Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ORDINUL TRICHOPTERELOR

Animale


ORDINUL TRICHOPTERELOR[1]



Rasturnīnd lespegioarele de la marginea pīrīiaselor cu apa limpede, dar si din cele statatoare, nu rar gasesti un animal curios.

Vezi īndata ca nu ai a face cu un vierme, ci cu larva unei insecte (Phry-ganea grandis). Se vede aceasta dupa capusorul cu 2 ochi mari, iar la piept avīnd 3 perechi de picioare scurte. Ca adulta, insecta duce viata aeriana, avīnd īnfatisarea mai mult a unui fluture de molie, prin marginea aripelor de dindarat cu franjuri delicate, niste perisori mici si matasosi.

Larva e ca o omida, cu corpul moale. Se apara de lacomia animalelor de balta, fabricīndu-si un tub īn care īsi vīra trupul īntreg si din care nu scoate decīt capusorul si picioarele. Merge prin apa cautīndu-si mīncarea, tīrīind dupa ea casuta cu īnfatisari din cele mai bizare. Cu greu poti s-o scoti din tub, caci se tine printr-un anumit organ de la capatul trupului si cu un altul ce se afla pe primul inel de pe pīntece.

Fig. 213. Boreus hyemalis (d. de M.s.).

Tubul e format fie din bucatele de plante, din pietricele, din fire de nisip sau chiar din scoicusoare marunte lipite īntre ele. Ţi se par puse claie peste gramada si totusi prezinta o īnfatisare placuta care atrage privirea celui mai slab observator.



Titlul "Ordinul Trichopterelor" nu apare īn editiile precedente ale volumului "Fauna Romāniei". Majoritatea larvelor insectelor din ord TRICHOPTERA īsi construiesc cele mai fine casute din nisip, pietricele sau resturi vegetale lipite cu ajutorul unei secretii. Unele larve sīnt libere, īsi construiesc o casuta numai īn momentul īmpuparii. Ordinul Trichopterelor cuprinde urmatoarele familii, cu reprezentanti īn fauna Romāniei: Rhjaco-philidae (genurile Rhyacophila, Agapetus, Synagapetus, Glossosoma), Hydroptilidae (genurile Allotrichia, Stactobia, Oxyethira, Agraylea, Hydropula), Philopotamilae, dia, Philopolamus), Polyecntropodidae (genurile Cyrnus, Plectrocnemia, Polycentropus, Neurechpsis, Holoeentropus), Psychomyidae (genurile Ecnomus. Psychomyia, Tinodes, Lype), Hydropsychidae (genurile Hydropsyche, Cheumatopsyche), Phryganeidae (genurile Phryganea, Oligolricha), Molannidae (genul Molanna), Odontoceridae (genul Odontocerus), Leptoceridae (genurile Athripsodea, Oecetis, Trianodes, Adicella), Beraeidae (genurile Beraea, Beraeodes, Ernodes), Limnophīlidait (genurile Anabolia, Glyphotaulius, Grammorlaulius, Halesus, Drusus, Stenophylax, Apatania, Limnephilus), Sericostomatidae (genurile Seri-costoma, Notidobia), Braehycentridae (Brachycentrus, Oligoplectrum), Goeridae (genurile Goera, Silo, Lithax), Lepidostomatidae (genurile Lepidostoma, Crunoecia), Hclicopsychidae (genul Helicopsyche) (N.G.).


Document Info


Accesari: 2387
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )