Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Meduza - Increngatura Coelenterata

Animale
Meduza - Increngatura  CoelenterataOrd. Hydrozoa

Fam. Moerisiidae

Moerisia maeotica ( Ostrumov,1896

Specia are si forma de polip si forma de meduza. Polipii pot fi izolati sau coloniali, formati prin unirea la baza a cite doi indivizi ( bipolara ). Fiecare individ are 3-12 626h71g tentacule. Meduzele devin mature la 30-40 de zile dupa desprinderea de polip.Ele au forma sferica cu diametrul de pina la 20 mm. Pe marginea umbrelei au pina la 36 de tentacule care au la baza oceli. Meduza are 4 canale radiare si o cavitate gastrica cu patru loje. Este raspindita in Marea Neagra, Marea Azov si - dupa deschiderea canalului Volga-Don - si in Marea Caspica. Polipii se fixeaza de roci sau de diferite obiecte plutitoare. Meduzele populeaza straturile de apa de la suprafata cu temperatura de 15- C. Se hraneste cu zooplancton. Este intilnita relativ rar (nu se cunoaste efectivul populatiei).

Clasa Scyfozoa

Fam. Ulmariidae

Aurelia aurita ( Linne,1758 )

Celenteratele sunt metazoare diploblastice, cu simetrie radiara, organizate in jurul unei cavitati gastrale axiale ce comunica cu exteriorul printr-un singur orificiu bucal. Ciclul de dezvoltare cuprinde doua faze: faza de polip - fixata, si faza de meduza - libera. La aceasta specie polipii sunt mici, atasati de substrat prin intermediul unui disc de fixare, care continua cu un peduncul subtire ce sustine cupa propriu-zisa a polipului . Meduzele mature au clopotul turtit, discoidal (diametrul de 10-25 cm.), marginea divizata in opt lobi separati intre ei prin cite o ropalie (cu cite un ocel si statocist). Manubriul este relativ scurt , cu patru tentacule peribucale lungi si franjurate Are opt canale radiare reunite distal intr-un canal circular periferic. In centrul umbrelei se observa patru gonade inelare cu aspect laptos, restul corpului fiind translucid. Este o forma de masa in tot timpul anului, dar mai ales in sezonul rece, atit in planctonul costier, cit si in cel de larg. Populatiile acestei specii sunt stimulate de conditiile eutrofe.Text Box:  Clasa Scyfozoa

Fam. Rhizostomae

Rhizostoma pulmo ( Macri,1770 )

Este o meduza cu corpul inalt - 20-30 cm., dar spre deosebire de precedenta, are 16 canale radiare si opt ropalii marginale. Tentaculele bucale concrescute formeaza un manubriu lung si voluminos, prevazut cu "epoleti" franjurati pe margini si cu opt prelungiri terminale digitiforme; astfel lungimea axiala a unui exemplar poate atinge 55-60 cm. Este cea mai mare specie de scifozoar din spatiul mediteraneean. In apele Marii Negre este comuna in sezonul cald - iulie-octombrie - dar numai in masele de apa neafectate de efectele eutrofizarii.


Document Info


Accesari: 4719
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )