Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Baza legala si documente programatice

administratie


Baza legala si documente programatice

1. Acordul European de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana

Baza legala a relatiilor dintre Romania si Uniunea Europeana o reprezinta Acordul European de Asociere. Acest document a fost semnat la 1 februarie 1993, a fost promulgat de Presedintel 13113w229n e Romaniei la 5 aprilie 1993 si publicat in "Monitorul Oficial" din 12 aprilie 1993. Acordul European a intrat in vigoare la 1 februarie 1995.Acordul European instituie asocierea Romaniei la Uniunea Europeana si stabileste formele dialogului politic permanent. Principiile generale ale Acordului si obiectivele procesului de asociere sunt:

Crearea cadrului institutional pentru realizarea unui intens dialog politic;

Sprijinirea eforturilor Romaniei pe calea realizarii economiei de piata si consolidarii democratiei.

Liberalizarea circulatiei marfurilor, serviciilor, capitalului si persoanelor;

Crearea cadrului pentru dezvoltarea cooperarii economice, financiare, culturale, sociale.

La 22 iunie 1995, Romania a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana.

2. Agenda 2000 referitoare la Romania

La 16 iulie 1997, Comisia Europeana a dat publicitatii pachetul de documente cunoscut sub numele de Agenda 2000, precum si Avize referitoare la toate cele 10 tari asociate din Europa centrala si de est. Agenda 2000 ofera o viziune coerenta si clara asupra Uniunii Europene la intrarea in secolul al XXI-lea.

In aceste documente, Comisia Europeana subliniaza:

perspectivele dezvoltarii UE si a politicilor ei dincolo de orizontul anului 2000;

impactul extinderii UE;

viitorul cadru financiar, luand in considerare perspectivele extinderii Uniunii.

Documentele ce compun Agenda 2000 sunt urmatoarele:

O Uniune mai puternica si extinsa (A Stronger and Wider Union);

Avize ale Comisiei in legatura cu solicitarile tarilor candidate de aderare la Uniunea Europeana (Opinions concerning the Applications for Membership to the European Union Presented by the Candidate Countries);

Efectele extinderii spre tarile candidate din Europa centrala si de est asupra politicilor Uniunii (studiu de impact) (Effects on the Union's Policies of Enlargement to the Applicant Countries of Central and Eastern Europe);

Intarirea strategiei de pre-aderare (Reinforcing the Pre-accession Strategy).

3. Parteneriatul pentru Aderare

La 25 martie 1998, Comisia Europeana a aprobat Parteneriatele pentru Aderare pentru cele 10 tari candidate din Europa centrala si de est, elemente centrale ale strategiei intarite de pre-aderare.

Parteneriatul pentru Aderare sprijina Romania in pregatirea pentru aderare prin stabilirea obiectivelor prioritare ale integrarii, asa cum sunt ele identificate in Rapoartele Comisiei, precum si prin dirijarea asistentei financiare acordate de Uniunea Europeana pentru indeplinirea acestor prioritati.

Parteneriatul pentru Aderare se concentreaza pe pregatirea Romaniei in vederea indeplinirii in totalitate a criteriilor de aderare stabilite de Consiliul European de la Copenhaga (1993).

4. Programul National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (PNAR)

In 1998 Guvernul Romaniei a dat publicitatii prima versiune a Programului National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (PNAR), care a fost conceput ca un document de lucru, supus periodic actualizarii si imbunatatirii, in conformitate cu evolutia procesului de reforma si pregatire a tarii pentru aderarea la Uniunea Europeana.

PNAR a fost actualizat in iunie 1999, pe baza programului de guvernare, a progreselor inregistrate de Romania in anul precedent si a rezultatelor procesului de examinare analitica a acquis-ului comunitar. PNAR 1999 concentreaza eforturile administrative si financiare pentru indeplinirea prioritatilor Parteneriatului pentru Aderare, circumscrise interesului national de integrare europeana.

Programul cuprinde urmatoarele parti:

Volumul I:

1. Programul de indeplinire a criteriilor politice de aderare

- Democratia si statul de drept
- Drepturile omului si protectia minoritatilor

2. Programul de indeplinire a criteriilor economice de aderare

- Sinteza politicilor economice
- Existenta unei economii functionale de piata
- Capacitatea de a face fata presiunilor competitive si fortelor de piata din UE

3. Programul national de adoptare a acquis-ului comunitar

- Piata interna
- Inovatia
- Politici economice si fiscale
- Politici sectoriale
- Coeziunea economica si sociala
- Calitatea vietii si a mediului
- Justitia si Afacerile Interne
- Politici externe
- Chestiuni financiare

4. Programul de reforma administrativa

5. Necesitati financiare

Volumul al II-lea:

1. Programul de armonizare legislativa (1999-2002)

2. Tabele cu obiective institutionale (1999-2002)

3. Necesitati financiare (1999-2002)

PNAR constituie instrumentul national de programare si urmarire a procesului de pregatire a Romaniei pentru aderarea la UE. El va ramane un document evolutiv si va fi actualizat continuu in functie de realizari si de noile prioritati. Programul asigura coordonarea institutiilor implicate in procesul de pregatire a aderarii si informarea acestora asupra evolutiilor inregistrate in alte sectoare in care nu sunt direct implicate.

Programul prezinta o importanta deosebita pentru planificarea bugetara si pentru directionarea asistentei financiare externe, conform art. 7 din HG nr. 114/1999. Incepand cu anul 2000, odata cu dublarea volumului asistentei acordate de UE prin deschiderea accesului la fondurile pre-structurale, programarea acestor fonduri trebuie sa devina parte integranta a procesului de constructie a bugetului.

PNAR reprezinta baza de valorificare a experientei acumulate in cadrul exercitiului de examinare analitica a acquis-ului comunitar si a dialogului desfasurat in cadrul subcomitetelor Acordului European si al contactelor permanente dintre institutiile romane si serviciile Comisiei. Programul va fi prezentat anual institutiilor Uniunii Europene constituind angajamentul concret al Romaniei pentru integrare.

5. Raportul periodic al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in pregatirea pentru aderare

Consiliul European intrunit la Luxemburg, in decembrie 1997, a insarcinat Comisia Europeana sa evalueze - prin Rapoarte periodice (Regular Reports) - progresele realizate de tarile candidate in pregatirea pentru aderarea la UE si sa traga concluzii privind oportunitatea deschiderii negocierilor cu noi state.

Prin alcatuirea Rapoartelor periodice asupra tarilor candidate, Comisia Europeana si-a propus sa evalueze progresele inregistrate de tarile candidate in indeplinirea criteriilor de la Copenhaga.

La 4 noiembrie 1998, Comisia Europeana a publicat Raportul periodic referitor la Romania. Raportul evalueaza situatia Romaniei si perspectivele cu privire la conditiile economice mentionate de Consiliul European (o economie de piata functionala, capacitatea de a face fata presiunii concurentei si fortelor pietei din UE). In acest context, Raportul analizeaza relatiile dintre Uniunea Europeana si Romania, criteriile politice si economice, capacitatea de asumare a obligatiilor ce revin in capacitate de membru al Uniunii, capacitatea administratiei de aplicare a acquis-ului comunitar. De asemenea, face o evaluare generala a implementarii Parteneriatului pentru Aderare si a Programului National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Raportul Comisiei din 4 noiembrie 1998 apreciaza ca Romania indeplineste criteriile politice, dar intampina dificultati in macro-stabilizarea economiei si in reformele structurale. De asemenea, Romania a progresat semnificativ in adoptarea acquis-ului.

La 13 octombrie 1999, Comisia Europeana a publicat noul Raport periodic referitor la Romania. Acest Raport marcheaza un moment-cheie, recomandand Consiliului European de la Helsinki, din 11-12 decembrie 1999, sa decida inceperea negocierilor de aderare cu toate statele, inclusiv cu Romania, in anul 2000.

Comisia Europeana propune astfel continuarea extinderii UE, ca proces evolutiv si inclusiv bazat pe valorile europene. Acest proces ia in considerare particularitatile fiecarei tari candidate care va intra in negocieri, conform unei abordari diferentiate, dar nediscriminatorii. Aceasta inseamna ca fiecare tara candidata avanseaza in negocieri in functie de rezultatele proprii in indeplinirea criteriilor de aderare.

Comisia apreciaza ca Romania indeplineste in continuare criteriile politice de aderare si ca a dovedit ca este gata sa ia masurile necesare pentru indeplinirea criteriilor economice.

Comisia recomanda inceperea negocierilor cu Romania in anul 2000, sub rezerva indeplinirii a doua conditii:

. aplicarea masurilor anuntate de Guvern pentru rezolvarea situatiei financiare a sistemului de protectie a copilului si pentru desemnarea unei institutii unice responsabile in domeniu;

. aplicarea consecventa a masurilor de stabilizare macroeconomica.

6. Armonograma

Prin intermediul Biroului TAIEX (Technical Assistance Information Exchange Office), Comisia Europeana a initiat in 1997 un mijloc de monitorizare a procesului de armonizare legislativa din tarile asociate. Informatiile din baza de date "Armonograma" se actualizeaza lunar de catre institutiile romanesti si se transmit la Biroul TAIEX o data la doua luni.

Pentru fiecare reglementare comunitara sunt furnizate urmatoarele informatii: legislatia romaneasca corespunzatoare, stadiul (proiect de lege sau legislatie adoptata deja), data adoptarii, data intrarii in vigoare, institutia responsabila si gradul de armonizare (totala sau partiala).

"Armonograma" este structurata atat pe capitolele acquis-ului comunitar, cat si pe cele din Cartea Alba. Acest instrument de monitorizare arata ca, in 1998, aproximativ 70% din legislatia romaneasca era armonizata - total sau partial - cu legislatia comunitara aferenta Cartii Albe.Document Info


Accesari: 1969
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )