Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Falsificarea de valori straine

Legislatie


Falsificarea de valori straine

1. Continutul legal

Potrivit prevederilor art. 284 C. pen., dispozitiile cuprinse în acest capitol se aplica si în cazul când infractiunea priveste monede sau timbre ale altor state ori alte valori.2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic generic este comun tuturor infractiunilor de fals.

b) Obiectul juridic special este identic cu cel al infractiunilor prevazute în art. 282 si 283 C. pen.

Codul nostru penal a consacrat un text special falsificarii valorilor straine, dorind prin aceasta sa coreleze legislatia interna cu prevederile Conventiei de la Geneva din 2 aprilie 1929, care a fost semnata si de România si prin care falsificarea de moneda a fost considerata o infractiune ius gentium. Textul art. 284 C. pen. reprezinta în acest fel o dovada elocventa a disponibilitatilor tarii noastre de colaborare interna­tio­nala în lupta împotriva criminalitatii.

c) Obiectul material fiind relativ asemanator cu al celorlalte doua infractiuni ante­rioare prevazute în Capitolul I al Titlului VII al Partii speciale a Codului penal, trimitem la explicatiile date asupra obiectului material la analiza art. 282 si 283 C. pen.

Cât priveste moneda straina, aceasta trebuie sa aiba putere circulatorie, iar tim­brele sau celelalte valori straine sa fie dintre cele aflate în circulatie la data savârsirii infractiunii.

B. Subiectii infractiunii. Explicatiile anterioare date cu privire la subiectii infrac­tiu nilor prevazute în art. 282 si 283 C. pen. sunt valabile si pentru falsificarea de valori straine.

a) Art. 284 C. pen., nefacând nici o precizare referitoare la subiectul activ nemijlo­cit al acestei infractiuni, desprindem concluzia ca acesta poate fi un cetatean român, un cetatean strain sau o persoana fara cetatenie, cu domiciliul în tara sau în straina­tate, iar fapta poate fi savârsita în România sau în afara granitelor acesteia.

În masura în care falsificarea valorilor straine se realizeaza în tara noastra, legea penala româna se va aplica faptuitorului, indiferent de apartenenta acestuia, potrivit principiului teritorialitatii legii penale (art. 3 C. pen.), inclusiv atunci când pe acest teritoriu ori pe o nava sau aeronava româna s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii (criteriul ubicuitatii).

Daca falsificarea valorilor straine a fost comisa în strainatate de un cetatean ro­mân sau de o persoana fara cetatenie domiciliata în tara noastra, prevederile art. 284 C. pen. vor fi aplicate în baza art. 4 C. pen., care consacra principiul personalitatii.

În varianta în care falsificarea de valori straine, sub forma infractiunii principale sau a celei derivate, a fost savârsita în strainatate de un cetatean strain sau de o per­soa­na fara cetatenie care nu domiciliaza în tara noastra, prevederile legii penale ro­mâ­ne vor fi aplicate în baza principiului universalitatii si în limitele prevazute în art. 6 C. pen.[1]

b) Subiectul pasiv al infractiunii coincide cu cel care este specific infrac­tiunilor pre­vazute în art. 282 si 283 C. pen., cu mentiunea ca, în secundar, devine subiect pasiv si statul.

3. Continutul constitutiv

Explicatiile date la infractiunile prevazute în art. 282 si 283 C. pen. referitoare la latura obiectiva si latura subiectiva, precum si cât priveste formele, modalitatile si sanctiunile sunt valabile si în cazul falsificarii de valori straine.V. Dobrinoiu, Gh. Nistoreanu, I. Pascu, I. Molnar, V. Lazar, Al. Boroi, Drept penal. Partea generala, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1993, p. 44.


Document Info


Accesari: 2654
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )