Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sistemul nervos

biologie
Sistemul nervos


este la randul ei acoperita de 'celulele Schwann', iar in sitemul nervos central teaca de mielina este acoperita de celulele oligodendrogliale. Teaca de mielina este intrerupta in sens longitudinal de 'nodurile Ranvier', iar in segmentul internodal teaca prezinta un numar de incizuri oblice numite 'incizuri Schmidt-Lantermann' ce contin citoplasma celuleleor Schwann.
Comisura cenusie prezinta central canalul ependimar. Acesta comunica in regiunea superioara cu ventriculul IV, iar inferior (maduva sacrata) se dilata si devine ventriculul V al lui Krause.

B. Sistemele lemniscale

-acestea conduc excitatii bine localizate (conducere rapida), au protectie corticala in aria somestezica si au putine sinapse. In aceasta categorie intra fasciculele spinotalamic lateral, Goll, Burdach si lemniscul trigeminal.

C. Sistemul extralemniscal

-acesta conduce excitatiile difuz localizate (conducere lenta), nu ajunge in aria somestezica (se termina in nucleii din trunchiul cerebral) si au multe sinapse. In aceasta categorie intra fasciculele spinotalamic anterior, spinoreticular, spino-olivar, spino-vestibular, spino-cortical.
1.Capsula interna (anterior sunt situate fibrele pt membrul superior, la mijloc cele pt trunchi iar posterior cele pt membrul inferior)

2.Mezencefalul -prin pedunculii cerebrali (fibrele pt membrul superior sunt situate intern, cele pt trunchi la mijloc, iar cele pt membrul inferior sunt situate extern)
3.Puntea (fibrele sunt diseminate de nucleii pontini si de catre fibrele transversale pontine)
4.Bulbul -fibrele fasciculelor piramidale se concentreaza in partea anterioara a bulbului, 75-90% din fibre se incruciseaza cu cele de partea opusa formand decusatia piramidala (vizibila pe fata anterioara a bulbului); restul 10-25% din fibre nu se incruciseaza in bulb.


Fibrele care se incruciseaza la nivelul bulbar formeaza fasciculul cortico-spinal piramidal (incrucisat), care ajunge in funiculul lateral de partea opusa. Aici el este plasat medial de fasciculul spinocerebelos dorsal si posterior de fasciculul spinotalamic lateral.

Fibrele care nu se incruciseaza bulbar coboara in maduva, alcatuind fasciculul cortico-spinal (piramidal) direct, impropriu numit astfel, intrucat si aceste fibre se incruciseaza la nivelul medular insa, mai precis in comisura alba, ajungand si ele de partea opusa fisurii mediene centrale.

Fibrele ambelor fascicule piramidale nu se termina direct in neuronii alfa sau gamma (neuronii alfa controleaza contractia, iar neuronii gamma raspund de tonus). Fibrele fasciculelor piramidale se termina pe interneuroni, iar prin acestia impulsul este transmis neuronilor alfa si gamma.

b)Fasciculele extrapiramidale. Au origine in toate etajele encefalului. Controleaza motilitatea automata si semiautomata, care insotesc activitatea motorie voluntara. Fasciculele extrapiramidale sunt reprezentate de: fasciculul vestibulo-spinal, reticulo-spinal, rubro-spinal, tecto-spinal, olivo-spinal, nigro-spinal, (toate avand originea in nuclei de substanta cenusie dispusi in etajele trunchiului cerebral).


Bibliografie:


Buzescu A., Scurtu A.L. -Lucrari practice anatomie -A.N.E.F.S.-1996;

Iagnov Z., Repciuc F., Rusu G. -Anatomia omului, Ed. Medicala, Buc. 1954;

Iagnov Z., -Anatomia omului, Ed. Medicala, Bucuresti, 1958;

Iagnov Z., -Anatomia omului, Ed. Medicala, Bucuresti, 1962;

Ifrim M., -Anatomia si biomecanica educatiei fizice si sportului, Ed. didactica si pedagogica, Bucuresti, 1978.


Document Info


Accesari: 15779
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )