Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Pleonasmul - o eroare de exprimare

arta cultura
Pleonasmul - o eroare de exprimare


El presente artíiculo está dedicado al cultivo de los medios de expresión correcta en el habla y en la escritura y tiene como objetivo el pleonasmo - uno de los errores más graves y, por desgracia, una de las faltas de lengua más frecuentes.El pleonasmo representa un uso inútil de un término, de una construcción al lado de otro término u otra construcción con significado semejante. El pleonasmo es un fenómeno estilístico que consiste en la repetición de algunas palabras con el mismo significado, pero con funciones distintas. El material selectado ejemplifica el análisis semántico de los términos usados en la producción de los pleonasmos, explica clara y adecuadamente el mecanismo de la aparición de estas faltas de expresión. Creemos, que el presente material será útil para la recomendac 414f59e ión de unos modelos correctos de expresión y asimismo constituirá unas modalidades para evitar los pleonasmos.Acest articol este consacrat cultivarii mijloacelor de exprimare corecta in vorbire si in scriere, care are ca obiect pleonasmul - una dintre cele mai grave si, din pacate, cele mai frecvente greseli de limba.

Termenul pleonasm vine din limba greaca: pleonasmos si inseamna a fi in plus, mai mult".

Pleonasmul este o greseala de exprimare constand in folosirea alaturata a unor cuvinte cu acelasi inteles - definitie dupa Dictionarul explicativ al limbii romane. Pleonasmul reprezinta folosirea inutila a unui termen, a unei constructii alaturi de alt termen, alta constructie cu semnificatie asemanatoare. Pleonasmul este un fenomen stilistic, care consta in repetarea unor cuvinte cu acelasi sens, dar cu functii diferite.

Fiind o eroare de exprimare, pleonasmul in acelasi timp este si o eroare si de logica, deoarece in cazul in care se spune acelasi lucru, se exprima aceeasi idee, fie din necunoastere, fie din neatentie, prin utilizarea cuvintelor cu acelasi inteles riscam sa nu fim uneori intelesi, iar in alte cazuri chiar sa devenim ridicoli. Nu toti vorbitorii de romana pot sesiza intotdeauna acest fenomen lingvistic. De altfel, nu toate pleonasmele sunt considerate la fel de grave. Un nespecialist nu poate observa legaturile etimologice ale unor imbinari de cuvinte si pentru o atare persoana notiunile: muschi file, costum de haine,
a urca treptele in sus
sau a le cobori in jos constituie un mod de exprimare firesc, dar nu si pentru un specialist de limba, care va sesiza cu certitudine folosirea inadecvata a cuvintelor in imbinarile mentionate. Am semnalat ca exista si pleonasme tolerabile de tipul: baietel mic, baba batrana, fata tanara, mos batran. Acestea pot fi lasate la latitudinea vorbitorului, care, de altfel, a dorit, in cazul dat, sa atentioneze asupra varstei persoanelor nominalizate.

Multe pleonasme apar mai ales in limba vorbita si se explica prin nevoia vorbitorului de a adauga informatiei o marca afectiva de insistenta. In enuntul: Mi-a scris scrisoarea cu mana lui proprie exista de asemenea un pleonasm, explicabil prin intentia vorbitorului de a insista asupra faptului ca scrisoarea nu era dactilografiata sau scrisa sub dictare si ca intreaga responsabilitate revine persoanei care a scris-o.

In afara de cazurile cand vorbitorul simte nevoia sa accentueze, sa sublinieze o idee, constructiile pleonastice dovedesc fie necunoasterea sensului sau a valorii gramaticale a cuvintelor, fie neglijenta in exprimare si, ca atare, acestea nu sunt recomandabile.

In uzul cotidian se intalnesc enunturi in care se utilizeaza doua sau mai multe cuvinte care au (aproximativ) acelasi sens (sunt sinonime), prin urmare, unul dintre ele repeta informatia adusa de celalalt.

Ne vom propune in cele ce urmeaza sa ne oprim asupra unor pleonasme mai putin tolerabile, selectate din mass-media, de la TV, din paginile ziarelor, din discursurile televizate, din discutiile cotidiene etc..   

Si deoarece am inceput cu mass-media, vine imediat si pleonasmul mijloace mass-media, foarte des utilizat chiar de ziaristi, dar nu numai. Mass-media inseamna mijloace de comunicare in masa a informatiilor (radio, TV, publicatii etc.)", este inutil a comenta cazul, pentru ca devine alogic sa te exprimi ca atare, cum ar veni "mijloace mijloace de comunicare in masa", care constituie o repetare dubla prin utilizarea a doua notiuni identice.

In acelasi context prezentam un alt exemplu: zvon mincinos. Zvon inseamna stire, veste, informatie necontrolata, neintemeiata si tendentioasa, care nu a fost verificata. Imbinarea de cuvinte zvon mincinos este un pleonasm.

O imbinare in voga in stilul gazetaresc de ultima ora este expresia munca laborioasa. Adjectivul laborios inseamna care munceste mult, caruia ii place sa munceasca". In cazul nostru este utilizat neadecvat, impropriu. Corect ar fi elev laborios; intreprindere laborioasa.

Convietuiesc impreuna este pleonasm: verbul a convietui inseamna a trai impreuna cu cineva, a coabita" si atunci devine inutila utilizarea adverbului impreuna.

A vedea cu ochii de asemenea este un pleonasm. Verbul a vedea inseamna a percepe cu ajutorul vazului", iar am vazut cu ochii mei este un pleonasm dublu.Altercatie inseamna schimb violent de cuvinte intre doua sau mai multe persoane", de aceea altercatie verbala este utilizat impropriu, completand lista pleonasmelor.

Lista miliardarilor bogati este un exemplu clasic de pleonasm. Aici si comentariile sunt de prisos, intrucat e greu sa-ti imaginezi un miliardar sarac.

S-a sinucis singur este de asemenea un exemplu de pleonasm unde tragicul se imbina cu comicul si volens, nolens te duce gandul spre nastrusnica idee: "sarmanul, daca nu a fost ajutat de nimeni". Verbul a sinucide inseamna a-si lua singur viata", deci utilizarea adjectivului singur face exprimarea confuza.

Un cuplu de doi tineri sau o pereche de doi batrani reprezinta un mod de exprimare inadecvata si eronata, comentariile fiind de prisos.

Ramai si nu pleca reprezinta un mod de exprimare gresita, acelasi pleonasm care, in cazul dat, putea fi evitat prin construirea frazei dupa cum urmeaza: nu pleca, mai ramai putin.

Iesim afara, dupa care ne intoarcem inapoi: exemplu de exprimare incorecta, care de altfel nici nu necesita un comentariu special, eroarea poate fi usor sesizata.

Uneori necunoasterea sensurilor cuvintelor conduce la utilizarea acestora prin dublarea sensului. Un exemplu concludent in acest sens constituie expresia a unelti pe ascuns, care este un pleonasm. Vorbitorul nu cunoaste sensul cuvantului a unelti, ceea ce inseamna a conspira, a pregati pe ascuns". La fel si in cazul persoana are antecedente penale mai vechi. Sensul cuvantului antecedent penal este urmatorul: "fapt penal existent in trecutul unui inculpat, de care instanta tine seama la stabilirea pedepsei". Ar fi fost corect sa se scrie ca persoana are antecedente penale si atat, prin precizarea mai vechi, expresia a devenit un pleonasm.

A avansa inainte este un pleonasm. Verbul a avansa din acest exemplu inseamna "a merge inainte", deci este inutila utilizarea adverbului inainte, deoarece acesta deja se contine in sensul verbului.

Sunt constructii pleonastice enunturile in care se utilizeaza doua sau mai multe cuvinte care au aproximativ acelasi sens, adica sunt sinonime, prin urmare, unul dintre ele repeta informatia adusa de celalalt. Protagonisti principali este o expresie pleonastica frecventa: protagonist este personajul sau interpretul principal (etimologic: primul).

Cadavru este corpul unui om mort, asadar cadavrul neinsufletit este o formulare gresita.

Sa colaboram impreuna este la fel o expresie pleonastica; verbul a colabora inseamna a participa alaturi de altii la o lucrare.

Interesanta e formularea contrabanda ilegala. De parca ar exista si contrabanda legala. Sensul cuvantului contrabanda este urmatorul: trecere clandestina peste granita a unor marfuri interzise sau sustrase de la plata impozitelor"; adaugarea determinativului ilegala a facut sa apara constructia pleonastica de mai sus. La fel si in cazul expresiei folosite frecvent iluzie inselatoare. Iluzie inseamna percepere denaturata, inselatoare a unui obiect », deci utilizarea adjectivului inselatoare este de prisos, dubland sensul.

Comemorarea memoriei este folosit gresit; a comemora inseamna a celebra solemn amintirea unei personalitati sau a unui eveniment".Sarbatoare festiva este folosit gresit, deoarece substantivul sarbatoare insemna festivitate.

Rafinament fin este un pleonasm; rafinament insemna finete, subtilitate, delicatete.

Restrictie care interzice. este o expresie pleonastica, deoarece sensul substantivului restrictie este masura care limiteaza, ingradeste un drept, o libertate etc. si este inutil sa se mai accentueze inca o data prin interzicere ceea ce este deja limitat.

Primul debut este o imbinare utilizata gresit; debut insemna un inceput, primii pasi intr-o activitate, profesiune, iar prin precizarea inutila primul am creat un pleonasm.

Alegeri electorale, des folosit de diferite categorii sociale in preajma evenimentului ca atare, este utilizat gresit; adjectivul electoral inseamna privitor la alegeri, care tine de alegeri: comitet electoral, liste electorale , dar nu si alegeri electorale.

Demnitate umana este pleonasm; demnitate inseamna autoritate morala, prestigiu, noblete; calitatea de a fi demn" (aprecieri proprii unei persoane), de aceea adaugarea adjectivului umana nu este acceptabila.

Locutiunea verbala a lua proportii inseamna "a se dezvolta, a creste foarte mult", deci a continua sa ia proportii este utilizat pleonastic.

Pleonasme pot deveni adjectivele care au sens superlativ: intim, imens, maxim, maret, minim, neputincios, optim, perfect, pozitiv, rarisim, suprem, ulterior, vast, vesnic, sirul ar putea continua. In cazul in care acestor adjective li se atribuie grade de comparatie: mai intim, extrem de rarisim, foarte imens etc., exprimarea devine nefireasca pentru limba pe care tindem s-o vorbim corect.

Adjectivele ce tin de domeniul tehnico-stiintific nu suporta grade de comparatie: metalic - *foarte metalic; frigorific - *mai frigorific; termogen - *mai termogen etc.

Materialul selectat cuprinde analiza semantica a termenilor angajati in producerea pleonasmelor, explica clar si adecvat mecanismul producerii acestor greseli de exprimare. Credem ca exemplele prezentate vor deveni utile prin recomandarea unor modele de exprimare corecta, precum si a unor modalitati de evitare a pleonasmelor.Bibliografie


Noutati in ortografie. Corectitudine si greseala, Editura Procion, Bucuresti 1995.

Aspecte ortografice controversate, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1986.

Greseli de exprimare, Editura Procion, Bucuresti, 1999, vol I; Bucuresti, 2000, vol II.

Dorin Uritescu, Dictionar explicativ de pleonasme efective, Bucuresti, 2006.

Doina Dascalu, Dictionar de pleonasme, Editura Vox, Bucuresti, 1997.

Florin Marcu, Marele dictionar de neologisme, Editura Saeculum, Bucuresti, 2002.

Lazar Saineanu, Dictionar universal al limbii romane, Editura Litera, Chisinau, 1998.Document Info


Accesari: 15670
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )