitatiei de baza, asigurarea sanatatii mamei si copilului, planificarea familiala, vaccinarile, prevenirea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile, tratamentul comun pentru afectiuni cu frecventa īn populatie, aprovizionarea cu medicamente de baza.

Caracteristicile IPS: mentinerea si īmbunatatirea sanatatii, asistenta de prim contact, rezolvarea problemelor curative si preventive, medicina persoanei, continuitatea asistentei, coordonarea asistentei, asumarea responsabilitatii deciziilor, organizarea echipei de lucru.

NOŢIUNI INTRODUCTIVE DE MF

Definitia MF: specialitatea medicala de sine statatoare care acorda asistenta medicala primara, continua, personalizata, preventiva si curativa tuturor persoanelor indiferent de vārsta, sex sau boala, familiilor acestora si comunitatii, fiind poarta de intrare īn sistemul de servicii de sanatate. Prin actiuni preventive, educationale, terapeutice si de recuperare contribuie la promovarea sanatatii individului, familiei si comunitatii. Medicul acorda asistenta la cabinet si domiciliul pacientilor, obiectivul sau fiind de a stabili un diagnostic precoce, predominant clinic si de a face analiza integrata a factorilor fizici, psihologici si sociali care conditioneaza starea de sanatate. Medicul trebuie sa fie capabil sa efectueze un examen clinic complet, fara a supune pacientul la investigatii si tratamente inutile si costisitoare. El īsi asuma responsabilitatea deciziilor medicale luate si colaboreaza permanent cu ceilalti specialisti īn scopul rezolvarii optime a problemelor de sanatate ale pacientilor sai.

Rolul MF: pozitie centrala īn sistemul de sanatate; argumente:

a. Compensarea unor deficiente create de procesul de specializare prin

asigurarea accesibilitatii populatiei la servicii medicale

asigurarea asistentei curente

abordarea pacientului īn integritatea sa bio-psiho-sociala

sinteza diagnostica si terapeutica

selectionarea pacientilor care au nevoie reala de asistenta specializata

coordonarea serviciilor medicale primite de pacienti īn functie de nevoile lor reale si concrete

asigurarea continuitatii asistentei medicale si la domiciliul pacientilor
b. Īndeplinirea unor functii specifice

supravegherea starii de sanatate a populatiei

asistenta medicala a omului sanatos

preventia primara si specifica

asistenta medicala a familiei si comunitatii

Obiectul de activitate īn MF: omul īn integratitatea sa bio-psiho-sociala, cu toate problemele sale medicale sau/si sociale

Obiectivele specifice MF

problemele medicale ale omului sanatos

preventia primara

preventia specifica

bolnavul cu toate problemele sale medicale

problemele medicale ale familiei

patologia sociala

Metodologia īn MF: clinica, sintetica (īn asistenta de specialitate: analitica), comunicationala (īn asistenta de specialitate: investigatoare), foloseste metode statistice, īngrijire continua (īn asistenta de specialitate: sporadica), diagnostic-formula SOLDAT

Caracter interdisciplinar al MF

cunostinte specifice MF

cunostinte si deprinderi din alte specialitati

Principiile MF:

asistenta medicala de prim contact:

asistenta medicala continua:

abordarea integrala a pacientului:

asistenta medicala a familiei:

asistenta medicala a comunitatii:

abordarea ecologica a problemelor medicale:

Functiile MF:

ACCESIBILITATEA la serviciile MF

Clasificarea pacientilor īn functiile de posibilitatile de rezolvare la nivel de MF

Nivel

Caracteristici

Criterii de clasificare


Pacienti fara probleme de sanatate

Pacienti fara acuze dar care pot avea FR sau boli asimptomatice care trebuie urmariti


Pacienti care pot fi īngrijiti de MF

bolnavi care nu necesita internarea

bolnavi cu diagnostic confirmat

bolnavi care nu necesita investigatii speciale

bolnavi care au boli cronice cunoscute

bolnavi cu acutizari ale unor afectiuni cronice

boli īn care MF are experienta practica

bolnavi care pot fi supravegheati de MF

bolnavi care au conditii minime de īngrijire la domiciliu


Pacienti cu probleme care vor fi rezolvate de catre MF īn colaborare cu specialistii

Bolnavi fara diagnostic confirmat

Bolnavi care necesita investigatii speciale

Bolnavi cu agravarea unor boli cronice

Bolnavi la care nu s-au obtinut rezultatele scontate

Boli īn care MF nu are experienta
Bolnavi care necesita internarea


Boli grave cu risc vital

Boli care necesita interventii chirurgicale iminente

Boli care necesita monitorizare permanenta

Boli īn care este posibila o evolutie nefavorabila

Bolnavi necooperanti

Bolnavi care nu au conditii minime de īngrijire la domiciliu

ASISTENŢĂ CONTINUĂ

FACILITAREA INTRĂRII sI MEDIERII PACIENTULUI īn sistemul de sanatate

COORDONAREA serviciilor medicale primite de pacient

PROMOVAREA MEDICINEI

SUPRAVEGHEREA SĂNĂTĂŢII

PREVENŢIA PRIMARĂ (depistarea si īnlaturarea FR)/SECUNDARĂ (depistarea precoce a bolilor+instituire tratament)/ TERŢIARĂ (evitarea complicatiilor, a deceselor premature, a handicapului)

PREVENŢIA SPECIFICĂ

PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII

ĪNGRIJIRI CURENTE (rezolva ce poate conform competentei, colaboreaza cu specialistii īn cazul īn care nu poate sa rezolve singur)

SINTEZA DIAGNOSTICĂ sI TERAPEUTICĂ

ASISTENŢA MEDICALĂ A FAMILIEI

ASISTENŢA MEDICALĂ A COMUNITĂŢII

RECUPERAREA sI REABILITAREA PACIENŢILOR PE LINIE SOCIO-PROFESIONALĂ

ASIGURAREA ĪNGRIJIRILOR PALIATIVE sI TERMINALE

EFECTUAREA CERCETĂRII MEDICALE SPECIFICE

Directiile de actiune īn MF: asistenta medicala primara, asistenta medicala integrativa, asistenta medicala continua

Cunostinte necesare practicii de MF

etiopatogenia bolilor frecvente, bolilor cronice, bolilor care pun īn pericol viata

metode de preventie, diagnostic precoce, management terapeutic

relatii familiale care pot genera probleme de sanatate

modul īn care bolile pot influenta viata de familie

modul īn care factorii de mediu si sociali determina patologie

metode de rezolvare a problemelor de sanatatre

norme etice si aplicarea lor īn relatia medic-pacient

metode de baza īn cercetarea stiintifica

legislatia implicata īn practica medicala

Deprinderi necesare īn practica de MF:

deprinderea de a pune un diagnostic fizic, psihic, social īn conditii de ambulator

deprinderea de a utiliza datele epidemiologice īn activitatea curenta

deprinderea de a utiliza factorul timp īn diagnostic si tratament

deprinderea de a lua o decizie initiala īn orice problema de sanatate a pacientului

deprinderea de a colabora cu ceilalti specialisti sau echipa de lucru

deprinderea de a organiza si conduce serviciul de asistenta medicala primara

Aptitudini si calitati necesare medicului MF

moralitatea; decenta; corectitudine; simplitate; integritate profesionala; īntelegere; compasiune; rabdare; punctualitate; profesionalism; obiectivitate; dinamism; competenta; comunicare; accesibilitate la solicitari; spirit autocritic; spirit organizatoric si īntreprinzator

4. PRINCIPII ORGANIZATORICE ĪN MF

Sistem de sanatate bazat pe asigurari sociale de sanatate de tip public

Principiile generale ale asigurarilor de sanatate

Drepturile si obligatiile asiguratilor

Conditii necesare īncheierii contractului de furnizare de servicii īn asistenta medicala primara cu CJASS

Pachetul de servicii medicale oferite de medicii de familie conform contractului-cadru:

Urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a copilului prin examene de bilant:

la externarea din maternitate/la 1 luna/la 2 -4- 6 - 9-12-15-18 luni

Supravegherea etapizata pentru copiii cu vārsta 0-1 an pe probleme de puericultura

Supravegherea gravidei si lehuzei

luarea īn evidenta īn primul trimestru

controlul lunar din luna 3 pāna īn luna 9

urmarirea lehuzei la iesirea din maternitate si la 4 saptamāni

consiliere pre- si post- testare HIV a femeii gravide

Controlul medical anual al copiilor de la 2 la 18 ani prin examene de bilant

Controlul medical anual al asiguratilor īn vārsta de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore īn morbiditate si mortalitate. Controlul este obligatoriu, se efectueaza conform programarii afisate de medic si cuprinde:

consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic)

recomandare pentru examene paraclinice de necesitate sau suspiciune (MRF,VDRL)

Servicii de planificare familiala:

consiliere de planificare familiala

indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc

Imunizarile conform programului national de vaccinari:

BCG, testare PPD, verificare cicatrice BCG si eventual revaccinare BCG, Antihepatita B (AHB), Īmpotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive-DTP sau DT, Antipoliomielitica- VPO, Antirujeolica - ARJ, Īmpotriva difteriei si tetanosului- DT (revaccinare), Īmpotriva difteriei si tetanosului la adulti - dT (revaccinare), Īmpotriva tetanosului - dT sau VTA, alte vacinari impuse de MSF (ex: campanii scolare de vaccinare antirubeolica-antirujeolica, vaccinare antigripala la populatia cu risc, etc)

Educatie medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc cardiovascular, consiliere antidrog

Controale periodice pentru afectiunile care necesita dispensarizare conform normelor MSF si recomadarilor specialistilor, precum si activitati de prevenire a complicatiilor, recaderilor sau decompensarilor, conform unei programari efectuate de medicul de familie

SECŢIUNEA B: Servicii medicale curative

Consultatie (anamneza, examen obiectiv, diagnostic) īn caz de boala sau accident. Se acorda gratuit, la solicitarea asiguratului, pāna la 2 consultatii / luna, cu exceptia controalelor anuale si periodice efectuate la solicitarea medicului de familie.

Manevre de mica chirurgie si tratament injectabil

Prescrierea de tratamente medicale si igienico-dietetice (fie tratamente initiate de MF, fie stabilite de medicul specialist)

Recomandarea de investigatii paraclinice pentru stabilirea diagnosticului, prin bilet de trimitere, ca o consecinta a actului medical propriu

Eliberarea de bilet de trimitere catre alte specialitati, īn sistem ambulatoriu, fie la spital pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie

Luarea īn evidenta a bolnavului TBC confirmat de specialist, urmarirea si aplicarea tratamentului strict supravegheat, pāna la scoaterea din evidenta (acolo unde nu este organizata retea de pneumoftiziologie)

Asistenta medicala la domiciliu pentru:

copii īn vārsta de pāna la 1 an aflati īn tratament pentru afectiuni grave acute ce nu permit deplasarea la cabinetul medical

urgente medico-chirurgicale, pentru situatiile care nu permit deplasarea la cabinetul medical

asiguratii de orice vārsta cu insuficienta motorie a trenului inferior, insuficienta cardiaca clasa IV NYHA, bolnavi īn faza terminala, cu alte afectiuni.


SECŢIUNEA C: Servicii de urgenta

constatarea situatiilor de urgenta (anamneza, examen clinic)

asistenta medicala īn urgente medico-chirurgicale, īn limita competentei medicului MF

trimitere, pentru cazurile care depasesc competenta MF, catre medicul specialist sau pentru internare īn spital, dupa caz.

Asiguratii beneficiaza de aceste servicii, indiferent de medicul de familie pe lista caruia sunt īnscrisi.

Serviciile de urgenta se acorda īn cabinetul MF, īn cadrul programului de lucru, iar īn afara acestuia, īn centre de permanenta. Īn localitatile rurale īn care nu sunt organizate centre de permanenta, serviciile de urgenta se acorda de MF cu domiciliul īn localitatile respective. Īn situatia īn care īn localitatea respectiva nu domiciliaza nici un MF, serviciile de urgenta se acorda prin intermediul serviciilor medicale specializate.

SECŢIUNEA D: Activitati de suport:

Eliberarea de acte medicale

certificat de concediu medical

certificat de deces (inclusiv pentru persoanele care nu figureaza pe lista)

certifcat medical pentru īngrijirea copilului bolnav

adeverinte medicale pentru īnscrierea copiilor īn colectivitati

scutiri medicale pentru copiii bolnavi

adeverinte medicale privind capacitatea copilului de face sport la scoala

adeverinte medicale ca urmare a controlului medical anual al cadrelor didactice

adeverinte medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei

III.     PACHETUL MINIMAL DE SERVICII MEDICALE

SECŢIUNEA A: Servicii profilactice:

Supravegherea gravidei

Servicii de planificare familiala

SECŢIUNEA B: Servicii de urgenta:

constatarea situatiilor de urgenta

asistenta medicala de urgenta medico-chirurgicala īn limita competentei

trimitere catre specialist (ambulatoriu sau spital) a cazurilor care depasesc competenta MF

Medicatia necesara urgentei se asigura din trusa de urgenta.

SECŢIUNEA C:

Depistarea de boli cu potential endemo-epidemic (examen obiectiv, diagnostic prezumtiv, trimitere la specialisti pentru confirmare si tratament). Se acorda o consultatie / persoana pentru fiecare boala infecto-contagioasa suspicionata.

PRESCRIEREA MEDICAMENTELOR: tipuri de prescrieri, categorii de beneficiari, formulare tipizate; mod de completare

MODALITĂŢI DE PLATĂ ĪN MF: plata per capita si plata per servicii (reprezinta bugetul global al cabinetului); plata directa (pentru servicii nedecontate de CJASS)

PRINCIPII ORGANIZATORICE:

Definitia dispensarului:   unitatea sanitara de baza organizata īn mediul rural si urban, cu finantare speciala, care acorda asistenta primara si continua, curativa si preventiva unei populatii dintr-un teritoriu stabilit.

Clasificarea cabinetelor MF: Cabinet medical individual; Cabinet medical grupat; Cabinet medical; Societatea civila medicala; Centre de permanenta; Centre de sanatate

Alte tipuri de unitati de MG posturi sanitare (īn sate izolate), dispensare comunale (īn comunele centru administrativ regional)- profil MF, centre de sanatate rurale- profil MF, dispensare teritoriale urbane- profil MF, dispensare scolare- profil medicina scolara, dispensare de īntreprindere- profil medicina ocupationala

Obiectivele generale ale activitatii.

mentinerea si īmbunatatirea starii de sanatate a populatiei

reducerea morbiditatii si mortalitatii

īmbunatatirea conditiilor igienico-sanitare la nivel de comunitate

cresterea nivelului educational al populatiei asistate privind starea de sanatate

Sarcinile generale ale medicului MG/MF:

asistenta medicala a persoanelor sanatoase

asistenta medicala a persoanelor bolnave

preventia primara

asistenta medicala a comunitatii

educatia pentru sanatate

managementul practicii de MF

Criterii de organizare: teritoriu, populatia arondata, densitatea populatiei, nr. pacienti la 1 medic, localizarea dispensarului, structura activitatii (mixta: adulti si copii), mijloace de acces si comunicare, lista personalului acreditat sa lucreze īn asistenta medicala de MF.

Resurse necesare

resurse umane: medici de familie, asistenta de cabinet, asistenta de teren, asistenta de ocrotire, moasa, asistenta de igiena, personal auxiliar pentru īntretinere si curatenie, personal administrativ, personal de primire a pacientilor, alt personal

resurse materiale: teren, cladire, spatii, facilitati, mijloace de comunicare, mijloace de transport, mobilier, materiale sanitare, medicamente pentru aparatul de urgrnta, materiale de birotica

resurse tehnologice: aparatura, instrumentar, aparatura de birou

resurse informationale

resurse financiareMEDICINA FAMILIEI - LUCRARE PRACTICĂ NR. 1


INTRODUCERE ĪN MEDICINA DE FAMILIE
SCOPUL LUCRĂRII:


*       familiarizarea studentilor cu conceptul de medicina de familie


OBIECTIVE EDUCAŢIONALE:


La sfārsitul acestui capitol, studentii trebuie sa cunoasca:

*       locul si importanta MF īn sistemul de sanatate

*       continutul si caracteristicile MF

*       īncadrarea MF īn sistemul īngrijirilor primare de sanatate

*       relatia contractuala dintre medicina de familie si asigurarile de sanatate

*       principiile organizatorice īn practica de MF


CUPRINSUL LUCRĂRII:


GENERALITĂŢI

EDUCAŢIA MEDICALĂ ĪN MF

. ĪNVĂŢĂMĀNTUL UNIVERSITAR DE MF

. ĪNVĂŢĂMĀNTUL POSTUNIVERSITAR DE MF

DEFINIŢIA MF

OBIECTUL DE ACTIVITATE ĪN MF

METODOLOGIA ĪN MF

INTERDISCIPLINARITATE ĪN MF

PRINCIPIILE MF

FUNCŢIILE MF

DIRECŢIILE DE ACŢIUNE ĪN MF

CUNOsTINŢE, DEPRINDERI, ATITUDINI sI APTITUDINI NECESARE PRACTICII

ROLUL MF ĪN CONTEXTUL MEDICINEI MODERNE

ĪNCADRAREA MF ĪN SISTEMUL ĪNGRIJIRILOR PRIMARE DE SĂNĂTATE

RELAŢIA CONTRACTUALĂ MEDICI DE FAMILIE-CASA JUDEŢEANĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

PACHETUL DE SERVICII MEDICALE

ASPECTE PRIVIND PRESCRIEREA MEDICAMENTELOR

MODALITĂŢI DE PLATĂ ĪN MF

MANAGEMENTUL CABINETULUI DE MF

.ASPECTE ORGANIZATORICE GENERALE PREZENTE

.RESURSE NECESARE PRACTICII DE MF

ANEXĂ- ELEMENTE DE DOTARE MINIMĂ A UNUI DISPENSAR MEDICALDocument Info


Accesari: 11220
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )