Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cele mai frecvente probleme comportamentale

AnimaleCele mai frecvente probleme comportamentale

Cauze si solutii

 


    Cele mai frecvente întrebari primite din partea cititorilor, relativ la antrenamentul specific sau la convietuirea alaturi de prietenul nostru câinele, sunt: ,,de ce face scandal?", ,,de ce fuge de mine?", ,,de ce distruge diverse obiecte atunci când lipsesc de acasa?", ,,cum se face ca a ajuns noul sef al familiei?", ,,de ce manânca de pe jos, atât alimente, cât si fecale?"
    Toate aceste probleme reprezinta 535j94f consecinte ale unor greseli de educatie sau de antrenament, dar pot fi, de asemenea, specifice caracterului unei rase. De aceea, în momentul în care cumparati un pui, trebuie sa va intereseze nu doar aspectul, ci si ,,cartea tehnica" a acestuia.

    1. De ce atunci când stapânul este plecat, câinele distruge diverse obiecte din casa?
    Un câine poate deveni distrugator din mai multe motive. De exemplu, când este pui si îsi schimba dantura, comportamentul este normal pentru vârsta respectiva. Îl puteti ajuta punându-i la dispozitie obiecte tentante: jucarii, oase de piele etc., dar efectele se vor simti abia dupa trecerea unei anumite perioade de timp. Acelasi lucru se poate întâmpla si în cazul adultului, care este lasat singur acasa prea multe ore pe zi, fara posibilitatea de a-si consuma energia. Daca doriti o ,,poza vie", alegeti un Bulldog englez care, chiar atunci când este singur în locuinta, nu va face altceva decât ,,sa se consume pe dinauntru". Nu va opriti asupra unui Labrador, Brac, Ogar, Jack Russel Terrier, nici macar Scottish sau Westie, deoarece acestea sunt rase active care nu se simt bine pâna nu îsi epuizeaza energia. A tine în casa un câine apartinând raselor enumerate mai sus ar fi ca si cum ati conduce un Ferrari cu viteza legala! Pur si simplu nu se poate!

    2. De ce face câinele scandal?
    Unele rase latra mai mult decât altele. Dobermannul, de exemplu, este un "latrator" nestavilit; Husky Siberianul nu latra, dar ce frumos urla! Basset-Houndul, daca ramâne singur prea mult timp, rivalizeaza cu Pavarotti. Faptul ca un copoi sau un câine nordic urla nu trebuie considerat un defect, deoarece copoiul este deprins sa semnalizeze vânatul în acest fel, iar câinii nordici, numiti si ,,primitivi", asemanându-se foarte mult cu lupii, sunt independenti si urla cu usurinta.

    3. De ce fuge câinele de stapân?
    Câinele fuge de stapân fie pentru ca este tinut prea putin afara si asociaza chemarea cu întoarcerea acasa, fie pentru ca se afla în cautarea unui (unei) partener(a). Prin urmare, nu-l chemati doar pentru a-l lega si a-l duce acasa, ci de abia dupa ce-l chemati si îl reeliberati de mai multe ori. Daca fuge, directia dumneavoastra de deplasare trebuie sa fie în sens contrar celei a câinelui si nu dupa el. Nu încercati totusi aceasta stratagema cu un Husky, pentru ca s-ar putea sa fie ultima oara când îl vedeti! Nici cu un Dobermann nu veti fi lipsiti de griji, acesta fiind de multe ori imprevizibil.
    Pentru o chemare reusita, care sa functioneze si atunci când câinele se joaca cu un altul, comanda trebuie alternata cu lucrul cu coarda (lunga de zece metri), dar si cu recompensa.

    4. Cum se face ca noul sef al familiei a ajuns chiar el, câinele?
    Exista rase predestinate sa ,,terorizeze" familia. Desi sunt atât de mici, trebuie sa stiti ca Teckelii au o autoritate deosebita, de asemenea Terrierii si Cockerii.
    Înainte de a cumpara un Caucazian sau un Rottweiler, uitati-va în oglinda. Nu e neaparat vina lor ca au nevoie de un stapân pe masura! Oricum, regula de baza este ca, înca de mic, catelul nu trebuie sa câstige niciodata în fata stapânului. Fie ca îl scuturati de ceafa, asa cum o face mama sa, fie ca îl pocniti cu un ziar împaturit, dumneavoastra trebuie sa aveti întotdeauna ultimul cuvânt! Un pui este un mic terorist. Nu cedati scâncetelor lui! Daca îl luati în brate, veti dormi cu el în pat toata viata. Daca îi dati hrana când tipa, va dori sa manânce noaptea la ora 3. Daca veti aparea în usa, este suficient pentru a-l face sa plânga si mai des.    5. De ce câinele manânca de pe jos?
    Nu trebuie sa uitam ca anumite rase, cum ar fi Labradorul, sunt lacome prin definitie. În privinta alimentelor, mâncatul de pe jos se poate rezolva cu usurinta prin metode ce au fost descrise în repetate rânduri. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul sau tavalitul în excremente, pe care câinele le face din alte ratiuni decât aceea de a se hrani. Este foarte posibil ca un câine care nu consuma alimente de pe jos sa se tavaleasca sau chiar sa înghita cu o pofta nebuna excremente.

CE ESTE DRESAJUL?
- introducere în tainele dresajului-

    Prin dresaj se întelege totalitatea activitatilor ce trebuie desfasurate pentru educarea si instruirea unui câine. Educarea unui câine are ca scop scoaterea acestuia de sub influenta instinctelor caracteristice speciei din care face parte, obisnuirea de a convietui în mod corespunzator, printre ceilalti si supunerea câinelui în totalitate si neconditionat vointei stapânului.

    Dresajul unui câine necesita multa munca, timp si (desi nu pare!) importante cheltuieli materiale. De aceea, selectionarea câinelui pentru un curs de dresaj trebuie sa se faca cu simt de raspundere si cu multa competenta. Nu oricine poate dresa un câine si nu orice câine este capabil sa învete ceea ce dorim noi.

    Dresajul este un proces complex ce consta în formarea unui lant de acte reflexe conditionate, plecând de la reflexele neconditionate cu care câinele se naste, de aceea se cere din partea instructorilor si conductorilor o cunoastere perfecta anatomiei si fiziologiei acestui animal, a posibilitatilor si limitelor sistemului sau nervos.

    Câinele are o lume psihica proprie mult deosebita de cea a omului, care trebuie cunoscuta pentru a avea întotdeauna o justa atitudine fata de el. Un dresor trebuie sa fie de aceea un bun psiholog, dar în acelasi timp si un bun diplomat, fiindca diplomatia câinelui este de multe ori mai subtila decât cea a oamenilor.

    Metodele ce se folosesc în dresaj trebuie sa fie umanitare. Constrângerea, forta si brutalitatea nu duc la rezultate bune. Câinele învata mai usor când este laudat si recompensat.

    Educarea si instruirea câinelui în scop utilitar cer din partea dresorului rabdare, perseverenta si foarte multa blândete. Câinele este o fiinta vie, de aceea dresorul trebuie sa aiba dibacia de a se face înteles si sa aiba rabdare pentru ca "elevul" sa priceapa ce anume vrea dresorul de la el.

    Fiecare câine are particularitatile sale individuale, unii raspund corect si repede, altii mai greu, unii sunt foarte sensibili, altii mai putin, dar toti au momentele lor de absenta. A sti sa mentii tot timpul concentrata atentia unui câine fara ca acesta sa ajunga la oboseala nervoasa, este un mare secret al reusitei procesului de dresaj.

    Atasamentul câinelui fata de stapânul sau conductorul sau este unul din factorii determinanti ai dresajului dar el trebuie conceput si în sens invers, adica si al omului fata de câine. Dragostea si simpatia trebuie sa fie reciproce.

    Nu exista metode standard de dresaj, fiecare dresor trebuie sa o gaseasca pe cea mai potrivita pentru tipul de sistem nervos al câinelui.

    Prin dresaj câinele poate deveni util omului, dar utilitatea lui este conditionata de limitele sale fizice si nervoase. Nu exista câini genii sau câini inteligenti ci numai câini mai bine, mai slab sau deloc dresati.

    Pentru a obtine randament maxim de la câinele dresat ca si pentru o convietuire buna a câinelui cu oamenii si invers, atât dresorul cât si stapânul trebuie sa cunoasca îndeaproape posibilitatile si limitele câinelui. De aceea, pentru majotitatea posesorilor de câini, cel mai bun lucru ar fi sa încredinteze educatia câinelui  unei persoane cu experienta.


Document Info


Accesari: 4177
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )