Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ARTA EGIPTULUI ANTIC

arta culturaARTA EGIPTULUI ANTIC

Cea mai veche , lunga si     impresionanta dintre civilizariile lumii antice s-a dezvoltat pe valea celui mai mare fluviu:Nilul. Arta egipteana este marcata de o puternica originalitate , dezvoltand toate formele , cea mai importanta dintre ele fiind arhitectura. Egiptul antic datoreaza bogatiile sale Nilului. Istoricul grec Herodot spunea : "Egiptul este un dar al Nilului". Cultura celor 4 milenii i.hr. cu cea mai enigmatica dintre arte a fost cunoscuta in secolul XIX. 545m1221f
1.Arhitectura funerara. Este cea mai bine reprezentata datorita conceptiei religioase politeiste .

constructiile funerare:-pramide

-mormintele hipogee

-templele

Piramidele. La inceput au fost construite din blocuri mari de piatra neslefuita , cu peretii exteriori in trepte. Mai tarziu au fost netezi si slefuiti. Piramida cea mai veche se afla langa Gizeh., la Sakar-Zoser. Cele mai multe piramide se afla pe platoul de la Gizeh unde se afla aprox. 80 piramide:Kafren, Mihelinos, Keops.


Mormintele hipogee. Se afla presarate de-a lungul vaii Nilului pe zeci de kilometri formand Valea Regilor/Reginelor/Nobililor/Artizanilor/Sclaviilor si a alte categorii sociale. Cea mai mare descoperire in V.Regilor a fost facuta la inceputul sec.XX-mormantul lui Tutankamon la 4 noiembrie 1922 de catre o echipa de arheologi conduse de englezul Carter. In camera mortuala s-a decoperit un sac de piatra in care se aflau inca 3 sacrofage din aur. In cel mai mic se afla lui Tutankamon pe a carui fata se afla o masca de aur. Acest tezaur se afla la muzeul national din Cairo.


Templele: cele mai importante sunt:

1.Luxor-se afla situat la 500 km sud de Cairo pe malul Nilului. In spatiu in care a existat cel mai vechi oras egiptean(THEBA). Afost ridicat in cinstea zeului Amonra inceput de faraonul Amenofissi terminat de Ramses al II lea. Intrarea in templu este precedata de alee Sfincsiilor cu 300 de statui de-o parte si de cealata, si este flancata de 2 statui. Se afla un obelix satnd prismatic de 25 m inaltime pe care sunt gravate hieroglife si imagini din viata faraonului. Zidurile de la fatada au 65 m inaltime. Cel de al II lea oleisc a fost donat statului francez in 1833 si se afla la Paris in "place de la Concorde". Cea mai importanta incapere este sala Hipostila cu cele mai multe si mai frumoase coloane dintre care cea mai frumoasa este "Drumbava sacra".

2. KARNAK se afla la 3 km distanta -Amonra realizat de Ramses al II lea este cel mai vast si mai mare complex arhitectonic-30 de hectare. In interior poate incapea catedrala Notre Dame. Templul lui Ramses al II lea avea dimensiuni impresionante 102m/53m cu 134 de coloane cu inaltimi de 23m iar diametrul de 15m unde aveau loc ritualuri religioase.


Sculptura

  1. Rond-Boss
  2. Bazo-Relief

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate
Document Info


Accesari: 10578
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )