Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrari de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire

Legislatie
Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrari de instalatii tehnico-sanitare si de īncalzire

Cuprins
Preambul

Prevederi generale

Continut

Scop

Domeniul de aplicare

Conexiunea cu alte acte normative

Revizuirea normelor

Prevederi comune pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire

Angajarea lucratorilor

Repartizarea lucratorilor

Dotarea cu echipamente individuale de protectie

Protectia īmpotriva incendiilor si exploziilor

Organizarea locului de munca

Iluminat. Ventilatie

Accesul īn spatii foarte periculoase

Manipularea, transportul si depozitarea materialelor

Sapaturi

Lucrul la īnaltime

Activitati specifice lucrarilor de instalatii tehnico - sanitare si de incalzire

Operatii de prelucrare

Utilizarea lampii de benzina

Montarea conductelor si armaturilor

Montarea echipamentelor si utilajelor

Operatii cu plumb topit si masticuri izolante

Operatii de sudare

Operatii de curatare

Operatii de vopsire

Operatii de izolatie si protectie

Probe si operatii conexe pentru lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii tehnico - sanitare si de īncalzire

Prevederi de proiectare privind lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii tehnico - sanitare si de īncalzire

Prevederi generale

Conducte - armaturi

Aparate de masura si control

- Anexa 1

Lista normelor specifice de securitate a muncii conexe si

- Anexa 2

Lista standardelor obligatorii de securitate muncii conexe lucrarilor de instalatii tehnico-sanitare si de īncalzire

- Anexa 3

Ghid de terminologie īn domeniul securitatii muncii

Preambul

Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementari cu aplicabilitate nationala, care cuprind prevederi minimum obligatorii pentru desfasurarea principalelor activitati din economia nationala īn conditii de securitate a muncii.

Respectarea continutului acestor reglementari nu absolva agentii economici de raspundere pentru prevederea, stabilirea si aplicarea oricaror altor masuri de securitate a muncii, adecvate conditiilor concrete de desfasurare a activitatilor respective.

Normele specifice de securitate a muncii fac parte dintr-un sistem unitar de reglementari privind asigurarea sanatatii si securitatii īn munca, sistem compus din:

- Norme generale de protectie a muncii care cuprind prevederile de securitate si medicina a muncii, general valabile pentru orice activitate;

- Norme specifice de securitate a muncii care cuprind prevederi de securitate a muncii, specifice unor anumite activitati sau grupe de activitati detaliind prin acestea prevederile Normelor generale de protectie a muncii.

Prevederile tuturor normelor specifice se aplica cumulativ si au valabilitate nationala, indiferent de forma de organizare si de proprietate īn care se desfasoara activitatea pe care o reglementeaza.

Structura sistemului national de norme specifice de securitate a muncii urmareste corelarea prevederilor normative cu factorii de risc specifici uneia sau mai multor activitati si reglementarea unitara a masurilor de protectie a muncii pentru activitati caracterizate prin riscuri comune.

Structura fiecarei norme specifice de securitate a muncii are la baza abordarea sistemica a aspectelor de securitate a muncii, practicata īn cadrul Normelor generale de protectie a muncii. Conform acestei abordari, procesul de munca este tratat ca un sistem complex structurat, compus din urmatoarele elemente care interactioneaza reciproc:

- Executant : om implicat nemijlocit īn executarea unei sarcini de munca;

- Sarcina de munca: totalitatea actiunilor ce trebuie efectuate prin intermediul mijloacelor de productie si īn anumite conditii de mediu, pentru realizarea scopului procesului de munca;

- Mijloace de productie: totalitatea mijloacelor de munca (instalatii, utilaje, masini, aparate, dispozitive, unelte etc.) si a obiectelor muncii (materii prime, materiale etc.) care se utilizeaza īn procesul de munca;

- Mediu de munca: ansamblul conditiilor fizice, chimice, biologice si psihologice īn care unul sau mai multi executanti īsi realizeaza sarcina de munca.

Reglementarea masurilor de securitate a muncii īn cadrul normelor specifice de securitate a muncii, vizānd global desfasurarea uneia sau mai multor activitati īn conditii de securitate, se realizeaza prin tratarea tuturor aspectelor de securitate a muncii la nivelul fiecarui element al sistemului - executant - sarcina de munca - mijloace de productie - mediu de munca, propriu proceselor de munca din cadrul activitatilor care fac obiect de reglementare.

Prevederile sistemului national de reglementari normative pentru realizarea securitatii muncii constituie alaturi de celelalte reglementari juridice referitoare la sanatatea si securitatea īn munca, baza pentru:

- activitatea de conceptie si proiectare a ehipamentelor de munca si tehnologiilor;

- autorizarea functionarii unitatilor;

- instruirea salariatilor cu privire la securitatea muncii;

- cercetarea accidentelor de munca si stabilirea cauzelor si responsabilitatilor;

- controlul si autocontrolul de protectie a muncii;

- fundamentarea programului de protectie a muncii.

Īn acest context "Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire" au fost elaborate avāndu-se īn vedere reglementarile existente īn domeniul securitatii muncii pentru aceste activitati, precum si pe baza studierii proceselor de munca si stabilirii factorilor de risc specifici, astfel īncāt, pentru fiecare factor sa existe cel putin o masura de prevenire la nivelului fiecarui element component al procesului de munca.

Structurarea acestei norme s-a facut pe subactivitati, prevederile urmānd o succesiune logica, corespunzatoare succesiunii si importantei proceselor de munca specifice acestor activitati. De asemenea, īn cadrul fiecarui proces de munca s-a urmarit respectarea succesiunii operatiilor efectuate de executant īn baza sarcinii sale de munca.

Īn vederea explicarii terminologiei de securitate a muncii utilizata pe parcursul normei s-a adaugat, īn anexa, un ghid de terminologie.

Pentru ca normele specifice sa raspunda cerintelor actuale si din punct de vedere al formei de prezentare, īn corelatie cu alte acte legislative si normative, s-a procedat la includerea īn continut a unor subtitluri, prin care se precizeaza problematica tratata īn articolele ce urmeaza, facilitānd astfel pentru utilizatori īntelegerea si gasirea rapida a textelor necesare.

Prevederi generale

Continut

Art.1

Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire cuprind masuri de prevenire a accidentarii si īmbolnavirii profesionale, luānd īn considerare pericolele specifice acestor activitati īn corelatie cu cerintele desfasurarii proceselor de munca īn conditii de securitate.

Scop

Art.2

Scopul prezentelor norme specifice este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare īn munca sau īmbolnavire profesionala, existente īn cadrul lucrarilor de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant - sarcina de munca - mijloace de productie - mediu de munca) .

Domeniul de aplicare

Art.3

Prevederile prezentelor norme specifice de securitate a muncii au caracter national si se aplica tuturor persoanelor juridice sau fizice care executa lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire, indiferent de forma de proprietate sau de modul de organizare.

Conexiunea cu alte acte normative

Art.4

Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se aplica cumulativ cu Normele generale de protectie a muncii.

Art.5

Pentru activitatile nespecifice sau auxiliare lucrarilor de instalatii tehnico-sanitare si de īncalzire se vor aplica prevederile normelor specifice de securitate a muncii si a standardelor obligatorii de securitate a muncii pentru respectivele activitati īn conformitate cu Anexa 1 si Anexa 2.

Revizuirea normelor

Art.6

Prezentele norme specifice se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de cāte ori este necesar, ca urmare a schimbarilor de natura legislativa survenite la nivel national, a introducerii de tehnologii noi sau ori de cĀte ori este cazul.

Prevederi comune pentru lucrari de instaltii tehnico -sanitare si de īncalzire

Angajarea lucratorilor

Art.7

Angajarea personalului muncitor pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se face numai pe baza unui examen si aviz medical.

Art.8

Examenul medical īn vederea īncadrarii īn munca se efectueaza obligatoriu urmatoarelor categorii de persoane:

- care urmeaza sa fie angajate;

- care īsi reiau activitatea dupa o īntrerupere mai mare de 12 luni calendaristice;

- care sunt transferate sau detasate īn alte locuri de munca sau activitati ce nu pot fi ocupate, decāt cu īndeplinirea cerintelor legale de ordin sanitar.

Art.9

Examenul medical īn vederea angajarii, periodicitatea controalelor medicale, tipul investigatiilor clinice si de laborator se efectueaza conform normelor tehnice si instructiunilor elaborate de Ministerul Sanatatii.

Repartizarea lucratorilor

Art.10

Repartizarea personalului muncitor pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se va face tinānd cont de:

a)calificarea profesionala;

b)modul de īnsusire a prevederilor normelor specifice de securitate a muncii;

c)experienta si aptitudini conforme cerintelor necesare exercitarii meseriei.

Art.11

Īn cazul tehnologiilor complexe, a unor conditii de munca deosebite sau care se pot modifica īn timp, se vor repartiza numai lucratori cu cunostinte si aptitudini deosebite (selectionati īn conditiile art.10) si care nu au īncalcat anterior disciplina tehnologica sau prevederile normelor de protectie a muncii.

Dotarea cu echipamente individuale de protectie

Art.12

Dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie si alegerea sortimentelor se va face īn conformitate cu prevederile "Normativului - cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie" emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Art.13

Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de protectie care nu sunt realizate si certificate īn conformitate cu standardele si normativele īn vigoare.

Art.14

Persoana juridica care acorda echipament individual de protectie este obligata:

sa doteze lucratorii cu echipament individual de protectie adecvat naturii activitatii pe care acestia o desfasoara;

sa īntretina echipamentul individual de protectie īn conditii perfecte de utilizare si siguranta prin pastrare, curatare, reparare si verificare corespunzatoare.

Art.15

Personalul muncitor care executa lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire este obligat:

sa poarte echipamentul individual de protectie cu care a fost dotat;

sa nu foloseasca echipamentul individual de protectie īn alte scopuri decāt cel pentru care i s-a acordat;

īn cazul schimbarii specificului activitatii sa solicite echipament individual de protectie adecvat.

Protectia īmpotriva incendiilor si exploziilor

Art.16

Īn īncaperile cu pericol de incendiu si explozie se pot efectua lucrari de instalatii tehnico - sanitare sau de īncalzire numai īn conditiile impuse de normele PSI īn vigoare.

Art.17

Este interzis accesul īn īncaperile cu pericol de explozie a tuturor persoanelor straine. Pe usile acestor īncaperi se vor monta tablite cu inscriptia "PERICOL DE EXPLOZIE".

Art.18

Este interzisa pastrarea īn īncaperile de lucru, cu exceptia celor special amenajate a: rezervoarelor, bidoanelor cu combustibili lichizi, carbid, uleiuri si a vaselor cu acizi, vopsele, diluanti.

Art.19

Īn toate situatiile īn care exista riscul de producere a incendiilor sau exploziilor se vor lua masurile de prevenire adecvate īn conformitate cu normele PSI īn vigoare.

Organizarea locului de munca

Art.20

Īnainte de īnceperea lucrului conducatorul lucrarilor este obligat sa ia toate masurile necesare asigurarii conditiilor normale si sigure privind securitatea muncii pentru lucratorii care efectueaza activitati la instalatiile tehnico - sanitare si de īncalzire.

Art.21

Īnainte de īnceperea lucrului conducatorul formatiei de munca este obligat sa se asigure:

a)daca tuturor lucratorilor li s-a facut instructajul de protectie a muncii specific meseriei si lucrarilor ce urmeaza sa le execute īn conformitate cu Normele generale de protectie a muncii īn vigoare;

b)daca printre personalul muncitor care urmeaza sa execute lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire exista persoane bolnave, obosite sau sub influenta bauturilor alcoolice;

c)daca toti lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie corespunzator activitatilor ce le au de executat;

d)daca sculele, dispozitivele si utilajele ce urmeaza a fi folosite sunt īn buna stare.

Existenta unor situatii neconforme cu punctele a, b, c, d, atrage automat obligativitatea neacceptarii la lucru a persoanei respective.

Art.22

Personalul muncitor va executa numai lucrarile īncredintate de conducatorul formatiei de munca si numai acelea pentru care este calificat si autorizat.

Art.23

Pentru evitarea accidentelor prin electrocutare se vor asigura masurile de prevenire necesare īn conformitate cu Normele specifice de securitate a muncii pentru utilizarea energiei electrice.

Art.24

Lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii tehnico - sanitare si de īncalzire care urmeaza sa se efectueze īn spatii īn care se afla utilaje, echipamente si instalatii īn functiune (gaze, abur, apa supraīncalzita etc.) se vor executa numai pe baza de fisa tehnologica de executie a lucrarii care va cuprinde obligatoriu masurile de securitate a muncii ce urmeaza a fi adoptate.

Art.25

La lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii care se executa īn exteriorul cladirilor īn apropierea unor mase metalice sau retele electrice, vor fi luate masuri contra descarcarilor electrice. Īn timpul ploilor īnsotite de descarcari electrice va fi īntrerupt lucrul, iar muncitorii se vor adaposti īn locuri protejate.

Art.26

Toate locurile de munca unde exista pericolul de intoxicare, sufocare, electrocutare, cadere de la īnaltime etc., vor fi marcate cu tablite avertizoare, iar spatiul respectiv va fi izolat si īmprejmuit fata de zona īnconjuratoare prin bariere, balustrade etc.

Art.27

Toate suprafetele pe care se circula (podete, pasarele, platforme etc.) vor fi īn permanenta mentinute īn stare de curatenie, īndepartāndu-se orice urma de noroi sau grasimi care ar putea provoca caderea prin alunecare a personalului muncitor.

Art.28

Locurile de munca de pe caile publice vor fi astfel amenajate īncāt sa asigure circulatia pietonilor si vehiculelor īn deplina siguranta, īn conformitate cu Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de drumuri, poduri si constructii cai ferate.

Iluminat. Ventilatie

Art.29

Locurile de munca vor fi iluminate corespunzator īn conformitate cu Normele generale de protectie a muncii si dupa caz vor fi ventilate, īn vederea eliminarii riscului de accidentare sau īmbolnavire profesionala datorat gazelor nocive sau explozive ce se pot produce īn timpul lucrului sau din alte cauze.

Art.30

Suprafetele de circulatie si zonele īn care se afla aparatele de īnregistrare a diversilor parametri vor fi iluminate, pentru a fi oricānd posibila distingerea clara a inscriptiilor de pe cadranele aparatelor de masura si control, culorile conventionale ale conductelor si cablurilor, capacele si chepengurile, scarile de acces, tablitele avertizoare etc.

Art.31

Lampile electrice portabile folosite pentru iluminatul locurilor de munca vor fi alimentate la tensiune foarte joasa de maximum 24 V.Accesul īn spatii foarte periculoase

Art.32

Accesul lucratorilor īn retelele de canalizare sau de termoficare, īn puturi, camine, camere de deversare, canale vizitabile si alte constructii anexe, subterane, sau īn legatura directa cu spatiile prin care circula apele uzate se va face numai dupa aerisirea spatiilor respective.

Aerisirea se va face prin ridicarea capacelor de la caminele situate īn zona īn care se lucreaza, precum si de la caminele din amonte.

Conducatorul formatiei de lucru este obligat sa controleze daca s-a facut aerisirea spatiilor de lucru, verificānd cu aparatura adecvata lipsa substantelor nocive (oxid de carbon, bioxid de carbon, metan, hidrogen sulfurat etc.) si numai dupa aceea va dispune intrarea lucratorilor.

Este interzisa folosirea flacarii deschise (hārtie, lumānare, chibrit etc.) pentru detectarea existentei gazelor din camine, canale, puturi, rezervoare etc.

Art.33

Intrarea īn camine, puturi, camere de vizitare, canale vizitabile, decantoare, bazine de aerare, rezervoare etc., se va face cu echipamentul de protectie prevazut īn Normativul - cadru de acordare si utilizare a echipamentului de protectie si numai dupa verificarea starii scarilor de acces.

Īn cazul īn care constructiile respective nu sunt prevazute cu scari fixe, se vor utiliza scari mobile, cu lungimi care sa depaseasca cu cel putin 1 m adāncimea la care se coboara.

Art.34

Lucrarile īn puturi, camine adānci, rezervoare de combustibil sau substante toxice etc., vor fi executate de echipe alcatuite din minimum trei persoane, dintre care unul intra īn interior fiind legat cu funie de centura de siguranta; ceilalti doi ramān la suprafata pentru a-l supraveghea sau scoate afara īn caz de pericol.

Art.35

Lucratorii prevazuti la articolul precedent vor fi bine instruiti īn ceea ce priveste aplicarea metodelor de salvare īn caz de accident sau asfixiere.

Art.36

Este interzisa ridicarea cu māna a capacelor de fonta ale caminelor. Īn acest scop vor fi utilizate cārlige speciale, rangi de fier sau tārnacoape.

Art.37

Se interzice circulatia lucratorilor pe conducte indiferent de diametrul acestora sau de īnaltimea la care se afla montate, iar trecerea peste conducte, cānd nu exista o alta posibilitate, se va face cu scari duble fixe, pasarele, podete, amenajate īn punctele cu cel mai usor acces si prevazute cu māna curenta.

Manipularea, transportul si depozitarea materialelor

Art.38

Īn operatiile de manipulare, transport si depozitare a materialelor, utilajelor si sculelor pentru lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se vor respecta Normele specifice de securitate a muncii pentru manipularea, transportul prin purtare sau cu mijloace mecanizate si depozitarea materialelor.

Art.39

Īncarcarea, descarcarea, manipularea si asezarea materialelor, utilajelor si a sculelor pentru instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se vor executa de personal specializat si dotat cu echipament individual de protectie corespunzator.

Materialele se vor depozita pe sortimente, īn stive sau stelaje, asigurate īmpotriva rostogolirii sau miscarilor necontrolate.

Transportul sculelor de māna se va face īn ladite sau truse speciale a caror masa nu va depasi 20 kg.

Se interzice aruncarea materialelor si sculelor devenite disponibile īn timpul lucrului si īn mod special a celor aflate īn sapaturi adānci sau pe schele. Acestea vor fi ridicate sau coborāte cu grija pentru evitarea accidentelor.

Art.40

Īnainte de īnceperea operatiilor de īncarcare si descarcare a vehiculelor la rampa, īntre aceasta si vehicul se va aseza un podet de trecere, pentru preluarea denivelarilor existente.

Podetele orizontale sau īnclinate, destinate circulatiei si operatiilor de transport manual vor fi dimensionate, astfel īncāt sa reziste la greutatea sarcinilor. Ele vor fi nealunecoase si prevazute cu dispozitive de prindere si fixare sigure, pentru evitarea deplasarilor īn timpul lucrului.

Art.41

Īn cazul cānd operatiile de īncarcare si descarcare a unor materiale se executa manual, podetele īnclinate vor fi prevazute cu sipci transversale la o distanta de 300 - 400 mm īntre ele sau cu alte mijloace care sa īmpiedice alunecarea lucratorilor.

Art.42

Īnainte de īnceperea operatiilor de īncarcare si descarcare dintr-un mijloc de transport, acesta va fi asigurat contra deplasarii necomandate, prin frānarea pe teren orizontal si prin frānare si saboti de oprire pe teren īn panta.

Se interzice deplasarea vehiculelor īn timpul efectuarii operatiilor de īncarcare si descarcare.

Art.43

Distanta minima libera dintre doua mijloace de transport alaturate, ce se īncarca sau descarca simultan, se va stabili de la caz la caz de catre conducatorul lucrarii, īn functie de felul mijlocului de transport, de caracteristicile materialelor manipulate, de conditiile terenului etc. astfel īncāt sa fie exclusa posibilitatea de accidentare.

Sapaturi

Art.44

Lucrarile de sapatura necesare executarii santurilor, canalelor, caminelor, puturilor, precum si altor activitati specifice instalatiilor tehnico - sanitare si de īncalzire se vor executa numai pe baza de proiect si fisa tehnologica de lucrare.

Art.45

La executarea lucrarilor de sapatura se vor respecta prescriptiile tehnice si de prevenire a accidentelor si īmbolnavirilor profesionale cuprinse īn Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari geotehnice de excavatii, fundatii, terasamente, nivelari si consolidari de teren.

Art.46

Īnainte de īnceperea lucrarilor de sapatura se va urmari stabilirea existentei si naturii instalatiilor subterane si felul cum sunt amplasate īn pamānt.

Art.47

Īnceperea executarii lucrarilor de sapatura este permisa numai pe baza unui acord scris īncheiat de executant cu unitatea careia īi apartin instalatiile subterane.

Art.48

Īn cazul cānd īn timpul lucrului se descopera constructii si instalatii subterane, care nu s-au cunoscut dinainte, se īntrerup imediat lucrarile si se evacueaza personalul muncitor pāna la identificarea instalatiilor descoperite. Numai dupa luarea masurilor de protectie necesare se va putea continua lucrul.

Art.49

Se interzice executatea sapaturilor īn apropierea cablurilor electrice subterane, daca nu au fost scoase de sub tensiune. Īn cazuri deosebite, cānd īntreruperea curentului nu se poate face, lucrarile se vor executa numai cu luarea de masuri care sa asigure securitatea lucratorilor. Īn acest caz se interzice folosirea rangilor, tārnacoapelor si a penelor metalice. Saparea pamāntului īn apropierea cablurilor electrice sub tensiune se va face cu deosebita atentie, fara a se executa loviri bruste si numai sub supravegherea conducatorului formatiei de lucru.

Art.50

Īn cazul īn care este posibila o eventuala emanatie de gaze toxice sau inflamabile, personalul muncitor va fi prevenit si instruit special īn privinta masurilor de protectie.

Art.51

Se vor opri lucrarile si se va evacua personalul muncitor din zona sapaturilor, puturilor, santurilor etc. atunci cānd se constata existenta gazelor.

Lucrarile se vor relua numai dupa eliminarea completa a gazelor din zona sapaturilor si numai dupa luarea unor masuri sigure īmpotriva unor emanatii ulterioare.

Art.52

Īn cazul cānd se īntāmpina dificultati la evacuarea completa a gazelor, din zona sapaturii, personalul muncitor va fi dotat cu masti de protectie corespunzatoare.

Se vor lua totodata toate masurile necesare pentru prevenirea unor explozii sau incendii.

Art.53

Daca īmbracamintea drumului sau soselei este alcatuita din bolovani sau pietre pavele, acestea vor fi stivuite cu grija pentru a nu se produce accidente prin caderea lor īn santuri īn timpul lucrului.

Asfaltul decupat va fi asezat īn gramezi pe trotuare.

Art.54

Pamāntul rezultat din sapaturi sau īmbracamintea desfacuta va fi asezat īn partea opusa celei pe care vor fi aduse materialele. Pamāntul va fi asezat la o distanta de minimum 0,70 m de la marginea santului, iar īn cazul santurilor adānci la o distanta de minimum 1 m.

Art.55

Sunt interzise sapaturile de rectificare la nivelul fundului santului. Rectificarea fundului santului se va realiza īncepānd sapatura de la partea superioara a santului.

Art.56

La spargerea bolovanilor cu barosul si dalta, muncitorii sunt obligati sa poarte ochelari de protectie.

Lucrul la īnaltime

Art.57

Īn toate cazurile īn care se executa lucrari de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire la īnaltime se vor respecta prescriptiile Normelor specifice de securitate a muncii pentru lucrul la īnaltime.

Activitati specifice lucrarilor de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire

Operatii de prelucrare

Art.58

Operatiile de prelucrare a tevilor (taierea, īndoirea, fasonarea etc.) vor fi executate pe bancul de lucru din atelierele de semifabricate.

Se interzice executarea operatiilor de prelucrare a tevilor pe schelele de montaj, cu exceptia ajustarii racordurilor īntre conducte, īn vederea definitivarii pozitiei de montaj.

Art.59

Prelucrarea tevilor metalice īn vederea executarii "pozitiilor" sau a prefabricatelor, precum si operatiile de pilire, gaurire, lipire si sudare a tevilor si confectiilor metalice, se vor efectua cu scule, dispozitive si utilaje īn buna stare de functionare si cu respectarea normelor specifice de securitate a muncii privitoare la operatiile respective.

Art.60

Prelucrarea tevilor si a prefabricatelor din materiale plastice se va efectua cu scule, dispozitive si utilaje īn buna stare de functionare si se vor respecta Normele specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea cauciucului sintetic si a produselor macromoleculare.

Art.61

Aparatele electrice portabile sau fixe folosite la lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii tehnico - sanitare si de īncalzire vor fi obligatoriu conectate la instalatia de legare la pamānt. Īn astfel de cazuri se vor respecta prevederile standardelor īn vigoare ce cuprind prescriptii privind protectia īmpotriva electrocutarii la utilajele si echipamentele mobile sau fixe, precum si a Normelor specifice de securitate a muncii pentru utilizarea energiei electrice.

Art.62

La operatia de īndoire la rece a tevilor folosite īn instalatii vor fi respectate urmatoarele instructiuni:

1) umplerea tevilor se va face numai cu nisip bine uscat;

2) umplerea tevilor cu nisip va fi facuta numai cu ajutorul unui turn special amenajat pe baza unui proiect, iar folosirea turnului va fi posibila numai dupa ce īn prealabil a fost verificat de catre conducatorul formatiei de lucru;

3) zona de lucru a turnului va fi īngradita;

4) tevile vor fi uscate bine īnainte de a fi umplute cu nisip;

5) este interzisa īndoirea tevilor cu suprafata interioara umeda, iar īn timpul iernii cu suprafata acoperita cu gheata sau zapada.

Art.63

La operatia de īndoire a tevilor la cald vor fi luate urmatoarele masuri:

1) pentru tevile lungi se vor īntrebuinta suporti sustinatori;

2) racirea cu apa a tevilor īncalzite va fi facuta de la distanta cu ajutorul causilor cu mānere lungi.

Utilizarea lampii de benzina

Art.64

La utilizarea lampii de benzina cu care se executa lipiturile se vor respecta urmatoarele:

umplerea cu benzina a rezervorului nu va depasi trei sferturi din capacitatea acestuia.

este interzisa umplerea rezervorului, demontarea si montarea lampii, desfacerea busonului etc. īn apropierea unei flacari deschise.

este interzisa introducerea benzinei prin arzator īn scopul unei amorsari rapide a flacarii.

este interzisa aprinderea lampii de benzina cu busonul rezervorului desfacut sau incomplet īnsurubat.

este interzisa desfacerea arzatorului lampii de benzina cānd rezervorul acesteia se afla sub presiune.

Montarea conductelor si armaturilor

Art.65

Montarea conductelor si armaturilor subterane, pe sub sosele si drumuri se face pe cāt posibil īnainte de executarea īmbracamintei. Daca sunt totusi necesare traversari pe sub drumurile sau soselele ce au īmbracaminte executata, aceasta va fi desfacuta pe o latime de minimum 0,5 m īn ambele parti ale santului care urmeaza a fi sapat pentru montarea conductelor si armaturilor.

Art.66

Este interzisa depozitarea tevilor la distanta mai mica de 0,75 m de marginea santului. Īn cazul depozitarii tevilor pe marginea santului vor fi luate masuri pentru a īmpiedica rostogolirea acestora īn sant.

Art.67

Este interzisa coborārea tevilor, tuburilor sau a armaturilor īn sant prin aruncare.

Art.68

Coborārea sau ridicarea īn/si din santuri a conductelor si armaturilor a caror masa nu depaseste 50 kg, va fi facuta prin trecerea acestora din māna īn māna.

Art.69

Coborārea si ridicarea īn/si din santuri a conductelor si armaturilor cu o masa mai mare de 50 kg va fi facuta cu ajutorul macaralelor ce se pot misca de-a lungul santurilor sau cu ajutorul scripetilor fixati pe trepiede.

Art.70

Trepiedele vor fi asezate pe podine de dulapi, iar picioarele trepiedelor vor fi legate īntre ele pentru a īmpiedica si limita deschiderea acestora.

Art.71

Este interzisa suspendarea palanelor si macaralelor diferentiale direct de bulonul din vārful trepiedului. Suspendarea acestora de trepiede va fi realizata cu ajutorul unui inel special.

Art.72

Este interzisa folosirea elementelor de sprijinire a peretilor santurilor ca suport pentru tuburile ce urmeaza a fi instalate īn sant.

Art.73

Este interzisa scoaterea elementelor de sustinere a unui sant sprijinit pentru coborārea tevilor īn sant. Īn cazuri speciale este permis a se scoate o parte din piesele sprijinirii pe timpul coborārii tevilor īn sant numai pe baza unui proiect aprobat de persoana cu atributii conform functiei pe care o detine, cu respectarea prevederilor Normelor specifice de securitate a muncii pentru lucrari geotehnice, de excavatii, fundatii, terasamente, nivelari si consolidari de teren.

Art.74

Coborārea conductelor īn santuri va fi facuta o data pe toata lungimea, evitānd īnclinarea acestora. Īnainte de coborāre conducta va fi adusa pāna la marginea santului si asezata pe bile rotunde amplasate de-a curmezisul santului.

Art.75

Asezarea īn santuri a tuburilor sau conductelor cu dimensiuni pāna la 200 mm se va face cu ajutorul chingilor cu latime de minimum 15 cm. Chinga va avea capetele libere. Este interzisa īnfasurarea chingii dupa māna sau dupa corp.

Art.76

Asezarea īn sant a tuburilor sau conductelor grele se va face cu ajutorul macaralei, dupa ce īn prealabil picioarele acesteia au fost bine fixate īn pamānt. Pentru īmpiedicarea rasturnarii macaralei picioarele vor fi asezate la 1200 . Pentru a nu se rupe lantul īn timpul manevrei se va face o verificare prealabila a acestuia.

Art.77

Pentru coborārea tuburilor si conductelor īn santuri se poate folosi si un plan īnclinat. Īn acest caz se interzice muncitorilor sa stea īn fata tuburilor ce se coboara.

Dirijarea coborārii tuburilor se va face numai din pozitia laterala.

Art.78

Coborārea tevilor cu mufe īn santuri va fi facuta numai cu mufa īn sus.

Art.79

Este interzisa prezenta lucratorilor īn santuri sau puturi sub sarcina care coboara (armaturi sau conducte) .

Art.80

Este interzis a se face controlul cu māna al coincidentei orificiilor suruburilor la īmbinarea tevilor prin flanse. Īn acest scop vor fi folosite dornurile sau suruburile.

Art.81

Dispozitivele de fixare a conductelor vor fi confectionate din materiale incombustibile.

Art.82

Īn sectii, ateliere, sali de cazane, statii de hidrofor, spatii cu conducte īn exploatare, vor fi afisate īn locuri vizibile schemele instalatiilor (conductelor) precum si instructiunile de deservire a lor īn conditii normale de functionare, ca si modul de procedura īn situatii de avarie.

Art.83

Ventilele de īnchidere si suberele vor avea marcate īn mod vizibil, chiar pe ele, semne care sa indice sensul de rotire al dispozitivului de īnchidere, precum si sensul de miscare a fluidului īn conducta.

Montarea echipamentelor si utilajelor

Art.84

Transportul echipamentelor si utilajelor pe santier (cazane, schimbatoare de caldura, recipienti de hidrofor, pompe, vase de expansiune etc.) , coborārea sau ridicarea acestora īn vederea montajului se vor face sub supravegherea directa a conducatorului formatiei de lucru.

Art.85

Pentru transportul utilajelor sau echipamentelor pe plan īnclinat se vor folosi obligatoriu doua trolii, unul de tractiune si unul de frānare.2) Frānarea numai cu ajutorul penelor este interzisa.

Art.86

Este interzis sa se lase echipamentele sau utilajele pe plan īnclinat fara sa se blocheze frāna troliului si fara sa se asigure stabilitatea cu suporti si opritori corespunzatori.

Art.87

Pe timpul ridicarii si montarii, elementele īn miscare ale utilajelor se blocheaza.

Art.88

Schelele si scarile necesar a fi montate pe utilaje īn scopul executarii unor lucrari de īmbinari sau finisaj se vor monta īnaintea ridicarii lor.

Daca aceasta nu se poate face din considerente tehnologice se vor folosi schele suspendate conform detaliilor date prin proiectul de organizare. Personalul muncitor ce lucreaza pe acestea este obligat a folosi centuri de siguranta legate de elementele solide ale constructiei sau instalatiei.

Art.89

Se interzice sprijinirea schelelor si podestelor pe utilaje tehnologice.

Art.90

Īn cazul īn care este necesar sa se execute lucrari de montaj cu ajutorul unor scule mecanice, sub utilajele tehnologice īn curs de montare sau pe acestea, se vor lua masuri de sprijinire a utilajelor tehnologice, astfel īncāt sa se evite posibilitatea producerii unor accidente de munca.

Art.91

Canalele si golurile subterane executate pentru montarea utilajelor tehnologice si care ramān deschise se vor īngradi si acoperi cu podete rezistente.

Art.92

Pentru īncercarea utilajelor tehnologice la mers īn gol sau sub sarcina, īn mod obligatoriu se vor asigura urmatoarele conditii:

- iluminat corespunzator;

- īndepartarea personalului muncitor din zona periculoasa;

- asigurarea dispozitivelor de protectie;

- ungerea si reglarea pieselor mobile ale utilajelor;

- existenta si buna stare de functionare a tuturor aparatelor de siguranta, masura si control prevazute īn proiecte;

- avertizarea zonelor de lucru periculoase si organizarea corespunzatoare a pazei la efectuarea probelor tehnologice.

Art.93

Personalul muncitor ce ia parte la īncercarea utilajelor va fi instruit īn prealabil asupra modului lor de functionare.

Art.94

Īnainte de revizia sau reparatia ce se executa, dupa pornirea de proba, utilajul trebuie deconectat de la reteaua electrica sau alta sursa de energie.

Pe utilaj se va afisa: "Utilaj īn revizie". Se interzice punerea īn functiune.

Operatii cu plumb topit si masticuri izolante

Art.95

Plumbul se va topi īn cazane asezate pe sobe speciale si se va turna cu o lingura cu cioc.

Plumbul se va topi la o distanta suficient de mare de sant pentru a nu prezenta nici un pericol pentru cei care lucreaza īn sant.

Art.96

Plumbul pentru topit va fi uscat pentru a nu stropi. Pe timp de ploaie topirea si transportul plumbului se vor face sub adapost.

Art.97

Este interzis ca īn plumbul topit sa se adauge plumb varsat care a stat pe pamānt fara o prealabila uscare a acestuia.

Art.98

Introducerea bucatilor de plumb rece īn cazanul cu plumb topit se poate face numai cu ajutorul unor clesti metalici.

Art.99

Transportul plumbului topit īn cantitati mici se face cu lingura cu coada lunga. Cānd se face turnarea, lingura se prinde de coada cu amāndoua māinile si īn pozitia potrivita, pentru ca muncitorul sa nu se stropeasca.

Art.100

Coborārea plumbului īn santuri se face cu vasul prins īn cārlig cu siguranta. Toarta vasului va fi legata cu cablu metalic sau lant, fiind interzisa īntrebuintarea frānghiei de cānepa.

Art.101

Transportul plumbului se va face cu atentie pentru a evita alunecarea si se va da avertismentul: "Atentie, se transporta plumb topit".

Art.102

La coborārea plumbului īn sant primitorul va sta la distanta de 1,50 m de locul coborārii. Este interzis a se lua īn primire cazanul cu plumb de la o īnaltime care trece de mijlocul muncitorului.

Art.103

Se vor usca bine mufele tevilor īnainte de īnceperea umplerii acestora pentru evitarea stropirilor cu plumb.

Art.104

Daca se lucreaza cu mastic de asfalt topit vor fi respectate aceleasi reguli ca la plumb. Nu se īncalzeste pāna la fierbere, se fereste de apa, iar muncitorii īsi vor unge māinile cu alifie protectoare.

Art.105

Sunt interzise topirea plumbului sau prepararea masticurilor izolante īn interiorul caminelor, puturilor, santurilor sau īn orice alt spatiu īngust.

Operatii de sudare

Art.106

La efectuarea operatiilor de sudare electrica sau oxiacetilenica, īn cadrul lucrarilor de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se vor respecta Normele specifice de securitate a muncii pentru sudarea si taierea metalelor.

Operatii de curatare

Art.107

Lucratorii care executa operatii de curatare mecanica a conductelor sunt obligati a purta manusi si ochelari de protectie.

Art.108

Lucratorii ce executa operatia de curatare chimica a conductelor cu diferiti acizi sau baze, vor fi echipati cu echipament de protectie individual conform Normativului - cadru de acordare a echipamentului individual de protectie emis de MMPS si vor purta obligatoriu manusi de cauciuc si masti de gaze cu filtru pentru vapori si acizi.

Art.109

La curatarea chimica a tevilor cu acizi, temperatura acestora nu va depasi 40 0 C.

Operatii de vopsire

Art.110

La efectuarea operatiilor de vopsire īn cadrul lucrarilor de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se vor respecta Normele specifice de securitate a muncii pentru activitati de vopsire.

Operatii de izolatie si protectie

Art.111

La efectuarea operatiilor de izolatie si protectie īn cadrul lucrarilor de instalatii tehnico - sanitare si de īncalzire se vor respecta Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de izolatii termice, hidrofuge si protectie anticoroziva.

Probe si operatii conexe pentru lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii tehnico - sanitare si de īncalzire

Art.112

Īncercarea conductelor, instalatiilor tehnico - sanitare si de īncalzire va fi executata sub supravegherea conducatorului lucrarilor sau a unui tehnician de specialitate. Se interzice accesul persoanelor straine la sectoarele instalatiei care se īncearca.

Art.113

Īn general conductele se īncearca la presiune hidraulica. Īncercarea cu aer comprimat este admisa numai īn cazuri exceptionale (iarna sau īn lipsa de apa) si va fi executata dupa instructiunile speciale prevazute īn prezentele norme.

Art.114

Locurile de asezare a flanselor oarbe īn timpul īncercarii hidraulice a conductelor vor fi prevazute cu semne distinctive.

Art.115

Conductele de alimentare prin care vine apa de la pompa la instalatia care se īncearca vor fi verificate hidraulic īn prealabil.

Art.116

Lucratorilor care participa la īncercarile de presiune a conductelor li se va face īnaintea lucrului un instructaj īn legatura cu:

a)asezarea armaturilor si flanselor oarbe;

b)metodele de evacuare a aerului din instalatii;

c)modul de marire si micsorare treptata a presiunii din instalatii;

d)interzicerea executarii de reparatii īntr-o instalatie care se gaseste sub presiune;

e)presiunea maxima admisa de normele tehnice īn vigoare;

f)procedeele de ciocanire a sudurilor de pe conductele aflate sub presiune;

g)interzicerea ciocanirii conductelor īn locurile īmbinate prin ambutisare care se afla sub presiune.

Art.117

Piesele fasonate si armaturile conductelor care urmeaza a se monta sub cai de comunicatie sau īn locuri greu accesibile vor fi īncercate la presiune īnainte de montaj.

Art.118

Lungimea portiunilor conductelor care se īncearca cu ajutorul aerului comprimat nu va fi mai mare de 1,5 km īn cazul īn care sunt īncercate īn prealabil lānga marginea santului si 5 km īn cazul īn care īncercarea se face īn sant deschis.

Dimensiunile specificate mai sus se pot mari numai daca exista o justificare corespunzatoare īn proiect.

Īn cazul conductelor asezate īn santuri si acoperite cu un strat de pamānt de cel putin 0,3 m, lungimea portiunilor care se īncearca cu aer comprimat nu este limitata.

Art.119

Īncercarea cu aer comprimat a conductelor va fi executata numai dupa asezarea elementelor profilate si a armaturilor care au fost īn prealabil īncercate hidraulic.

Se interzice īncercarea cu aer comprimat a conductelor pe care sunt montate elemente profilate si armaturi lānga marginea santului.

Art.120

Compresorul, anexele lui si aparatele de masura utilizate la īncercarea cu aer comprimat a conductelor se vor amplasa la o distanta de cel putin 10 m de conducta care se īncearca.

Art.121

Conductele de legatura dintre compresor si conducta care se īncearca vor fi verificate īn prealabil prin presiune hidraulica.

Art.122

Īn timpul īncercarii cu aer comprimat sectoarele respective de conducta vor fi supravegheate de persoana cu atributii conform functiei pe care o detine.

Art.123

Se interzice examinarea conductei care se īncearca cu aer comprimat īn timpul introducerii aerului comprimat. Examinarea conductei este permisa numai dupa instalarea presiunii de regim.

Art.124

Urmarirea conductei īn timpul īncercarii cu aer comprimat este permisa numai de la o distanta de cel putin 5 m. Se interzice coborārea muncitorilor īn santuri sau puturi, precum si ciocnirea conductelor īn timpul īncercarii.

Art.125

Īnainte de īncercarea cu aer comprimat se vor controla si verifica atāt aparatajul (regulatoare, manometre) , cāt si etanseitatea conductelor si armaturilor .

Īnlaturarea defectelor observate īn timpul īncercarii cu aer comprimat se va face dupa reducerea presiunii.

Art.126

Īn timpul īncercarilor este interzis accesul muncitorilor sau al altor persoane īn apropierea conductelor īn curs de īncercare si a instalatiei de aer comprimat īn functiune.

Prevederi de proiectare privind lucrarile de instala&# 949i85j 355;ii tehnico - sanitare si de īncalzire

Prevederi generale

Art.127

La proiectarea unei instalatii, utilaj, echipament, proiectantul este obligat sa dea aceeasi importanta asigurarii conditiilor de securitate ca si īn cazul parametrilor tehnici si economici. Solutia tehnica adoptata va fi cea care prezinta deplina securitate a muncii.

Art.128

La proiectarea instalatiilor, utilajelor si echipamentelor, proiectantul este obligat sa cunoasca si sa-si īnsuseasca īn totalitate procesul tehnologic folosit pentru a putea elimina prin solutiile adoptate orice risc de accidentare sau īmbolnavire profesionala.

Art.129

Fiecare instalatie, utilaj si echipament, īn parte si īn ansamblu, vor fi prevazute prin proiect cu toate dispozitivele de protectie necesare, care sa asigure functionarea lor īn conditii de securitate optima.

Art.130

Instalatiile vor fi astfel proiectate si realizate īncāt īn timpul functionarii sa nu degaje substante inflamabile, explozive sau toxice, caustice, corozive, praf, radiatii calorice, umiditate, peste limitele admise.

Īn acelasi timp se vor adopta solutiile optime privind mentinerea etansarii acestora īn exploatare, īn vederea asigurarii conditiilor normale de microclimat.

Art.131

Dispozitivele si aparatorile de protectie si de siguranta vor fi astfel proiectate īncāt sa poata īndeplini urmatoarele conditii:

a)sa asigure o protectie efectiva pe toate partile expuse īn mod curent sau accidental, sa previna accidentele si sa nu constituie ele īnsele o sursa de pericol (aschii, colturi taioase etc.) ;

b)sa īmpiedice orice acces īn zona periculoasa pe tot timpul lucrului;

c)sa permita desfasurarea procesului tehnologic īn bune conditii, fara sa stinghereasca si fara sa īngreuneze munca;

d)sa functioneze automat sau sa poata fi mānuite cu un efort minim;

e)sa corespunda atāt instalatiilor pentru care au fost concepute cāt si procesului de munca corespunzator;

f)sa faca parte integranta din utilajul, instalatia etc., pentru care au fost realizate;

g)sa fie durabile si rezistente la solicitarile normale, la socuri, la coroziune etc. si sa nu fie usor scoase din functiune;

h)sa poata fi utilizate timp īndelungat cu un minimum de īntretinere;

i)īn caz de defectare sa permita īnlocuirea lor cāt mai usoara.

Conducte - armaturi

Art.132

Conductele vor fi fixate dupa caz pe elemente de sustinere ca: stelaje consolidate, console, suporti etc., care sa permita mentinerea acestor conducte īn pozitia de pozare si vor fi consolidate cu bratari demontabile sau alte tipuri de elemente de sustinere.

Art.133

Conductele prin care se transporta fluide la temperaturi ridicate, care necesita un traseu lung sau unde nu este posibila autocompensarea naturala, vor fi prevazute cu sisteme de compensare calculate corespunzator pentru dilatare - contractare.

Art.134

Conductele prin care circula fluide care din cauza temperaturii mediului ambiant sau din cauza variatiilor de temperatura, īn functie de anotimp, se pot solidifica (īnghetare, congelare etc.) vor fi īnsotite de o alta conducta cu agent īncalzitor, ambele izolate termic īmpreuna, sau se va prevedea un alt sistem de īncalzire corespunzator.

Art.135

Conductele prin care se transporta lichide sau aburi vor fi prevazute cu pante si posibilitati de golire a continutului, īn vederea executarii lucrarilor de interventii, revizii si reparatii.

Art.136

Pentru asigurarea posibilitatilor de golire a conductelor, acestea vor fi montate cu o panta continua spre un punct de minima īnaltime care va fi prevazut cu un robinet de golire, iar la punctul de maxima īnaltime vor fi prevazute racorduri de aerisire, acolo unde ele nu sunt contraindicate.

Art.137

Conductele prin care circula fluide cu temperaturi ce pot produce accidente sau care prin marea lor suprafata pot modifica microclimatul (temperatura) de la locul de munca, vor fi izolate termic, indiferent de pozitia si amplasarea lor.

Art.138

Flansele conductelor prin care circula fluide sub presiune si prin a caror scapare se pot produce accidente, vor fi prevazute cu mansoane de protectie (aparatori) . Este interzisa montarea unor asemenea flanse deasupra locurilor de trecere. Se recomanda evitarea montarii acestora la nivelul fetei operatorului.

Art.139

Flansele oarbe de capat (īn special cele sudate) vor fi asigurate suplimentar, īn vederea prevenirii desprinderii si lovirii personalului muncitor.Art.140

Atāt conductele izolate termic cāt si cele neizolate vor fi vopsite la exterior cu vopsea de protectie īn culori conventionale si vor fi marcate. Cānd pe estacade sau pe console sunt montate fascicule de conducte, īn afara de vopsirea īn culori conventionale si marcare, conductele vor fi numerotate pentru a nu fi confundate la reparatii si interventii. De asemenea se va marca sensul de curgere a fluidului.

Art.141

Estacadele cu conducte aeriene montate la īnaltime mai mare de 2,5 m vor fi prevazute cu scari de acces la derivatii, la diferite armaturi de sectionare, purjare, aerisire, esapare etc., iar la estacadele cu flux mare de conducte care prezinta caracteristici speciale (au flanse, Īnsotitori cu abur, sunt cauciucate etc.) se vor dispune scari de acces si pasarele pentru deservire, control si interventie.

La nodurile de ramificatie la toate tipurile de estacade se vor monta si platforme cu balustrade si bordura continua pe toata lungimea acestora, inclusiv scara de acces, precum si placarde cu schemele ramificatiilor si armaturilor.

Art.142

Pentru deservirea, controlul si interventiile pe traseele estacadelor pentru care normele nu prevad obligativitatea montarii de pasarele si scari de acces, se vor prevedea platforme mobile confectionate corespunzator.

Art.143

Este interzisa montarea conductelor deasupra locurilor de trecere de orice fel la o īnaltime mai mica de 2 m de la pardoseala sau platforma.

Art.144

La traversarea drumurilor, strazilor si soselelor de catre conducte suspendate, īnaltimea de montaj a acestora va fi de minimum 4,5 m de la suprafata drumului pāna la nivelul inferior al izolatiei conductei.

Art.145

La trecerea conductelor prin pereti combustibili conductele vor fi izolate pe portiunile de trecere cu un strat de izolatie ignifuga.

Art.146

Distantele dintre conductele si armaturile instalatiilor tehnico-sanitare si de īncalzire si elementele instalatiilor electrice vor fi cele prevazute īn Normativul pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice la consumatori cu tensiuni pāna la 1000 V - I 7.

Art.147

Racordurile provizorii, racordurile de control si prizele de pe conducte, vor fi prevazute cu robinete montate īn pozitie orizontala.

Art.148

Vanele si celelalte armaturi si accesorii montate pe conducte vor fi accesibile pentru deservire, reparatii si control. Ele nu vor īmpiedica sau īngreuna miscarile īn timpul procesului de munca.

Art.149

Toate armaturile, robinetele etc., vor fi vopsite cu aceeasi culoare ca si conductele pe care sunt montate si īn cazul fasciculelor de conducte vor fi de asemenea etichetate si numerotate īn acelasi fel ca si conductele respective.

Art.150

Toate flansele si armaturile conductelor vor fi prevazute cu garnituri corespunzatoare, īn functie de presiune si de caracteristicile fluidelor care circula prin conductele respective.

Art.151

Se interzice montarea robinetelor de orice fel pe conducte de presiune daca acestea nu au fost construite si aprobate pentru presiunea nominala corespunzatoare presiunii de regim din conducta respectiva.

Art.152

Se recomanda montarea oalelor de condens pe conducte prin intercalare īntre doua robinete si cu conducta de ocolire (by-pass) .

Art.153

Se interzice functionarea oalelor de condens fara ventil de purjare prevazut prin constructie. Īn cazul oalelor de condens fara ventil de purjare din constructie se va prevedea pe conducta de ocolire ventilul de purjare.

Art.154

Se interzice functionarea oalelor de condens din instalatii fara a fi racordate la o conducta de colectare a condensului.

De asemenea se interzice evacuarea condensului īn instalatiile de canalizare fara racire prealabila, iar pentru instalatiile exterioare, atunci cānd se admite nerecuperarea condensului, evacuarea acestuia īn aer liber se va face numai cu asigurarea masurilor de prevenire a accidentelor.

Aparate de masura si control

Art.155

Proiectantul este obligat ca la proiectarea utilajelor sau instalatiilor sa prevada locurile corespunzatoare pentru montarea īn pozitii lizibile a aparatelor de masura si control cerute de procesul tehnologic si de legislatia īn vigoare.

Art.156

Proiectantul este obligat ca pentru prevenirea accidentelor de munca si a īmbolnavirilor profesionale la locurile de munca ce prezinta un pericol deosebit, sa prevada īn limita posibilitatilor tehnice doua sisteme de siguranta dintre care ultimul sa avertizeze defectarea primului sistem, iar la defectarea ultimului sistem de siguranta sa se īntrerupa nepericulos functionarea instalatiei sau a utilajului respectiv.

Art.157

Utilajele care lucreaza la parametri (temperatura, presiune etc.) la care depasirea sau nerealizarea exacta a parametrilor respectivi poate produce explozii vor fi dotate cu aparate de masura si control, pentru acelasi parametru, iar clasa de precizie a aparatului va fi īn corespondenta directa cu limitele de periculozitate ale parametrului pe care īl masoara.

Art.158

Īn punctele de control, atāt aparatele indicatoare cāt si instalatiile de reglare sau de automatizare vor fi prevazute cu sisteme de alarmare acustica, optica sau mixta pentru depasirea sau nerespectarea accidentala a parametrilor care pot crea situatii periculoase.

Art.159

Toate aparatele de reglare cu rol de protectie (supape, membrane etc.) care au directa legatura cu atmosfera de la locul de munca vor avea gurile de evacuare prevazute cu conducte scoase īn exterior si cu dispozitive de neutralizare, opritoare de flacari, filtre etc., īn functie de caracteristicile substantei ce se poate evacua prin ele.

Art.160

Toate aparatele de masura si control reglabile cu functiuni care afecteaza securitatea personalului si a instalatiilor vor avea mecanisme de reglare etanse, sigilate si asigurate contra dereglarii accidentale si interventiilor neorganizate.

Art.161

Conductele de legatura īntre camerele (tablourile) de comanda (respectiv aparatele de masura si control) si utilajele deservite pe portiunea amplasata īn exterior vor fi izolate termic pentru prevenirea blocarii aparatului (prin condensarea si eventual cristalizarea unor fractiuni din substantele care se pot afla īn conductele respective) si īnghetarii īn anotimpul rece.

Art.162

Aparatele de masura si control care sunt amplasate la locuri de munca sau pe utilaje cu posibilitati de coroziune vor fi confectionate din materiale anticorozive specifice sau vor fi protejate īmpotriva coroziunii exterioare si interioare.

Art.163

Aparatele de masura si control vor fi īnsotite de instructiuni de lucru cu scheme de montaj, īn vederea folosirii lor nepericuloase, acestea netinānd loc de masuri privind protectia si medicina muncii īntocmite si afisate conform prevederilor.

Art.164

Aparatele de masura si control (īn special aparatele indicatoare si aparatele de reglare) vor fi astfel amplasate īncāt citirea si controlul lor sa se faca usor, sa nu fie mascate de alte instalatii si sa nu oblige personalul sa paraseasca locul de munca pentru a le citi si controla.

Art.165

Aparatele de reglare si masurat debite vor fi montate pe conducte īntre flanse, prevazute cu robinete sau vane īn amonte si aval. Ele vor putea fi izolate prin conducte de ocolire, dupa caz.

Art.166

Aparatele de masura si control amplasate pe utilaje cu substante corozive vor putea fi prevazute cu lichide inerte de separare, pentru protectia īmpotriva dereglarii prin coroziune.

ANEXA 1: Lista Normelor specifice de securitate a muncii conexe si/sau complementare

Norme specifice de securitate a muncii pentru distributia si utilizarea gazelor naturale

Norme specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea metalelor prin deformare plastica la cald

Norme specifice de securitate a muncii pentru prelucrarea metalelor prin deformare plastica la rece si stantare

Norme specifice de securitate a muncii pentru sudarea si taierea metalelor

Norme specifice de securitate a muncii pentru activitati de vopsire

Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul si distributia energiei electrice

Norme specifice de securitate a muncii pentru utilizarea energiei electrice

Norme specifice de securitate a muncii pentru productia energiei termice

Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul, distributia si utilizarea energiei termice

Norme specifice de securitate a muncii pentru alimentarea cu apa a localitatilor si pentru nevoi tehnologice (captare, transport si distributie)

Norme specifice de securitate a muncii pentru evacuarea apelor uzate rezultate de la populatie si din procesele tehnologice

Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrari geotehnice de escavatii, fundatii, terasamente, nivelari si consolidari de teren

Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrari de izolatii termice, hidrofuge si protectii anticorozive

Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrarile de montaj utilaje tehnologice si constructii metalice

Norme specifice de securitate a muncii pentru manipularea transportul prin purtare si cu mijloace mecanizate si depozitarea materialelor

Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea, stocarea, transportul si utilizarea oxigenului si azotului

Norme specifice de securitate a muncii pentru transportul intern

Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrul la īnaltime

Norme specifice de securitate a muncii pentru activitatea de producere a aerului comprimat

Norme specifice de securitate a muncii pentru fabricarea transportul si utilizarea acetilenei

Norme specifice de securitate a muncii pentru constructii si confectii metalice

Norme specifice de securitate a muncii pentru activitatea de exploatare, gospodarire a apelor, īntretinerea lucrarilor si cursurilor de apa, cadastrul apelor si a folosintelor legate de apa si apararea īmpotriva inundatiilor

Norme specifice de securitate a muncii pentru gospodarire comunala si salubritate publica

Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrari de drumuri, poduri si constructii cai ferate

ANEXA 2: Lista standardelor obligatorii de securitate a muncii conexe lucrarilor de instalatii tehnico-sanitare si de īncalzire

1. STAS 10413/1-84

- Unelte electrice portabile. Conditii tehnice generale de securitate.

2. STAS 12216-84

- Protectia īmpotriva electrocutarii la echipamente electrice portabile. Prescriptii.

3. STAS 12604-87

- Protectia īmpotriva electrocutarii. Prescriptii generale.

4. STAS 12217-88

- Protectia īmpotriva electrocutarii la utilajele si echipamentele electrice mobile. Prescriptii

5. STAS 12604/4-89

- Protectia īmpotriva electrocutarilor. Instalatii electrice fixe. Prescriptii.

6. SR 12294: 1993

- Iluminat artificial. Iluminatul de siguranta īn industrie.

7. STAS 10627-76

- Ventilatoare. Principii de securitate.

8. STAS 8067-84

- Scule pentru lacatuserie si montaj. Mānere si mansoane electroizolante. Conditii tehnice generale de calitate.

9. STAS 6687-81

- Ochelari de protectie. Conditii tehnice generale de calitate.

10. STAS 7761-81

- Echipament de protectie din cauciuc. Manusi electroizolante

11. STAS 12961-91

- Masini unelte. Carcase de protectie a corpurilor abrazive. Forme si dimensiuni.

12. STAS 9954/1-74

- Instalatii si echipamente electrice īn zone cu pericol de explozie datorita gazelor si lichidelor inflamabile. Prescriptii de proiectare si montare.

13. STAS 297/1-88

- Culori si indicatoare de securitate. Conditii tehnice generale.

14. STAS 297/2-92

- Culori si indicatoare de securitate. Reprezentari.

ANEXA 3: Ghid de terminologie īn domeniul securitatii muncii

Avarie: Eveniment survenit īn utilizarea mijloacelor de productie, caracterizat prin defectarea si deteriorarea acestora.

Defectare: Īncetarea capacitatii unei masini, instalatii, utilaj etc. de a-si īndeplini functia specificata.

Dispozitiv de protectie: Dispozitiv care reduce sau elimina singur sau īn asociere cu un protector, riscul de accidentare.

Echipament individual de lucru: Totalitatea mijloacelor pe care persoanele juridice le acorda unui salariat pentru protejarea īmbracamintei si īncaltamintei personale īn timpul procesului de munca.

Echipament individual de protectie: Totalitatea mijloacelor cu care este dotat fiecare participant la procesul de munca pentru a fi protejat īmpotriva factorilor de risc de accidentare si īmbolnavire profesionala.

Echipament de munca: Orice masina, aparat, dispozitiv, mecanism, unealta sau instalatie etc., utilizata īn timpul muncii.

Factori de risc: Factori (īnsusiri, stari, procese, fenomene, comportamente) proprii elementelor implicate īn procesul de munca, ce pot provoca, īn anumite conditii, accidente de munca sau boli profesionale.

Indicator de securitate: Mijloc de informare standardizat care prin combinarea unei forme geometrice cu o culoare de securitate si cu un simbol, furnizeaza o informatie referitoare la securitatea muncii.

Instructaj de securitate a muncii: Modalitate de instruire īn domeniul securitatii muncii care se desfasoara la nivelul unitatilor si care are ca scop īnsusirea de catre salariati a cunostintelor si formarea deprinderilor impuse de securitatea muncii, specifice activitatii pe care o realizeaza sau urmeaza a o realiza.

Instructiuni specifice de securitate a muncii: Componente ale sistemului de reglementari īn domeniul securitatii muncii, ale caror prevederi sunt valabile numai pentru activitatile desfasurate īn cadrul unei unitati; elaborarea lor de catre unitati (prin efort propriu sau īn colaborare cu institute specializate) este obligatorie atunci cānd normele generale si specifice de securitate a muncii nu acopera totalitatea activitatilor desfasurate īn unitate, sau voluntara, atunci cānd patronul considera necesar pentru īmbunatatirea securitatii muncii detalierea si completarea normelor cu unele prevederi specifice unitatii.

Instructiuni de utilizare: Instructiuni a caror elaborare este obligatorie pentru orice produs, constituind parte integranta a documentatiei pentru certificarea produsului si prin care producatorul trebuie sa prezinte toate informatiile necesare utilizarii produsului, īn conformitate cu scopul pentru care a fost creat si pentru asigurarea securitatii muncii.

Mijloc individual de protectie: Mijloc de protectie (protector) destinat pentru protectia unui singur executant si care este utilizat de acesta.

Nocivitate: Proprietatea unei noxe de a produce efect daunator asupra organismului.

Noxa (sinonim: factor nociv) : Agent fizic, chimic sau biologic cu actiune daunatoare asupra organismului, īn mediul luat īn considerare.

Pericol:

a)Sursa unei posibile leziuni sau afectari a sanatatii.

Nota: Īn domeniul securitatii muncii termenul este utilizat īn asociere cu alti termeni, definind originea sau natura presupusa a posibilei leziuni sau afectari a sanatatii; pericol de electrocutare, pericol de strivire, pericol de taiere, pericol de intoxicare etc.

b)Proprietatea inerenta a unei substante, agent, surse de energie sau situatie cu potential de a cauza evenimente nedorite (accidente de munca sau boli profesionale) .

Persoana autorizata: O persoana competenta īmputernicita īn scris (de catre organe de specialitate abilitate si / sau de catre patron) sa īndeplineasca anumite activitati.

Persoana competenta: O persoana care poseda cunostintele si aptitudinile necesare pentru a realiza corect anumite activitati.

Prevenire: Ansamblul proceselor si masurilor luate sau planificate la toate stadiile de lucru pentru evitarea pericolelor sau reducerea riscurilor.

Prevenire intrinseca: Prevenire realizata īn stadiul de conceptie / proiectare, care consta īn:

-evitarea sau reducerea pericolelor atāt cāt este posibil, prin alegerea corespunzatoare a unor caracteristici de conceptie;

-limitarea expunerii persoanelor la pericolele care nu au putut fi evitate sau limitate suficient, prin reducerea necesitatii de interventie a executantului īn zonele periculoase.

Protectie: Ansamblul de masuri care constau īn utilizarea unor mijloace specifice denumite mijloace de protectie, cu scopul protejarii executantilor fata de pericolele care nu au fost suficient evitate sau limitate prin prevenire intrinseca.

Proces de munca: Succesiunea īn timp si spatiu a actiunilor conjugate ale executantului si mijloacelor de productie īn sistemul de munca.

Risc: Probabilitatea asociata cu gravitatea unei posibile leziuni sau afectari a sanatatii, īntr-o situatie periculoasa.

Risc profesional: Risc īn procesul de munca.

Situatie periculoasa: Orice situatie īn care o persoana este expusa unuia sau mai multor pericole.

Substanta periculoasa: O substanta care, īn virtutea proprietatilor sale chimice sau fizico-chimice, poate constitui un pericol.

Zona periculoasa: Orice zona īn care exista sau poate aparea un pericol.

Zona periculoasa a unui echipament de munca: Orice zona situata īn interiorul sau īn jurul echipamentului de munca īn care o persoana este expusa riscului de leziune sau afectare a sanatatii.

Nota: Pericolul care poate genera riscul īnfatisat īn aceasta definitie:

-poate fi permanent prezent pe durata functionarii prevazute a echipamentului de munca (deplasarea elementelor mobile periculoase, degajare de substante periculoase, arc electric īn timpul fazei de sudura etc.) sau:

-poate sa apara neasteptat (pornire neintentionata / neprevazuta etc.) .

Lucrul la īnaltime

Activitate desfasurata la minimum 2 m, masurati de la talpile picioarelor lucratorului pāna la baza de referinta naturala (sol) sau orice alta baza de referinta artificiala, baze fata de care nu exista pericolul caderii īn gol. Pentru locurile de munca amplasate pāna la īnaltimea de 2 m se considera "lucru la īnaltime mica" la care se vor adopta, de la caz la caz, īn functie de pericolele existente, toate sau numai unele dintre masurile de securitate a muncii prevazute īn Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrul la īnaltime.loading...
Document Info


Accesari: 573
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )