Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tema: Reuniune de lucru pentru stabilirea unor masuri de intensificare a colaborararii cu autoritatile italiene

administratie


Tema: Reuniune de lucru pentru stabilirea unor masuri de intensificare a colaborararii cu autoritatile italienePremierul Tariceanu a convocat astazi o reuniune de lucru pentru a stabili anumite masuri menite sa intensifice colaborarea cu autoritatile italiene pentru protejarea cetatenilor români care lucreaza în Italia.


La aceasta reuniune au fost prezenti ministrii si secretarii de stat de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Minister 757j920h ul Justitie si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse .

"Masurile pe care le vom întreprinde vor fi masuri ferme si energice pentru a pune capat, în cooperare cu autoritatile italiene, fenomenului infractional. Vrem sa cooperam cu guvernul italian pentru a gasi cea mai buna cale de stingere a conflictelor", a declarat primul-ministru Tariceanu. Premierul a subliniat ca în prezent exista o dubla problema: "Pe lânga problema infractionala exista problema atitudinii xenofobe care se manifesta în mod îngrijorator fata de românii care sunt în Italia", a spus premierul Tariceanu.

Masurile luate de Guvern au ca scop protejarea drepturilor comunitatii românesti din Italia, si asigurarea unui context temeinic si motivat în ceea ce priveste mecanismul expulzarii, a aratat premierul. "Conteaza foarte mult cum vom coopera cu autoritatile italiene", a subliniat primul-ministru Tariceanu.  

Primul palier al pachetului de masuri al Guvernului este cooperarea politieneasca, juridica si consulara. Politiile româna si italiana coopereaza deja pentru diminuarea fenomenului infractional, dar aceasta cooperare va fi extinsa, a anuntat premierul Tariceanu.

"Ca prioritate, suntem preocupati de situatia românilor aflati în Italia. Trebuie sa îi protejam. Pe acest palier trebuie sa actionam si cu alte masuri", a precizat Calin Popescu-Tariceanu.

Al doilea palier este legat de elaborarea unei matrici sociale. "Daca vom încerca numai prin masuri represive sa rezolvam problema nu vom face decât sa aplicam un surogat pentru ca trebuie vazut care sunt cauzele fenomenului".

Cetatenii români pentru care autoritatile italiene propun expulzarea vor beneficia de asistenta juridica si consulara din partea Guvernului. De asemenea, premierul a subliniat ca, autoritatile italiene vor trebui sa ofere motivatii solide cu privire la decizia de expulzare.

Acest al doilea palier va include si masuri sociale pentru cei care vor fi eventual repatriati în România. Premierul a precizat ca, dat fiind faptul ca pe piata muncii din România nu este o problema gasirea unui loc de munca, Executivul va lua masuri pentru a facilita încadrarea persoanelor repatriate în munca în România, astfel încât acestia sa poata avea un venit din care sa traiasca.

Premierul a subliniat ca principala problema în ceea ce priveste fenomenul infractional sunt grupurile care nu sunt integrate social. seful Executivului a precizat ca în Italia exista campusuri legale, unde locuiesc imigranti care nu fac probleme, dar ca situatia este grava în campusurile ilegale, construite pe malurile râurilor sau la marginea oraselor.

Al treilea palier, a spus Premierul Tariceanu, priveste comunicarea. "Vrem sa implicam societatea civila, organizatiile neguvernamentale care au obiect de activitate relatiile cu diaspora, comunitatile de oameni de afaceri", a spus premierul Tariceanu.

seful Executivului a anuntat ca va avea astazi o noua discutie telefonica cu premierul italian, Romano Prodi, pentru a-i solicita sa ia toate masurile necesare pentru a proteja comunitatea românilor din Italia, o comunitate formata din oameni corecti, onesti si muncitori.

"De asemenea îi voi trimite o scrisoare primarului Romei, Walter Veltroni, în care îi voi exprima preocuparea noastra în legatura cu atitudinile xenofobe care se manifesta si îi voi cere sa ia masuri împotriva acestor atitudini. Se impune o conduita responsabila din partea autoritatilor italiene", a declarat seful Executivului.

Guvernul îl va informa si pe presedintele României, Traian Basescu, despre masurile care urmeaza sa fie luate. Premierul Tariceanu a precizat ca deja a avut o convorbire telefonica cu presedintele, iar în cursul zilei de astazi va ajunge la presedintie o informare completa în legatura cu masurile luate de Guvern.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa -


Tema: Reuniune de lucru pentru stabilirea unor masuri de intensificare a colaborararii cu autoritatile italiene

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut în aceasta seara o noua convorbire telefonica cu primul-ministru italian, Romano Prodi, în care au discutat despre problematica cetatenilor români aflati în Italia.Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat sefului cabinetului italian, Romano Prodi, sa întreprinda masurile necesare pentru a se asigura protectia cetatenilor  din comunitatile românesti din Italia, formate din oameni onesti, muncitori si care trebuie sa se simta în siguranta ca orice alt cetatean. În cadrul convorbirii, premierul Tariceanu si-a exprimat îngrijorarea fata de atitudini si acte xenofobe la adresa acestora, si i-a solicitat primului-ministru Romano Prodi ca autoritatile locale si centrale italiene sa ia masuri pentru prevenirea acestor acte.

A fost reiterata dorinta comuna a celor doua guverne pentru cooperare, inclusiv pentru combaterea actelor infractionale, dar si pentru revenirea rapida la spiritul relatiilor normale româno-italiene.  

Cei doi premieri au convenit ca Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu sa efectueze o vizita de lucru la Roma în cursul acestei saptamâni iar ministrii de interne, ai justitiei, de externe si pe domeniul social sa continue cooperarea strânsa în zilele urmatoare.  

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 04.11.2007

Tema: Declaratiile primului-ministru privind situatia românilor din Italia

Calin Popescu-Tariceanu: "Am luat hotarârea ca o echipa formata din ministrul de Interne, ministrul Muncii si ministrul Justitiei sa prezinte luni un set de masuri menite sa constituie o contrapondere, menite sa contrabalanseze ceea ce se întâmpla în acest moment în Italia, pentru ca infractiunile comise de o persoana ajung sa compromita nu numai imaginea României, dar si existenta sutelor de români care lucreaza cinstit si corect în Italia. Vreau ca acest lucru sa nu se întâmple."Este nevoie de o actiune din partea Guvernului român. Nu va gânditi la actiuni politienesti, pentru ca este un alt teritoriu de jurisdictie. Noi nu putem sa intervenim si sa luam masurile pe care autoritatile italiene trebuie sa le ia împotriva fenomenului infractional.

Vrem ca aceasta initiativa sa se axeze pe câteva elemente prin care sa aratam care sunt si cum sunt românii cu adevarat, care sunt valorile intelectuale ale României, valorile artistice, sportive, ceea ce am facut, ceea ce am reusit prin oamenii care s-au distins inclusiv în Italia, daca  vreti, simplii oameni obisnuiti  care lucreaza corect si cinstit si care sunt apreciati în Italia.

Al doilea lucru pe care vreau sa-l subliniez este ca sunt extrem de îngrijorat de agresiunea la care au fost supusi ieri patru români. Este, evident, o contra-reactie cu caracter xenofob care pe mine ma îngrijoreaza extrem de mult.

Nu cred ca într-o tara civilizata, care respecta valorile europene, acest lucru poate fi tolerat. De aceea, am sa le cer autoritatilor italiene, prin ministru de Interne si ministrul de Externe, sa ia masurile care se impun imediat, în asa fel încât români care traiesc în Italia, ca cetateni europeni, sa se simta în siguranta, sa se simta protejati.

Pe mine m-a socat aceasta reactie. si nu este singura. Avem informatii ca s-au comis si alte tipuri de agresiuni împotriva românilor.

Vreau ca Italia, care este o tara prietena si care împartaseste foarte multe valori si o istorie comuna cu România, sa nu îsi schimbe comportamentul si sa încerce sa înteleaga ca acei oameni care, din pacate, au comis aceste faradelegi în Italia nu sunt adevaratii reprezentanti ai României.

Românii se pot integra perfect în orice societate în care traiesc. Au dovedit-o. Autoritatile române îi vor sprijini si vor coopera cu autoritatile italiene pentru a stopa fenomenul infractional care ne creeaza atât de multe probleme astazi si care poate sa conduca inclusiv la pierderea de vieti omenesti.

Reporter: /..../
Calin Popescu-Tariceanu: Luni vom lua o serie de masuri concrete, în sensul celor care cred ca ar trebui sa fie întreprinse în acest moment.

Reporter: /..../
Calin Popescu-Tariceanu:  Infractiunile nu sunt comise de cei care sunt în detentie. Sigur ca pot sa existe acorduri de reprimire pentru a-si ispasi pedepsele în România. Dar nu cred ca asta este problema cea mai importanta pe care o avem acum de rezolvat. Trebuie sa contracaram acest val de crime la adresa românilor care lucreaza în Italia. Trebuie sa contracaram valul de xenofobie care este pe cale de a se manifesta în Italia.
Aceste probleme le vom trata ca tara membra a UE, cu drepturile si obligatiile care decurg din statutul nostru. Trebuie sa se tina cont ca românii au dreptul sa calatoreasca, sa munceasca /.../ în orice tara europeana în care traiesc, dar ei trebuie sa respecte legile.

Reporter: Masurile pe care le-ati luat sunt mai degraba masuri de ordin cultural.
Calin Popescu-Tariceanu: Italienii trebuie sa înteleaga ca românia nu este reprezentata de grupurile care nu sunt integrate social, care locuiesc la periferia Romei si se ocupa cu cersitul si furatul. Nu acestia sunt românii. Avem oameni de cultura, avem artisti, avem sportivi, avem intelectuali, profesori, medici, ingineri, oameni de afaceri, care sunt foarte valorosi. În decursul anilor 90 a fost un val de italieni care au venit în România. A fost nu unul, ci zeci, care erau implicati în activitati criminale, în mafie. Cum a tratat statul român aceasta problema? Au fost prinsi, au fost judecati, cei care au fost propriu-zis vinovati în final au suferit pedepse, au fost trimisi eventual în Italia sau au ramas în România. Dar nu s-a creat un val de ura împotriva strainilor care au venit în România, lucru pe care îl simt acum ca e pe care sa se întâmple si mi se pare complet nejust. Noi trebuie sa facem un efort pentru a arata italienilor ca românii nu sunt Mailat care da în cap unei femei si omoara lânga o gara. Nu acestia sunt românii, nici din România si nici din Italia. si în sensul acesta cred ca sunt actiunile pe care ar trebui  sa le întreprindem pentru a arata adevarata fata a României, cu realizarile ei, cu oamenii ei, cu posibilitatile ei, cu calitatile ei. Ca în orice popor, în orice comunitate exista si cei care nu respecta legea, dar pentru ei trebuie aplicate masurile prevazute de lege, fara ca sa se faca o isterie nationala împotriva unei întregi comunitati care sufera din cauza câtorva, foarte putini, care comit aceste faradelegi".

Guvernul Romaniei - Biroul de presa -

Tema: Declaratiile primului-ministru privind situatia românilor din Italia

Primul-ministru le-a cerut ministrului de Interne, ministrului Muncii si ministrului Justitiei sa prezinte luni un set de masuri pentru a contracara situatia si perceptia care se manifesta în acest moment, în Italia, fata de români.


"Vrem ca aceasta initiativa sa se axeze pe câteva elemente prin care sa aratam care sunt si cum sunt românii cu adevarat, care sunt valorile intelectuale ale României, valorile artistice, sportive, ceea ce am facut, ceea ce am reusit prin oamenii care s-au distins, inclusiv în Italia" a aratat premierul Tariceanu.

Premierul si-a exprimat îngrijorarea ca infractiunile comise de o persoana ajung sa compromita nu numai imaginea României, dar si existenta românilor care lucreaza cinstit si corect în Italia.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat socat de agresiunile întreprinse împotriva românilor care traiesc în Italia si a declarat ca va cere autoritatilor italiene sa ia masurile necesare pentru ca românii care traiesc în Italia sa se simta în siguranta. seful Guvernului a aratat ca este nevoie de masuri care se previna repetarea unor astfel de acte.

"Vreau ca Italia, care este o tara prietena si care împartaseste foarte multe valori si istorie comuna cu România, sa nu îsi schimbe comportamentul si sa înteleaga ca acei oameni care, din pacate, au comis aceste faradelegi în Italia nu sunt adevaratii reprezentanti ai României" a afirmat premierul Tariceanu.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca românii au dovedit ca se pot integra perfect în orice societate în care traiesc si a dat asigurari ca autoritatile române îi vor sprijini si vor coopera cu autoritatile italiene pentru a stopa fenomenul infractional.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa -Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu a avut în aceasta seara o convorbire telefonica cu primul-ministru italian, Romano Prodi, în cursul careia a exprimat consternarea si profundul sau regret fata de actul criminal din seara zilei de 30 octombrie de la periferia Romei al carui prezumtiv autor ar fi un cetatean român.


Calin Popescu-Tariceanu a decis trimiterea de urgenta la Roma a unei echipe de experti care sa sprijine eforturile institutiilor italiene. În acest sens, primul-ministru a transmis imediat instructiuni ministrului internelor si reformei administrative, Cristian David. Cei doi prim-ministri au stabilit adoptarea în cel mai scurt timp a unui plan de actiune energica pentru combaterea fenomenelor infractionale care au ca autori cetateni români, plan ce va fi urmarit de cei doi prim-ministri si evaluat periodic sub aspectul eficacitatii. Va fi avut în vedere îndeosebi  potentialul de criminalitate din comunitatile neintegrate.

Pentru punerea în aplicare a unor masuri ferme si adecvate, primul-ministru

În cursul convorbirii ambii premieri au subliniat ca este regretabila existenta unor cazuri de criminalitate precum cel mentionat în conditiile în care  cea mai mare parte a comunitatii românilor din Italia se bucura de apreciere pentru calitatile lor, pentru modul în care au reusit sa se integreze în societatea italiana.

De asemenea, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a subliniat ca astfel de cazuri nu trebuie sa duca la masuri care sa afecteze cetatenii români ca cetateni europeni si nici sa aiba urmari asupra relatiilor bilaterale. În acest sens a fost subliniata de ambele parti dorinta si angajamentul pentru o cooperare eficienta si apropiata pe problematica combaterii criminalitatii.

De altfel, rezultatele convorbirilor recente dintre ministrii de interne ai României si Italiei de la Roma pe tema criminalitatii sunt o buna baza pentru ca Planul convenit de cei doi prim-ministri sa aiba rezultate cât mai rapid.

În zilele urmatoare cei doi prim-ministri vor discuta din nou în legatura cu actiunile decise.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa


Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi o noua convorbire telefonica cu primul-ministru italian, Romano Prodi, la initiativa acestuia.Premierul italian l-a informat pe premierul român despre decizia luata aseara de Consiliul de Ministri al Italiei cu privire la unele masuri de prevenire a criminalitatii, pe baza propunerilor din proiectul de lege initiat de Parlamentul italian.

Cei doi prim-ministrii au discutat despre întarirea cooperarii în domeniul prevenirii infractionalitatii, fiind apreciata reactia rapida a autoritatilor de la Bucuresti cu privire la acest subiect.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 01.11.2007

În cursul acestei dimineti, la solicitarea Primului Ministru, la sediul MIRA a avut loc o reuniune de lucru a ministrilor de interne, de externe, al justitiei împreuna cu secretari de stat si experti pentru discutarea situatiei din comunitatile românesti din Italia si stabilirea unui plan de actiuni care sa previna atitudinile si manifestarile îndreptate împotriva românilor din aceasta tara.În cursul acestei reuniuni au fost convenite si o serie de propuneri care vor fi discutate cât mai rapid cu autoritatile italiene.

Primul Ministru Calin Popescu-Tariceanu a convocat o noua reuniune de lucru la ora 14 la Palatul Victoria, pentru analiza evolutiilor si a actiunilor de întreprins în continuare.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 04.11.2007
Document Info


Accesari: 1420
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )