Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Regulile publice si sociale comerciale cu capital de stat in Romania.

Legislatie


Regulile publice si sociale comerciale cu capital de stat in Romania.

In perioada tranzitiei la economia de piata majoritatea intreprinderilor au fost supuse restructurarii, redimensionarii si reorganizarii conform principiilor econ 555x2313f omice de piata. Intreprinderile au fost reorganizate urmarindu-se transformarile lor in agentii economici capabili sa concureze pe piata libera.S-a desfiintat monopolul statului asupra intreprinderilor si comertului exterior si s-a acodat o larga autonomie agentilor economici. Unitatile de stat au fost reorganizate conform Leg 15/'90 ca Regii Autonome si societati comerciale.

Regiile autonome sunt intreprinderi publice care au fost organizate si functioneaza in ramuri strategice ale economiei nationale, precum si in alte domenii apartinand altor ramuri care se stabilesc de Guvern. Se estimeaza ca 10-20% di fostele unitati economice de stat vor functiona ca Regii autonome.

Unitatile de stat care nu au fost incluse in R.A., au fost organizate in societati comerciale pe actiuni si SRL.

RA si societatile comerciale cu capital de stat functioneaza pe baza gestiunii economice si au atonomie functionala si financiara.

Gestiunea economica presupune ca intreprinderile publice din activitatea desfasurata sa obtina veniturile pe baza carora sa-si acopere cheltuielile de productie si circulatie si sa realizeze si profit.

Daca din motiv justificativ economice cheltuielile > veniturile , ele pot primi de la bugetul de stat subventii pe o perioda limitata de timp.

Gestiunea financiara este ansamblul relatiilor de constituire a cresterii sau scaderii fondurilor de utilizare efectuata a acestora, de obtinere, repartizare si utilizare a rezultatului financiar priveste in dinamica lor.

A gestiona = a avea, a pastra si administra cu un anumit scop si efficient pentru atingerea obiectivului propus in conditiile date.Gestiunea economico-financiara se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

-autonomia economico-financiara;

-cointeresarea materiala;

-raspunderea materiala;

Autonomia financiara presupune indeplinirea deplina in stabilirea volumului si a conditiilor de desfasurare a activitatilor, deplina libertate in organizarea si conducerea activitatilor, in alocarea si utilizarea resurselor, relatii directe cu mediul extern intreprinderilor.

Cointeresarea materiala presupune ca stimularea intreprinderilor in directia folosirii eficiente a resurselor materiale si financiare. Din profit acestea isi constituie fondurile proprii prevazute de normele legale in viguare si stimuleaza suplimentar salariatii prin premii.

Raspunderea materiala actioneaza in sensul ca pentru nerespectarea obligatiilor financiare, nevirarea la termen a impozitelor si taxelor nerambursate a creditelor la scadenta, persoanele vinovate vor suporta sanctiunile legale.

Numai in situatiile exceptionale cand nu pot fi individualizate majorarile vor fi suportate din profitul intreprinderii.

Document Info


Accesari: 2386
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )