Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Bunastarea animalelor si cele cinci “libertati”

Animale


Bunastarea animalelor si cele cinci “Libertati”

Obiective

Conceptul si potentialele utilitati ale celor Cinci Libertati

Diferenta dintre factorii (externi si interni) care afecteaza bunastarea si nivelul efectiv al bunastarii (rezultat)

Utilizarea principiului Gravitatea problemelor, Durata, Numarul indivizilor afectati (GDN) in cuantificarea bunastarii animalelor

stiinta, furnizoarea informatiilor privind gravitatea problemelor de bunastare dar nu si a nivelului lor de acceptabilitate

Evaluarea bunastarii umane

Declaratia Universala privind Bunastarea Animalelor, defineste bunastarea prin masura in care sunt intrunite cerintele fiziologice, comportamentale si psihologice ale animalului. Astazi tot mai larg acceptata este definitia bunastarii animalelor ca fiind „starea individului - fizica si psihica - in conditiile in care acesta incearca sa se acomodeze mediului in care se afla” (D.M.Broom profesor la Universitatea Cambridge Marea Britanie). Atunci cand mediul de viata le este potrivnic, animalele folosesc diverse cai pentru a neutraliza efectele adverse ale acestuia asupra lor prin modificarea comportamentului, folosirea glandei suprarenale, a peptidelor opioide, etc.. Bunastarea nu poate fi conferita animalului, aceasta fiind o stare proprie individului cat timp acesta depune efort de acomodare in raport cu particularitatile mediului, cu necesitatile proprii si cu modul in care percepe informatiile (D.M.Broom).Scara indicatorilor valorici ai bunastarii

Daca folosim aceasta exprimare sau una similara, valorile bunastarii pot fi clasificate in mod continu de la „excelent” la „groaznic”.

Daca intrebam pentru a afla mai multe detalii si incercam sa determinam situatia care se afla la baza starii mentale actuale a individului, de obicei o sa obtinem un raspuns care contine diferite sentimente despre diverse aspecte ale vietii persoanei respective.

De ex. un individ poate considera ca munca este buna dar viata lui personala este doar rezonabila din punct de vedere calitativ.

Cu alte cuvinte, s-ar putea sa fim capabili sa descriem ceea ce simtim in anumite momente, lucru care insa poate fi afectat de multe componente independente unele fata de celelalte.

De ex. confortul locului tau nu este dependent de cat de infometat te simti; oricum, amandoua arata cum te simti insa la un moment dat.

Bunastarea este prin urmare, o combinatie a acestor componente independente.

Criteriile bunastarii animalelor

Ca si bunastarea oamenilor, si bunastarea animalelor este afectata de multe componente si trebuie sa ne intrebam care sunt diversele aspecte care intra in discutie aici.

Cele 5 libertati se refera la o insiruire de aspecte considerate a fi importante pentru toate animalele.

Un animal poate avea nivele diferite de satisfacere a fiecareia din cele cinci libertati - unele din aspecte pot fi bune, pe cand celelalte pot fi precare.

Cele 5 libertati au suportul mai multor organizatii cum ar fi Farm Animal Welfare Council (UK), iar consensul tuturor arata ca bunastarea animalelor poate fi considerata in termenii celor 5 libertati. Aceste 5 aspecte care afecteaza calitatea vietii sunt demne de luat in considerare. In alta ordine de idei, libertatile sunt grupate in cinci fraze, iar fiecare libertate poate include mai mult de trei concepte. Este de asemenea important de retinut ce lipseste din lista. De ex. nu includ libertatea de moarte, considerata o valoare etica pentru multe culturi

Importanta libertatilor

Libertatile reprezinta un indicator initial al aspectelor ce trebuie evaluate   si al necesitatilor animalelor ce trebuie satisfacute

Nu definesc standardele minime ce trebuiesc asigurate, deoarece este extrem de dificila asigurarea permanenta a tuturor Libertatilor

Consens intre oamenii de stiinta si politicieni din numeroase tari – bunastarea trebuie analizata in raport cu cele cinci Libertati

Cele 5 libertati nu ofera detalii despre cum pot fi masurate in studiile stiintifice, dar ele dau o indicatie initiala a aspectelor relevante care pot fi luate in considerare in orice studiu al bunastarii animalelor.

Ele nu definesc standardul minim care ar trebui asigurat (ex.din punct de vedere etic) deoarece sunt mai curand stari ideale, de obicei imposibil de atins.

Exista cu toate acestea o recunoastere la nivel international ca ele reprezinta un bun punct de plecare pentru evaluarea bunastarii.

Conflictul celor cinci Libertati

Cele 5 Libertati sunt stari ideale ale animalelor extrem de dificil de atins.

De exemplu, unele libertati intra in contradictie cu altele.

Libertatea de a nu suferi de boli implica adiministrarea de tratamente iar acestea induc teama pe durata maniplularii.

Daca permitem unui animal sa isi exprime comportamentul nomal vom asista la situatii de stress in timpul interactiunilor sociale „normale”.

Toate sistemele de crestere limiteaza comportamentul natural

Toate sistemele zootehnice restrictioneaza manifestarea comportamentul normal intr-o oarecare masura.

Exemple

Factorii externi si interni

Studiile stiintifice arata ca trebuie sa introducem un alt concept al bunastarii si sa facem deosebirea dintre investitie si randamentul productiv.

Aici sunt mai multi termeni ale acestor concepte:

Investitii: Factori, aprovizionare, mijloace, cresterea animalelor

Ex. asigurarea conditiilorde de crestere a animalelor

Randament productiv: Performanta in functie de animal, tip de bunastare

Ex. indicatori animali care arata efectele investitiilor asupra bunastarii animalelor.

Evaluarea animalelor poate sa se prezinte sub forma evaluarii lucrurilor care sunt asigurate animalelor

(investitii) sau prin evaluarea efectului pe care investitiile le au asupra animalelor (randament productiv).

Factorii externi (investitii) ai bunastarii

Acesti factori ai bunastarii pot fi clasificati in fermier, mediu, animal

Exemple de factori externi ai bunastarii

Acestea sunt cateva exemple de factori de bunastare care se afla in legatura cu fermierul, mediul si animalul si care vor influenta in totalitatea lor bunastarea animalului. Putem sa enumeram aici factorul genetic, care are o mare influenta asupra bunastarii animalului intr-un anumit sistem.

Cele cinci Libertati si factorii bunastarii

1. Libertatea de a nu suferi de foame si sete prin accesul imediat la apa proaspata si la hrana corespunzatoare in vederea mentinerii unei stari perfecte de sanatate

2. Libertatea de a nu suferi de disconfort prin asigurarea unui mediu adecvat inclusiv a unui adapost si spatiu de odihna confortabil

3. Libertatea de a nu suferi durere, leziuni, boli prin prevenirea sau

diagnosticul si tratamentul rapid

4. Libertatea de manifestare a comportamentului normal prin asigurarea unui spatiu suficient, a unor facilitati adecvate si a companiei animalelor din aceeasi specie

5. Libertatea de a nu suferi de frica si stres prin asigurarea conditilor si

tratamentului care sa evite orice suferinta de ordin mental

Textul complet al celor cinci Libertati include multe tipuri de investitii.

In unele situatii este mai adecvat sa evaluam investitiile (resursele zootehnice) decat sa evaluam randamentul (efectele asupra animalelor).

Cadrul general de cuantificare a problemei identificarea aspectului potential compromis

Odata identificat care aspect al celor 5 libertati este potential compromis, trebuie sa luam in considerare:

Gravitatea sau severitatea oricarei bunastari compromise

Durata de actiune a compromisului

Numarul indivizilor afectati

Aproximarea gravitatii

Gravitatea (Severitatea) poate fi evaluata prin metode diverse si numeroase. Aceste tehnici de evaluare variaza din punctul de vedere al nivelului de observatie si al metodelor de recoltare a informatiilor care se impun.

De ex. cortizolul este o buna modalitate de stimulare a raspunsului la stresul fiziologic acut dar implica o foarte atenta recoltare a probelor de sange (sau saliva sau fecale) si analiza a acestora.

Cu toate acestea atat observarea unor comportamente cat si simpotomele unor afectiuni, impun o monitorizare relativ simpla a animalului fie direct, fie prin inregistrari video.

Evaluarea numarului indivizilor afectati

Evaluarea numarului de animale afectate de o problema de bunastare este relativ usoara.

Observatie:

• Predominanta este proportia de animale afectate la un moment dat.

•Incidenta este numarul de cazuri dintr-o anumita afectiune la 100 animale pe an.

Principiul GDN probleme esentiale: beneficii, costuri –

Este important sa admitem ca demonstrarea unei probleme de bunastare nu o face automat inacceptabila din punct de vedere etic deoarece trebuie sa luam si alti factori in considerare.

Beneficii

•purceii vor fi mai putin expusi ranirilor prin strivire

•fermierii vor inregistra o crestere a productiei.

Costuri

• Scroafele inregistreaza costuri considerabile din punctul de vedere al bunastarii.

In acest exemplu unii oameni cred ca beneficiul adus de supravietuirea purceilor si costurile de productie justifica compromisul boxelor de fatare. Este prin urmare o problema intrinseca a acestui tip de sistem zootehnic.


Document Info


Accesari: 11873
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )