Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Scurt istoric al imaginii teatrale

arta cultura
Scurt istoric al imaginii teatrale

Arta a comunitatii, care e chemata sa participle, spectacolul teatral a fost intotdeauna cel mai direct ahgajat in experientele collective, in viata sociala.

Teatrul s-a nascut si a evoluat de-a lungul timpului, in ragazurile de pace si de bunastare.

Marile imperii ale Egiptului sau Mesopotamiei au cultivat mai cu seama procesiunile destinate cultului zeilor. Teatrul in intelesul modern al cuvantului, a inflorit spectaculos in grecia antica, in in cetatile democrate in care oamenii aveau ragazul si interesul de a ridica pe plan artistic preocuparile lor, figurate in legendele transmise pana atunci oral.

Masca a ramas un atribut constant al actorului de teatru, in special in cel chinezesc si japonez, care si-a pastrat timp de multe secole forme fixe, conventii bine stabilite, ca de pilda decorul inexistent, sugerat doar prin gesturile personajelor.

In evul mediu European, structura societatii japoneze feudale a impus alt fel de spectacol: la curtile seniori-ale turnirurile sportive erau organizate cu fast, cu asistenta restransa. Urmasii mimilor se produceau in reprezentatii pe care azi le-am numi de revista, cu recitari poetice, numere de circ si music-hall, desigur prezente si la curtile domnilor din Tarile Romane.

Comedia era lasata in seama actorilor ambulanti. Primele reprezentatii laice au reaparut in Europa odata cu Renasterea si cu revenirea interesului pentru cultura si arta antichitatii clasice.

In Franta secolului al XIV-lea s-au contopit clasicismul Renasterii cu fantastical barocului, in sinteza de un echilibru unic atinsa in arta de la Versailles, in teatul lui Corneille, Racine si Moliene.

Pana in sec al XVIII-lea, teatrul era luminat de lumanari. In centrul salii atarna un mare policadru de la care curgea ceara pe spectatori, motiv pt care nobilii stateau in loje pe margini, iar oamenii de rand in stal.Miscarea de avangarda, inceputa inaintea primului razboi mondial si afirmata in

anii '20, ca un effort de constientizare a drumurilor proprii fiecarei arte, a cuprins si propuneri innoitoare privind teatrul, in primul rand de activitate a participarii publicului prin eliminarea granitelor dintre el si actori.
Regizorul- autorul spectacolului


Regizorul este cel care promoveaza o piesa de teatru, si este creatorul acesteia.

Uneori, regizorul are mai multe roluri, exemplu fiind Liviu Ciulei, care era de multe ori regizor, scenograf si uneori chiar actor in piesa.

Colaborarea cu scenograful, materializarea visului, inchegarea imaginilor vizuale, care imbogatesc si ramifica semnificatiile fiecarui tablou.


Actorul-c entrul de interes al scenei


Actorul de teatru, fara de care spectacolul nu poate avea loc, a fost mult timp singurul peronaj in carne si oase pe care il vedea publicul. Prezenta la vedere a facut din actor peroane publice cu prestigiu social.

Imaginea imaginara- scenografia


Scenograful, prin felul in care isi implementeaza mobilele, perdelele etc, delimiteaza spatial de joc, caile de acces si de circulatie a actorilor, colaborand obligatoriu cu regizorul.
Document Info


Accesari: 1679
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )