Alergarea accelerata
Alergarea accelerata (de viteza) se executa prin pasul alergator de accelerare care realizeaza o crestere progresiva a vitezei pe parcursul alergarii, prin stabilirea rapor 353j98d tului dintre lungimea si frecventa pasilor.
Invatarea pasului de accelerare, a tehnicii sale, determinata de o buna relaxare musculara si coordonare neuromusculara conduce la educarea simtului accelerarii.
Formarea simtului accelerarii conduce la dezvoltarea capacitatii de accelerare.
Simtul accelerarii este finetea angajarii in mod progresiv in timpul alergarii a fortei de impulsie, a frecventei si amplitudinii miscarilor in conditii de relaxare perfecta. (Ardelean, 1991)
Pasul de accelerare este folosit in diverse imprejurari:
in timpul lansarii de la start - la plecare intr-o proba de alergare;
in timpul finisului la probele de semifond, fond;
in timpul probelor de semifond, fond, la evadarea din pluton sau tasnirea din pluton;
in alergarile accelerate.
Atentie: pasul alergator de accelerare se executa la inceput cu viteza (submaxima) uniform crescatoare si fara a atinge viteza maxima pentru a se putea face corectarile tehnicii!
Exercitii fundamentale:
alergare accelerata in linie dreapta pe distante progresive din 10 in 10m si din 20 in 20 cu I = 75-85% individual, contactul cu solul fiind suplu, dinamic, rapid, pauze active;
acelasi exercitiu in turnanta, cand trunchiul este inclinat spre interiorul pistei cu miscari ample ale bratului exterior pentru a atenua forta centrifuga;
alergare in tempo variat: 20m alergare accelerata 90%+20m alergare accelerata 75%+20m alergare accelerata 95% - revenire cu pauza activa.
Exercitii suplimentare:
alergare accelerata dupa ce s-a executat joc de glezna pe loc, apoi cu deplasare;
accelerari bruste, prin invingerea inertiei;
alergare cu genunchii la piept pe loc sau cu deplasare si trecere in alergare accelerata;
alergari cu handicap;
alergari pe panta inclinata la vale 3s.
Repetarile se executa pe distante crescatoare si descrescatoare din 10 in 10m pana la 60-80m in functie de varsta elevilor iar volumul alergarii sa nu depaseasca in lectie de trei ori maxim distanta de concurs. Aceasta indicatie este valabila pentru toate tipurile de alergari, indicatie ce trebuie completata cu aspectul revenirii in care pauza trebuie sa fie activa.
|