Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport

Legislatie
Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport

1. Continutul legal

Cea de-a doua infractiune din Capitolul I al Titlului VII, având ca denu­mire mar­ginala falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport, este prevazuta în art. 283 C. pen., care incrimineaza falsificarea de timbre, marci postale, plicuri postale, carti postale, bilete ori foi de calatorie sau transport, cupoane raspuns international ori pu­nerea în 22122g61w circulatie a unor astfel de valori falsificate.Asemanator articolului anterior, si de aceasta data, în aceeasi norma de incrimi­nare sunt retinute o infractiune principala, de falsificare si o infractiune derivata, de punere în circulatie a valorilor falsificate.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic generic este comun cu al celorlalte in­frac­tiuni de fals.

b) Obiectul juridic special îl constituie relatiile sociale privitoare la încrederea pu­blica acordata timbrelor, marcilor si biletelor de transport, precum si operatiunilor care se efectueaza cu acestea, astfel încât ele sa-si îndeplineasca misiunea lor specifica.

c) Obiectul material al infractiunii prevazute de art. 283 C. pen. va fi diferit, ca si la infractiunea anterioara, dupa cum activitatea infractionala se va realiza prin contra­facere sau alterare.

Daca falsificarea se va executa prin contrafacere, obiectul material al infractiunii va fi reprezentat de materialele folosite (hârtie, coloranti si alte substante) la multi­plicarea prin plasmuire a timbrelor, marcilor sau biletelor.

În cazul în care falsificarea s-a efectuat prin alterare, obiectul material al infrac­tiunii (care este concomitent si produsul falsificarii), va fi constituit din: timbrele, mar­ci­le postale, plicurile postale, cartile postale, biletele ori foile de calatorie sau trans­port si cupoanele raspuns international falsificate.

Timbrele sunt imprimate de valoare, de dimensiuni reduse, emise de stat sau de o institutie special autorizata, care servesc la plata unui impozit sau a unei taxe. În general sunt folosite pentru francarile fiscale.

Marcile postale sunt timbre emise de catre organele centrale postale ale unei tari, care, aplicate pe corespondenta, fac dovada platii anticipate a costului transportului.

Plicurile si cartile postale sunt obiecte confectionate din hârtie sau carton, în care se poate introduce sau pe care se poate consemna corespondenta, având aplicate marca postala corespunzatoare costului transportului.

Biletele ori foile de calatorie sau transport sunt legitimatii eliberate contra cost sau în baza unui regim preferential (studenti, elevi, pensionari, militari în termen etc.), utilizate pentru transportul pe cale ferata, auto, aerian, naval.

Cupoanele raspuns international reprezinta un mijloc de plata specific pentru scri­sorile trimise din strainatate. Cupoanele sunt confectionate de Biroul International al Uniunii Postale Universale si puse la dispozitia tarilor membre care au semnat Conventia mondiala postala încheiata la Bruxelles la 11 iulie 1952

Timbrele, marcile sau biletele de transport falsificate trebuie sa fie dintre cele aflate în mod legal în circulatie la data savârsirii faptei. Daca o asemenea valoare care este falsificata era deja scoasa din circulatie si ulterior ea este vânduta unei alte persoane, fapta va putea constitui, potrivit unei opinii exprimate în literatura de spe­cialitate , infractiunea de înselaciune prevazuta în art. 215 alin. (2) C. pen. si nu cea de falsificare de monede, timbre sau de alte valori. În acelasi timp, instanta noastra suprema a decis ca valorile la care se refera art. 283 C. pen. trebuie sa aiba putere circulatorie. În cazul în care respectivele valori nu au aptitudinea de a circula, cum ar fi cazul abonamentelor C.F.R. sau al altor acte de calatorie nominalizate, acele legiti­matii, în masura în care sunt falsificate prin alterare, nu vor constitui obiect material al infractiunii de fals prevazuta în art. 283 C. pen., ci al infractiunii de fals material în înscrisuri oficiale prevazuta în art. 288 C. pen.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiectul activ al infractiunii de falsificare de monede, timbre sau de alte valori poate fi orice persoana, deoarece legea nu prevede nici o calitate speciala pentru subiectul activ nemijlocit al infractiunilor prevazute în art. 283 C. pen.

Atunci când faptuitorul, dupa ce a falsificat sau a participat la falsificarea timbrelor, marcilor sau biletelor de transport, a executat si fapta de punere în circulatie a acelor valori falsificate, el va raspunde atât pentru infractiunea principala, cât si pentru cea derivata, aflate în concurs de infractiuni, potrivit art. 33 lit. a), Teza a II-a, C. pen.Infractiunile, atât cea principala, cât si cea derivata, sunt susceptibile de a fi sa­vâr site în participatie, atât sub forma coautoratului, instigarii, cât si a complicitatii.

b) Subiectul pasiv al infractiunii este institutia abilitatea prin lege sa emita si sa pu­na în circulatie timbrele, rnarcile sau biletele de transport. În acelasi timp, este su­biect pasiv al infractiunii si persoana fizica sau juridica care sufera un prejudiciu material prin achizitionarea timbrelor, marcilor sau biletelor de transport falsificate.

Existenta infractiunii prevazute de art. 283 C. pen. nu este subordonata unor con­ditii privind locul si timpul comiterii.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material se realizeaza în mod diferit în cazul infractiunii principale, fata de cea derivata.

Infractiunea principala presupune executarea unei actiuni de falsificare de timbre, marci postale, plicuri postale, carti postale, bilete ori foi de calatorie sau transport, cupoane raspuns international.

Actiunea de falsificare, asemanator infractiunii prevazute în art. 282 C. pen., se realizeaza fie prin contrafacere, fie prin alterarea uneia din valorile care cad sub inci­denta art. 283 C. pen.

Contrafacerea timbrelor, marcilor postale sau a biletelor de transport este o ope­ratie deosebit de complexa si se realizeaza cu mare dificultate prin confectionarea în întregime a valorilor ce sunt falsificate, folosindu-se me­toda imprimarii, copierii xerox color sau prin alte procedee similare.

Pentru realizarea elementului material al infractiunii este necesar ca produsul actiunii de contrafacere sa reproduca fidel valoarea reala care a fost falsificata sau sa fie cât mai apropiat de aceasta, astfel încât sa aiba aptitu­dinea de a circula

Alterarea se realizeaza prin modificarea aspectului exterior al timbrelor, marcilor sau biletelor de transport anterior utilizate, pentru a le readuce la aspectul initial sau pentru a mari valoarea acestora.

Alterarea priveste, de regula, valori izolate (timbre, marci postale, plicuri postale, carti postale, bilete ori foi de calatorie sau transport, cupoane ras­puns international) supuse falsificarii.

În cazul infractiunii derivate, elementul material consta în actiunea de punere în circulatie a timbrelor, marcilor sau biletelor de transport care au fost falsificate.

Punerea în circulatie se realizeaza atât prin folosirea valorii falsificate de catre falsificatori, cât si prin înmânarea acestora unei alte persoane pentru a le utiliza sau prin vânzarea lor pentru a obtine un folos material.

b) Urmarea imediata, atât pentru infractiunea principala, cât si pentru cea deri­vata, consta în crearea unei stari de pericol pentru valoarea sociala ocro­tita, decur­gând din producerea unui rezultat efectiv, separat de actiune. Tot astfel, urmarea imediata a punerii în circulatie a valorilor mentionate este patrunderea efectiva în circulatie a acestor valori.

c) Infractiunea fiind conditionata de producerea unor rezultate distincte de actiu­ni­le care sunt incriminate, se impune stabilirea în mod expres a legaturii de cauzalitate.

B. Latura subiectiva. Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport poate fi savârsita, din punct de vedere subiectiv, atât în cazul infractiunii principale, cât si al celei derivate, cu intentie directa sau indirecta.

Intentia rezulta din însusi faptul contrafacerii sau alterarii valorii fal­sificate.

În cazul în care autorul infractiunii derivate este o alta persoana decât cel care a efectuat falsificarea, trebuie sa se dovedeasca ca acesta a avut reprezentarea ca pune în circulatie valorile falsificate

Fapta savârsita din culpa nu constituie infractiune.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Fiind infractiuni comisive intentionate, atât falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport, cât si punerea în circulatie a acestora, pot parcurge toate fa­ze­le de desfasurare, îmbracând, pe cale de consecinta, atât forma actelor prega­ti­toare, a tentativei, cât si cea a infractiunii con­sumate - epuizate.

Actele pregatitoare nu sunt pedepsibile, dar ele sunt incriminate ca infractiune de sine statatoare potrivit art. 285 C. pen., atunci când constau în fabricarea sau detine rea de instrumente sau de materiale în scopul de a servi la falsificarea de tim­bre, marci sau bilete de transport.Tentativa se pedepseste atât în cazul infractiunii principale, cât si al celei derivate.

Infractiunea se consuma în momentul când s-a realizat falsificarea valorilor enu­me­rate de lege (infractiunea principala) sau atunci când, cu stiinta, valoarea falsi­ficata a fost pusa în circulatie (infractiunea derivata).

Infractiunea principala fiind susceptibila de a fi infractiune continuata, iar cea deri­vata de a fi continua, vom avea si un moment al epuizarii infrac­tiunii cores­punzator încetarii ultimei actiuni (în cazul formei continuate a infractiunii) sau încetarii actiunii (în cazul formei continue a infractiunii).

B. Modalitati. Fiecare dintre cele doua infractiuni (principala si derivata) prezinta câte o modalitate normativa: falsificarea ori punerea în circulatie si o varietate de mo­da­litati faptice, în raport cu modul concret de exercitare a activitatii infractionale.

C. Sanctiuni. Ambele infractiuni, atât cea principala, cât si cea derivata, se pedep­sesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Timbrele, marcile postale, plicurile, cartile postale, biletele ori foile de calatorie sau transport, cupoanele raspuns international falsificate vor fi confiscate în baza art. 118 lit. a) C. pen, deoarece sunt lucruri produse prin fapta prevazuta de legea penala, iar instrumentele sau materialele care au servit la savârsirea falsificarii vor fi supuse confiscarii speciale, potrivit art. 118 lit. b) C. pen.România a ratificat aceasta Conventie prin Decretul nr. 277/1972, publicat în B. Of. nr. 6/29.02.1954.

T. Vasiliu si colab., op. cit., p. 223.

Trib. Suprem, s. pen., decizia nr. 4700/1971, RRD nr. 7/1972, p. 158.

V. Dongoroz si colab., op. cit., p. 391; T. Vasiliu si colab., op. cit., p. 221; O. Loghin,
A. Filipas, op. cit., p. 264.

V. Dongoroz si colab., op. cit., p. 392; T. Vasiliu si colab., op. cit., p. 224; O. Loghin,
A. Filipas, op. cit., p. 264; Trib. Suprem, s. pen., decizia nr. 4700/1971, RRD nr. 7/1972, p. 158; Trib. Suprem, col. pen., decizia nr. 301/1966, RRD nr. 3/1966, p. 161.

V. Dongoroz si colab., op. cit., p. 393; T. Vasiliu si colab., op. cit., p. 226.

Gh. Nistoreanu, op. cit., p. 167.


Document Info


Accesari: 3064
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )