Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Iguana verde

Animale


Iguana verde

Animal de companie spectaculos datorita aspectului exterior, iguana nu este atat de greu de ingrijit precum ar parea.

Originea

Avand originea in America de Sud si Centrala, iguana adora climatele tropicale

In momentul in care doriti sa achizitionati o iguana trebuie sa aveti cunostinte minime cu privire la ingrijirea si bolile cel mai frecvent intalnite la iguana. Pentru a fi siguri ca achizitionati un exem 353e42d plar sanatos trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte: - evitati iguanele care sunt lipsite de energie, sunt slabe sau prezinta orice diformitate a corpului; - evitati iguanele care evita sa consume alimentele; - evitati iguanele care prezinta pete de culoare inchisa pe piele; - evitati iguanele care au degetele sau regiunea capului umflate.Intotdeauna achizitionati un exem 353e42d plar tanar pentru ca acesta se va adapta mult mai usor si va fi mult mai sociabila.



Aspectul exterior si dimensiunile

O iguana adulta poate ajunge la o lungime de 1,8 m, incluzand si coada, destul de lunga. Coloritul tegumentului variaza de la verde praz pana la verde smarald. Coada foarte puternica, musculoasa este folosita ca arma de aparare, avand capacitatea de regenerare in cazurile in care se rupe.

Pilea sa este impermeabila si rezitenta, aspecte care-i confera iguanei posibilitatea de a fi un bun inotator. Iguana poate cadea de la inaltimi foarte mari, fara a pati nimic.

Adapostirea

Iguana se dezvolta foarte rapid in primii 1-3 ani de viata, astfel incat este ideal ca la cumpararea unui exemplar sa achizitionati si un acvariu de circa 25 litri. Iguanele necesita un spatiu destul de mare pentru a se dezvolta armonios, pentru a fi sanatoase si fericite. Este important, de asemenea, de stiut ca iguanele nu trebuie lasate libere prin casa, nesupravegheate deoarece au tendinta de a inghiti diferite obiecte lasate neglijent.Adapostul poate fi reprezentat de un acvariu din sticla, din poliuretan sau din plasa. In acvariu trebuie amplasate urmatoarele accesorii: - cateva ramuri pentru a-i oferi iguanei spatiu de odihna; - acvariu trebuie captusit cu frunze de cedru sau alta planta similara, care trebuie indepartate o data pe saptamana pentru a mentine adapostul curat; - trebuie organizat un culcus din ziare sau prosoape de hartie, care va fi inlocuit zilnic; nu utilizati nisip, pietris, rumegus sau coaja de copac pentru ca iguanele au tendinta de a le manca, putandu-le provoca afectiuni grave; - fiind animalute 'cu sange recea, la care sistemele de termoreglare nu functioneaza ca in cazul mamiferelor, necesita o sursa suplimentara de incalzire, motiv pentru care acvariu trebuie prevazut la nivelul plafonului cu o lampa speciala care va inlocui caldura produsa de razele solare, iar la nivelul podelei, trebuie amplasata o 'piatra calda; - temperatura mediului ambiant trebuie sa fie de 29-35°C ziua si de 24°C noapte, altfel apar disfunctii ale digestiei, iguanele devin letargice, iar sistemul lor imunitar functioneaza la parametri scazuti, crescand susceptibilitatea la imbolnaviri; - un alt aspect important in viata iguanelor este lumina solara; din nefericire, nu este posibil sa le asiguram conditiile identice de care acestea se bucura in libertate. Astfel, o sursa de UV poate fi utilizata pentru a inlocui lumina solara. Atat in libertate, cat si in captivitate, lumina solara este esentiala pentru formarea si sintetizarea vitaminei D, necesara in fixarea calciului si dezvoltarea armonioasa a sistemului osos al iguanei. Obligatoriu, iguanele trebuie sa beneficieze de cateva ore de lumina solara naturala. Iluminarea artificiala trebuie sa fie prezenta 12 ore din 24 (asigura si o incalzire suplimentara a mediului de viata). Acvariu trebuie curatat de 1-3 ori/saptamana si minim o data/saptamana. Nu utilizati sapun, inalbitor sau alte substante chimice intrucat doar mirosul acestora ii poate fi letal iguanei. Spalarea se realizeaza cu apa fierbinte si o perie aspra. Asternutul va fi schimbat zilnic. Atentie ca iguanele au tendinta de a-si ascunde diferite obiecte in culcus.

Hranirea

Iguanele sunt reptile ierbivore, dieta lor bazandu-se pe vegetale, ocazional odata cu insecte sau oua ale altor reptile sau animale, in mod accidental in timpul hranirii. Sunt innebunite dupa legumele proaspete, morcov sau salata verde. Legumele verzi sunt preferatele lor: stevie, frunzele de mustar, de gulie, de papadie. Puteti sa le administrati si cantitati mici de varza sau spanac, taiate foarte fin.Niciodata sa nu le administrati proteina de origine animala.Trebuie, de asemenea, sa stiti ca trebuie sa le administrati periodic suplimente de calciu (intotdeauna sfatuiti-va cu medicul veterinar cu privire la doza administrata, produs si perioada).Apa proaspata nu trebuie sa le lipseasca. Acesta va fi adminsitrata intr-un bol sau o farfurie. Alimentele ramase neconsumate trebuiesc indepartate zilnic, pentru a nu se altera.

Aspecte particulare

Ca si in cazul altor vietuitoare, iguanele au temperamente diferite, unele dintre ele fiind mai retrasele, altele mai prietenoase. In general, majoritatea animalutelor exotice tinute in captivitate sunt usor stresabile, astfel ca in prezenta lor incercati sa nu faceti zgomote puternice. Zilnic, scoateti iguana pentru cateva minute din adapostul ei. Treptat, trebuie sa faceti aceasta operatiune pe perioade de timp din ce in ce mai lungi. Chiar daca pare hilar, iguana ta va simti daca o iubesti sau nu si cand treci prin diferite stari emotionale.

Este esential sa stiti, ca iguana necesita apa atat pentru a-si satisface setea, dar si pentru imbaiere. In libertate, iguanele prefera zonele din jurul apelor. Le place sa se zbenguie in apa. Apa este esentiala in mentinerea vitalitatii pielii, in procesul de peeling (de descuamare) si pentru indepartarea microorganismelor de sub solzi si unghii. Pentru a le asigura conditii de inot, umpleti cada cu apa la temperatura cameri si lasati-o sa se distreze.

Relatiile cu alte animale de companie

Este foarte important modul in care se realizeaza primele contacte dintre iguana si celelalte animale de companie. Relatiile vor fi conditionate de personalitatea iguanei, personalitatea celorlalte animale de companie si de modurile lor de viata. Contactele initiale trebuie facute sub supravegherea proprietarului care va observa reactiile animalutelor. Socializarea se va realiza treptat, fara a grabi lucrurile.

Boli si afectiuni curente

Primele semne de boala sunt reprezentate de letargie, lipsa poftei de mancare, aparitia de leziuni pe piele sau schiopatura. Acestea pot fi semnele unei afectiuni metabolice a oaselor, care poate fi letala daca nu este instituit un tratament adecvat. Luati legatura cu un medic veterinar imediat si nu asteptati, chiar daca aceasta situatie nu treneaza decat de o zi. De multe ori, iguanele sunt aduse la medic abia la cateva zile sau saptamani de la debutul simptomelor, cand situatia poate fi foarte grava si fara rezultate.Speranta de viata la iguane este cuprinsa intre 10-50 de ani, in functie de rasa.


Document Info


Accesari: 7635
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )