Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Liliacul

Animale


Liliacul   

Chiropterele (cheir = mana; pteron = aripa) sunt mamifere zburatoare, datorita batailor unei aripi membranoase, patagiu, intinsa intre laturile corpului si membre.
    Corpul in general indesat, gatul scurt, capul gros, mai mult sau mai putin alungit, gura larga.
    Oasele sunt subtiri si usoare; cele de la craniu sunt sudate, iar suturile sunt sterse, ca la pasari. Cusca toracica este rigida, ca urmare a sudarii unor vertebre cervicale, dorsale si lombare, si a legaturii stranse dintre clavicule si stern. Sternul prezinta o ca 959j99j rena de care se insera muschii pectorali foarte dezvoltati, care misca aripile. Membrele subtiri, cu metacarpienele si degetele alungite, policarul scurt, cu unghia transformata in gheara ca un carlig.
Degetul 2 formeaza marginea aripii; al 3-lea, cel mai lung, varful aripii; iar al 4-lea si al 5-lea sustin patagiul. Intre membrele posterioare se intinde o membrana interfemurala (uropatagium), ce cuprinde si coada. In dreptul calcaiului un pinten osos. Picioarele posterioare au 5 degete, cu gheare, cu care animalul se agata de diferite suporturi, pentru repaus sau dormit, in mod obisnuit cu capul in jos.
    Creierul liliecilor mici are emisferele cerebrale mici si netede (tip lisencefal) iar la cei mari au cate un sant longitudinal. Cerbelul liliecilor este foarte mare, coordonand zborul, care este mai complicat decat mersul. Cel mai dezvoltat simt al liliecilor este auzul, cu care se orienteaza uimitor de bine. Urechile foarte dezvoltate, prezinta in dreptul unghiului intern o expansiune cutanata de forma variabila, numita tragus (urechiusa), iar in dreptul unghiului inferior extern o proeminenta mai putin variabila numita antitragus.
    Marea majoritate a chiropterelor se hranesc cu insecte, pe care le prind din zbor; putine specii sunt frugivore (Desmodus), carnivore-rapitoare care vaneaza lilieci de talie mica sau pasarele (Lyroderma lyra) sau ihtiofage (Noctilio leporinus). Dentitia chiropterelor este completa, de tip insectivor, cu incisivii ascutiti ca acele, caninii si premolarii ascutiti si curbati, iar molarii de tip bunodont sunt prevazuti pe fata superioara cu creste taioase in forma de W. Numarul dintilor variaza intre 20 si 38, dupa urmatoarele formule dentare: I 1/2, C 1/1, Pm 1/2, M 1/1 si I 2/3, C 1/1, Pm 3/3, M 3/3.
    Desi chiropterele sunt mamifere mici, ele se reproduc o singura data pe an. Femelele nasc unul pana la doi pui golasi, cu pleoape lipite. Ei se catara pe partea ventrala a mamei pana la mamele, de care se prind cu gura si se hranesc.
    Odata cu venirea frigului, liliecii se aduna in diferite adaposturi, pesteri, crapaturile stancilor, in podurile si beciurile caselor parasite sau in scobiturile copacilor. Acolo se aduna in numar mare, agatandu-se cu ghearele picioarelor posterioare de suport sau unii de altii, apoi cad in somnul de iarna (hibernal) pana primavara cand isi reiau activitatea. Alte specii dintinuturile reci migreaza in regiuni mai calde.
    Ordinul chiroptere cuprinde circa 970 de specii grupate in doua subordine.
    
Subordinul Megachiroptera cuprinde lilieci de talie mare, la care membrele anterioare au cate doua degete independente, formate din cate 3 falange si gheare. El cuprinde o singura familie (Pteropidae) cu o arie de raspandire ce cuprinde regiunile tropicale ale Africii, Indo-Malayeziei si Australiei. Megachiropterele sunt in general frugivore, alte specii se hranesc cu flori, cu polen sau cu nectar. Speciile nectarivore au limba lunga, protractila. Subordinul Microchiroptera cuprinde lilieci de talie mica si mijlocie, a caror membre anterioare au numai primul deget liber, alcatuit din 1 - 2 falange si gheara. Ele sunt, in general, insectivore, vanand insectele in timpul zborului de seara. Microchiropterele au o mare arie de raspandire, majoritatea ocupand regiunea intertropicala; un numar mai mic de specii ajung in zonele temperate. Fata de primul meridian al globului terestru, megachiropterele ocupa emisfera estica iar microchiroperele pe cea vestica. Microchiropterele cuprind 800 de specii, grupate in 15 familii.
    In Europa traiesc numai trei familii, iar la noi numai doua familii: Rhinolophidae si Vespertilionidae, cu 9 genuri si 27 specii.




Document Info


Accesari: 2710
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )