Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Taxonomia si originea Bovinelor

Animale
Taxonomia si originea Bovinelor.

           Subfamilia Bovine cuprinde cele mai importante specii domestice ale regnului animal.

            Unitatile taxonomice sunt:

ºº Subregnul Metazoa cuprinde animalele pluricelulare, cu celule si tesuturi specializate, cu structuri complexe si cu elemente specifice de reproductie.
º Increngatura ehordata- animalele celomate, cu simetrie bilaterala, schelet elastic medio- dorsal,  situat deasupra tubului dig 23123u202x estiv; sistemul nervos central este situat sub tubul digestiv si constituit dintr-un tub longitudinal cu cavitatea care se dilata anterior;reproducerea sexuata, cu exceptia urocordatelor;

º Subincrengatura vertebrata cuprinde peste 44.000 de specii . Animalele au coloana vertebrala, tegumentul este constituit din epiderma si derm, pluristratificat; au  sistem nervos dorsal ,prevazut cu maduva si encefal; nervi cranieni si spinali; ficat mare, dimorfism sexual pronuntat, sange colorat in rosu, datorita hemoglobinei si glande endocrine foarte diferite;

ºº Clasa Mammalia- cuprinde 6.000 de specii; este caracterizata prin aceea ca animalele au coloana vertebrala  prevazuta cu multe glande si acoperita cu par; cutia craniana voluminoasa, cu doi condili occipitali; inima compartimentata; aparatul respirator si cordul sunt separate de aparatul digestiv printr-o diagrama musculara , femelele nasc pui vii care se hranesc cu lapte matern, de unde si denumirea de Mammalia.

   º Subclasa Euteria - animale la care fatul este legat de mama prin intermediul placentei

   º subordinul Ungulata - degetele sunt acoperite de unghii;

º Ordinul Arliodactyla sau Paricopital -  animalele cu doua degete, acoperite de ongloane ; axul membrelor trece intre 3 si 4 .

º Subordinul Ruminantia -  animale cu digestia precedata de rumegare si cu regim de hrana vegetariana;

 º Subfamilia Tauroidae   -  dupa Grase, P Divilers, Ch 1965. Animalele la care coarnele se insera in partea superioara a craniului, fiind goale pe dinauntru, incisivii superiori sunt disparuti.

ºº Familia Bovide sau  Cavicorne - animale cu coarne spongioase, formate din cepi ososi, imbracate in teci cornoase, necoduse,  cu exceptia vitelor Kouri;

Bovinele , din punct de vedere taxonomic, reprezinta o familie, alaturi de capro-ovine si Antilipine

                     1.2.Taxonomia si originea Taurinelor.

       Taurinele cuprind doua subspecii:

º a) taurine fara cocoasa;

º b) taurine cu cocoasa;

º a) taurine fara cocoasa (Bos taurus )

.        sunt raspandite pe tot globul, dar cu precadere in Europa, America de Nord si Australia.

.        detin peste 60% din efectivul mondial de  bovine si au cea mai mare importanta economica, in special datorita productiei de lapte si calitatii carnii.

.        caracteristicile generale ale taurinelor:

         º Scheletul prezinta urmatoarele particularitati:

.        cutia craniana redusa

.        cavitatile cerebeloase si cerebrale slab separate, cepi ososi frontali,

.        maxilarul superior constituit din doua jumatati rar sudate are doua ramuri orizontale

º conformatia taurinelor este specifica : cap scurt si fin, coarne variabile, urechi largi, ochi mari, gat scurt, orizontal, cu marginea superioara usor rotunjita.

º b) taurine cu cocoasa - Zebu (Bos indicus)

Sunt raspandite in zonele tropicale si ecuatoriale, de o parte si de alta a izotermelor de 21º C . Zebu reprezinta peste ¼ din efectivul de bovine .

       Zebu prezinta procesele spinoase dorsale mai lungi si mai inclinate inapoi . Trunchiul este scurt si stramt, cu linia superioara ascendent spre crupa, care este tesita si in acoperis;

           Toracele si abdomenul sunt mai putin spatioase in comparatie cu taurinele.

  1.3.Taxonomia si originea Ovinelor.           Oaia domestica (Ovis aries ) face parte  din increngatura vertebrate , clasa Mamifere, ordinul Ungulate,  subordinul Artiodactyle sau pariocopitate, grupa Rumegatoare, familia Caviarne, subfamilia Ovidel , genul Ovis.

           In prima parte a filiatiunii familia Ovidel are aceeasi origine departata, ca si bovinele, diferenta istorica incepand de la stramosul fosilic comun, Golocis, din miocenul inferior.

          Stabilirea precisa a originii genului Ovis intampina dificultati din cauza asemanarii din punct de vedere osteologic cu genul Capra si se poate spune ca nu este inca suficient elucidata.

           Subfamilia Ovidel are urmatoarea configuratie:

genul Hemitragus

genul Pseudovis           - subfamilia Ovidel- O mussimon

genul Ammotragus

.     genul Capra

genul Ovis -  Omussimom - Oorientalis

.     Ovignei - Ovignei orkar

.     Ovignei  cycloceror

.     O amon Argalii

.     O montana

Primele trei genuri cuprind oi salbatice care traiesc in Europa .

Oile salbatice in diferitele lor forme se mai gasesc si astazi in emisfera nordica. In emisfera de sud nu se gasesc sub nici o forma .

           Din toate genurile, subfamilia ovidel intereseaza in mod deosebit subfamilia Ovis deoarece din unele specii ale sale au derivat  oile domestice.

          Genul Ovis, prin caracterul si particularitatile sale biologice se deosebeste evident de celelalte din interiorul genului Ovis se  fecundeaza.

In schimb toate speciile din interiorul speciei se fecundeaza intre ele.

            Formele salbatice ale acestui gen sunt raspandite in Europa de Sud (Sicilia,Sardinia, Corsica ) , Asia de nord,Asia Mica , nordul Sibeiei, Africa si America de nord. Ovignei traieste in regimuri de stepa din sudul ASiei. Animalele din acest gen sunt de talie mica, au fose lacrimale pronuntate.

Mamela este formata din doua jumatati, doua sfarcuri, iar coada este cilindrica, la unele exemplare este lata, acoperita cu productie piloasa.

         Formele salbatice au 10 vertebrate occigiene, iar cele domestice au 13 si mai multe. Berbecii nu au miros specific asa de pronuntat, iar barba lipseste la ambele sexe.

        La unele forme salbatice exista o productie piloasa mai dezvoltata in partea inferioara a gatului si pe partile laterale ale corpului.

         Muflonul: este cel mai mic reprezentant al oilor salbatice, raspandit in Europa de sud si Asia Mica, avand doua subspecii:

Ovis Mussimon - Muflonul european

Ovis Orientalis - Muflonul asiatic

           Muflonul european traieste astazi in sudul  Corsicii si Sardiniei, in turme de 50-80 capete , conduse de catre un mascul mai viguros.

           Oile domestice care provin din Muflonul european sunt de regula primitive, slab productive, avand lana grasa si neuniforma , iar coada scurta, sub 13 vertebre. Dupa domesticirea lor, aceste oi s-au extins treptat spre nordul Europei si au fost inlocuite treptat de catre oile mai productive, provenite din Arkar, domesticite in Asia si aduse in Europa odata cu migratia popoarelor.


Document Info


Accesari: 3514
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )