Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ORDINUL GAVIIFORMELOR

Animale


ORDINUL GAVIIFORMELOR[1]



Familia cufundarilor marini (Gaviidelor)

Numai bodīrlaul sau cufundacul - mare (Gavia immer) face exceptie. El vine īn apele noastre prin noiembrie. Cīt baltile nu sīnt īnghetate, pescuieste m ele. 626c21g Pe gerurile mari se trage spre Mare.

Īn luna Martie nici picior de bodīrlau nu se mai zareste[2]. Prin forma cilindrica a corpului, prin picioarele date cu totul īndarat, prin viata lui legata aproape numai de apa, aduce aminte mai mult decīt oricare de pinguini.

E un īnotator neīntrecut, dar mai ales un scafandrier fara pereche. Poate sta sub apa peste cinci minute; īnoata la īntrecere cu pestii. E cea mai complet adaptata la viata de apa, dintre toate pasarile noastre. Pe uscat nu poate merge nici cīt pinguinii, se tīraste pe pīntece, cu ajutorul pliscului si al aripelor, trupul greu de tinut īn echilibru pe picioarele prea īndarat īnfipte. Are pene linse ca sa poata lesne aluneca apa peste ele si sīnt colorate cenusiu mai mult decīt alb. Pe spate si aripi sīnt negre, ca si pe gusa. Peste tot se vad pete, patrate, albe, formīnd ca o retea; pe partea de sus a gītului, negrul si cenusiul trec prin dungulite mai īnchise īn albul umerilor.

E cea mai desavīrsita forma a pasarii-peste, a pasarii care, spre a se hrani, datorita mediului, a luat numeroase īnsusiri ale prazii urmarite. Macar ca aceste pasari nu sīnt vīnate nici de om, carnea si penele lor fiind fara pret, macar ca apa le apara prea bine contra dusmanilor, numarul lor nu creste asa de mult, caci scot prea putini pui, care de īndata ce ies din gaoace stiu īnota si se pot afunda.



Titlurile "Ordinul Gaviiformelor" si "Familia cufundacilor marini (Gaviidelor)" nu apar īn textul editiilor precedente ale volumului "Fauna Romāniei". Ord. GAVIIFORMES este reprezentat īn avifauna tarii noastre printr-o familie (Gaviidae) cu 3 specii. Īn afara speciei Gavia immer, se mai īntīlnesc cufundacul sau fundacul-polar (G. artica) si cufundacul sau fundacul-mic (G. steklata) (CD.).

Din categoria pasarilor care ierneaza īn tara noastra mai sīnt si alte circa 60 de specii (C.D.).


Document Info


Accesari: 2054
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )