Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Piata Charles de Gaulle- scurt istoric

arta cultura
Piata Charles de Gaulle- scurt istoric

Piata Charles de Gaulle este o piata din bucuresti,situata in sectorul 1, la intersectia Bulevardelor aviatorilor,costin prezan, primaverii si calea dorobantilor.
Este interesanta pentru faptul ca a ramas ultima piata importanta din Capitala care pastreaza pavajul cu piatra cubica, specific perioadei interbelice.

Aceast loc se numea la inceput Piata Jianu, dupa unul din pandurii lui Tudor Vladimirescu la 1821. De fapt, portiunea din Calea Dorobantilor si stradutele adiacente purtau denumirea generica de Parcul Jianu.

Regele Carol al II-lea cedeaza puterea Generalului Ion Antonescu La 6 septembrie 1940. Faptul ca exista o intelegere intre Antonescu si legionari a impus o redenumire a Pietei Jianu. Asadar, Piata Jianu s-a transformat in Piata Adolf Hitler.


Numele Fuehrerului a stat putina vreme pe placute, intrucat dupa 23 august 1944, piata a revenit la numele sau initial.


"abolirea" monarhiei la 30 decembrie 1947 a "abolit" si Piata Jianu, care a devenit Piata Generalissim I. V. Stalin lucru datorat faptului ca URSS devenise noua aliata a Romaniei dupa razboi. La intrarea in Parcul Herastrau (fostul Parc National Regele Carol al II-lea) a fost amplasata o statuie a "tatucului popoarelor.


la destalinizarea de la inceputul anilor '60, statuia a disparut in mod misterios, iar Piata Stalin a devenit Piata Aviatorilor, numita asa dupa statuia Eroilor Aerului, ce se gaseste in apropiere. Mai tarziu, si statia de metrou adiacenta a preluat denumirea pietei.


Dupa 1989, s-a considerat ca piata are nevoie de un nou nume, asa ca pe fondul prieteniei traditionale romano-franceze, Piata Aviatorilor a fost redenumita Piata Charles de Gaulle, fost presedinte al Frantei si o figura importanta a Rezistentei Franceze din timpul ocupatiei naziste.De asemenea au loc modificari si la nivelul geometriei pietei adauganduse in centrul ei un rod care determina ca circulatia din piata sa fie de tip sens giratoriu.

dupa caderea dictaturii in zona incep sa apara diferite constructii noi, printre care Banca Franco-Romana si Hotel Helvetia claustrate de un regim pana atunci slab permisiv.


In rondul din centrul pietei a aparut in anul 1997 Crucea secolului, cunoscuta printre bucuresteni drept "banutul" sau "nasturele", o forma lenticulara, in centrul careia este o cruce alcatuita perforatii romboidale.

Recent, in piata s-a ridicat o cladire inalta de birouri, care strica toata armonia locului, prin masivitatea cladirii in raport cu celalalte cladiri care se gasesc in zona. De asemenea cladirea pe langa faptul ca are un aspect neplacut din anumite pozitii, ea optureaza complet capatul de perspectiva vazut din parcul herastrau, care era pana atunci    Televiziunea Romana


Ocupantii pietei, de ieri si de azi: Stalin (st.) si Charles de Gaulle (dr.)


Cu ocazia Sommet-ului Francofoniei care s-a tinut la Bucuresti in toamna anului 2006, la intrarea in Herastrau, pe locul de odinioara a Generalissimului, a aparut o statuie a Generalului Charles de Gaulle, sculptata de Mircea Spataru.loading...
Document Info


Accesari: 2964
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )