Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Pterophyllum scalare ( scalar )

Animale


Pterophyllum scalare ( scalar )Familia: Cichlidae

Origine: bazinul mijlociu al Amazonului (Guyana, Brazilia )

Dimensiuni: 12 - 15 cm

Temperatura: 24 - 26o C(min. 22o C, max. 30o C)

Duritate: moale, usor acida 8 - 10o dGH

Ph: 6 - 7

Coloana apei: min 40, optim 60 - 70 cm

Volum Apa: 120 - 200 l

Este unul dintre primii si cei mai populari pesti de acvariu. Acesta a castigat simpatia si aprecierea acvaristilor din lumea intreaga datorita coloritului sau splendid, formei frumoase si pentru particularitatile deosebit de interesante, ale reproducerii, in special, ale depunerii icrelor. Corpul, mult turtit lateral, seamana cu un disc. Inotatoarele dorsale si ventrale sunt prelungite, dandu-i forma unei corabii cu vele. Sexele se deosebesc cu multa greutate. Nu are diformism sexual. Musculatura este mai pronuntata la mascul, la care se observa si o protuberanta pe frunte. Coloritul acestui peste este splendid : pe corpul argintiu are patru dungi intunecate, care pot pali sau chiar dispare in functie de starea lui nervoasa. Prima dunga trece prin ochii pestelui, alte doua, perpendiculare, brazdeaza tot corpul, iar a patra dunga trece peste pedunculul caudal. Inotatoarele dorsala si anala sunt galbui, uneori cu irizati 626r179g i sidefii. Radiile inotatoarelor sunt albastre la baza si negre la varf. Inotatoarele pectorale au culoarea neagra, cele ventrale fiind reduse la niste radii lungi. Irisul ochilor este rosu-galbui. Scalarul prefera acvariul cu multe plante, dar si cu spatiu larg de inot. Nu se recomanda introducerea in acvariu a unor pietre sau a altor obiecte care ar deranja deplasarile pestilor. Ii place apa curata, cristalina, foarte bine filtrata. Este bine sa facem deseori schimburi partiale de apa. Pestele se simte bine numai intr-un acvariu in care nu este deranjat de alte specii (Puntiustetrazona), care-l musca de inotatoare.

Conditiile apei

Sifonarea resturilor de pe fundul acvariului este dintre cei mai importanti factori în cresterea cu succes a pestilor. Schimbari zilnice ale apei au loc în fiecare acvariu. Aceasta sectiune explica calitatea apei necesara de-a lungul diferitelor stadii ale vietii scalarilor.

Acvariul pentru depunere

Acvariul pentru depunere este tinut la un nivel al pH-ului usor acid (între 6,6 - 6,8). Am avut pesti care au depus la un pH normal de 8,0, dar am observat ca pestii tind sa depuna mai usor la pH-ul mai scazut mentionat anterior. Este foarte important sa mentinem aciditatea apei daca dorim sa pastram icrele cu parintii.

Apa folosita de mine pentru acvariul de eclozare este apa proaspata de la robinet. Am o unitate de tratare a apei atasata la robinet care elimina clorul si metalele grele. Înainte de a intra în acvariu, apa este tratata cu un conditioner de scadere a pH-ului. Unul din 10 galoane de apa este înlocuit zilnic.

Acvariul de crestere (de la icra la 2 saptamâni)

Se poate folosi apa distilata pentru eclozarea icrelor. Apa trebuie cumparata în ziua depunerii pentru a asigura prospetimea. Nu sunt necesare ajustari ale pH-ului. Apa distilata este perfecta deoarece are Ph-ul scazut deja si de asemenea este o apa usoara (ca în râul Amazon de unde sunt originari scalarii). Apa folosita de mine are Ph-ul 6,2 si duritatea dH 1. Pentru primele trei zile, cel putin 75% din apa este schimbata zilnic tot cu apa distilata. Cantitatea mare de apa schimbata nu va dauna puilor si, de fapt, o schimbare de 100% (sau mutarea puilor într-un alt acvariu) va fi mult mai utila. Dupa doua zile, puii au iesit din icre iar dupa ziua a patra folosesc apa de la robinet tratata cu unitatea mentionata mai sus. Combaterea ciupercii (mucegaiului) nu mai este necesara dupa ce icrele eclozeaza daca vom separa puii de icrele albe. Doua galoane din 10 sunt schimbate zilnic pâna la vârsta de 2 saptamâni.

Acvariul de crestere (dupa primele 2 saptamâni)

Acvariile de crestere pentru puii de scalari care au peste doua saptamâni contin apa proaspata de la robinet (dar declorinata). Un galon din 10 de apa sunt schimbate zilnic (apa se trage odata cu reziduurile adunate în partea de jos a acvariului). Acvariile de crestere nu sunt tratate pentru scaderea aciditatii.

Hranirea

Tipuri de hrana

Wardleys Total Tropical - fulgi foarte nutritivi foarte similari cu Wardleys Angel Flake. Contine ingrediente din plante si nevertebrate pentru culoare, vitamina C pentru repararea tesuturilor si pentru mentinerea rezistentei la boli, si un supliment de vitamine. Acesti fulgi sunt considerati o hrana de mare calitate.

Wardleys Angel Flake - cea mai buna hrana pentru pestii de apa dulce. Contin ingredientele de la Total Tropical împreuna cu alte ingrediente de foarte mare calitate cum ar fi crevetii si scoicile.

Tetra Min Flake - o foarte nutritiva si apetisanta hrana.

Amestec de inima de vita - se iau inima si ficat de vita, se congeleaza si se taie în cuburi mici. Ratia generala este 2/3 inima si 1/3 ficat. Pot fi introduse si alte ingrediente în cantitate mica (galbenus de ou fiert bine, spanac). Aceasta este cea mai nutritiva, cea mai sigura si cea mai economica hrana pe care o putem oferi scalarilor. De la aceasta hrana se poate tulbura usor apa (pentru turburare mai mica se reduce sau se elimina ficatul) dar cu o filtrare eficienta se poate rezolva aceasta problema.

Artemia Salina - artemia abia eclozata poate constitui prima hrana pentru puii de scalari.

Creveti congelati - sunt dati ca hrana suplimentara la inima de vita.

Tubifex congelati - sunt dati tot ca supliment la inima de vita.

Calendarul hranirii

Hranirea pâna la trei saptamâni

Puii nu au nevoie de hranire pâna când acestia nu înoata liber (aproximativ 7 zile). În primele 6 zile puii se hranesc cu galbenusul din sacul atasat pe burta.

Dupa ce toti puii au plecat prin apa (ziua a 7-a) putem începe sa-i hranim cu artemia nou eclozata.Trei sau patru hraniri pe zi sunt suficiente. Daca dupa 20 de minute mai vedem artemia prin apa înseamna ca am hranit prea mult. Trebuie tinut cont ca o hranire prea abundenta duce la îmbolnaviri si la acumulari de amoniac în apa.

Hranirea de la 3 la 5 saptamâni

Dupa trei saptamâni puii au atins o marime la care vor accepta fulgi bine striviti. Fulgii vor fi dati totusi ca supliment la artemia.

Hranirea de la 5 la 7 saptamâni

De la vârsta de 5 saptamâni puii pot fi hraniti cu hrana uscata. Sunt hraniti în cantitate mica de doua ori pe zi pâna la 7 saptamâni. Pâna în saptamâna a 7-a puii vor accepta hrana uscata. De la 6 saptamâni pâna la stadiul de adult. Pe la aproximativ 6 saptamâni puii ating o marime la care accepta inima de vita. Artemia poate fi data pâna la vârsta de trei luni dar amestecul de inima de vita si fulgii contin tot ce este necesar pentru o crestere rapida.

Stadiul de reproducatori

Cu o hranire corespunzatoare, spatiu adecvat si conditiile ideale ale apei scalarii pot atinge marimea maxima în mai putin de un an. În acest stadiu scalarii sunt hraniti dimineata cu inima de vita si cu fulgi de calitate (Tetra Min) de 4 ori pe zi.

Scalarii care se reproduc eu îi hranesc cu creveti înghetati si tubi înghetati în loc de inima de vita. Acest lucru este facut pentru a pastra apa cât mai limpede în acvariul de reproducere stiut fiind ca inima de vita poate tulbura apa pentru un numar de ore. Fulgi de calitate vor fi dati de 4 ori pe zi.

Pesti batrâni (peste 3 ani)

Trebuie mentionat ca mai multe mese pe zi sunt necesare pentru o crestere rapida si pentru a mentine în bune conditii reproducatorii. Scalarii pot traii pâna la 10 ani. Dupa 4 ani scalarii nu trebuie sa depuna prea des deoarece aceasta duce la un metabolism ridicat si deci la o viata mai scurta.

Ca si la oameni, metabolismul pestilor încetineste odata cu vârsta si prin urmare multe mese zilnice care includ inima de vita vor duce la îngrasarea pestilor. Îngrasarea duce la scaderea rezistentei la boli si prin urmare la scurtarea vietii.

Scalarii la aceasta vârsta se pot hrani de doua ori pe zi cu fulgi de buna calitate laolalta cu creveti congelati sau vii si tubi congelati. Crevetii sunt o hrana excelenta pentru pestii batrâni deoarece au mai putine grasimi si colesterol mai scazut decât inima de vita.

Echipamentul necesar

Acvariile

Acvariul pentru depunere - acvariul pentru depunere este unul de 20 galoane doar pentru perechea depunatoare. Acvariul este prevazut cu placute pe care vor fi depuse icrele.

Acvariul pentru icre - eu folosesc un borcan de un sfert sau o jumatate de galon. Tot ce avem de facut în continuare este sa atârnam borcanul pe o latura a acvariului si sa introducem o piatra pentru aerare. Borcanul va ramâne la temperatura acvariului.

Acvariul pentru crestere (7 zile la 3 saptamâni) - se foloseste un acvariu de 10 galoane. Acest acvariu tine aproape nauplii de Artemia de puii de scalari.

Acvariul pentru crestere (3 la 5 saptamâni) - se foloseste un acvariu de 30 galoane care nu va inhiba cresterea puilor.

Acvariul pentru crestere (5 saptamâni la 3 luni) - puii vor fi mutati într-un acvariu de 40 galoane cu sau fara substrat.

Suprafata pentru depunere. Scalarii vor depune în general pe o suprafata plata. Trebuie deci gasita o suprafata pe care pot fi fertilizate eficient icrele si care poate fi usor scoasa din acvariu. O placa de 10/2 inch este ideala.

Diverse

pH LOWER - o solutie pentru scaderea pH-ului. Pestii depun mult mai usor într-un acvariu cu un nivel corespunzator al pH-ului.

Boli si tratamente

Cauza cea mai frecventa a îmbolnavirilor este aglomerarea ce duce la un nivel ridicat de amoniac. Filtrele sub pietris mentin un nivel de amoniac scazut. Schimbarile de apa mentin de asemenea sanatatea. Atunci când depunem un numar mare de pesti creste riscul îmbolnavirilor daca nu luam masurile necesare. Atunci când loveste pentru prima data epidemia vom separa pestii bolnavi si vom trata întregul acvariu pentru a preveni o noua izbucnire. Mai jos vom descrie cele mai comune boli ale scalarilor. Majoritatea sunt cauzate de aglomerare.

Boala scalarilor

Cunoscuta si ca "SIDA scalarilor", se pare ca afecteaza scalarii în particular, în timp ce majoritatea celorlalte specii de pesti tropicali se pare ca nu sunt afectati. Un învelis fin (nu este mucegai) este principalul indicator care este asociat cu înotul la suprafata acvariului pentru aer în ultima parte a vietii. Se pare ca boala rezista la toate medicamentele si pestele va muri în curând. Deoarece este atât de dificil de tratat cu antibiotice, multi cred ca este vorba de un virus. Medicamentele sugerate sunt Oxytetracycline, Tetracycline sau Gentamicin.

Boala burtii umflate

Aceasta boala este cea mai raspândita în acvariile mele de crestere. Caracteristica acestei boli este stomacul umflat al scalarilor. La puii foarte mici, de 4 saptamâni sau mai mici, boala poate ataca si omorî puiul în câteva ore. Eu recomand Nala Gram de la Aquarium Pharmaceuticals. Nala Gram este cel mai rapid dintre toate medicamentele pe care le-am folosit pentru a trata aceasta boala.

Ciuperca (mucegaiul)

este cauzata de calitatea proasta a apei. Se pare ca anumite specii ca cele negre si multe din cele voalate sunt mai predispuse acestei boli. În mod obisnuit acvariul este supraaglomerat si are o filtrare ineficienta. Mar Oxy este folosit pentru tratare dar cel mai bun tratament este combaterea bolii prin evitarea aglomerarii si o filtrare eficienta.

Boala aripioarei rosii

Atunci când baza aripioarelor începe sa se înroseasca folosesc Nala Gram. De obicei acesta este un semnal ca în acvariu exista o mare cantitate de amoniac.

Putrezirea aripioarelor

Este de asemenea tratata cu Nala Gram. Aceasta boala a aparut rar în acvariile mele. Ca si în cazul ciupercii (mucegaiului), putrezirea aripioarelor este un semn al proastei calitati a apei. În acvariile de crestere, pestii infectati sunt scosi iar acvariile sunt tratate pentru a preveni viitoarele îmbolnaviri.

Observatii :

Schimbarea regulata a apei este importanta în mentinerea sanatatii oricarui tip de peste tropical. Majoritatea oamenilor îsi amintesc sa-si hraneasca pestii dar uita sa schimbe apa. Cu cât dai mai multa hrana pestilor cu atât mai des trebuie sa faci schimbari partiale de apa. Calitatea proasta a apei duce la îmbolnaviri.

Un tip de hrana gresit poate face ca pestii sa nu se mai reproduca sau sa nu ajunga la marimea lor maxima. Încearca sa suplimentezi din când în când hrana uscata cu creveti sau alte tipuri de hrana congelata.

Stiai ca scalarii pot trai peste 10 ani? Cu o dieta si o apa propice scalarii tai pot sa-ti ofere ani de amuzament. Dar dupa 4 ani apare un declin în capabilitatea de reproducere a pestilor.

Majoritatea bolilor sunt prevenite prin schimbari (partiale) regulate ale apei si prin evitarea hranirii excesive a pestilor. Hranirea excesiva duce la o proasta calitate a apei. Proasta calitate a apei duce la scaderea imunitatii pestilor. O imunitate scazuta duce la îmbolnavire.

Cele mai rezistente varietati sunt : argintiu, auriu si marmorat. Cele mai slabe includ : negru, albinos si jumatate negru.


Document Info


Accesari: 8921
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )