Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Prefectul ca autoritate de tutela administrativa

administratie


Reprezentant al Guvernului

sef al serviciilor statului din judet (municipiul Bucuresti)

Autoritate de tutela administrativa pentru supravegherea respectarii legii de catre autoritatile administratiei publice locale.

Ca reprezentant al Guvernului prefectul este supus "jocului politic" iar functia sa are caracter politic. Cāt priveste calitatea sa de sef al serviciilor publice statale trebuie sa retinem ca nu se face distinctie īntre serviciile publice exterioare ale ministerelor si serviciile publice exterioara ale autoritatilor centrale de specialitate. Ca autoritate de supraveghere a respectarii legii de catre autoritatile administratiei publice locale, prefectul are dreptul sa atace īn contenciosul administrativ orice act al unui consiliu ales, al unui primar sau al oricarui organ executiv creat potrivit legii, la nivel judetean, atunci cānd apreciaza ca acesta este ilegal.

Pentru a se evita producerea unor efecte ireparabile Constitutia prevede principiul suspendarii, de drept a actului atacat, fiind consacrata o norma de protectie atāt a persoanei īn fata unor eventuale abuzuri ale autoritatii administratiei publice locale, cāt si a intereselor nationale, īn raport cu cele locale. Īn practica administrativa si de contencios administrativ s-a pus problema de a stii daca actiunea īn justitie a prefectului ca autoritate de tutela administrativa poate fi circumstantiala si conditionata de īndeplinirea unor termene cum e cel prevazut īn articolul 101 alineatul 2 din Legea 69/1991 fiind sesizata si Curtea Constitutionala.

Dreptul prefectului de a ataca īn justitie actele administrative pe care le estimeaza ilegale nu poate fi conditionat pe termene de decadere, ar īnsemna, urmare a respingerii actiunii pentru tardivitate ca sa fie "autorizate" a īnfiinta acte juridice contrare legii si Constitutiei, ceea ce nu poate fi acceptat. Constitutia īn articolul 1 alineatul 3 precizeaza foarte clar ca Romānia este stat de drept, iar īn articolul 16 alineatul 2 se arata ca "Nimeni nu este mai presus de lege".Document Info


Accesari: 3729
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )