Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...PRACTICA DE PROFIL LA ANTROPOLOGIE - Masti , figuri si fetisuri

arta cultura

PRACTICA DE PROFIL

LA ANTROPOLOGIE


Masti , figuri si fetisuri
Am spus, ca nu ar trebui sa introducem reactiile noastre intr-o opera expresionista apartinatoare unei alte culturi , daca nu stim nimic despre fundalul ei psihologic ; dar dupa ce, atat cat am putut , am descoperit ceva despre piesa, ar trebui sa fim liberi sa inregistram efectul ei nemijlocit.

Aceasta mareata opera sculptata, al carei cap are singur aproape 60 cm , este una dintre cele mai monumentale sculpturi pe care n-i le putem inchipuii. Trasaturile sunt asemanatoare omului si totusi transcedentare , neparticipante si fara scop.

Nimba reprezinta fertilitatea ; si de fertilitatea granelor , inventarul celor vii si a tribului in sine depinde intreaga viata. De aceea iasa din tufis, inaintea cultivarii orezului ridicat pe umerii celui care il cara si care sta ascuns sub pelerina acoperita cu pene si indeamna populatia satului sa ia parte la un dans ceremonial.

De la necercetatul Nimba ne indreptam spre figurina mica care reprezinta un om care priveste incordat spre cer. Scopul ei era , sa provoace vindecarea unei boli , iar aceasta cerere a ajutorului supranatural , nu putea fi reprezentata mai miscatoare si in acelasi timp

nesentimentala decat aici.

Intunecat si aspru este acest fetis , rau , dusmanos si teribil.

Corpul sau este umplut cu ingrendientele gretoase ale puterii - sange, fiere excremente si asa mai departe . O adevarata licoare vrajitoreasca.

Fata sa este la fel de aspra ca lemnul din care a fost sculptat.
DANSUL SI MASCA.Ideologia Africana se evidentiaza prin culte , care datorita faptului ca depend de cultura Agricola , cresterii animalelor si pradei , arata maretia puterii de viata a comunitatii tribale. Calea principala , pentru a obtine asta , este ritualul dansului iar ingrendientul principal pentru dans este masca.Dansurile sunt prezentate la inmormantari ale membrilor tribului si la serbarile comemorative anuale ale mortilor dar si cu alte ocazii , cum ar fi , diferite actiuni de initiere , cand puterea spiritelor este deosebit de mare si cand sunt necesare masuri de vindecare.

Dansul este in centrul atentiei la ceremoniile care au legatura cu agricultura. La aceste serbari sunt purtate si masti de animale iar prin purtarea acestora , insotite de miscari mimice , 222j92c este prezentat tot mitul cerintei primitive de a stapanii puterile naturii care au legatura cu vanatoarea , cultivarea pamantului si cresterea animalelor de care depinde existenta tribului.

Se crede ca dansul mareste puterea dansatorilor , dar mai important este , ca el reprezinta o exprimare a puternicului sentiment de uniune a africanilor cu lumea spirituala.

Se considera ca batranii decedati ai satului sunt partasi ai exprimarii si puternici intermediari ai puterii. Daca un barbat poarta masca unui anumit spirit , nu mai este el insusi , el devenind o perioada acel spirit.

Mastile se bazeaza pe forme omenesti si animaliere. Cateodata sunt complet naturale , des idealizate , cateodata stilizate si abstracte. In general este posibil sa se stabileasca destul de exact teritoriul de unde apartine masca , deoarece fiecare trib si tribulet si-a dezvoltat propriile legi fixe corespunzatoare preferintelor si traditiei lor. Mastile nu sunt purtate doar in fata fetei , ci pot fi purtate orizontal deasupra capului sau oblic pe frunte.Unele masti stau ca un coif pe cap si cele compuse mai mare , sunt prinse strans de niste caciuli in forma de cos .Unele masti sunt facute intentionat cu o infatisare respingatoare si sunt folosite pentru a fugarii strainii , in special femeile , de la ceremonii de initiere si diferite alte ceremonii de uniune secreta.

Aceste infatisari mascate , de exemplu ale celor din Bapende , tin femeile la distanta de ritaulurile pubertatii , ale tribului. In unele zone , mai ales la Ibibio si la Ekoi unde alianta Ekpo era foarte puternica , nu doar dorinta de a castiga simpatia stramosilor , ci si dorinta de a stapanii comunitatea existenta prin teroare , facea ca mastile sa fie macabre , agresive si infricosatoare.
Mastile de mare calitate.


Acesta este un exemplu excelent pentru stilul formal al Senufo. Capul oval , convex si polizat , are o forma concava asemenea unei inimi, o suprafata a fetei bine determinata si un nas lung si ingust cu nari scoase in evidenta.Sunt atasate diferite coarne si parti laterale care, asemeni unor portiuni ale fetei , poarta hasurari in forma de cruce.Pe ambele parti ale barbiei atarna picioarele tipice tribului Senufo.


Aceasta exceptionala masca arata din nou fericirea pe care sculptorii africani o au , in a face fetele in forma de inima cu un sept al nasului vertical , care poarta arcul sprancenelor.

Aceasta masca eleganta , apartinatoare unui trib , subordonat tribului Senufo , are atata detaliu de relief inalt incat deviaza foarte putin de la forma reala a fetei. Ar parea fara indoiala mai completa , daca ar fi inconjurata de peruca bogata , cu care a fost purtata in timpul dansului.Aceasta masca tot asa de frumoasa dar foarte naturala , sta in opozitie totala celei prezentate anterior. Un caracter tipic lucrarilor Bapende , este nasul sculptat ascutit. Este de remarcat cum , aceste peruci din fibra si pelerinele , scot in evidenta aceste doua masti. Din pacate lipseste imbracamintea din fibra a multor masti cand piesele ajung la muzeu.Nu se poate spune nimic deosebit despre caracteristicile acestor masti. Masca Ibibio si cele doua masti Baule sunt reprezentative pentru arta triburilor lor. Trasaturile mastii Baule sunt , ca la cele mai multe , mai rafinate , chiar daca mastile de mai sus se aseamana la forma. Masca Bambara este mai deosebita si prin simplitatea ei ei externa , are o demnitate mare.Multe dintre sculpturile Bajokwe ne-ar putea crea , la prima vedere, o impresie urata si respingatoare. Dar prima dintre aceste doua masti are o adancime si o caldura minunata , cu care putine opera se pot compara.

In opozitia ei este a doua masca , care arata caracteristica obisnuita a tribului. Este un cap de barbat , caruia sprancenele si oasele fetei ii confera un efect de ochelari. Gura mare , deschisa cu dintii in zig zag completeaza aspectul salbatic al mastii. Perechi asemanatoare de masti , care reprezinta "Frumoasa si animalul " si care sunt folosite azi la serbarile rurale , se poate sa fi fost folosite la ritualuri de initiere.
Masca Yoruba , sculptata de aproape 100 de ani , este un foarte puternic cap natural , schitat ascutit ; o piesa sculptata cu mult simt formal. Masca este purtata de catre dansatori la serbarile si ceremoniile de inmormantare anuale ale membrilor aliantei Gelede , un cult al cresterii din Yoruba de sud-vest.
Masca Dan , este de asemenea foarte naturala , insa are o trasatura greu de definit. Ea este poezie , in timp ce , cealalta este proza de calitate.
Aceasta masca fina apartine aliantei Ekpo , uniunea cresterii , conducatoare a tribului. Functia ei este si de a pastra disciplina intre populatie. Liniile ondulat sculptate ale buzelor , narilor , oaselor fetei dar si ale ochiilor confera capului un ritm fermecator. Mandibula acestei masti este rabatabila si mobila.
Ekkpe , este un cult al cresterii la Ekoi. Aceste masti , acoperite cu piele , impresioneaza mai mult prin realism decat prin calitatea formei.

Talbot , declara in 1926 ca razboinicii Ekoi , dupa lupte , executau un dans al victoriei cu capetele celor infranti legate de propriile lor capete. Aceste masti au fost facute ca inlocuitori , ceea ce ar explica naturaletea lor extrema.Greaua masca coif a tribului Mendi nu are nimic din gratia atragatoare a celei anterioare dar totusi o interesanta calitate a formei. Forma de baza este conica iar aceasta este accentuata prin sprancenele bombate in sus. Prin asta intreaga fata este impartita in doua triunghiuri ; spranceana si fata. Masca este purtata cu o mantaua mare din fibra care atarna de marginea de jos.
Aici sunt ilustrate 3 masti cu fetele albe ale triburilor Ibo si Ogoni .

Prima este o masca coif cu o creasta ingust , inalta , care decurge din spate spre fata fiind sculptata fin si decorate . Trasaturile stilizate si ascutite astfel incat aparitia ei sa para ingusta si ascutita. Mastile sunt purtate cu costume asemanatoare in rosu aprins si galben , la serbari si inmormantari ale tribului .

A doua masca , a lui Ibo din Orhu , este o masca istorica pe a carei infatisare se afla o interesanta picture istorica in negru.

A treia masca , a tribului Ogoni , este o piesa interesanta cu mandibula rabatabila , care este miscata de purtatorul ei cu gura astfel incat sa se inchida si deschida zgomotos. Mastile sunt purtate de membrii unor aliante , dupa ce erau impartiti pe varsta , la diferite evenimente oficiale.


Mastile Bayaka , pictate des grotesc si sclipitoare , impreuna cu pelerine din fibra , sunt purtate de tinerii initiatori cand se intorc dansand in satele lor dupa terminarea ceremoniilor de taiere. Urmatoarele masti sunt foarte stilizate . Aceasta mai lunguiata , combina o suprafata a fetei in forma de inima cu ochi rotunzi , circulari si o gura ovala ornate cu dinti in zig zag . Arata un expresionism violent .La masca din dreapta s-a dezvoltat un model abstract , datorat suprafetei fruntii , orbitei , nasului, obrazului , gurii si folosirea decorativa a urechiilor rotunde . A doua este mai naturala insa formele mai simplificate ale ochiilor , gurii si nasului scos in evidenta , ii confera un aspect expresionist retinut , agresiv.


Aici sunt doua masti care sunt lipsite de micile detalii si care stau in oponenta una fata de cealalta. Masca Grebo este abstracta , expresionista, si agresiva. Masca Guro prezinta o bucurie sensibila a formelor lin curgatoare.Aceste masti rotunde si acest cap sunt asemanatoare intr-un mod interesant . Masca Bena - Kanyoka transpune fata cu un anumit numar de forme geometrice , armonice. Capul Balega si masca Baule reduce forma pana la o simplitate completa. Masca Baluba intoneaza , in timp ce pastreaza pe cat posibil forma simpla , ritmul prin folosirea unor cercuri concentrice.Am cunoscut deja fata in forma de inima ; aceste exemple sunt delimitate mai exact. Poate cea mai simpla si mai frumoasa este masca Fang ; alba cu margini negre , are un efect inspaimantator si fantomatic.


Aceasta masca Bakwele nu are forma inimii datorita fetei , ci datorita coarnelor indoite in jos.Aici , lasarea deoparte a detaliului , a dat nastere unei masti abstracte de o frumusete mare. Opera de pe pagina urmatoare incoroneaza o forma aproape identica cu o suprastructura ciudata.

Lucrarile acestui trib au aceeasi sensibilitate si frumusete neprecisa ca a altor triburi din jumatatea Nordica a Kongo-ului , cum ar fi Fang in vest si Bombole cu Balega in est. Ar trebui sa fie numite expresioniste?

Este periculos sa folosim terminologia noastra daca stim atat de putin despre fundalul spiritual si emotional al creatorului insa aceasta ar fi expresia cea mai potrivita in vocabularul nostru artistic din vest.
Cele 2 masti abstracte nu sunt complet lipsite de tema deoarece in amandoua se poate recunoaste ideea ochilor si a nasului. Componentele sunt diferite de schema de baza a fetei omului iar la baza lor sta un model formal.

Rezultatul la masca Bateke este incantator insa masca mai mare din dreapta este mai puternica si mai impresionanta. Ea apartine unei uniuni de barbate si reprezinta spiritul tufisurilor.

Aceste trei masti mari au un prestigiu mare datorita puterii lor spirituale . Cei din Dogon incearca , purtand aceasta masca, rupa legatura cu spiritele care inca , datorita furiei lor , sunt periculoase pentru pentru decedatii si locuitorii tribului lor.

Masca Toma , apartine puternicei si temutei aliante politice Poro.

Masca Nimba este imaginea fertilitatii a tribului Baga , temuta de toti , onorata si implorata.


In contrast cu cealalta grupa de masti , aceste patru masti din campia Camerunului , sunt in intregime umoristice ; ele sunt folosite intr-adevar la inveselire , cum ar fi la dansul picioroangelor.
Din punct de vedere artistic , neobisnuite sunt mastile Bacham , datorita impartirii lor cubistice a fetei cu campuri bine determinate si mastile Bafum , datorita calitatii plastice de prelucrare a suprafetei brute.
Masti la care decorul are rolul principal


La toate aceste masti este accentuata forma tridimensionala prin modelele suprafetei lor.


Ca si la celelalte masti de pe paginile anterioare , acestea apartin unui trib , in care culoarea si modelele suprafetei sunt la fel de importante ca forma , cu care sunt in perfecta concordanta.

Bakuba sau Bushongo , cum mai sunt numiti cateodata , sunt vestiti datorita sculpturii decorative a paharelor , cutiilor si a altor vase din lemn , dar si datorita stofei tesute.Masti cu desfigurari .


Anumite masti africane , in special cele ale puternicei aliante Ekpo ale celor din Ibibio , sunt constient macabre. Acestea , datorita negrei lor forme a unui cap de mort si uriaselor urechi atarnate din piele , par inspaimantatoare cand sunt purtate .

Urmatoarea , un exemplu inspaimantator a desfigurarii , este cu atat mai ingrozitoare datorita realismului cu care a fost facut.O astfel de priveliste este foarte cunoscuta in Africa.Prima dintre aceste trei masti apartine zonei granitei dintre Coasta de Fildes si Liberia este foarte naturala si pare a reprezenta urmarile unei boli. Celelalte doua prezinta mai mult aluzii abstracte de deformari.
Mastile zeului Janus (cu forma unui cap cu 2 fete)


Aceasta masca Ekoi cu doua fete , apartine aliantei Ekpo , un cult al Spiritelor Stramosilor. Pare mai realista datorita pielii de antilopa cu care este acoperita. Vecinii lor , Boki , sculpteaza masti care se aseamana stilistic dar care nu sunt acoperite cu piele. Aceasta are o trasatura expresionista care lipseste staticelor capete Ekoi.Si triburile Baule , Guro si Senufo din Coasta de Fildes folosesc astfel de masti. Masca Baule din dreapta este o opera plastica frumoasa cu o demnitate linistitoare . Masca Guro , de mai jos , cu un cap de antilopa si unul de om este vie si plina de caracter.
Mastile cu chip de porc salbatic ale triburilor Ngere


Mastile cu chip de porci ale celor din Ngere apartin operelor celor mai salbatice si periculoase , ca aspect , din cultura africana. Numai numerotarea materialelor folosite la o singura masca este mare , dupa cum se poate observa pe masca aratata aici.
Aceste masti , nici animal nici om , prezinta anumite forme abstracte , exagerand prin coarne , nasuri mari scoase in evidenta , guri cu dinti bombati si buze groase.

Aceasta masca din complexul Dan-Ngere , a inlocuit , desi apartine tipului de masti cu forma porcului salbatic, aspectul atacator , cu un puternic dar totusi armonios model tridimensional de coarne incovoiate.

In aceasta mare grupa , care formeaza acest complex , mastile celor din Ngere iasa in evidenta ca fiind dominate de cubism si grotism. Cele ale celor din Dan sunt desfigurate mai putin , unele fiind foarte naturale.


Mastile cu forma de animal.


Patru masti de antilopa din triburi care se intind din Sudanul de Vest , prin Coasta de Fildes , Nigeria si Kongo. Ele ajung de la naturalism pana la stilul abstract decorativ. Fiecare are atractia ei .

Primele trei , sunt exemple bune pentru indemanarea africanului pentru forme simple , frumos proportionate ; a patra este o imagine vesela poleita in negru si partial cu alb. Probabil , aceste masti au fost folosite la dansurile serbarilor tribale. Masca Ogoni a fost purtata pentru a consacra, zeului local , timpul agriculturii , iar masca Guro apartine aliantei Zamle, care executa dansul antilopei , al carui scop este inmultirea.


Elefantul Bali , in schimb , merita atentie datorita simplitatii formei sale. Masca pentru cap a celor din Ekoi , cu fantastica ei gura larg deschisa este in opozitie groteasca cu mastile omenesti naturale ale aceluiasi trib , cum ar fi cele prezentate anterior.

Mastile Korubla , a celor din Senufo , sunt numite "Scuipatoare de foc" deoarece gurile acestora sunt umplute cu fitile. Sunt purtate sus pe cap. Cea ilustrata mai jos , arata un amestec de trasaturi omenesti si animalice cu un cameleon si o pasare intre coarne , un proiect provocator dar complicat.
Mastile compuse pentru cap in forma de antilopa a celor din Bambara.


Mastile compuse pentru cap in forma de antilopa pe care le poarta ei prinse de caciuli impletite pe cap si cu pelerine din fibra , sunt ca proiecte tridimensionale , extraordinare lucrari.

Sunt facute din lemn usor , au de obicei 60 cm - 70 cm si iasa cel mai bine in evidenta datorita miscarilor dansului. Ele ajung de la extremul naturalism , ca prima care apare in raza vizuala , nervoasa prin iarba inalta si pana la frumosul model abstract a celei din dreapta.

Mastile compuse pentru cap sunt puse pe o axa verticala. Primukl este sculptat fix , ascutit si patratos ; al doile echilibreaza coama , cu arcul coarnelor si a capului.

Cum se vede aici , exista un numar mare de tipuri de masti Tjiwara, pentru cap , naturale , abstracte , verticale , orizontale , cu modele de mama si ied. Aceasta masca , de exemplu , sugereaza antilopa rosie , printr-o coama foarte decorative. De la o creatura mistica , numita Tjiwara , se crede ca tribul Bambara, a invatat sa cultiveze , iar tinerii barbati danseaza pentru a-l onora , dupa un concurs de sapa in perioada cultivarii.
Mastile pentru cap de tip orizontal cu lungile coarne incovoiate paralel spre spate , exprima des o expresie personala irezistibila.

Prima , cu zambetul ei ei si cu coada inelata ! Cealalta - poate un pic mai putin apreciata? Sigur mai putin binevoitoare.
Calitatile opuse , in ceea ce priveste formalismul si naturalismul , sunt evidente la aceste doua masti. Prima este o abstractie fina a motivului mama-ied , cu un suport in locul corbului. Sculptura din dreapta este plina de expresie a motivului mama - ied.
Mastile compuse pentru cap de diferite tipuri.


Mastile compuse pentru cap ale celor din Mossi si Bobo trebuie fie foarte greu de echilibrat , pentru ca , chiar daca sunt din lemn usor , sunt foarte inalte. Ele sunt purtate de grupuri de tineri la dansuri comune dupa culesul granelor , la ceremonii de inmormantare sau la alte ocazii cand spirite rauvoitoare rauvoitoare ar putea fi in apropiere. Ele sunt purtate si de membrii aliantei Wango , al celor din Bobo , la o serbare pentru coacerea diferitelor fructe.

Acesta este un obicei mostenit din timpuri , cand culesul fructelor pentru alimentatia tribului era vital. <Fata> mastii este foarte abstract si este suprastructurat in forma de scandura , fiind decorata cu modele geometrice. Unele masti prezinta un chip natural , prins deasupra scandurii.Pe paginile 55 - 56 sunt 2 masti compuse , inalte dar si late. Este de remarcat ca toate aceste compuneri inalte si plate vin din savana , unde lemnul este moale si usor.

Deosebita podoaba de cap - Senufo , este o piesa fina ; coroana sub forma a 3 pasari , este o emblema simbolica care se regaseste la multe lucrari Senufo. Marea "Cruce Lothringer" de pe mastile Dogon , este de asemenea vazut ca un simbol in forma unei pasari in zbor.


Daca ne indreptam mai mult in sud , in zona padurilor tropicale de pe coasta Guineii si Kongo-ului , unde lemnul este tare si greu, suntem intampinati de tipul total diferit al mastilor , pe care l-ar fi putut provoca diferenta asta de materiale.

Nu este doar o intrebare a greutatii si a marimii : marile masti Epa ale celor din Yoruba pot avea o marime de 150 cm si o greutate de circa 35 kg si totusi tinerii barbati danseaza cu ele dansuri cu invarteli si sarituri. Si mai au inca ceva ; crearea grea a formei , cu toporul , masura si cutitul au dus la un tip mai gandit al operelor , care au des o calitate arhitectonica a proportiei planuite sau a bogatiei de detaliu , cum nu se gaseste decat la sculpturi care trebuie sa dureze mai multi ani si care sa-si merite timpul folosit la sculptura.

Aceste doua compuneri de masti Epa evidentiaza aceste caracteristici. Prima , o frumoasa piesa veche , impresioneaza prin calitatea plastica si a demnitatii ei. A doua , este la fel de impresionanta in felul ei. Pozitie dupa pozitie sunt sculptate din blocul tare , micile figuri care il inconjoara pe razboinicul Jagun - Jagun.

Esticii Ibo si vecinii lor Ibibio dansau un joc , Ogbom , in cinstea zeitatii pamantului. Acesta nu mai are azi loc , dar s-au pastrat niste masti compuse. Aceasta ilustrata , este foarte impresionanta in timpul dansului , deoarece prin gaurita parte superioara a naasului trece lumina avand efectul unui ochi luminat. Kuyu din Kongo , par uneori , ca anumite triburi din kongolezice , a fi mai interesati de modelul suprafetei decat de forma plastica. Insa exact aceasta piesa le vine bine.
Provocatoare sunt marile masti orizontale care sunt purtate pe cap de triburile de pe coaste sau regiuni cu lagune din Guineea si pana la Kalabani. La Ibo si la alte triburi din delta Nigerului si in Kalabani la Ijo, mastile au forma unei cutii cu trasaturi abstracte - omenesti , animalice si in forma de pasari - care formeaza un frumos model tridimensional. Din aceste piese prezentate , cele ale celor din Ibo sunt cele mai abstracte ; capul Baga , este tratat altcumva , combina dinti de crocodil si coarne de antilopa cu o fata de om care este incoronata de un cameleon.

Masca Ijo , cea mai frumoasa a acestei grupe , este dreptunghiulara cu trasaturi omenesti foarte stilizate , care sunt tratate cubistic. Toate aceste masti reprezinta spirite ale apelor , prima si a treia reprezentand hipopotamul.


loading...
Document Info


Accesari: 3281
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )