Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SCOLARIZAREA TINERILOR DE ORIGINE ETNICA ROMANA SI A ETNICILOR ROMANI CU DOMICILIUL IN STRAINATATE

Legislatie
SCOLARIZAREA TINERILOR DE ORIGINE ETNICA ROMANA SI A ETNICILOR ROMANI CU DOMICILIUL IN STRAINATATE

CAPITOL I - Dispozitii generale

Art. 198 Dispozitii generale
Statul roman acorda anual burse pentru sprijinirea tinerilor de origine etnica romana din tari invecinate si a etnicilor romani cu domiciliul stabil in strainatate, care doresc sa studieze, in cadrul unitatilor si institutiilor de invatamant de stat din Romania.

Prin bursa se intelege atat finantare partiala cat si finantare totala a locurilor de studii.

Prin finantare partiala se inteleg locuri de studii fara plata taxei de scolarizare si fara bursa, iar prin finantare totala se inteleg locuri de studii cu bursa si fara plata taxei de scolarizare.

Statutul de bursier al statului roman se acorda etnicilor romani care nu detin buletin de identitate/ carte de identitate romaneasca cu domiciliul stabil in Romania, pentru un singur ciclu de invatamant.

In cazul in care un cetatean de origine etnica romana, bursier al statului roman, obtine cetatenia romana pe parcursul anilor de studii va putea continua studiile in aceleasi conditii financiare, daca actele de identitate indica domiciliul stabil in strainatate. In situatia in care dovedeste, prin acte de identitate, domiciliul stabil in Romania, va putea continua studiile in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, dupa promovarea examenelor de admitere.

Numarul de locuri de studii pe nivel de invatamant, se stabileste anual, prin hotarare de Guvern.

Cuantumul burselor pentru tinerii de origine etnica romana din tari invecinate si a etnicilor romani cu domiciliul stabil in strainatate, care studiaza in institutii si unitati de invatamant de stat din Romania, se stabileste anual, prin hotarare de guvern.

Echivalentul in lei al bursei se actualizeaza in fiecare an, trimestrial, la cursul de schimb al monedei euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente.

Cheltuielile privind plata burselor in cuantumurile mentionate se asigura de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii cu aceasta destinatie.

Bursa se acorda pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pentru perioadele de vacanta in care se afla in Romania.

Bursierii statului roman, care studiaza in institutii si unitati de invatamant de stat din Romania, beneficiaza de cazare in internatele scolare si caminele studentesti,  de facilitati privind transportul in comun, precum si de asistenta medicala, in conditiile stabilite de lege pentru cetatenii romani

Cheltuielile de cazare se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Bursele elevilor si studentilor din toate ciclurile de invatamant de origine etnica romana din tari invecinate si a etnicilor romani cu domiciliul in strainatate, bursieri ai statului roman, care studiaza in institutii si unitati de invatamant de stat din Romania, se suspenda, in cazul repetentiei, pentru anul de invatamant repetat, urmand ca acestea sa poata fi redobandite, in anul de invatamant urmator, dupa promovarea anului repetat, cu conditia ca numarul anilor de bursa sa nu depaseasca durata ciclului academic. Pe perioada suspendarii bursei elevii si studentii care repeta anul vor suporta cheltuielile de scolarizare cu taxa in lei in cuantum egal cu cetatenii romani.

Studentii care beneficiaza de sistemul creditelor universitare transferabile sau sunt inmatriculati in anul urmator, avand aprobarea de a sustine examene din anii anteriori, beneficiaza de bursa, dar nu mai mult de durata academica a studiilor.

Selectia si inscrierea la studii in invatamantul de stat a persoanelor prevazute la art. 1  se realizeaza in baza Metologiei aprobata prin ordin comun al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si al Ministerului Afacerilor Externe.

Repartizarea pe tari, pe domenii fundamentele si prioritare de studii a burselor si a locurilor de studii fara plata taxelor scolaresi fara bursa se stabileste anual, in comun, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Afacerilor Externe prin directiile de specialitate, conform cifrei de scolarizare.

Nominalizarea beneficiarilor de burse sau de locuri pentru studii, fara plata taxelor scolare, se face in comun, de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Afacerilor Externe, prin directiile de resort.

Candidatii pentru burse (finantare partiala cat si finantare totala) vor face dovada originii etnice romane si a domiciliului stabil in strainatate prin acte de identitate si prin alte documente emise de autoritatile competente din tara respectiva.

Tinerii de origine etnica romana sau a etnicii romani cu domiciliul in strainatate pot fi inscrisi la studii cu plata taxei de scolarizare in lei in cuantum egal cu cel al cetatenilor romani in unitati si institutii de invatamant particular acreditate, la facultati si specializari acreditate, conform reglementarilor prezentului cod si ale normelor metodologice aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.Art. 199 Scolarizarea in invatamantul preuniversitar de stat

Copiii de origine etnica romana sau etnicii romani cu domiciliul stabil in strainatate pot frecventa gratuit invatamantul preuniversitar de stat la toate nivelurile, in limita capacitatii de scolarizare a unitatilor de invatamant, cu aprobarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Inscrierea pe parcursul anului scolar se realizeaza prin echivalarea studiilor partiale efectuate in tarile in care domiciliaza, luandu-se in considerare actele de studii prezentate de solicitanti - diplome, foi matricole - si cu stabilirea de examene de diferente la disciplinele care nu au fost studiate in institutiile scolare de unde provin.

Examenele de diferenta se sustin conform unui regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, elaborat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Pe timpul studiilor, aceste persoane isi suporta integral cheltuielile de intretinere.

Inscrierea in clasa corespunzatoare pentru elevii care nu au acte de studii se realizeaza conform unui regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, elaborat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Cetatenii de origine etnica romana sau etnicii romani cu domiciliul stabil in strainatate pot fi scolarizati in invatamantul preuniversitar de stat din Romania, peste efectivul maxim, cu 1-2 elevi pe clasa, in conditiile prevazute de cod.

Scolarizarea tinerilor de origine etnica romana si a  etnicilor romani cu domiciliul stabil in strainatate in invatamantul postliceal de stat se realizeaza la propunerea unitatii de invatamant cu avizul inspectoratului scolar, sub rezerva aprobarii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Art. 200 Scolarizarea in invatamantul superior de stat

Tinerii de origine etnica romana si etnicii romani cu domiciliul stabil in strainatate au acces in invatamantul superior de stat, pe locuri de studii cu taxa in lei, in cuantum egal cu cel prevazut pentru cetatenii romani, in conformitate cu regulamentul propriu de organizare si capacitatea de scolarizare  a institutiilor de invatamant, sub rezerva aprobarii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Cetatenii de origine etnica romana sau etnicii romani cu domiciliul stabil in strainatate, inscrisi la studii cu taxa in valuta, pot opta pentru schimbarea statutului financiar, cu conditia promovarii concursului de admitere intr-o sesiune legal stabilita.

Persoanelor prevazute la alin. (1), care dau concurs si se incadreaza pe locurile de studii fara bursa si fara plata taxelor de scolarizare li se recunosc anii de studii promovati anterior si isi pot continua studiile, fara a mai achita taxa de studii aferenta.

Persoanelor prevazute la alin. (1), care dau concurs si se incadreaza pe locurile de studii cu plata taxelei de scolarizare in lei in cuantum egal cu cel al cetatenilor romani,  li se recunosc anii de studii promovati anterior si isi pot continua studiile, si achita taxa de studii in lei aferenta.

Cifrele de scolarizare prevazute pentru etnicii romani cu domiciliul stabil in Romania nu sunt afectate de inscrierea la studii, prin concurs, a persoanelor prevazute la art. (-), alin. (-) si (-).

Cetatenii de origine etnica romana sau etnicii romani cu domiciliul stabil in strainatate, inscrisi la studii cu taxa in valuta in Romania si care nu au sustinut examenul de admitere, pot beneficia de reducerea cu 1/3 a taxelor de scolarizare.

Prevederile alin. 1 se aplica in limita unui numar total de 1.000 de locuri in institutiile de invatamant superior, beneficiarii fiind stabiliti de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, pe baza rezultatelor scolare obtinute.

Nu beneficiaza de prevederile alin. 1 cei care, in ultimul an scolar, au ramas repetenti, au incalcat disciplina universitara, sau au fost condamnati prin hotarari penale.


Document Info


Accesari: 2030
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )