Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Corydoras - (sanitarii acvariului)

Animale


Corydoras - (sanitarii acvariului)Familia Callichthydae

Origine America de Sud insula Trinidad

Dimensiuni 5 - 8 cm, min. 3 cm(C.pygmaeus)-max. 9 cm

Temperatura 20 - 28o C

Duritate 10 - 30o dGH

Ph 6.5 - 8

Coloana apei

Volum apa

Sunt pesti de apa dulce, inruditi cu somnul din apele noastre, genul cuprinzand aprox. 115 specii toate originare din America de Sud si insulele Trinidad. In general Corydoras sunt pesti care stau pe fundul acvariului, toata hrana care ajunge neconsumata pe substrat fiind mancata de acestia. Cele mai populare specii de Corydoras sunt C. aeneus, C. arcuatus, C. julii, C. leopardus, C. paleatus, C. reticulatus, C. undulatus etc.

In general hranirea lor nu pune probleme, dar trebuie avut in vedere faptul ca hrana uscata are tendinta de a pluti mai multa vreme la suprafata apei, deci trebuie cumparata si hrana speciala, care ajunge imediat pe fund, pentru a nu obliga pestele sa se hraneasca de la suprafata apei, acest lucru ducand la modificarea

Comportamentului acestora. Sanitarii sunt pesti putini pretentiosi fata de calitatile fizico-chimice ale apei. Acestia suporta bine si lipsa oxigenului din apa, avand posibilitatea de a "inghiti" aer de la suprafata apei. Duritatea este de asemenea un element mai putin important (poate ajunge si la 30o dGH), in schimb, pH-ul nu trebuie sa coboare sub 6,5 sau sa creasca peste 8. Intervalul de temperatura recomandat este de 20 - 28o C, o atentie deosebita trebuind acordata cresterii sau scaderii bruste a temperaturii.

In habitatul lor natural Cory inoata in bancuri de zeci de indivizi si este bine ca aceste conditii sa fie reproduse in acvariul in care vor creste. Ei pot fi crescuti impreuna cu alti pesti pasnici cum ar fi cei din familia Charachidae, Poecilidae, etc dar nu trebuie sa fie pusi in acelasi acvariu cu pesti mari sau agresivi. Daca sunt in numar mic, ei sunt timizi si se sperie usor, lipsindu-le sentimentul de siguranta pe care li-l da apartenenta la un grup mai mare si nu veti avea ocazia sa le observati comportamentul comic pe care il au in grup. O regula simpla ar fi aceea ca acesti pesti se simt bine cand se afla in grupuri de cel putin 6-7.

Decorare

Acesti pesti este de preferat sa fie pusi intr-un acvariu cu substrat de culoare inchisa format din pietris fin sau nisip grosier pentru a le proteja mustatile. Este de preferat ca acvariul sa fie putin adanc deoarece pestii vor veni uneori la suprafata spre a lua o inghititura de aer. Plantele trebuie sa fie in numar mare spre a crea locuri in care pestii se pot ascunde.Se pot folosi plante cu radacina cum sunt Vallisneria, Elodea, Cabomba. Acvariul se poate decora cu lemne, pietre netede dar in centru trebuie lasat loc liber pentru inot.

Cory accepta o gama larga de hrana vie, inghetata, sau conservata.Ca hrana vie se pot folosi Tubifex, Artemia, chiar si Râme. Este bine sa le suplimentati dieta cu fulgi si pelete cu extrase vegetale procurate din comert.

Reproducere

Desi se poate face diferentierea pe sexe, pentru ca reproducerea sa reuseasca este bine sa se cumpere un grup de pesti. Acestia trebuie hraniti de cateva ori pe zi cu mici cantitati dintr-o hrana bogata in proteine, de preferat hrana vie. Fecundarea icrelor este precedata de un lung ritual de imperechere care consta in urmariri rapide intrerupte de pauze in care sunt curatate locurile de depunere. Odata incheiat ritualul de curtare, masculul imbratiseaza femela si aceasta elibereaza ouale ce sunt imediat fertilizate. Acestea sunt depozitate in ciorchini pe peretii acvariului, pe filtru, pe frunzele plantelor. Alte specii din familia Corydoras depoziteaza maxim 2-4 oua pe o frunza de planta, depunand peste 100 timp de o ora. Depunerea icrelor continua pana cand se termina icrele. Parintii trebuie separati de icrele din care vor iesi puii in 2 pana la 10 zile.


Document Info


Accesari: 11389
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )