Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Proceduri operationale standard in controlul multimilor si restabilirea ordinii publice

administratie

EULEX KOSOVO

PROCEDURI OPERATIONALE STANDARD IN CONTROLUL MULTIMILOR SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE


STRUCTURA CURSULUI


1. REFERINTE


2. INTRODUCERE

a. ASPECTE GENERALE

b. DEFINITII


3. MISIUNI

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICETEMA nr.1


CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE
TEMA nr.2


- supraveghere publica cu dislocarea in zona de responsabilitate cand situatia cere prezenta politiei pentru restabilirea ordinii publice si cand exista amenintari la climatul social sau tulburari precum si pentru intimidare;

- aplicarea regulilor de circulatie in zona de responsabilitate;

- aplicarea a masurilor politienesti la frontiera;

- aplicarea regulilor legate de posesia si folosirea armelor;


INTARIRI


Participarea la operatiuni politienesti majore, impreuna cu forte executive de politie (Grupul de Interventie EULEX, Unitatea de Protectie a Martorilor ) sau cu KP, si in conformitate cu ordinele Sefului structurii de politie, FPU/IPU trebuie sa fie in masura sa execute:

- blocarea zonei de interventie si securizarea unui perimetru planificat;

- arestarea „tintelor” indicate de fortele executive;

- escortarea detinutilor sau a unor persoane fizice individuale pe baza cererii fortelor executive;

- securizarea temporara a unor drumuri, zone sau cladiri pe baza cererii fortelor executive;

- restabilirea ordinii publice in mediul penitenciar;

- ia parte la actiuni de salvare in caz de incidente majore (cutremur, inundatie etc).


CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE


TEMA nr.3


CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE


TEMA nr.4


CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE


TEMA nr.5


CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE


TEMA nr.6


CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICETEMA nr.7


5. STRUCTURA DE COMANDA

a. LANTUL DE COMANDA GENERAL

b. COOPERAREA CU KPS

c. COOPERAREA CU KFOR


5. STRUCTURA DE COMANDA


a. LANTUL DE COMANDA GENERAL

Componentele de politie EULEX sunt plasate sub lantul de comanda UE.

Unitatile IPU/FPU EULEX sunt parte integranta a Departamentului Special de Politie specializat in domeniul sigurantei publice si in masura sa exercite atributele politienesti de baza. Acestia actioneaza la ordinul comandantului Grupului de Restabilire a OP (CRC GROUP) si comandantului IPU/FPU.

In anumite imprejurari IPU/FPU EULEX pot fi puse temporar sub responsabilitatea unei autoritati militare care este insarcinata cu protectia populatiei si securitate generala. Aceasta situatie specifica necesita o continua si stransa cooperare si complementaritate cu componenta militara.


OPTIUNI DE COMANDA

Seful politiei exercita comanda conform optiunii aprobate in Planul Comun de Actiune si documentul CONOPS.

Comandantii IPU/FPU vor ave acomanda tactica (TACOM) a unitatilor proprii.

Seful politiei poate redisloca unitati in zona de responsabilitate a altor unitati sub control tactic (TACON) al comandantului responsabil in acea zona.

Daca este necesar, de la caza la caz, o forta operationala comuna poate fi constituita din doua sau mai multe unitati FPU si puse sub comanda unuia dintre cele doua Grupuri sau a Sefului Structurii politienesti a Departamentului de Politie Speciala.


b. COOPERAREA CU KP (POLITIA LOCALA)

Unitatile IPU/FPU EULEX sunt destinate sa intareasca sau sa inlocuiasca, atunci cand este necesar si de la caz la caz capacitatea de actiune a politiei locale in restabilirea OP. In caest scop Misiunea EULEX va fi gata sa-si asume temporar comanda unitatilor KP si sa faca toate demersurile necesare pentru realizarea unei stranse coordonari cu Prezenta Militara Internationala.

In conformitate cu acordul tehnic dintre EULEX si KP, KP este autoritatea politieneasca in ce priveste aplicarea legii in Kosovo, cu exceptia situatiilor in care misiunea EULEX va exercita functii executive.

Misiunea EULEX va fi responsabila cu sprijinirea KP la solicitarea acestora, si cu executarea de misiuni specifice numai in cazuri speciale conform mandatului.


COORDONARE

Solicitarile KP pentru sprijin in operatiuni de restabilire a OP vor fi trimise la Seful Politiei EULEX(HoP). Seful politiei EULEX va evalua fiecare solicitare in parte pentru a determina oportunitatea actiunii.

Solicitarile vor fi adresate in scris catre Seful Politiei EULEX. Politiei EULEX va stabili tipul de sprijin al operatiunii de restabilire a OP, conform mandatului EULEX si in functie de fortele si mijloacele la dispozitie.

In caz de urgenta, EULEX poate conduce operatiuni Anti-Drog (CD), conform mandatului.

KP va fi doar informat.


CONDUCEREA OPERATIUNILOR

KP si Misiunea EULEX vor actiona fiecare sub lantul de comanda propriu.

In timpul operatiunilor antidrog, comandantii KP nu vor avea comanda nici controlul asupra unitatilor IPU/FPU EULEX.

Fiecare participant va actiona conform propriilor proceduri standard de operare sau Reguli de Angajare (ROA).

Fiecare participant va actiona in propria zona de responsabilitate (AOR). Respectivele zone de responsabilitate vor fi clar impartite, evitandu-se orice fel de „suprapunere”. Sistemul de coordonare va fi stabilit pe teren la nivel tactic si la nivel central intre KP si Misiunea EULEX.


c.COPERAREA CU K.F.O.R.

Ca o chestiune de principiu actiunile intrunite militare-politienesti ar trebui evitate, chiar daca pot fi prevazute si planificate situatii de sprijin reciproc. Pentru aceste situatii trebuie planificat un sistem de comanda si control ierarhic si un sistem de comunicare adecvat.

Cu toate acestea, in cazuri de tulburare a OP, este posibil sa anticipam actiuni in care civilii si militarii se pot sprijini reciproc: aceste operatiuni trebuiesc planificate dinainte iar functiile de comanda si control reciproc trebuiesc atent determinate astfel incat sa asigure ambelor componente un nivel corespunzator de initiativa si libertate de miscare. La solicitarea uneia dintre componente si in acord cu experienta si competenta acesteia cealalta componenta va coopera in scopul de a creea sau de a ajuta la creearea conditiilor sub care ambele componente vor fi capabile sa-si indeplineasca misiunile cat mai eficient.

SCENARIU UNDE ELEMENTUL POLITIENESC ESTE SUB RESPONSABILITATE MILITARA

In situatia dislocarii simultane a doua componente, militara si politieneasca, in aceeasi zona,

vor fi aplicate prevederile documentului „Ghidul pentru Comanda si Controlul Politiei in Managementul Situatiilor de Criza UE nr. 7854/02 (RESTRAINT=CLASIFICAT)”. Este necesara intocmirea unui plan comun militar/politienesc la nivel strategic si/sau operational.

In cazul in care folosirea unitatilor de politie IPU/FPU EULEX cade in responsabilitatea KFOR , folosirea IPU/FPU EULEX va fi centralizata de:

Delegarea tuturor functiilor de comanda si control catre Seful Departamentului de Politie Speciala al EULEX ca unic comandant al tuturor elementelor IPU/FPU;

urmarind prevenirea fragmentarii si dispersarii unitatilor IPU/FPU in intreaga zona si nu va fi responsabil pentru separarea unitatilor militare.

Avand in vedere atribuierea Zonei Tactice de Responsabilitate (TAOR) sau „BLUE BOX”, Zona de Responsabilitate Tactica poate fi definita ca „un spatiu in care componenta politieneasca va conduce propriile operatiuni”. Aceasta zona va fi definita in termeni de spatiu si daca este posibil de timp. Tranferul de autoritate (TOA) va fi efecuat inaintea operatiunii.

Autoritatea militara poate/va stabili o Zona de Siguranta (SZ) de jur imprejurul zonei tactice de responsabilitate a politiei (POLICE BLUE BOX) , in care unitatile IPU/FPU EULEX isi vor desfasura operatiunile in mod corespunzator.

Daca este necesar ca personalul militar sa intre in zona tactica de responsabilitate a politiei, acest personal va fi automat sub comanda tactica a unitatilor IPU/FPU EULEX pe durata perioadei in care se gasesc acolo. Comandantul operatiunii IPU/FPU EULEX are responsabilitatea implementarii deciziilor privind actiunile politiei in interiorul zonei tactice de responsabilitate.Document Info


Accesari: 3154
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )