Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




LIVIU REBREANU (1885-1944)

personalitati


LIVIU REBREANU (1885-1944)




1885, 27 noiembrie

Marele nostru romancier vede lumina soarelui in satul Tarlisiua, jud. Bistrita-Nasaud, fiind primul din cei 13 copii ai invatatorului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai din Beclean, ambii provenind din familii de 'graniceri' (tarani liberi) de pe Vale 434j94e a Somesului.


Scoala primara in comuna Maieru.


Gimnaziul la Nasaud si Bistrita.


Scoala superioara militara din Sopron.


Academia militara la Budapesta, dupa care e ofiter la Gyula, de unde demisioneaza.


Functionar la Magura Ilvei, Vararea.
Acum debuteaza literar in revista Luceafarul din Sibiu. Trece muntii ii se stabileste la Bucuresti.


La cererea guvernului ungar e incarcerat la Vacaresti si extradat; apoi inchis la Gyula pana in august, revenind la Bucuresti.


Secretar literar la Teatrul National Craiova, unde se casatoreste cu actrita Fanny Radulescu. Debuteaza editorial cu volumul de nuvele Framantari (1912), urmat de alte carti: Golanii (1916), Marturisire (1916), Rafuiala (1919).


Romanul Ion ii aduce consacrarea si premiul Academiei Romane.


Faima sa creste prin publicarea romanului Padurea spanzuratilor, care reia motivul din nuvela Catastrofa. E inspirat din drama reala a fratelui sau Emil, sublocotenent in armata habsburgica, spanzurat pentru ca incercase sa treaca, in razboi, de partea romanilor. Urmeaza romanele: Adam si Eva, (1925), Ciuleandra (1927), Craisorul (1929), Rascoala (1932), Jar (1934), Gorila (1938), Amandoi (1940). Piesele de teatru Cadrilul, Plicul si Apostolii se afla sub nivelul artistic al romanelor.

1944, 1 septembrie

Se stinge la Valea Mare, Arges.

Romanul Ion ne introduce in viata dinainte de razboi a taranilor si intelectualilor ardeleni. Actiunea se petrece in satul Pripas si-n oraselul Amaradia. Ion al Glanetasului, fiu harnic al unor parinti saraci, are patima pamantului. Pune ochii pe Ana, fata bogatasului Vasile Baciu. Dar instaritul nu vrea sa-l accepte pe Ion ca ginere. Atunci Ion o necinsteste pe Ana, ca sa-l oblige pe Baciu sa i-o dea cu tot cu avere. Scopul este atins, mai ales ca Ana il iubeste cu adevarat. Ion, stapan al pamanturilor, e acum satisfacut. Saruta pamantul castigat, dar o si maltrateaza pe Ana, de-acum sotie.
Deodata, eroul imbogatit e stapanit de glasul iubirii pentru frumoasa Florica, simpatie veche, care acum era maritata. Florica raspunde pasiunii nebune a lui Ion.
Ana intelege realitatea cruda.
Batuta de barbat si de tata, se spanzura. Moare si copilul lor. Cearta dintre Ion si tata socru reincepe.
Pana la urma, Ion nu-si infraneaza pasiunea dementiala pentru Florica, iar intr-o noapte e surprins de barbatul acesteia si ucis.

Padurea spanzuratilor este transfigurarea artistica a cazului fratelui sau Emil. Eroul romanului este Apostol Bologa, fiu de avocat roman din Ardeal. In scolile unguresti primeste o educatie perversa, contrara sufletului de roman. Devine un constiincios ofiter austriac, incat contribuie (prin votul sau la tribunal) la condamnarea la moarte a unui ofiter ceh, care dezertase.
Urmeaza metamorfoza sa sufleteasca, sub infuenta capitanului ceh Klapka, cel care-i picura in inima ura impotriva imperiului vitreg austriac si dragostea fata de neamul romanesc. Trimis pe frontul roman, in Carpatii Orientali, gandul dezertarii il obsedeaza. Fiind din nou obligat sa faca parte din tribunalul militar, care urmeaza sa-i judece pe taranii romani acuzati de spionaj, Apostol Bologa porneste noaptea spre liniile romanesti, ca sa ajunga la fratii de sange. Este insa prins si spanzurat.



Document Info


Accesari: 2242
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )