Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Metode de pregatire a fânului

Animale


Metode de pregatire a fânului

Pregatire fânului pe solEste metoda clasica, cea mai larg raspândita în tara noastra, usor de executat, dar însotita de pierderi mari, atât cantitative cât si de substante nutritive, datorita scuturarii frunzelor si inflorescentelor, îndeosebi atunci când timpul este nevaforabil.

Dupa cosire plantele ramân sub forma de brazde 2-4 ore, interval în care are loc palirea, adica scaderea umiditatii la 55-65%.

Pe timp favorabil, durata uscarii es 22522n138w te de 2-3 zile, dar în regiuni si ani ploiosi acest interval este mult mai lung, fiind necesare 2-3 întoarceri sau ravasirea brazdelor dupa ploi si refacerea acestora.

Pregatire fânului pe suporti

În regiunile cu ploi frecvente fânul nu poate fi uscat pe sol, întrucât durata de uscare este prea lunga, pierderile de substanta nutritiva mari si exista pericolul ideal de compromitere totala a productiei prin mucegaire. De aceea, masa verde cosita se ridica pe diferite dispozitive simple de uscare, cum sunt: parii cu brate (prepelegii), caprele coliba si piramidele, garduri de lemn ori suedez.

Masa vegetala de aseaza pe aceste dispozitive când este vestejita, neplouata si fara roua. Încarcarea dispozitivelor începe de jos în sus, iar pentru usurarea apei din ploi, iarba se grebleaza de sus în jos.

Pentru 1 ha fânete sunt necesari: 300-900 pari cu brate, 25-30 capre piramidale, 10-15 capre coliba si 80-100 m gard.

Pregatire fânului prin baloane

Se recomanda numai la fânetele cu compozitie floristica valoroasa, bogate în leguminoase, sau pajistile temporare situate în zone mai secetoase, adica la câmpie sau în regiunea dealurilor joase.

Conform acestei metode plantele sunt lasate în brazde sa se paleasca câteva ore, diupa care, cu ajutorul greblelor se strâng în valuri, unde se usuca pâna la umiditatea de balotare (25-30%).

Pentru fânul cu umiditate aproximativa sau chiar ceva mai mare de limita maxima posibila, se recomanda reglarea presei astfel încât sa rezulte baloturi cu o densitate mai mica.

Baloatele se lasa pe teren grupat, cu baza îngusta pe sol, unde uscarea de definitiveaza în 3-4 zile.

Fânul balotat este de calitate superioara, deoarece uscarea plantelor are loc la umbra, în interiorul balotului, unde se declanseaza si unele procese fermentative.

Pregatire fânului prin strivire

S-a constatat ca frunzele, desi contin mai multa apa decât tulpinile, se usuca mai repede, datorita suprafetei de evaporare mai mare.

Pentru uniformizarea uscarii, la vindrover se poate monta un aparat de strivit, format din doua valturi canelate de otel, care se învârtesc în sens invers si care preseaza puternic plantele, storcând o parte din apa si marind suprafata de evaporare. În acest fel, fânul se usuca mai repede si se evita uscarea mai puternica a frunzelor si scuturarea lor.

Uscarea prin folosirea substantelor sicative si conservante

Pentru a scurta durata de uscare a plantelor se folosesc anumite substante sicative cum sunt: carbonatul de potasiu 14%, carbonatul de sodiu 11%, sau hidroxidul de sodiu 10 %, care se aplica sub forma de solutie în cantitate de 200l/ha, cu ajutorul echipamentului de erbicidat adaptat si montat pe vindrover.

Prin tratare cu substante sicative durata uscarii se reduce la jumatate iar pierderile datorita respiratiei plantelor se micsoreaza mult.

Uscarea cu ajutorul curentilor de aer (prin ventilare)

Este o metoda, a carui principiu în actiunea curentilor de aer rece sau cald, împinti de un ventilator în masa vegetala, asezata sub forma de sina, unde provoaca uscarea fânului în timp scurt.

Desi necesita instalatii speciale si consum de energie, are avantaje de necontestat: se obtine un fân de calitate superioara, uscat repede si la umbra, pierderile calitative sunt minime, permite eliberarea terenului în scurt timp.

se recomanda pentru conservarea productiei fânetelor cu compozitie floristica foarte valoroasa, îndeosebi a celor temporare sau a culturilor pure de leguminoase.

Pentru aplicarea acestei metode este necesara o instalatie de ventilare compusa din: ventilator, canal central de distributie, gratare de lemn si tuburi - dop.

Tuburile-dop se confectioneaza din scândura sau tabla, au lungimea de 2,5 m si diametrul de 30 cm si sunt închise la ambele capete.

Uscarea prim ventilare cu aer rece nu da rezultate bune în zonele în care umiditatea relativa a aerului este ridicata. În aceste zone se poate practica ventilarea cu aer cald, cu ajutorul unei instalatii.

În cazul uscarii cu aer cald exista pericolul instalarii mucegaiurilor, de aceea timpul de uscare nu trebuie sa depaseasca 3 zile.


Document Info


Accesari: 11810
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )