Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Recompensa in dresaj - o arma cu doua taisuri

AnimaleRecompensa în dresaj - o arma cu doua taisuri

 

    În dresajul modern, lucrul fara recompensa este practic imposibil. Modul în care aceasta este folosita, însa, poate av 656h76g ea influente surprinzatoare asupra rezultatelor.


    Educatia câinelui trebuie sa înceapa de la vârsta frageda. Atunci când puiul este adus acasa, probabilitatea ca acesta sa faca scandal înca din prima noapte, din cauza lipsei fratilor si a mamei, este foarte mare. Ar fi o greseala sa-l luati în pat cu dumneavoastra, deoarece, odata obisnuit astfel, ori de câte ori va ramâne singur va scânci îndelung. Daca plânge, nu trebuie sa va faceti imediat aparitia si sa-l hraniti, fiindca va repeta "stratagema" din ce în ce mai des, pentru a primi hrana pe timpul noptii. Simpla dumneavoastra aparitie poate fi considerata o recompensa, deci, în cazul în care în prima noapte tipa, este preferabil fie sa nu va aratati deloc, fie, daca nu suportati zgomotul, sa-l certati, scuturându-l usor de ceafa, asa cum facea mama lui când puiul era în cuib.
Primele lectii de predresaj vor necesita stimularea puiului, dar aceasta nu trebuie facuta oricum. Catelul va fi recompensat doar atunci când executa corect o comanda.

    Daca puiul are tendinta de a fugi, este contraindicat sa-l urmariti si sa-l pedepsiti când îl prindeti, deoarece data viitoare va face la fel. De asemenea, nu trebuie sa-l recompensati dupa ce a fugit si l-ati rechemat, utilizând coarda de dresaj.
    În timpul mersului la pas, atunci când câinele nu se uita spre dumneavoastra, este gresit sa încercati sa-i captati atentia acordându-i recompensa, deoarece astfel ati rasplati tocmai lipsa de atentie.

Mai degraba îl puteti corecta mecanic, smucind scurt zgarda de forta, în momentul în care îsi îndreapta atentia în alta parte. Puteti recompensa câinele doar atunci când mersul la pas este ireprosabil, iar privirea îi este îndreptata spre dumneavoastra.    Odata cu trecerea timpului si avansarea lectiilor, îi puteti oferi câinelui si obiecte mobile, pe post de recompensa.    O alta situatie în care se greseste frecvent în ceea ce priveste recompensa este acordarea "premiului" la atacul sportiv. La examenele de Schutzhund, de cele mai multe ori, câinele este obisnuit ca la sfârsitul unei executii corecte sa i se dea mansonul. În cadrul probei de atac, un rol primordial îl ocupa disciplina - pastrarea controlului asupra câinelui de catre conductor, precum si mentinerea atentiei câinelui asupra infractorului dupa executarea comenzii ,,lasa". Câinele este tentat adeseori sa revina la stapân dupa ce a lasat mansonul, iar greseala cel mai des întâlnita este aceea de a pune ,,infractorul" sa fuga atunci când câinele s-a întors cu spatele.
    O alta situatie în care se greseste frecvent în ceea ce priveste recompensa este acordarea "premiului" la atacul sportiv. La examenele de Schutzhund, de cele mai multe ori, câinele este obisnuit ca la sfârsitul unei executii corecte sa i se dea mansonul. În cadrul probei de atac, un rol primordial îl ocupa disciplina - pastrarea controlului asupra câinelui de catre conductor, precum si mentinerea atentiei câinelui asupra infractorului dupa executarea comenzii ,,lasa". Câinele este tentat adeseori sa revina la stapân dupa ce a lasat mansonul, iar greseala cel mai des întâlnita este aceea de a pune ,,infractorul" sa fuga atunci când câinele s-a întors cu spatele. Procedând astfel, câinele se va obisnui sa întoarca spatele "infractorului", scapându-l din vedere, adica exact ceea ce nu trebuie sa se întâmple. Solutia este aceea de a nu-i oferi câinelui mansonul decât daca acesta sta tot timpul cu ochii pe "infractor". Durata de supraveghere a "infractorului" se va mari treptat. Pentru a-l ajuta sa-si mentina atentia asupra sa, "infractorul" îsi poate misca alternativ picioarele, fara sa paraseasca baza de sustinere, dând astfel impresia ca este posibil ca oricând sa evadeze. Alta metoda de a determina câinele sa stea cu ochii pe obiectiv este aceea de a pocni din baston atunci când se întoarce cu spatele.
    Prin urmare, desi un dresaj modern nu poate fi conceput fara recompensa, atragem atentia asupra faptului ca daca aceasta este acordata gresit, rezultatul poate fi opus celui dorit, iar corectarea erorii este, de cele mai multe ori, mai dificila decât formarea unui comportament corect de la început.


Document Info


Accesari: 1305
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )