Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Politici de dezvoltare economica regionala

Stiinte politice


Politici de dezvoltare economica regionala

            Daca autoritatea publica centrala se poate implica īn stabilizarea de ansamblu a economiei nationale prin politici macroeconomice adecva 14414k103o te,autoritatile publice locale se pot implica īn sustinerea dezvoltarii economice regionale.Politicile de dezvoltare regionala urmaresc sa realizeze o anumita echitate interregionala,īn conditii de eficienta, prin eliminarea unor efecte secundare nedorite ale dezvoltarii.Sprijinul regional adus prin aplicarea acestor politici este destinat crearii unor conditii favorabile pentru investitiile private si nu pot fi concepute ca o subventie permanenta.Obiectivul traditional al politicilor de dezvoltare regionala īl constituie reducerea disparitatilor teritoriale, realizarea unui echilibru relativ īntre nivelurile de dezvoltare economica si sociala a diferitelor zone din teritoriul national.


            Obiectivele dezvoltarii regionale sunt foarte diverse:

v     sustinere renovarii urbane si rurale;

v     construirea sau īmbunatatirea infrastructurii, īncurajarea aportului de capital si implementarea de noi obiective;

v     sprijinirea regiunilor aflate īn declin industrial pentru reconversia pe traiectorii viabile;

v     accelerarea cresterii economice prin devierea unor cereri de resurse din zonele aglomerate spre zonele deficitare;

v     echilibrarea cererii si ofertei de forta de munca īntre diferite zone.

Majoritate tarilor,inclusiv cele dezvoltate economic,se confrunta cu probleme

regionale si īn consecinta aplica politici de dezvoltare regionala.Aceasta deoarece, anumite parti din teritoriile nationale au fost neglijate,sau au cunoscut o anumita īntīrziere īn dezvoltarea generala, asa cum este cazul sudului Italiei,sau vestului Irlandei.

            Exista deasemeni,regiuni īn declin īn raport cu restul tarii ca urmare a unor modificari ale conditiilor economice.Pe de alta parte alte regiuni cunosc o crestere economica puternica datorita tendintei de concentrare a unor activitati economice de vīrf īn anumite zone ale tarii.Atunci cānd aceste disparitati au atins un nivel considerat inacceptabil,autoritatile publice au cautat,prin diferite mijloace,sa neutralizeze atāt cauzele cāt si efectele.

            Politicile adoptate au urmarit, īn principal, adopterea unor masurii īn favoarea regiunilor aflate īn dificultate.Pentru aplicarea acestor politici este necesar mai īntāi, identificarea regiunilor confruntate cu probleme si adoptarea unei serii de masuri īn domeniul cheltuielilor publice,al infrastructurii,al punerii īn valoare a terenurilor,al urbanizarii si al dezvoltarii economice īn general.

            Principalele obiective ale politicilor regionale sunt:

v     dezvoltarea socio-economica echilibrata a regiunilor si zonelor unei tari;

v     ameliorarea cadrului de viata al locuitorilor (servicii pentru populatie, habitat)

v     corelarea selectiva a planurilor de dezvoltare sectoriala īn cadrul planurilor de amenajare a teritoriului, īn functie de impactul dezvoltarii sectoriale asupra conditiilor de viata ale populatiei;

v     gestionarea resurselor locale si protejarea mediului;

v     utilizarea rationala a terenurilor (īn special a celor agricole si forestiere).

Implementare politicilor de dezvoltare regionala prin strategii specifice necesita utilizarea unor instrumente economice, juridice si de alta natura.

            Principalul instrument al politicilor regionale este dat de volumul resurselor financiare care pot fi mobilizate pentru sustinere programelor de dezvoltare regionala.

            Sursele de finantare provin din taxe si impozite locale, respectiv din transferuri de la bugetul central.

            Īn privinta surselor locale se poate remarca faptul ca sustinerea dezvoltarii regionale doar prin acest tip de resurse īnseamna a intra īntr-un cerc vicios al dezechilibrelor regionale, īntrucāt zonele cu activitate economica intensa vor reusi sa colecteze mai multe resurse īn raport cu zonele mai putin dezvoltate si prin urmare, vor cunoaste o dezvoltare mai sustinuta. Aceasta īnseamna ca sansa zonelor mai putin dezvoltate va depinde de posibilitatile acestora de a atrage investitori scordāndu-le diverse facilitati. Īn plus, transferurile de la bugetul central sunt esentiale pentru a crea conditii favorabile de dezvoltare a activitatilor economice si socilale din zonele mai putin dezvoltate.

            Instrumentele politicii de dezvoltare regionale, aplicate īn tarile cu rezultate notabile īn domeniu, sunt derivate din instrumentele de politica macroeconomica si pot fi definite īn doua mari categorii:A.     interventii directe pentru localizarea si dezvoltarea anumitor activitati - sau pentru dotarea teritoriului cu anumite utilitati:

v     participarea administratiilor publice locale la dezvoltarea unor elemente de infrastructura economica sisociala;

v     participarea guvernului sau a administratieiilor publice locale la constituirea capitalului social al unor noi īntreprinderi.

B.     stimulente pentru dezvoltare:

v     acordarea unor stimulente financiare;

v     adoptarea unor masuri de compensare īn vederea diminuarii unor costuri suplimentare generate de localizarea activitatilor īntr-un anumit spatiu.

Principalele tipuri de stimulente financiare care pot stimula dezvoltarea regionala sunt:

v     prime pentru investitii;

v     subventii pentru investitii;

v     acordarea unor īmprumuturi īn conditii avantajoase;

v     acordarea unor facilitati pentru achizitionarea sau īnchirierea de tereniri;

v     acordarea unor facilitati fiscale ( reduceri la impozite, sau chiar suspendarea platii impozitelor pe o anumita perioada de timp);

v     adjudecarea unor segmente publice.

Reducerea disparitatilor regionale īn domeniul productiei, somajului si a veniturilor constituie un obiectiv politic major. Īnsa reducerea disparitatilor nu este principalul obiectiv al politicilor regionale.

            Īn studiile de specialitate se afirma ca timpurile īn care cresterea economica mergea de la sine si īn care politica regionala trebuia doar sa orienteze aceasta crestere sunt astazi depasite. Politica economica este chemata astazi sa promoveze cresterea economica īn īntreaga tara prin īncurajarea competitivitatii si a capacitatii regiunilor de a se dezvolta prin ele īnsele.

            Se considera ca ar trbuii sa se acorde un sens mai larg conceptului de disparitati regionale, disparitati care īn acceptiunea actuala privesc numai nivelul productiei, al veniturilor sau al somajului. Īn prezent apar noi tipuri de dezechilibre, in special īn ceea ce priveste calitatea mediului, dotarea cu elemente de infrastructura, posibilitatile de educatie, posibilitatile de capital, accesul la competitie si altele. Toate aceste elemente se refera la disparitati īn amonte, care afecteaza contextul īn care opereaza īntreprinderile si autoritatile locale.

            Īn prezent se considera ca un alt obiectiv important al politicilor regionale īl constituie facilitarea ajustarilor structurale si regionale.

            Mondializarea, rapiditatea progresului tehnologic si schimbarile geopolitice profunde sunt factori care antreneaza disparitia unor ramuri īntregi de activitate economica, fenomen care, īn cazurile fericite, este īnsotit de aparitia unor noi ramuri economice.

            Chiar daca de restructurare profita economia nationala īn ansamblul ei, restructurarea poate sa afecteze negativ anumite regiuni ale unei tari.

            Aceasta problema este grava mai ales pentru tarile din Europa centrala si de est, unde amploarea ajustarilor structurale care se impun este incomparabil mai mare decāt īn tarile dezvoltate din Europa de vest.

            


loading...Document Info


Accesari: 1475
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )