Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Norme de protectie a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor

Legislatie
Norme de protectie a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor

Cuprins
Preambul

Prevederi generale

Manipularea si transportul prin purtare a maselor

Transportul cu mijloace nemecanizate

Depozitarea, stivuirea,īncarcarea si descarcarea materialelor īn bucati

Depozitarea, īncarcarea si descarcarea materialelor Īn vrac

Depozitarea, īncarcarea si descarcarea materialelor lungi, grele sau voluminoase

Depozitarea, īncarcarea si descarcarea altor produse

Prescriptii de proiectare

Anexa 1

Norme de protectie a muncii complementare prezentei norme

Anexa 2

Ghid de terminologie de protectie a muncii. Notiuni de baza

Preambul

Normele specifice de protectie a muncii sunt reglementari cu aplicabilitate nationala, care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru desfasurarea principalelor activitati din economia nationala īn conditii de protectie a muncii.

Respectarea continutului acestor prevederi nu absolva agentii economici de raspundere pentru prevederea si asigurarea oricaror altor masuri de protectie a muncii, adecvate conditiilor concrete de desfasurare a activitatii respective, prin instructiuni proprii.

Normele specifice de protectie a muncii fac parte dintr-un sistem unitar de reglementari privind asigurarea securitatii si sanatatii īn munca, sistem compus din:

- Normele generale de protectie a muncii care cuprind prevederi de protectie a muncii si medicina a muncii, general valabile pentru orice activitate;

- Normele specifice de protectie a muncii care cuprind prevederi de protectie a muncii specifice unor anumite activitati sau grupe de activitati, detaliind prin acestea prevederile Normelor generale de protectie a muncii.

Prevederile tuturor acestor norme specifice de protectie a muncii se aplica cumulativ si au valabilitate nationala indiferent de forma de organizare sau proprietate īn care se desfasoara activitatea pe care o reglementeaza.

Structura sistemului national de norme specifice de protectie a muncii urmareste corelarea prevederilor normative cu riscurile specifice uneia sau mai multor activitati si reglementarea unitara a masurilor de protectie a muncii pentru activitatile caracterizate prin riscuri comune.

Structura fiecarei norme specifice de protectie a muncii are la baza abordarea sistemica a aspectelor de protec 10310b19k 55;ie a muncii, practicata īn Normele generale de protectie a muncii. Conform acestor abordari, procesul de munca este tratat ca un sistem complex structurat, compus din urmatoarele elemente care interactioneaza:

- Executantul: omul implicat nemijlocit īn executarea unei sarcini de munca;

- Sarcina de munca: totalitatea actiunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mijloacelor de productie si īn anumite conditii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munca;

- Mijloacele de productie: totalitatea mijloacelor de munca (instalatii, utilaje, masini, aparate, dispozitive, unelte etc.) si a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizeaza īn procesul muncii;

- Mediul de munca: ansamblul conditiilor fizice, chimice, biologice si psihologice īn care unul sau mai multi executanti īsi realizeaza sarcina de munca.

Reglementarea masurilor de protectie a muncii īn cadrul Normelor specifice de protectie a muncii, vizānd global desfasurarea uneia sau mai multor activitati īn conditii de protectie a muncii, se realizeaza prin tratarea tuturor aspectelor de asigurare a protectiei muncii la nivelul fiecarui element al sistemului, executant-sarcina de munca-mijloace de productie-mediu de munca, propriu proceselor de munca din cadrul activitatilor care fac obiect de reglementare.

Prevederile sistemului national de reglementari īn domeniul protectiei muncii constituie, alaturi de celelalte reglementari juridice referitoare la sanatatea si securitatea īn munca, baza pentru:

- activitatea de conceptie a echipamentelor tehnice si tehnologiilor;

- autorizarea functionarii unitatilor;

- instruirea salariatilor cu privire la protectia muncii;

- cercetarea accidentelor de munca si stabilirea cauzelor si a responsabilitatilor;

- controlul realizarii masurilor de protectie a muncii;

- fundamentarea programului de protectie a muncii.

Īn contextul general prezentat Normele specifice de protectie a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor au fost elaborate tinānd cont de reglementarile existente īn domeniu pentru aceste activitati, precum si pe baza studierii proceselor de munca si stabilirea factorilor de risc proprii acestor activitati.

Structurarea acestei norme este facuta pentru fiecare activitate prevederile urmānd o succesiune logica, corespunzatoare modului de actiune al executantilor, īn procesul de munca.

Pe lānga prevederile specifice privind activitatile pentru manipularea, transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor structurate pe componentele sistemului de munca, normele mai cuprind un capitol de prevederi privind proiectarea mijloacelor de productie, prevederi care rāman valabile pāna la acoperirea problematicii tratate prin standarde īn domeniu.

Prezenta norma a fost elaborata īn baza Directivei 90/269/CEE, prevederile de norma preluānd prevederile directivei.

Īn acelasi timp cu terminologia de protectie a muncii utilizata la elaborare, normele mai cuprind o anexa īn care sunt explicati o serie de termeni uzuali.

Pentru ca normele specifice sa raspunda cerintelor actuale, nu numai īn ceea ce priveste continutul, dar si forma de prezentare, s-a procedat la utilizarea unor subtitluri care precizeaza continutul articolelor , facilitānd astfel, pentru utilizatori, īntelegerea si gasirea rapida a textelor necesare.

1. Prevederi generale

Continut

Art.1  Normele specifice de protectie a muncii pentru manipularea transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor cuprind masuri minime de prevenire a accidentarii si īmbolnavirii profesionale, luānd īn considerare pericolele specifice acestor activitati si cerintele desfasurarii proceselor de munca īn conditii de securitate.

Scop

Art.2  Scopul prezentelor norme este eliminarea sau diminuarea factorilor de risc specifici manipularii, transportului prin purtare si cu mijloace nemecanizate si a depozitarii materialelor, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant-sarcina de munca-mijloace de productie-mediu de munca) .Domeniu de aplicare

Art.3  Prevederile prezentelor norme au caracter national, se aplica tuturor persoanelor juridice si fizice care organizeaza si desfasoara activitati de manipulare, transport prin purtare si cu mijloace nemecanizate si de depozitare a materialelor.

Conexiunea cu alte acte normative

Art.4  (1) Prevederile prezentelor norme specifice se aplica cumulativ cu prevederile Normelor generale de protectie a muncii.

(2) Pentru activitatile nespecifice sau auxiliare activitatii de manipulare, transport prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitare a materialelor se vor aplica prevederile normelor specifice prezentate īn ANEXA 1.

Art.5  Organizarea si desfasurarea activitatii de instruire a salariatilor se va realiza potrivit prevederilor Normelor generale de protectie a muncii.

Art.6  Dotarea salariatilor cu echipament individual de protectie si alegerea sortimentelor adecvate se vor realiza īn conformitate cu prevederile Normativului-cadru de acordare si utilizare a echipamentului de protectie.

Revizuirea prezentelor norme

Art.7  Prezentele Norme specifice de protectie a muncii se revad periodic si se modifica ori de cāte ori este necesar, ca urmare a modificarilor de natura legislativa survenite la nivel national, a schimbarilor intervenite īn tehnologia de lucru si a particularitatilor metodelor de lucru ce urmeaza a fi reglementate din punctul de vedere al securitatii muncii.

2. Manipularea si transportul prin purtare a maselor

Art.8  Prin manipulare si transport prin purtare sau manipulare manuala a maselor conform definitiei din Normele generale de protectie a muncii, se īntelege orice operatie de transport sau sustinere a unei mase de catre unul sau mai multi salariati, inclusiv ridicarea, coborārea, īmpingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase care, din cauza caracteristicilor sale sau a conditiilor ergonomice nefavorabile, implica riscuri de accidentare sau īmbolnavire profesionala.

Art.9  (1) Conducerea persoanei fizice sau juridice trebuie sa ia masuri organizatorice corespunzatoare sau sa foloseasca mijloace adecvate, īn special echipament mecanic, pentru a evita manipularea si transportul prin purtare a maselor de catre salariati.

(2) Īn toate cazurile īn care nu se poate evita manipularea sau transportul prin purtare a maselor, conducerea persoanei fizice sau juridice trebuie sa organizeze locurile de munca astfel īncāt la manipularea si transportul prin purtare sa fie eliminat sau redus riscul de accidentare sau īmbolnavire profesionala.

Art.10  Īn cazurile īn care manipularea si transportul prin purtare nu pot fi evitate, conducerea persoanei juridice sau fizice, va organiza locurile de munca astfel īncāt activitatea sa se desfasoare īn conditii de siguranta si cu risc cāt mai mic pentru sanatate si:

a) Va evalua īn prealabil, conditiile de securitate si sanatate pentru activitatea respectiva īn ceea ce priveste:

- caracteristicile masei;

- efortul fizic depus;

- caracteristicile mediului de munca;

- caracteristicile activitatii.

b) Va dispune si va urmari realizarea masurilor corespunzatoare īn scopul evitarii sau reducerii riscurilor de accidentare sau afectare a sanatatii luānd īn considerare:

1) Caracteristicile masei cum sunt:

- greutatea si dimensiunile;

- dificultarea de apucare;

- instabilitatea sau riscul deplasarii continutului

- plasarea īn asa fel īncāt ea trebuie manipulata la o anumita distanta de trunchi sau cu flexie ori a trunchiului;

- susceptibilitatea de producere a unor leziuni datorita marginilor, muchiilor, īn special īn eventualitatea unei ciocniri.

2) Efortul fizic:

- prea mare;

- care nu poate fi realizat decāt printr-o miscare de rasucire a trunchiului;

- care antreneaza o miscare brusca a masei;

- care este realizat atunci cānd corpul se afla īntr-o pozitie instabila.

3) Caracteristicilor mediului de munca cum sunt:

- inexistenta unui spatiu suficient īn special pe verticala, pentru realizarea activitatii;

- pardoselile alunecoase si/sau care prezinta neregularitati;

- imposibilitatea ridicarii manuale la īnaltime, īn siguranta;

- manipularea maselor la mai multe niveluri;

- instabilitatea pardoselii pe care sunt manipulate materiale ;

- conditiile climatice necorespunzatoare.

4) Cerintele activitatii cum sunt:

- efortul fizic frecvent si prelungit;

- insuficienta repausului fiziologic sau de recuperare;

- distantele mari pentru transportat sarcini;

- ritm impus de un proces de munca care nu poate fi schimbat de salariat.

Art.11  (1) La efectuarea operatiilor de manipulare si transport prin purtare a maselor, se vor repartiza numai salariati care corespund din punct de vedere fizic.

(2) Se interzice manipularea frecventa si prelungita a sarcinilor, fara efectuarea unor controale medicale periodice.

Art.12  Conducerea persoanei juridice sau fizice va urmari ca salariatii, care executa lucrari de manipulare si transport prin purtare sa primeasca o instruire adecvata si informatii privind manipularea si transportul prin purtare si riscurile la care se expun īn cazul īn care aceste activitati nu sunt executate corect.

Art.13  (1) Salariatii vor fi informati asupra masurilor luate de conducerea persoanei juridice pentru asigurarea securitatii, la manipularea si transportul prin purtare.

(2) Conducerea persoanei juridice sau fizice va urmari modul īn care salariatii respecta indicatiile tehnice de lucru privind manipularea si transportul prin purtare.

(3) Conducerea persoanei juridice sau fizice, pentru fiecare caz īn parte, va indica greutatea sarcinii de ridicat precum si centrul de greutate īn cazul unui ambalaj excentric.

Art.14  Conducerea persoanei fizice sau juridice va consulta salariatii sau reprezentantii lor si va permite acestora sa ia parte la discutarea problemelor referitoare la manipularea si transportul manual al maselor care ar putea afecta sanatatea si securitatea īn munca.

Art.15  Salariatii sau reprezentantii lor au dreptul sa prezinte propunerile lor si sa ceara conducerii persoanei juridice sau fizice sa ia masuri de eliminarea riscurilor pentru salariatii folositi la manipularea si transportul prin purtare a maselor.

Art.16  Masele manipulate si transportate manual, distantele de transport manual pe orizontala, masele transportate manual pe plan īnclinat, īnaltimea maxima la care sunt ridicate masele, distanta dintre doua niveluri īntre care sunt efectuate transporturi manuale sau masele maxime care pot fi transportate pe plan īnclinat cu mijloace de transport nemecanizate nu trebuie sa depaseasca valorile maxime cuprinse īn Normele generale de protectie a muncii.

Art.17  Īn timpul manipularii manuale a maselor, salariatul sau salariatii trebuie sa aiba vizibilitate. Se interzice transportul prin purtare a maselor care īmpiedica vizibilitatea.

Art.18  Conducatorul locului de munca va stabili numarul de salariati care vor efectua manipularea si transportul maselor cu centrul de greutate excentric. Se interzice manipularea de catre un singur salariat a maselor cu centre de greutate excentrice, care pot genera dezechilibrari.

Art.19  Se interzice transportul prin purtare a maselor care nu au sisteme de prindere corespunzatoare.

Art.20  Manipularea īn acelasi timp a doua sau mai multe obiecte se va face numai daca sunt fixate īntre ele corespunzator. Se interzice manipularea sau transportul prin purtare īn acelasi timp a maselor care sunt instabile īntre ele.

Art.21  Obiectele ambalate īn cutii, lazi etc., trebuie fixate īn interiorul ambalajelor. Se interzice transportul prin purtare a maselor nefixate corespunzator īn cutii, lazi etc.

Art.22  Traseul pe care īl parcurge salariatul Īn timpul transportului prin purtare nu trebuie sa fie cu obstacole, instabil sau alunecos.

Art.23  Manipularea si transportul prin purtare a maselor care au margini sau suprafete taietoare sau care datorita naturii lor pot produce leziuni ale māinilor se va face numai cu palmare.

Art.24  Se interzice manipularea manuala a maselor īn/din locuri īn care nu exista spatiu pe orizontala sau verticala corespunzator pentru realizarea acestei activitati, daca nu se iau masuri suplimentare pentru micsorarea riscului de accidentare sau īmbolnaviri profesionale.

Art.25  Planurile īnclinate utilizate de salariati pentru manipularea si transportul manual al maselor trebuie sa aiba stabilitate si sa fie prevazute cu parapeti de protectie.

Art.26  Īn cazul īn care conditiile climatice (vānt, ceata, caldura excesiva etc.) nu permit manipularea si transportul manual al maselor īn conditii de securitate, conducatorul locului de munca trebuie sa ia masuri suplimentare pentru eliminarea sau micsorarea riscului de accidentare sau īmbolnavire profesionala.Art.27  Se interzice cresterea numarului de ridicari sau coborāri pe unitate de timp daca nu se respecta art. 14.

Art.28  Se interzice utilizarea salariatilor la manipularea si transportul manual al maselor daca nu au echipament individual de protectie si / sau de lucru corespunzator si īn buna stare.

3. Transportul cu mijloace nemecanizate

Art.29  Alegerea mijloacelor de transport nemecanizate pentru operatiile de īncarcare, descarcare si transport (targi, carucioare etc.) se va face īn functie de felul si greutatea materialului care se manipuleaza, de natura terenului, precum si de modul de dotare a persoanelor juridice sau fizice.

Art.30  Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel alese īncāt sa reziste conditiilor de exploatare si se vor utiliza numai pentru executarea operatiilor pentru care au fost destinate.

Art.31  Īnainte de a se trece la īncarcarea unui mijloc de transport nemecanizat, se va controla starea lui, insistāndu-se asupa platformei pe care se aseaza sarcina.

Art.32  Īnainte de īncarcare se vor examina ambalajele materialelor de catre conducatorul formatiei de lucru. Pentru evitarea ranirilor la māini, cuiele iesite si capetele parāmelor trebuie sa fie īndoite. Nu se vor īncarca materialele ale caror ambalaje sunt deteriorate.

Art.33  Īnainte de a īncepe operatiile de īncarcare sau descarcare a vehiculelor la rampa, īntre aceasta si vehicul se va aseza un podet de trecere pentru preluarea denivelarilor existente. Podetele orizontale sau īnclinate, destinate circulatiei si operatiilor de transport manual, vor fi rezistente, astfel īncāt sa nu se arcuiasca vizibil sub greutatea sarcinii. Ele pot fi sprijinite si dedesubt. Ele nu vor fi alunecoase si vor fi prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru evitarea deplasarii lor īn timpul lucrului. Panta podetelor īnclinate va fi maxim 20%, iar latimea de minimum 1 m (pentru circulatia īntr-un singur sens) . Podetele orizontale sau īnclinate, situate la īnaltimi mai mari de 0,7 m fata de sol sau nivelul imediat inferior si unde exista pericol de cadere laterala, vor fi prevazute cu parapeti de protectie.

Art.34  Īn cazul īn care operatiile de īncarcare sau descarcare se executa manual, fara mijloace ajutatoare (roabe, carucioare etc.) , podetele īnclinate vor fi prevazute cu sipci (nervuri) transversale, fixate la o distanta de 300-400 mm īntre ele sau cu alte mijloace care sa īmpiedice alunecarea lucratorilor.

Art.35  Locurile destinate permanent pentru operatiile de īncarcare, descarcare si depozitare, precum si caile de acces la aceste locuri vor fi nivelate si amenajate pentru scurgerea apelor. Ele vor fi pavate sau podite. Iarna vor fi curatate de zapada si mentinute īn stare nealunecoasa. Īn cazul lucrului pe timp de noapte, aceste locuri vor fi iluminate conform reglementarilor īn vigoare.

Art.36  Īnainte de īnceperea operatiilor de īncarcare sau descarcare dintr-un mijloc de transport nemecanizat, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin frānare cu mecanismul de frānare propriu pe teren orizontal si prin frānare cu mecanism propriu de frānare si cu saboti de oprire pe teren īn panta. Se interzice deplasarea vehiculelor īn timpul efectuarii operatiilor de īncarcare sau descarcare.

Art.37  Distanta minima libera dintre doua mijloace de transport nemecanizate alaturate, ce se īncarca sau descarca simultan, va fi stabilita de la caz la caz de catre conducatorul lucrarii, īn functie de felul mijlocului de transport, de caracteristicile materialelor manipulate, de conditiile terenului etc. īncāt sa fie exclusa posibilitatea de accidentare.

Art.38  Pe fiecare mijloc de transport nemecanizat utilizat, tebuie scrisa capacitatea de transport a acestuia.

Art.39  Se interzice utilizarea mijloacelor de transport nemecanizate care prezinta defectiuni.

Art.40  Se interzice utilizarea carucioarelor cu 3 sau 4 roti care au sistemul de autofrānare defect.

4. Depozitarea, stivuirea, īncarcarea si descarcarea materialelor īn bucati

Art.41  Depozitarea materialelor se va face astfel īncāt sa se excluda pericolul de accidentare, incendii si explozii.

Art.42  Depozitarea materialelor pe rafturi se face īn asa fel īncāt sa nu fie posibila caderea lor.

Art.43  Pe rafturi si stelaje unde sunt depozitate materiale trebuie scris la loc vizibil sarcina maxima admisa, care nu trebuie depasita.

Art.44  La stivuirea materialelor īn īncaperi, greutatea stivelor nu va depasi sarcina maxima admisa a planseului si/sau pardoseli.

Art.45  Persoana juridica sau fizica va stabili locul si modul de stivuire pentru fiecare material īn bucati care se depoziteaza.

Art.46  Stivuirea se va face fara deteriorarea ambalajului. Stivele vor fi constituite din materiale cu aceleasi forme si dimensiuni sau din ambalaje de acelasi tip si dimensiuni.

Art.47  Stivuirea materialelor sau ambalajelor cu forme geometrice diferite nu este permisa.

Art.48  Īn cazul depozitarii materialelor ambalate īn cutii, lazi, butoaie sau alte ambalaje cu forme geometrice regulate, cānd suprapunerea se face direct pe ambalaje, peretii ambalajelor trebuie sa reziste presiunii exercitate de materialele situate deasupra, sa nu prezinte deformari sau deteriorari, iar īnaltimea de stivuire va fi determinata de rezistenta mecanica a ambalajelor, stabilita prin standarde sau norme interne de fabricatie.

Art.49  Pentru ambalajele cu mai multe cicluri de utilizare, se vor face verificari dupa fiecare folosire, pentru stabilirea oportunitatii folosirii īn continuare a acestora īn conditii de siguranta.

Art.50  Scoaterea materialelor din stiva se va face astfel īncāt sa se evite prabusirea stivei.

Art.51  Cānd īncarcarea, descarcarea sau transportul materialelor se efectueaza de doi sau mai multi salariati efortul repartizat pe o persoana nu trebuie sa depaseasca limitele admise, prevazute conform art.16. Totodata, se va asigura ca obiectele respective, sa se poata prinde bine cu unelte de apucare sau cu māinile.

Art.52  Īn cazul īn care o sarcina este īncarcata, descarcata sau transportata, prin purtare, concomitent de catre mai multi muncitori, acestia vor ridica si coborī sarcina numai la comanda conducatorului operatiei.

Art.53  Īncarcaturile stivuite pe mijloacele de transport nemecanizate trebuie asigurate īmpotriva deplasarii, rasturnarii sau caderii. Īncarcatura va fi astfel aranjata īncāt conducatorul mijlocului de transport sa poata supraveghea drumul parcurs.

Art.54  Īncarcatura stivuita nu va depasi capacitatea maxima a mijlocului de transport nemecanizat, iar īn cazul transportului de materiale lungi, acestea nu trebuie sa atinga solul īn timpul mersului.

Art.55  La īncarcarea si descarcarea vehiculelor, salariatii trebuie sa fie astfel asezati īncāt sa nu se loveasca īntre ei cu uneltele de lucru sau cu materialul care se manipuleaza.

Art.56  Distanta dintre doi īncarcatori manuali care lucreaza īn acelasi timp la īncarcare/descarcare, trebuie sa fie de cel putin 3 m.

Art.57  Locurile periculoase, precum si locurile unde pot avea loc degajari daunatoare sanatatii muncitorilor, vor fi semnalizate prin placi indicatoare de securitate.

Art.58  Se interzice accesul la locul de descarcare - īncarcare manuala a persoanelor care nu au nici o atributie la aceste operatii.

5. Depozitarea, īncarcarea si descarcarea materialelor īn vrac

Art.59  Pentru a evita īmprastierea materialelor īn vrac, depozitarea lor se va face īn boxe, buncare, silozuri etc. Īn cazul īn care acest lucru nu este posibil, materialele se vor aseza īn gramezi, avānd forma unui trunchi de piramida cu īnclinarea fetelor laterale dupa unghiul taluzului natural al materialului respectiv.

Art.60  Descarcarea materialelor īn vrac trebuie facuta īncepānd de la partea superioara a gramezii. Este interzisa descarcarea acestor materiale prin sapare la baza gramezilor.

Art.61  La manipularea īn vrac a materialelor pulverulente, cānd acestea se arunca cu lopata, se va evita stationarea oamenilor īn zona de propagare a prafului sau executarea de alte lucrari īn apropierea locului respectiv; lucratorii care executa lucrarea vor purta masti de protectie corespunzatoare.

Art.62  La manipularea materialelor pulverulente īn vrac, muncitorii se vor aseza īn asa fel īncāt deplasarea materialelor sa se faca īn directia vāntului (vāntul īn spate) .

Art.63  Īn vederea micsorarii producerii prafului la manipularea materialelor caustice īn vrac, se vor folosi roabe, targi, jgheaburi etc.

Art.64  Se interzice manipularea īn vrac a produselor toxice.

6. Depozitarea, īncarcarea, descarcarea materialelor lungi, grele sau voluminoase

Art.65  Īn cazul īn care pentru īncarcarea si descarcarea din mijloacele de transport a materialelor de lungime mare nu exista o instalatie de ridicat corespunzatoare, aceste operatii se vor executa manual cu ajutorul unor planuri īnclinate dimensionate corespunzator sarcinilor la care sunt supuse. Planurile īnclinate vor fi bine fixate la capetele lor inferioare si nu vor depasi nivelul platformelor mijlocului de transport.

Art.66  Se interzice stationarea muncitorilor īn dreptul materialelor care se descarca, precum si oprirea materialelor cu picioarele, cu ranga sau alte scule. Salariatii trebuie sa stationeze lateral īn timpul descarcarii.

Art.67  (1) Se interzice coborārea īn acelasi timp a mai multor obiecte pe planul īnclinat; fiecare obiect se va coborī numai daca cel precedent a fost luat de pe planul īnclinat si numai la semnalul dat de catre conducatorul formatiei de lucru.

(2) Manipularea materialelor lungi prin rostogolire pe plan Īnclinat se va face de catre cel putin doua persoane, prin utilizarea unor funii, salariatii stānd la partea superioara. Se va manipula cāte un singur colet sau obiect.

Art.68  Daca unele materiale lungi se transporta pe umeri, toti salariatii se aseaza pe aceeasi parte a piesei. Coborārea īn vederea depozitarii pieselor lungi de pe umeri nu se va face prin aruncare, ci prin luare pe brat si apoi depunerea pe sol la comanda conducatorului formatiei de lucru. Mersul celor ce transporta o piesa va fi īn acelasi pas, īn cadenta comandata.Art.69  Se interzice descarcarea materialelor lungi prin cadere sau rostogolire libera.

Art.70  Īn cazul īn care nu se dispune de instalatii de ridicat, īncarcarea-descarcarea si deplasarea materialelor grele sau voluminoase, se vor executa de catre o formatie de lucru cu experienta si cu respectarea urmatoarelor masuri:

-terenul pe care se prevede transportul materialelor trebuie sa fie eliberat de toate obiectele straine ce īmpiedica deplasarea;

-īn cazul cānd rezistenta terenului este slaba sau suprafata nu este neteda, deplasarea se va face pe dulapi sau pe grinzi;

-īn cazul deplasarii materialelor grele pe role, lungimea acestora trebuie sa depaseasca latimea piesei īnsa nu mai mult de 300 mm;

-se interzice īndepartarea manuala a rolelor de sub īncarcatura; īndepartarea acestora se va face numai dupa ce rolele se vor elibera complet de īncarcatura;

-īn timpul deplasarii materialelor pe teren orizontal, acestea vor fi īmpinse numai din partea opusa sensului de deplasare (spate) folosind rangi; īn cazul cānd este necesar ca piesa sa fie trasa din partea dinspre sensul de deplasare, se vor folosi trolii, iar muncitorii nu vor sta īn zona periculoasa creata de cablu (1,5 ori lungimea cablului) ; de asemenea, ei vor pastra o distanta suficienta fata de piesa pentru a nu fi surprinsi, īn cazul unei deplasari sau caderi accidentale a acesteia.

7. Depozitarea, īncarcarea, descarcarea altor produse

Art.71  La manipularea, depozitarea si transportul materialelor explozive si inflamabile se vor repecta prevederile din Normele specifice de protectie a muncii la transportul, depozitarea si folosirea materialelor explozive.

Art.72  La depozitarea, īncarcarea si descarcarea produselor petroliere se vor respecta prevederile Normei specifice de protectie pentru manipularea, transportul si utilizarea produselor petroliere.

Art.73  La manipularea, depozitarea si transportul coletelor postale se vor respecta Normele specifice de protectie a muncii pentru activitati desfasurate īn posta.

Art.74  La depozitarea, īncarcarea si descarcarea recipientelor butelie pentru gaze sub presiune se vor respecta prevederile Normelor specifice de securitate a muncii pentru:

- fabricarea, depozitarea, transportul si utilizarea oxigenului si azotului;

- fabricarea, depozitarea si utilizarea hidrogenului;

- fabricarea, depozitarea si utilizarea acetilenei.

Art.75  Manipularea substantelor periculoase se va face conform prevederilor legislatiei īn vigoare.

Detalierea acestor prevederi se va face prin elaborarea unor instructiuni proprii de securitate īn functie de conditiile concrete de utilizare.

8. Prescriptii de proiectare

Art.76  Mijloacele de transport nemecanizate vor fi astfel construite, īncāt manevrarea lor sa se faca usor si sa aiba o functionare silentioasa.

Art.77  Ambalajele sau obiectele care sunt manipulate manual nu trebuie sa aiba muchii sau margini taietoare.

Art.78  (1) Carucioarele cu 3 sau 4 roti trebuie sa fie dotate cu sisteme de autofrānare si sisteme de avertizare sonora.

(2) Mijloace de transport nemecanizate vor avea inscriptionate sarcina maxima care poate fi transportata.

Art.79  Toate materialele care sunt manipulate manual trebuie sa fie prevazute cu sisteme de prindere corespunzatoare.

Art.80  Īn cazul depozitarii materialelor marunte (piese mici, resturi de materiale etc.) īn cutii, peretii acestora trebuie sa reziste presiunii exercitate de materialul din interior.

Art.81  Pe ambalaje se va mentiona masa bruta prin scriere directa pe ambalaj sau prin utilizarea unei etichete cu continut corespunzator. Īn cazul sarcinilor mai mari de 100 kg si cu centrul de greutate excentric se vor indica pe ambalaj punctele de legare de cīrligul macaralei sau de prindere manuala.

Art.82  Ambalajele continānd materiale caustice, corosive, inflamabile, explozive sau toxice trebuie sa fie inscriptionate cu denumirea continutului si marcate cu semne avertizoare conform standardelor Īn vigoare.

ANEXA 1

Norme de protectie a muncii complementare prezentei norme *

Normele specifice de protectie a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate, depozitarea materialelor vor fi completate de alte norme, dupa cum urmeaza:

1. Norme generale de protectie a muncii

2. Normativ cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie

3. Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul intern

4. Norme specifice de protectie a muncii pentru fabricarea, depozitarea si transportul produselor anorganice

5. Norme specifice de protectie a muncii la transportul, depozitarea si folosirea materialelor explozive

6. Norme specifice de protectie a muncii pentru activitati desfasurate īn posta

7. Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea, depozitarea, transportul si utilizarea oxigenului si azotului.

8. Norme specifice de protectie pentru manipularea, transportul si utilizarea produselor petroliere

9. Norme de prevenire si stingere a incendiilor

10. Norme specifice de protectie a muncii pentru manipularea, transportul si depozitarea produselor petrochimice

11. Norme specifice de protectie a muncii pentru fabricarea, depozitarea si utilizarea hidrogenului

12. Norme specifice de protectie a muncii pentru fabricarea, depozitarea produselor organice

13. Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea, transportul si utilizarea acetilenei

14. Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea si depozitarea apei grele

* ĪntrucĀt īn prezent sistemul national al normelor specifice de protectie a muncii este īn curs de elaborare, pāna la aparitia tuturor normelor specifice se vor respecta si aplica, dupa caz, normele departamentale existente referitoare la aceste activitati.

ANEXA 2

Ghid de terminologie de protectie a muncii

Notiuni de baza

1. Accident de munca: accident prin care se produce vatamarea violenta a organismului precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc īn timpul procesului de munca sau īn īndeplinirea īndatoririlor de serviciu, indiferent de natura contractului īn baza caruia īsi desfasoara activitatea si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin trei zile, invaliditate sau deces.

2. Dispozitiv de protectie: dispozitiv care reduce sau elimina riscul, singur sau īn asociere cu un protector.

3. Echipament individual de lucru: totalitatea obiectelor de īmbracaminte, īncaltaminte si de accesorii, cu care este dotat salariatul īn procesul de munca, īn scopul prevenirii uzurii premature sau murdaririi excesive a obiectelor personale.

4. Echipament individual de protectie: totalitatea mijloacelor cu care este dotat fiecare participant la procesul de munca pentru a fi protejat īmpotriva factorilor de risc de accidentare si īmbolnavire profesionala.

5. Echipamente tehnice: masinile, utilajele, instalatiile, aparatura, dispozitivele, uneltele si alte mijloace asemanatoare necesare īn procesul muncii.

6. Factori de risc: factori (īnsusiri, stari, procese, fenomene, comportamente) proprii elementelor componente ale sistemului executant - sarcina de munca - mijloace de productie - mediu de munca, ce caracterizeaza riscurile proprii acestor elemente si care, conducānd la o disfunctie a sistemului, pot provoca accidente de munca sau boli profesionale.

7. Instructaj de securitate a muncii: modalitatea de instruire īn domeniul securitatii muncii care se desfasoara la nivelul unitatilor si are ca scop īnsusirea de catre salariati a cunostintelor si formarea deprinderilor impuse de securitatea muncii, specifice activitatii pe care o realizeaza sau urmeaza a o realiza.

8. Instructiuni specifice de securitate a muncii: componente ale sistemului de reglementari īn domeniul securitatii muncii, ale caror prevederi sunt valabile numai pentru activitatile desfasurate īn cadrul unei unitati; elaborarea lor de catre unitati, (prin efort propriu sau colaborarea cu institute specializate) , este obligatorie, atunci cānd normele generale si specifice de securitate a muncii nu acopera totalitatea activitatilor desfasurate īn unitate sau facultativa, atunci cānd patronul considera necesar, pentru īmbunatatirea securitatii muncii, detalierea si completarea normelor cu unele prevederi specifice unitatii.

9. Prevenire: ansamblu procedeelor si masurilor luate sau planificate la toate stadiile de lucru pentru evitarea pericolelor sau reducerea riscurilor.

10. Proces de munca: succesiunea īn timp si īn spatiu a actiunilor conjugate ale executantului, cu ajutorul mijloacelor de productie īn sistemul de munca.

11. Protector: mijloc de protectie special conceput si utilizat pentru a realiza protectia, prin interpunere, ca obstacol (fizic) īntre pericol si persoana expusa.

12. Parapet de protectie: protector utilizat īmpotriva caderii de la īnaltime. Parapetul de protectie trebuie sa fie rezistent, sa aiba māna curenta cu īnaltimea de 1m, legatura intermediara la 0,5 m si o bordura de 0,15 m la partea de jos.

13. Risc: probabilitatea asociata cu gravitatea unei posibile leziuni sau afectari a sanatatii, īntr-o situatie periculoasa.


Document Info


Accesari: 7780
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )