Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Functionarul public

administratie


Functionarul public este persoana numita īntr-o functie publica (art. 2 din legea nr. 188/1999). Aceasta numire pretinde o īnvestire īn mod legal īn vederea īndeplinirii atributiilor functiei publice.

Unii autori au considerat remunerarea functionarului public, respectiv plata periodica a unui salariu, ca un element necesar pentru ca cineva sa fie considerat functionar public. Dar salariul constituie un drept al functionarului public pentru activitatea depusa (art. 29 din Legea nr. 188/1999) si nu o conditie pentru numirea sa īntr-o functie publica.

Totalitatea functionarilor publici din autoritatile si institutiile publice, din administratia publica centrala si locala, constituie corpul functionarilor publici.

Functionarii publici sunt numiti de catre conducatorul unitatii sau institutiei publice, cu respectarea dispozitiilor legale.

Raporturile de serviciu se nasc si se executa pe baza actului administrativ de numire, emis īn conditiile legii si supus regimului de drept administrativ. De regula, raporturile de serviciu se realizeaza pe durata nedeterminata si, prin exceptie, atunci cānd o cere legea, functiile publice pot fi ocupate pe perioada determinata.

Pe de alta parte, sunt si persoane care ocupa functii īn aparatul de lucru al autoritatilor si institutiilor publice, care efectueaza activitati de secretariat-administrative, protocol, gospodarire, etc, care sunt angajate cu contract individual de munca. Prin urmare aceste persoane nu au calitate de functionar public si li se aplica legislatia muncii.

Unele categorii de functionari publici care īsi desfasoara activitatea īn cadrul unor servicii publice, pot beneficia de statute speciale (structurile Parlamentului, serviciile diplomatice si consulare, autoritatea vamala, politie, etc.) .

De asemenea sunt categorii speciale carora nu li se aplica prevederile Legii nr. 188/1999, cum ar fi corpul magistratilor, cadrele didactice, etc , deoarece nu exercita prerogativele care implica puterea publica.

Conditiile generale pentru ca o persoana sa poata ocupa functia publica sunt modificate prin Legea nr. 161/2003. īn art. 49 din Legea nr. 188/1999 sunt prezentate toate conditiile ce se cer pentru ca o persoana sa poata ocupa o functie publica, dupa cum urmeaza:

a) are cetatenia romāna si domiciliul īn Romānia (prevederea anterioara cerea numai cetatenia romāna, sensul restrictiv fiind īnlaturat, ceea ce īnseamna ca o persoana ce are si alta cetatenie poate ocupa o astfel de functie ;pentru īndeplinirea functiei publice credem ca domiciliul trebuie sa fie stabil si permanent īn Romānia);

b) cunoaste limba romāna, scris si vorbit (si aceasta este o conditie nou introdusa prin modificarea legii, ceea ce presupune, īn cazul unui strain care a dobāndit cetatenia romāna sa posede si un certificat de competenta lingvistica);

c) are vārsta de minim 18 ani īmpliniti; 121h75b

d) are capacitate deplina de exercitiu;

e) are o stare de sanatate corespunzatoare functiei publice pentru care candideaza, atestata de un examen medical de specialitate;

f) īndeplineste conditiile de studii prevazute de lege pentru functia publica;

g) īndeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice;

h) nu a fost condamnata pentru savārsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului, contra autoritatii, de serviciu sau īn legatura cu serviciul, care īmpiedica īnfaptuirea justitiei, de fals sau a unor fapte de coruptie sau a unor infractiuni savārsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia cazului īn care a intervenit reabilitarea (o data ce legiuitorul a trecut categoria "infractiunilor savārsite cu intentie", toate celelalte prezentari ale altor infractiuni devin inutile, conform dictonului pars est in toto);

i) nu a fost destituita dintr-o functie publica īn ultimii 7 ani;

j) nu a desfasurat activitatea de politie politica, astfel cum este definita prin lege (persoanele care doresc sa ocupe o functie publica sunt obligate sa depuna o declaratie autentica, pe propria raspundere, potrivit legii penale; orice cetatean romān, presa scrisa si audio-vizuala, organizatiile neguvernamentale, autoritatile si institutiile publice, la cerere, au dreptul sa fie informate; prin politie politica se īnteleg toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si mentinerea puterii totalitare comuniste, precum si pentru suprimarea sau īngradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului ).





Functionarii publici debutanti intra īn categoria functionarilor publici executivi si se īmpart īn 3 clase, definite īn raport cu nivelul studiilor necesare pentru ocuparea unei functii publice.

Pentru functionarii publici de executie debutanti durata perioadei de stagiu este de 12 luni - pentru functionarii din clasa I, 8 luni - pentru cei din clasa a II-a si 6 luni - pentru cei din clasa a III-a.

Numirea functionarilor publici debutanti se face prin actul administrativ emis de conducatorul autoritatii sau institutiei publice .

Functionarii public de executie definitivi sunt:

a) functionarii publici debutanti care au efectuat perioada de stagiu si a obtinut la evaluarea activitatii calificativul "corespunzator", ceea ce a dus la transformarea postului īntr-o functie publica de executie din clasa corespunzatoare studiilor absolvite, īn gradul profesional de asistent .

Obtinerea calificativului de "necorespunzator", duce la eliberarea din functie prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice.

b) persoanele care intra īn corpul functionarilor publici prin concurs si are vechimea īn specialitatea corespunzatoare functiei publice, de minimum durata stagiului īn functie de nivelul studiilor absolvite.

c) persoanele care au promovat programe de formare si perfectionare īn administratie publica.



Numirea sau īncetarea raporturilor de serviciu a īnaltilor functionari publici se face, pentru functiilor publice aflate īn structura lor, de catre Guvern, primul ministru, ministrul administratiei publice, ministrul sau conducatorul autoritatii sau institutiei publice.


[11]. Fiecarui grad īi va corespunde un nivel al salariului de baza din grila de salarizare, nivelul maxim fiind socotit gradul "superior".

Persoana careia i-a īncetat raportul de serviciu din motive neimputabile ei īsi pastreaza calitatea de functionar public, continuānd sa faca parte din corpul de rezerva al functionarilor publici.


[12], Agentia Nationala a Functionarilor Publici, organ cu personalitate juridica. Agentia Nationala a Functionarilor Publici, este condusa de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie de primul ministru.


Drepturile functionarilor publici

Drepturile functionarilor publici, sunt prevazute anume īn Legea privind statutul functionarilor publici nr. 188/1999, capitolul V, sectiunea I. Īn literatura juridica interbelica s-a aratat ca drepturile functionarilor publici sunt drepturi obiective, determinate de stat pe cale generala, impersonala si unilaterala pentru toti functionarii publici.

Dintre drepturile cele mai importante ale functionarilor publici, mentionam:

Dreptul la stabilitate

Stabilitatea este situatia juridica a functionarului public, care nu poate fi suspendat, īnlocuit sau transferat decāt īn interes de serviciu, respectāndu-se conditiile si formele prevazute de lege. Stabilitatea functionarului public nu este prevazuta anume, ca un drept, īn textul Statutului functionarilor publici aprobat prin Legea nr. 188/1999 (cap. V art. 26) dar, īn art. 4 lit. f, printre principiile care stau la baza exercitarii functiei publice este amintit si cel privind stabilitatea functionarilor publici. Īn aceasta situatie, daca legiuitorul a īncercat sa ridice stabilitatea functionarului public la rang de principiu, este de īnteles ca reprezinta deja un drept, chiar daca nu e mentionat expres printre drepturile functionarilor publici. Desigur aceasta situatie īi permite autoritatii sau institutiei publice o mai mare "mobilitate" īn īntelegerea si aplicarea drepturilor de care se bucura functionarul public.

Dreptul la opinie al functionarilor publici este garantat

Este interzisa orice discriminare īntre functionarii publici pentru opiniile lor, sau pe criterii politice, sindicale, religioase, etnice, de sex, stare materiala, origine sociala, sau de orice alta natura.

Dreptul de asociere īn organizatii sindicale sau profesionale

Dreptul de asociere sindicala este garantat functionarilor publici īn conditiile legii, iar cei interesati pot īn mod liber sa īnfiinteze astfel de organizatii, sa adere la ele si sa exercite orice mandat īn cadrul acestora.

De asemenea, functionarii publici se pot asocia īn organizatii profesionale, sau īn alte organizatii, avānd ca scop reprezentarea intereselor proprii, promovarea pregatirii profesionale si protejarea statutului lor.

Nu au acest drept de asociere functionarii publici din categoria īnaltilor functionari publici, functionarii publici de conducere si   alte categorii de functionari public carora le este interzis acest drept prin statute speciale.

Dreptul la greva

Poate fi exercitat de functionarii publici īn conditiile legii, cu respectarea īnsa a principiului continuitatii si celeritatii serviciului public.

Dreptul la salariu

Este un drept ce revine functionarilor publici pentru activitatea depusa si se compune din salariul de baza, sporul pentru vechime īn munca, suplimentul postului, suplimentul gradului. Mai pot beneficia de prime si alte drepturi salariale . Sistemul de salarizare a functionarilor publici se stabileste prin lege, pe urmatoarele criterii:

a). necesitatea de a restrānge costurile administratiei publice, īn conditiile īn care functionarii publici competenti trebuie motivati si recompensati īn mod corespunzator.

b). crearea unei ierarhii de salarizare pe categorii, clase si grade bazate pe evaluarea postului.

c). stabilirea unui raport just īntre partea fixa si partea variabila a salariului, care sa tina seama de activitatea depusa si de importanta ei.

6. Dreptul la o durata normala a timpului de lucru

Durata normala a timpului de lucru pentru functionarii publici este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamāna. Pentru orele lucrate, din dispozitia conducatorului autoritatii sau institutiei publice, peste durata normala a timpului de lucru, sau īn zilele de sarbatori legale, ori declarate zile nelucratoare, functionarii publici de executie au dreptul la recuperare sau la plata majorata cu un spor de 100% din salariul de baza, cu conditia ca numarul orelor platite cu acest spor sa nu depaseasca 360 īntr-un an.

7. Dreptul la o perfectionare continua

Pe aceasta perioada, functionarii publici beneficiaza de drepturile salariale cuvenite, īn conditiile stabilite de lege. Pentru acoperirea cheltuielilor cu programul de formare si perfectionare profesionala, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa prevada īn bugetul anual propriu sumele necesare.

8. Dreptul, īn conditiile legii, la concediu de odihna, la concedii medicale si la alte concedii

Pe lānga indemnizatia de concediu, functionarul public are dreptul la o prima egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii īn concediu, care se impoziteaza separat. Ca o garantie a stabilitatii, legiuitorul a dispus ca īn perioada concediilor de boala, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si īngrijirea copiilor, raporturile de serviciu sa nu poata īnceta si sa nu poata fi modificate, decāt din initiativa functionarului īn cauza.

9. Dreptul la conditii normale de munca si igiena, de natura sa le ocroteasca functionarilor publici sanatatea si integritatea fizica. Corelativ, legiuitorul a instituit obligatia institutiilor publice de a asigura functionarilor publici conditii normale de munca si igiena.

Īn mod exceptional, pentru motive de sanatate, functionarilor publici li se poate aproba schimbarea compartimentului īn care īsi desfasoara activitatea, cu pastrarea clasei si gradului avute. Este drept ca schimbarea se poate face numai daca functionarul public īn cauza este apt profesional sa īndeplineasca noile atributii ce īi revin. Adiacent acestui drept, functionarii publici beneficiaza de asistenta medicala, proteze si medicamente īn conditiile legii.

10. Dreptul la pensie, precum si la celelalte drepturi de asigurari sociale de stat, potrivit legii.

Īn caz de deces al functionarului public, membri familiei, care au potrivit legii, dreptul la pensia de urmas, primesc pe o perioada de 3 luni, echivalentul salariului de baza din ultima luna de activitate a functionarului public decedat. Īn cazul īn care decizia pentru pensia de urmas nu a fost emisa din vina autoritatii sau a institutiei publice īn termen de 3 luni de la data decesului, aceasta va achita īn continuare drepturile banesti cuvenite, pāna la emiterea deciziei pentru pensia de urmas.

11. Īn exercitarea atributiilor lor, functionarii publici beneficiaza de dreptul la protectia legii. Autoritatea sau institutia publica īn care functionarul public īsi desfasoara activitatea este obligata sa īi asigure protectia īmpotriva amenintarii, violentelor, faptelor de ultraj carora le-ar putea fi victima īn exercitarea functiei sau īn legatura cu aceasta.

12. Dreptul functionarului public de a fi despagubit de catre autoritatea sau institutia publica īn serviciul careia se afla, īn situatia īn care acesta a suferit īn timpul īndeplinirii atributiilor de serviciu, din culpa acesteia, un prejudiciu material .

13. Dreptul de a fi ales sau numit īntr-o functie de demnitate publica īn conditiile legii

Unele categorii de functionari publici au anumite drepturi cu caracter special, cum ar fi de exemplu dreptul functionarilor publici, care potrivit legii sunt obligati sa poarte uniforma īn timpul serviciului, sa o primeasca gratuit (de exemplu, functionarii publici din cadrul Garzii Financiare, a Autoritatii Nationale a Vamilor, s.a.m.d).


B. Īndatoririle functionarilor publici

Functionarii publici sunt obligati sa-si īndeplineasca cu profesionalism, impartialitate si īn conformitate cu legea īndatoririle de serviciu, si sa se abtina de la orice fapta care ar putea sa aduca prejudicii autoritatii sau institutiei publice īn care īsi desfasoara activitatea. Aceasta īndatorire imprima un caracter de fidelitate al functionarului public fata de autoritatea sau institutia publica cu care are un raport de serviciu. Pe de alta parte, corectitudinea functionarului public face ca acestuia sa-i fie interzis sa solicite, sa accepte, direct sau indirect, pentru el sau pentru altul, īn considerarea functiei lui publice, daruri sau alte avantaje. Nu degeaba legiuitorul a prevazut ca la numirea, precum si la eliberarea din functie, functionarii publici sunt obligati sa prezinte, īn conditiile legii, conducatorului autoritatii sau institutiei publice, declaratia de avere.

Functionarii publici au obligatia ca īn exercitiul atributiilor ce le revin sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor sau preferintelor lor politice.

Functionarii publici pot face parte din partide politice, dar numai ca simpli membrii, nun si īn organele de conducere ale acestora.

Functionarii publici raspund, potrivit legii, de īndeplinirea atributiilor ce le revin din functia publica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate.

Functionarul public este obligat sa se conformeze dispozitiilor date de functionari cu functii publice de conducere, carora le sunt subordonati direct, cu exceptia cazurilor īn care apreciaza ca aceste dispozitii sunt ilegale. Atunci cānd functionarul public apreciaza ca dispozitiile sunt ilegale, are   obligatia sa motiveze īn scris refuzul īndeplinirii dispozitiei primite. Daca functionarul public care a dat dispozitia apreciata de functionarul public subordonat drept ilegala staruie īn executarea acesteia, va trebuia ca dispozitia sa o formuleze īn scris. Īn aceasta situatie, dispozitia va fi executata de cel care a primit-o, cu exceptia cazului īn care acesta este vadit ilegal, situatie ce va fi adusa la cunostinta superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispozitia.

Functionarii publici au īndatorirea sa pastreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum si confidentialitatea īn legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta īn exercitarea functiei, cu exceptia informatiilor de interes public .

Functionarii publici de conducere sunt obligati sa sprijine propunerile si initiativele motivate ale personalului din subordine, īn vederea īmbunatatirii activitatii autoritatii sau institutiei publice.

Functionarii publici au īndatorirea de a rezolva lucrarile repartizate de conducatorul compartimentului īn care functioneaza. Legiuitorul interzice functionarilor publici de executie sa   primeasca direct, cereri a caror rezolvare intra īn competenta lor ori sa intervina pentru solutionarea acestor cereri.

Functionarii publici au īndatorirea sa īsi perfectioneze pregatirea profesionala, urmānd cursuri de perfectionare organizate īn acest scop. Īn cazul īn care cursurile de perfectionare sunt organizate īn alte localitati decāt cea de domiciliu, functionarii publici beneficiaza si de drepturile de delegare, potrivit legii. Functionarii publici care urmeaza o forma de specializare sau perfectionare mai mare de 90 de zile, si primesc pentru aceasta drepturile salariale, sunt obligati sa se angajeze īn scris, ca vor lucra pentru o perioada de cel putin 5 ani īn autoritatea sau institutia publica, īn caz contrar vor suporta cheltuielile, proportional si cu timpul ramas pāna la īmplinirea termenului. Īn cazul īn care functionarul public nu mai detine functia publica din motive neimputabile sau īn urma transferului īn interesul serviciului, el nu mai poate fi obligat la despagubiri. Rezultatele obtinute la cursurile de perfectionare de catre functionarii publici, vor fi avute īn vedere la evaluarea anuala activitatii acestora.

Pentru pregatirea si perfectionarea profesionala a functionarilor publici, īn tara noastra s-a reorganizat scoala Nationala de Studii Politice si Administrative . Aceasta institutie de īnvatamānt functioneaza la nivel universitar si postuniversitar, avānd drept scop sprijinirea reformei sociale, economice si administrative, formarea si perfectionarea de specialisti īn domeniul stiintelor politice, comunicarii sociale si a relatiilor internationale. Ca institutie publica de īnvatamānt superior, cu personalitate juridica, este īn subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii.

[19], care se pot īncheia anual, cu sindicatele reprezentative ale functionarilor publici sau cu reprezentantii acestora. Acordul cuprinde prevederi referitoare la: a) constituirea si folosirea fondurilor destinate īmbunatatirii activitatii la locul de munca; b) sanatatea si securitatea īn munca; c) programul zilnic de lucru; d) perfectionarea profesionala, e) alte masuri decāt cele prevazute de lege, referitoare la perfectionarea celor alesi īn organele de conducere ale organizatilor sindicale.

[20]. Īn alcatuirea comisiei paritare intra, īn mod egal, reprezentanti desemnati de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, respectiv de sindicat sau, acolo unde nu exista, desemnat dintre functionari. Reprezentantii desemnati de conducatorul autoritatii trebuie sa fie functionar public, dar nu trebuie sa faca parte din sindicat.

A se vedea art. 5 din legea nr. 199/1999

A se vedea art. 6 din legea nr. 199/1999

Prin Legea de revizuire a Constitutiei nr. 429/2003 modificarea a fost operata si īn art. 16 alin. 3; a se vedea Ion Deleanu, Revizuirea Constitutiei, articol īn Revista "Dreptul" nr. 12/2003, pag. 12.

A se vedea Legea nr. 187/1999 privind accesul liber la dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica.

A se vedea Rodica N. Petrescu, op. cit., pag. 106.

A se vedea "organizarea perioadei de stagiu" art. 26-34; reguli specifice aplicabile functionarilor publici debutanti, art. 35-39 din H.G. nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, publicata īn M.Of. nr. 757 din 29 octombrie 2003.

Art. 27 alin. 2 din H.G. nr. 1209/2003 privind organizarea carierei functionarilor publici, publicate īn M.Of. nr. 757 din 29 octombrie 2003.

Art. 34 alin. 1 din H.G. nr. 1209/2003.

A se vedea H.G. nr. 615/2003 pentru aprobarea regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului national de admitere la programele de formare specializata īn administratia publica - 2003, publicata īn M.Of. nr. 415 din 13 iunie 2003.

A se vedea art. 48 lit. c, d si e din H.G. nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, publicata īn M.Of. nr. 757 din 29 octombrie 2003.

H.G. nr. 624/2003 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, publicata īn M.Of. nr. 410 din 11 iunie 2003.

Art. 5 din H.G. nr. 624/2003 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, publicata īn M.Of. nr. 410 din 11 iunie 2003.

A se vedea Erast Diti Tarangul, op.cit., pag. 304.

A se vedea Rodica Narcisa Petrescu, op.cit., vol II ,pag .120

A se vedea O.U.G. nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natura salariale ale functionarilor publici, publicata īn M.Of. nr. 949 din 24 decembrie 2002, aprobata prin Legea nr. 228/2003, publicata īn M.Of. nr. 360 din 27 mai 2003 (spor de confidentialitate - de exemplu, personalul din cadrul Administratiei Prezidentiale, Consiliul Legislativ, etc, sporuri specifice, indemnizatie de conducere, s.a.m.d).

A se vedea Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, publicata īn M.Of. nr. 663 din 23 octombrie 2001; Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala īn administratia publica, publicata īn M.Of. nr. 70 din 3 februarie 2003.

H.G. nr. 542/1995 īn M.Of. nr. 166 din 31 iulie 1995.

A se vedea art. 59 din legea nr. 188/1999.

A se vedea art. 60 din Legea nr. 188/1999, art. 39 si urm. Din H.G. nr. 1210 din 14 octombrie 2003 privind organizarea si functionarea comisiilor de disciplina si a comisiilor paritare din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, publicata īn M.Of. nr. 757 din 29 octombrie 2003.


Document Info


Accesari: 7986
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )