Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Invatamantul militar, de ordine si securitate publica

Legislatie
Invatamantul militar, de ordine si securitate publica

CAPITOL I - Dispozitii generale

Art. 131 Organizara si functionarea invatamantului militar si invatamantului de ordine si securitate publica
Invatamantul militar si invatamantul de ordine si securitate publica este invatamant de stat, parte integranta a sistemului national de invatamant, si cuprinde: invatamant liceal, invatamant postliceal pentru formarea maistrilor militari, a subofiterilor si agentilor de politie, invatamant universitar pentru formarea ofiterilor, ofiterilor de politie si a altor specialisti, invatamant postuniversitar.

Perfectionarea specifica a pregatirii cadrelor militare si a personalului de politie se realizeaza in institutii de invatamant distincte.

Institutiile de invatamant militar si de ordine si securitate publica din cadrul sistemului national de invatamant precum si specializarile/programele de studii din cadul acestora se supun mecanismelor de asigurare a calitatii, ca si institutiile de invatamant civil.

Structura organizatorica, profilurile, specializarile/programele de studii, cifrele anuale de scolarizare, criteriile de selectionare a candidatilor pentru invatamantul militar si invatamantul de ordine si securitate publica se stabilesc de Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii si alte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, potrivit specificului fiecarei arme, specializari, nivel si forma de organizare a invatamantului, cu avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Formele de organizare a invatamantului militar si invatamantului de ordine si securitate publica sunt aceleasi ca in invatamantul civil: zi, seral, invatamant la distanta, invatamant cu frecventa redusa.

Derularea programelor de studii din cadrul invatamantului militar si invatamantului de ordine si securitate publica, indiferent de forma de organizare, se face in aceleasi conditii ca in institutiile de invatamant civil.Procesul de invatamant in institutiile de invatamant militar, precum si in cele de ordine si securitate publica de toate nivelurile se desfasoara in limba romana.

Admiterea in aceste institutii de invatamant se poate desfasura si in limba minoritatilor nationale.

Planurile de invatamant pentru invatamantul liceal, postliceal si superior militar, de ordine si securitate publica, se elaboreaza de Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii si alte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice, in conformitate cu standardele nationale elaborate de institutiile responsabile cu asigurarea calitatii.

Pentru aplicarea prevederilor prezentului cod la specificul invatamantului militar si al invatamantului de ordine si securitate publica, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Serviciul Roman de Informatii si alte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale pot emite ordine, regulamente si instructiuni proprii.

Ofiterii in activitate, in rezerva sau in retragere, posesori ai diplomei de absolvire a scolii militare cu durata de 3 sau 4 ani, pot sa-si completeze studiile in invatamantul superior civil pentru obtinerea diplomei de licenta in profiluri si specializari similare sau apropiate armei/specialitatii militare. Participarea ofiterilor activi la invatamantul de zi se reglementeaza prin ordin al ministrului.

Diplomele de absolvire eliberate in invatamantul militar si invatamantul de ordine si securitate publica precum si titlurile stiintifice obtinute dau dreptul detinatorilor legali, dupa trecerea in rezerva, sa ocupe functii echivalente cu cele ale absolventilor institutiilor civile de invatamant, cu profil apropiat si de acelasi nivel.


Document Info


Accesari: 2152
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )