Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




HAMSTER PITIC

Animale


HAMSTER  PITIC

Popularitatea hamsterilor chinezesti a fost trecatoare, dar ei nu trebuie dati uitarii intrucat sunt animalute de companie extraordinare. Cel mai probabil, popularitatea lor a scazut datorita dificultatii de imperechere in captivitate a acestei specii si/sau a asemanarii izbitoare cu sobolanii. Marime 10 -12 cm.



Greutate 3 grame(la nastere) ;
38-46 grame(adult) ;

Temperatura corpului 32 - 37 grade Celsius

Consum de hrana/adult 828j97i 10-15 grame/zi

Consum apa/adult
11-13 ml/zi

Peroada de gestatie 21 zile

Durata de viata
2-2,5 ani pana la 4 ani

Istoricul si originea

Originar din deserturile din nordul Chinei si Mongolia, hamsterul chinezesc si-a facut aparitia in Statele Unite inca din 1919, dar nu a putut fi folosit intensiv nici macar ca animal de laborator, de cercetare, din cauza dificultatii imperecherii sale in captivitate. In anii 1970, dupa ce hamsterul pitic rusesc isi facuse aparitia, hamsterii chinezesti au devenit la moda, dar si-au pierdut treptat din popularitate in ultimii ani.

Aspectul exterior si dimensiunile

Hamsterul chinezesc are circa 7,5-9 cm lungime si o greutate corporala in jur de 40-75 grame. El seamana foarte bine cu un soricel, avand coada lunga si corpul si botul inguste. Femela este mai mica in comparatie cu masculul. Membrele anterioare sunt prevazute cu patru degete, in timp ce cele posterioare prezinta cate cinci degete. In general, hamsterii chinezesti sunt de culoare maro cenusiu, cu o dunga dorsala, evidenta, de culoare neagra. Abdomenul este albicios. Ochii sunt negri, iar urechile sunt gri. Exemplarele tinere au tendinta de a fi mai cenusii decat adultii.

Personalitatea si comportamentul

Hamsterii chinezesti sunt animalute timide, dar sociabile, mergandu-le cel mai bine in perechi sau in colonii mici. Nu devin mai agresivi sau mai putin longevivi daca sunt crescuti singuri, dar vor fi mai putin activi. Hamsterii chinezesti sunt mult mai usor de grupat pe perechi ca adulti decat oricare alti hamsteri, dar unele femele pot avea o antipatie puternica pentru anumiti masculi, putandu-i chiar ucide, in special in perioada de gestatie. Ideal este ca perechile sau grupurile sa fie formate cand hamsterii au varste fragede pentru a se acomoda mult mai usor inainte de declansarea instinctului de teritorialitate. Perechile cele mai reusite sunt formate din doua femele. Femelele sunt sexul dominant in aceasta specie, astfel ca, daca incercati sa tineti un mascul cu o femela, masculul poate sfarsi in cele din urma mort.

Hranirea

Hamsterul chinezesc trebuie hranit cu un meniu complet special conceput pentru hamsteri care contine diferite cereale, seminte si fulgi de vegetale. Hamsterilor chinezesti le plac mai mult fructele si verdeturile proaspete decat oricaror altor varietati de hamsteri, motiv pentru care aveti in vedere sa le oferiti broccoli, mar, mazare in pastaie, pepene si alte legume proaspete. Apa proaspata trebuie asigurata in permanenta, de preferat intr-un dozator, si trebuie schimbata in fiecare zi. Desi nu va va veni sa credeti, hamsterii chinezesti sunt omnivori. Asftel, in afara regimului vegetarian, ei pot fi hraniti cu greieri, viermi de carne, dar niciodata in cantitati mari, ci doar ca recompensa. Nu-i oferiti hamsterului dumneavoastra chinezesc ciocolata, alimente prajite, sarate, dulciuri sau resturi alimentare. De asemenea, asigurati-i hamsterului dumneavoastra chinezesc ramurele pe care sa le poata rontai. Suplimentele vitaminice si cele de baza de calciu si alte minerale sunt la fel de importante. Acestea se pot administra in apa de baut sau pot fi asigurate sub forma unor pietre cu minerale pe care le puteti plasa in cusca, in special in timpul gestatiei sau a perioadei de crestere.

Activitatea sexuala

Maturitatea corporala este atinsa la varsta de 5-6 saptamani, in timp ce cea sexuala in jurul varstei de 2-3 luni. Perioada de gestatie la hamsterul chinezesc este de 18-30 zile, dar in medie este de 21 zile, femela fatand in medie 4 puiuti. Puii se nasc lipsiti de par si cu ochii lipiti. Ochii se deschis in jurul varstei de 16 zile si pot fi intarcati la 3-4 saptamani. Puii pot fi manipulati in jurul varstei de 3-4 saptamani. Femela este dotata cu circa 8 mamele.

Achizitionarea

Achizitionarea acestui tip de animalut se poate face de la diversele pet-shop-uri sau chiar de la crescatori. Ceea ce este mai greu este alegerea unui exemplar sanatos. Intrucat sunt animalute nocturne, cu o activitate intensa in aceasta perioada a zilei, bine este ca achizitionarea hamsterilor sa se faca seara pentru a-l suprinde in perioadele sale de maxima activitate. Varsta optima de achizitionare a acestor animalute este de circa 3-5 saptamani. Hamsterii de varste mai mari vor fi mai greu de adaptat in nou mediu de viata si cu noii proprietari. La fel de important este ca viitorul proprietar sa-si insuseasca minime informatii cu privire la hranirea, adapostirea, ingrijirea, comportamentul natural si principalele boli ale hamsterului. Cunoscand aceste lucruri va va fi mai usor si veti putea sa-i oferiti companionului dumneavoastra cele mai bune conditii pentru a fi pe deplin fericit. Un hamster sanatos este vioi si sperios, are blanita curata, fina si lucioasa, ochii sunt clari, sticlosi, iar zona anala este curata, fara resturi de materii fecale. Speranta medie de viata a hamsterului chinezesc este de 2 ½ -3 ani, desi au fost raportate exemplare care au supravietuit pana la varsta de 4 ani.


Document Info


Accesari: 5519
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )