Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
REFERINTELE CATORVA TEXTE PRIVIND COOPERAREA JUDICIARA IN MATERIE CIVILA SI COMERCIALA

Legislatie


REFERINŢELE CĀTORVA TEXTE PRIVIND

COOPERAREA JUDICIARĂ ĪN MATERIE CIVILĂ sI COMERCIALĂ

Cooperarea judiciara īn materie civila urmareste sa stabileasca o colaborare strānsa īntre autoritatile din statele membre, pentru a elimina orice obstacol generat de incompatibilitatile dintre diversele sisteme judiciare si administrative. Reglement 23123p1513x ata mai īntāi prin conventii internationale, cooperarea judiciara īn materie civila este īnscrisa īn tratatul de la Maastricht (1992), ca fiind « o chestiune de interes comun », apoi īn tratatul de la Amsterdam (1997). • Reteaua judiciara īn materie civila si comerciala

Decizia 2001/470/CE a Consiliului, din 28 mai 2001, a creat o Retea judiciara europeana īn materie civila si comerciala [Jurnalul Oficial L 174 din 27.06.2001].

Reteaua judiciara europeana īn materie civila si comerciala este formata din:

 1. puncte de contact centrale, desemnate de statele membre, completate, eventual, de un numar limitat de puncte de contact suplimentare;
 2. ceilalti membri ai retelei, printre care, autoritatile numite, īn baza instrumentelor comunitare sau internationale, pentru a īndeplini sarcini de cooperare judiciara īntre statele membre,
 3. magistrati de legatura
 4. alte autoritati (avānd responsabilitati īn domeniul cooperarii judiciare īn materie civila si comerciala) a caror apartenenta la Retea este considerata utila de catre statele membre. 

Reteaua are doua misiuni:

 1. sa faciliteze cooperarea judiciara īntre statele membre, īn materie civila si comerciala, prin instituirea unui sistem de informare pentru membrii retelei;
 2. sa stabileasca un sistem de informare destinat publicului.

Īn plus, reteaua contribuie la:

 1. buna derulare a procedurilor care au incidenta transfrontaliera;
 2. facilitarea cererilor de cooperare dintre statele membre, mai ales atunci cānd nici un act comunitar si nici un instrument international nu este aplicabil;
 3. aplicarea actelor comunitare sau a conventiilor īn vigoare īntre statele membre.
 • Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului, din 22 decembrie 2000, privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotarārilor īn materie civila si comerciala Bruxelles 1 (JO L 12 din 16.01.2001)

Regulamentul stabileste competenta tribunalelor īn materie civila si comerciala. Textul prevede ca hotarārile pronuntate īntr-un stat membru sunt recunoscute īn celelalte state membre, fara a fi necesar sa se recurga la vreo procedura, cu exceptia cazului de contestare.

Declaratia privind forta executorie a unei hotarāri trebuie sa fie emisa dupa un simplu control formal al documentelor furnizate, fara ca instanta sa poata invoca din oficiu unul din motivele de neexecutare prevazute de regulament.

Regulamentul nu acopera nici materiile fiscale, vamale sau administrative si nici urmatoarele materii:

 1. starea si capacitatea persoanelor fizice, regimurile matrimoniale, testamentele, succesiunile;
 2. falimentele;
 3. securitatea sociala;
 4. arbitrajul.

Principiul fundamental este ca instanta competenta este cea a statului membru unde īsi are domiciliul pārātul, indiferent de nationalitatea sa. Stabilirea domiciliului se face īn functie de legea statului membru al instantei sesizate.

Cānd o parte nu īsi are domiciliul īn statul membru ale carui instante sunt sesizate, judecatorul, pentru a stabili daca aceasta are un domiciliu īntr-un alt stat membru, trebuie sa aplice legea respectivului stat membru.

Pentru persoanele juridice sau societati, domiciliul este definit īn functie de sediul lor statutar, de administratia lor centrala sau de unitatea principala.

 • Regulamentul  (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European si al Consiliului, din 12 decembrie 2006, instituind o procedura europeana de somatie de plata (JO L 399 din 30.12.2006)

Acest regulament, aplicabil īncepānd de la 12 decembrie 2008, stabileste o procedura europeana de somatie de plata.

Aceasta procedura simplifica, accelereaza si reduce costurile litigiilor transfrontaliere asupra creantelor pecuniare necontestate. Textul are vocatia sa asigure libera circulatie a somatiilor de plata īn interiorul statelor membre, fixānd norme minime a caror respectare face inutila orice procedura intermediara īn statul membru de executie prealabil recunoasterii si executarii.

Aceasta procedura europeana de somatie de plata se aplica īn materie civila si comerciala īn litigiile transfrontaliere, indiferent de natura instantei.

Reclamantul formuleaza o cerere prin completarea unui formular. Daca cererea pare fondata si admisibila, ea da loc somatiei de plata fara verificarea cererii, iar pārātul are 30 de zile pentru a face opozitie. Daca nu exista opozitie, somatia este aplicabila īn īntreaga Uniune Europeana.

Formularele care trebuie completate figureaza īn anexa regulamentului.

 • Regulamentul (CE) nr. 861/2007 al Parlamentului European si al Consiliului, din 11 iulie 2007, instituind o procedura europeana de rezolvare a litigiilor marunte (JO L 199 din 31.07.2007)

Procedura europeana de rezolvare a litigiilor marunte urmareste sa amelioreze accesul la justitie, prin simplificarea procedurilor de rezolvare a litigiilor transfrontaliere īn materie civila si comerciala si prin reducerea costurilor acestora.

Suma care face obiectul cererii nu trebuie sa depaseasca 2 000 de euro, īn momentul primirii cererii de catre instanta competenta, fara dobānzi, cheltuieli si plati.

Decizia pronuntata īn cadrul acestei proceduri este recunoscuta si executata īn celelalte state membre, fara a fi necesar sa se dea o declaratie care sa constate forta sa executorie. Procedura este facultativa si se adauga posibilitatilor prevazute de legislatia statelor membre.

Ea se aplica īncepānd de la 1 ianuarie 2009 īn toate statele membre ale Uniunii Europene, mai putin Danemarca.

Formularele care trebuie completate figureaza, de asemenea, īn anexa regulamentului.

 • Regulamentul (CE) nr. 139/2007, al Parlamentului European si al Consiliului, din 13 noiembrie 2007, privind comunicarea si notificare īn statele membre, a actelor judiciare si extrajudiciare, īn materie civila sau comerciala («comunicarea sau notificarea actelor»), prin care se abroga Regulamentul (CE) Nr. 1348/2000 al Consiliului

Regulamentul din 29 mai 2000 se aplica īn materie civila si comerciala, atunci cānd un act judiciar sau extrajudiciar trebuie transmis de la un stat membru al Uniunii Europene catre un altul, pentru a fi comunicat sau notificat. Nu se aplica atunci cānd adresa destinatarului actului nu este cunoscuta.

Este abrogat de Regulamentul (CE) nr. 139/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 noiembrie 2007, al carui scop este sa flexibilizeze comunicarea si notificarea actelor.

Noul regulament intra īn vigoare la 13 noiembrie 2008.

 • Regulamentul (CE) Nr. 805/2004, din 21 aprilie 2004, privind crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate (JO L 143 din 30.04.2004), modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1869/2005, din 24 noiembrie 2005 (JO L 300 din 17.11.200)

Obiectul regulamentului este crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate. Textul stabileste normele minime pentru a asigura libera circulatie a hotarārilor, tranzactiilor judiciare si actelor autentice vizānd creante necontestate. Aceasta īnseamna eliminarea procedurii de exequatur, adica recunoasterea si executarea automata a hotarārilor pronuntate īntr-un alt stat membru, fara vreo procedura intermediara sau vreun motiv de refuz al executarii.

Regulamentul se aplica īn materie civila si comerciala. El nu acopera īn special materiile fiscale, vamale sau administrative. Este aplicabil īn toate statele membre, cu exceptia Danemarcei.

Regulamentul este aplicabil de la data de 21 octombrie 2005. Īn urma aderarii noilor state membre la 1 mai 2004, anexele acestui regulament au fost īnlocuite cu Regulamentul (CE) nr. 1869/2005, pentru a se adapta formularele tip, astfel īncāt acestea sa poata fi utilizate īn aceste state membre.

 • Regulamentul (CE) Nr. 2201/2003, din 27 noiembrie 2003 (Bruxelles II bis): [Jurnalul Oficial L 338 din 23.12.2003]

Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, privind competenta, recunoasterea si executarea hotarārilor īn materie matrimoniala si īn materia raspunderii parintesti a abrogat Regulamentul (CE) nr. 1347/2000.

Sunt vizate de acest regulament procedurile civile de divort, separare de drept sau anulare a unei casatorii, precum si toate chestiunile legate de raspunderea parinteasca.

Regulamentul acopera toate hotarārile īn materia raspunderii parintesti, inclusiv masurile de protectie a copilului, independent de orice legatura cu vreo procedura matrimoniala.

Sunt excluse din cāmpul de aplicabilitate procedurile civile privind obligatiile de īntretinere, care intra īn sfera de aplicabilitate a Regulamentului (CE) nr. 44/2001 al Consiliului, din 22 decembrie 2000.

Regulamentul introduce, de asemenea, reguli īn materie de rapiri de copii (deplasare sau nereturnare ilicita a copilului). Aceste reguli au ca obiect sa contracareze rapirile de copii īn interiorul Uniunii Europene.

Regulamentul se aplica tuturor cazurilor civile privind atribuirea, exercitarea, delegarea sau retragerea partiala a autoritatii parintesti.

Īn materia raspunderii parintesti, regulamentul stabileste regulile de competenta (capitolul Il), de recunoastere si executare (capitolul III); textul cuprinde si dispozitii privind cooperarea dintre autoritatile centrale (capitolul IV). Prevede   reguli specifice īn caz de rapire de copii si īn ceea ce priveste dreptul de vizita.


Document Info


Accesari: 3322
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )