Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Feline dezlantuite

Animale
Feline dezlantuite

Leii care înoata

Majoritatea leilor au o aversiune înnascuta fata de apa, caci temperatura corpului lor scade dramatic atunci când se uda. Totusi, în Delta Okavango, din Botswana, o colonie de peste 1.500 de lei s-a adaptat la acest mediu - precum ratele la apa.

Principalul motiv pentru care leii si-au depasit aversiunea fata de apa este abundenta de hrana care se gaseste aici. Însa pâna la 70% din teritoriul lor poate fi inundat cu regularitate de ape venite din muntii Angolei.

Gnu, antilopele si gazelele populeaza peisajul umed al Deltei Okanvango, dar prada de capetenie a leului este lechwe - o specie de antilopa masiva, cu coarne, care s-a adaptat acestui tinut mlastinos.

Leii din Kalahari, desertul aflat în jur, ar întâmpina anumite dificultati cu aceste antilope, caci copitele lor late le permit sa faca salturi pe terenul îmbibat de apa, la fel de gratios ca si verisoarele lor din tinuturile uscate.

Dar, cum leii care înoata au început sa vâneze în Delta Okavango în urma cu câteva mii de ani, ei se descurca mult mai bine. Asta nu înseamna însa ca au o treaba mult mai usoara.

În medie, un leu vâneaza de cinci ori pentru a ucide o data. În delta, terenul mlastinos face ca hrana sa fie mult mai greu de gasit.

Leii din Okavango au un mod unic de a-si prinde prada: mai multe familii pândesc si vâneaza la un loc.

Christiaan si Hanlie Winterbach, specialistii care studiaza aceste animale, le-au observat îndeaproape metodele.

Unele antilope lechwe ramân în jurul ochiurilor de apa când câmpia se usuca", spune Christiaan Winterbach. "Astfel, ele devin vulnerabile în fata pradatorilor, pâna când câmpia se inunda din nou."


Document Info


Accesari: 2467
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )