Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sfaturi pentru alegerea unui pui

Animale
Sfaturi pentru alegerea unui pui

Goldenul este o rasa relativ noua in Romania. Exista relativ putine exemplare si un numar redus de canise. Rasa este destul de putin cunoscuta, chiar si dupa nume, fiind deseori confundata cu Labrador Retriever. Omniprezenta Goldenilor ca vedete de televiziune in reclame sau filme i-a impus insa intr-un top al simpatiei, de unde si tentatia mare de a cumpara un pui. Star de televiziune, Goldenul este un caine normal, evident cu calitati si probleme specifice, ascunse din pacate de imaginea comerciala sau de simtul comun (o problema ce se pune de altfel pentru toate rasele de caini!). De aceea pentru evitarea regretelor ulterioare e preferabila punerea in balanta a factorilor pro si contra, o interogatie serioasa asupra propriilor motive de a achizitiona un caine si mai ales un Golden.Nu cumparati un Golden Retriever doar pentru ca arata bine in reclame !

Este necesara o atentie sporita in momentul alegerii puiului. Desi achizitionarea "la ocazie" este comoda si poate mai ieftina, aceasta implica mai multe pericole (incertitudinea legata de sanatatea, calitatea si originea puiului).

Cea mai proasta solutie dintre toate este cumpararea din pet-shop, deoarece presupune si costuri ridicate, are aceleasi dezavantaje mentionate anterior, fiind dezavuata de catre toti crescatorii responsabili. Nici unul din acestia nu isi va oferi puii spre vanzare intr-un pet-shop, posibilitatea de cumpara un pui de calitate fiind astfel minima ! Puii din aceste magazine provin in general din asa numitele "puppy mills" (ferme de pui), crescatorii orientate doar spre profit. In Romania foarte multe exemplare de Golden Retriever vandute in pet-shop provin din Ungaria (sunt achizitionati "de la producator" la preturi reduse si vanduti apoi peste pretul pietei, ca 20520b19u doar snobi exista destui...) La fel, nici cumpararea de la intermediari care aduc caini din import nu este cea mai buna idee!

Recomandabila este cumpararea direct de la sursa, de la canise recunoscute, cu posibilitatea de a vedea parintii si a le verifica pedigree-le. Chiar si in acest caz ar trebui verificate conditia fizica si temperamentul puiului, schema de vaccinare, pedigree-ul si mai ales trebuie verificat crescatorul.

Cu sau fara pedigree?

Certificatul de origine (pedigree) atesta apartenenta exemplarului la rasa, este SINGURA dovada in acest sens si certifica selectia anatomica si caracteriala corecta. Puii fara pedigree nu se deosebesc de cei inregistrati in COR (cu pedigree) insa la maturitate diferenta se observa, atat in frumusete cat si in probleme de comportament, incidenta bolilor, mai ales a celor ereditare. Nu cedati tentatiei de a achizitiona un pui fara pedigree, chiar daca e mai ieftin! Costurile ulterioare si dezamagirile vor fi mult mai mari. Vorba proverbului: scumpul mai mult pagubeste si lenesul mai mult alearga. Ganditi-va, ca daca nu va veti putea permite un pui de calitate, cu siguranta nu aveti resursele financiare (sau nu aveti idee despre costuri) pentru intretinerea unui caine in general.

Pret

Fiti pregatiti sa cheltuiti 250-300 $ pentru un pui de calitate din tara. In strainatate preturile incep la 600-700 $. Exemplarele adulte cu rezultate in expozitii sunt mai scumpe. Fiti suspiciosi la preturile prea mari sau prea scazute, ele trebuie bine motivate de vanzator. Ce poate insemna un pret sub media pietei: parinti cu rezultate slabe in expozitii, probleme medicale sau de conformatie anatomica (atentie la dantura, la masculi testicole coborate in scrot, conditia ochilor - pleoapele, angulatiile).

Mascul sau femela?

Preferinta constanta pentru masculi a romanilor este justificata mai degraba de prejudecatile specifice unei societati cu gandire arhaica. O femela nu presupune batai de cap semnificative fata de un mascul (exista o teama nejustificata fata de perioada de calduri) este poate chiar mai atasata de stapani, mai ascultatoare, la fel de jucausa si cel putin la fel de inteligenta. Din punct de vedere al temperamentului nu exista diferente semnificative intre cele doua sexe.
Masculii sunt de obicei mai atletici, mai robusti si au un par ceva mai bogat. Pot fi mai greu de strunit decat femelele si mai independenti de stapani, desi nu este o regula. Desi Goldenul este un caine tolerant, masculii pot arata la maturitate comportament de teritorialitate.
Sterilizarea femelei poate elimina dificultatile legate de perioada de calduri. In general, daca exemplarul (femela sau mascul) nu este de valoare, nu a fost cumparat pentru show sau in mod specific pentru reproductie, sterilizarea acestuia poate fi o alternativa, daca doriti sa scapati de relativele inconveniente metionate anterior, evident luand in calcul si consecintele in plan medical pentru caine.

Ce trebuie sa verifici la un pui?

Acte:
- carnetul de sanatate: schema de vaccinare si deparazitarile; rezultatele testelor medicale ale parintilor (radiografii la sold, cot, teste oculare, etc - vezi probleme medicale)
- pedigree si tatuaj in urechea dreapta, pedigree-le parintilor

Conformatie si sanatate:

orientati-va dupa specificatiile standardului

dantura completa, muscatura in cleste

la masculi, ambele testicole prezente si coborate in scrot (important sa verificati ceilalti pui si daca alegeti o femela)

evitati puii care par bolnavi (sunt acoperiti de purici, le lipseste par, au pielea cu cruste sau cu roseturi, stranuta, tusesc sau vomita, au supuratii la ochi, urechi sau nas, sunt rosi sau iritati in jurul anusului, sunt prea slabi sau au burta, au gingii pale, sunt apatici, letargici, sunt deshidratati)

conditia blanii (preferati puii cu blana mai deasa); culoarea blanei se inchide cu timpul, doar urechile puiului tradand culoarea din viitor; un pui deschis la culoare poate fi auriu la maturitate in timp ce unul mai inchis va fi aproape roscat

nu cel mai mare pui este si cel mai promitator, inaltimea definitiva se atinge dupa un an si marimea la varste fragede nu este intotdeauna relevanta

conformatia poate fi verificata cel mai bine cand puiul este ud, permitand distingerea scheletulului, angulatiile, linia superioara etc)

interesati-va de regimul alimentar al puiului (cu ce si cum a fost hranit de crescator) pentru a asigura o continuitate dupa achizitionare

Temperament:
- luati in considerare temperamentul unui Golden Retriever ideal: vioi, alert, increzator

evitati puii timizi, speriosi sau care arata agresivitate; testati reactia la zgomoteun pui care nu raspunde la chemari se poate dovedi ulterior prea independent si mai greu de dresat

e un semn bun cand puiul alearga dupa un obiect sau il aduce inapoi, dovedind talent de aportor, desi unii Goldeni arata acest comportament mai tarziu; testati reactia la obiecte miscatoare (minge, carpa)

luati in considerare propriile nevoi: un pui mult prea energic nu e o alegere buna pentru orice persoana, un pui prea jucaus nu e cel mai bun insotitor pentru orbi etc.

pot fi efectuate teste de comportament (Volhard, Campbell, etc)

Cum recunosti un crescator responsabil?

Cunoaste, urmareste si verifica la proprii caini problemele de sanatate specifice rasei Golden Retriever (dispazia de sold si de cot, stenoza subaortica, problemele de ochi - Evident in Romania aceste verificari medicale necesare si obisnuite sunt inca utopice.)

Nu isi vinde puii inaintea varstei de 8 saptamani.

Isi poate compara cainii, caracteristica cu caracteristica, cu standardul oficial al rasei.

Nu solicita preturi exorbitante si nici preturi mici.

Poate arata fotogafii si pedigree ale ambilor parinti ai puilor si eventual ale altor exemplare inrudite.

Creste si imperecheaza selectiv dedicandu-si eforturile doar uneia sau la doua rase canine.

Este afiliat la un club local sau national de Golden Retriever / la asociatia chinologica nationala (In Romania inca nu exista un club national de retrieveri, principala organizatie fiind Asociatia Chinologica Romana.)

Participa la competitii chinologice (frumusete, dresaj, etc) sau foloseste cainii in serviciu (insotire, terapie, cautare si salvare etc).

Verifica viitorii stapani (privind trecutul acestora cu cainii, facilitatile acestora, familia, stilul de viata si asteptarile fata de noul caine). Nu ofera puiul neconditionat.

Cere ca in cazul in care viitorii stapani sunt nevoiti sa renunte la caine, crescatorul are prima optiune.

Ofera o istorie medicala, pedigree, fisa de inregistrare si instructiuni (scrise) de ingrijire a puiului.

ATENTIE:

Nu cumparati un Golden Retriever pentru a-l face cadou, decat daca aceasta va fi o responsabilitate pe care o veti impartasi macar partial cu viitorul stapan sau daca sunteti sigur ca aceasta este o responsabilitate pe care persoana in cauza si-o va asuma!

Nu aveti incredere in persoanele care vand puii ca pe o marfa.

Fiti suspiciosi fata de persoanele care, pentru a vinde puii mai usor, dau urmatoarele genuri de anunturi:

  • "...cadoul ideal de craciun..."
  • "...un cadou pentru copilul dv. ..."
  • "...o potentiala sursa de bani daca participati la expozitii..."
  • "...la preturi promotionale/negociabile..."etc.

Sunt practici blamate de crescatorii respectabili.

De unde si cum alegem puiul

Vârsta puiului si modalitatea de alegere a acestuia sunt criterii care influenteazâ felul în care câinele va reusi sâ se integreze familiei si gradul de dificultate în educarea animalului.

Ideal este ca puiul sâ fie achizitionat în intervalul de vârstâ 7-12 sâptâmâni. Puiul lâsat în cuib pânâ la aceastâ vârstâ are timp sâ se socializeze corect cu fratii si câteaua mamâ.

La maturitate, puii socializati corect în cuib nu aratâ dificultâti în relatia cu alti câini. Un alt aspect este reprezentat de sursa de la care cumpârati puiul. Existâ posibilitatea de a vâ cumpâra puiul din piatâ, din magazinele specializate (pet-shop) sau de la un crescâtor. Sfatul meu este sâ vâ cumpârati puiul de la crescâtori. Acestia sunt preocupati de selectia câinilor dupâ calitâtile de lucru si frumusete. În cazul în care achizitionati puiul de la un crescâtor, acesta vâ va da posibilitatea de a vâ testa puiul, testare în urma câreia se poate stabili caracterul si temperamentul viitorului câine de companie sau de pazâ si protectie. În cazul în care crescâtorul vâ recomandâ unul dintre pui, opinia mea este sâ-i acordati încredere.

1, 2, 3, 4, 5 Evaluarea puilor
Bagajul ereditar joacâ un rol extrem de important în comportamentul de mai târziu al puilor. În studiul Genetica si comportamentul social al câinelui, de John P. Scott si John L. Fulker, se subliniazâ faptul câ ereditatea afecteazâ aproape toate trâsâturile de caracter ale puilor. Sexul influenteazâ agresivitatea si ordinea dominârii în cuib, dar nu si adaptarea la situatii noi sau usurinta cu care puiul învatâ. Emotivitatea influenteazâ performanta si este pâstratâ în echilibru doar de caracterul motivational al exercitiului. Este deci de preferat sâ vâ informati asupra provenientei pârintilor. Pasionatii dresajului vor câuta pui din pârinti care au arâtat calitâti deosebite de lucru si, eventual, cu examene de lucru promovate.

Testarea puilor se face individual, într-un loc necunoscut puiului, loc de unde nu poate auzi sau vedea alti pui sau alti câini. Puneti puiul pe sol si îndepârtati-vâ câtiva pasi. Rapiditatea cu care va râspunde acestei noi situatii va fi relevantâ asupra felului în care se va adapta unui mediu necunoscut, ca adult. Un râspuns bun este ca puiul sâ se miste din loc si sâ înceapâ sâ cerceteze zona, dupâ 3-4 secunde de nemiscare.


Este de evitat puiul care râmâne nemiscat si apoi refuzâ sâ vinâ la chemare. Dupâ câteva secunde, pâsiti înapoi si chemati puiul bâtând din palme. Un pui care va veni repede, cu coada paralelâ cu solul sau tinutâ în jos, va avea un râspuns bun în educatia de mai târziu. Puiul care vine rapid si sare cu labele pe dumneavoastrâ sau muscâ de pantalon sau de mânâ, va fi un câine dominant, puternic, pretându-se la serviciul de pazâ, dar va fi ceva mai dificil de educat, necesitând o mânâ forte si un dresaj adecvat. Puiul care vine foarte încet, se fereste sau nu vine deloc, va deveni un adult umil si, în general, greu de socializat.

6, 7 Ridicarea si imobilizarea la sol


Luati puiul în mânâ si ridicati-l. Puiul cel mai potrivit se va zbate 2-3 secunde, dupâ care se va abandona în mâna dumneavoastrâ. Puii neastâmpârati, care se zbat violent, se vor dovedi dificili în procesul de educatie si, deci, nu sunt recomandati persoanelor lipsite de experientâ. Acelasi gen de râspunsuri sunt câutate si în cazul imobilizârii la sol.

8 -14 Urmarirea unui obiect in miscare si aportul


Aruncati o minge prin fata puiului. Un râspuns bun este ca puiul sâ vinâ cu mingea câtre dumneavoastrâ. Aceasta aratâ câ avem de-a face cu un aportor nativ si acest gen de pui se dreseazâ cu mare usurintâ. Vor fi si pui care se vor speria de minge sau nu se vor arâta interesati de obiectul în miscare. Din nefericire pentru ei, puii care aratâ dezinteres trebuie eliminati ca optiune.


Cei care se sperie initial de minge, vor avea nevoie de ceva mai mult lucru cu obiectele care par sâ le trezeascâ nesiguranta, fiind posibil ca, treptat, teama fatâ de acestea sâ fie surmontatâ.

15, 16 Reactia la sunet


Se verificâ aruncând o cutie metalicâ la aproximativ 2 m, în laterala puiului, în timp ce acesta este atent la altceva. Este de evitat puiul care fuge si se ascunde sau care râmâne înghetat de fricâ. Ignorarea sunetului prezintâ un semn de întrebare si ar fi de preferat sâ evitati si acest pui. Un râspuns bun este deplasarea puiului câtre obiectul cu pricina si, eventual, investigarea acestuia.


Concluzii

Pentru cei care îsi cumpârâ prima oarâ un câine, sfatul meu este sâ se orienteze câtre un pui care se adapteazâ usor, este interesat de minge si se abandoneazâ fârâ sâ arate teamâ. Puii dominanti, usor agresivi, nu sunt recomandati familiilor cu copii mici sau bâtrâni. Puii umili vor avea nevoie de o deosebitâ blândete si multâ dragoste. Acestia vor putea fi buni companioni pentru persoane vârstnice.

Alegerea puilor

Cum se pot evita problemele de mai tarziu

  Alegerea unui pui nu este un lucru simplu. Ideal ar fi sa avem opiniile coroborate a doi specialisti: un medic veterinar si un crescator al rasei respective. Aceasta pentru a avea garantia starii de sanatate si respectiv a eventualei valori chinologice a exemplarului, cel putin la momentul achizitionarii.


  În cazul în care nu poate beneficia de asistenta unor specialisti, viitorul proprietar trebuie sa urmareasca niste repere foarte importante:


- cuibul din care provine catelusul trebuie sa fie cât mai uniform, cu diferente staturo-ponderale cât mai mici între pui

catelusii sa aiba o stare de întretinere cât mai buna, sa fie veseli si jucausi

sa nu aiba leziuni cutanale sau secretii la nivelul ochilor, nasului sau urechilor

se va examina regiunea ombilicala pentru descoperirea unei eventuale hernii

la masculi se va palpa regiunea scrotului pentru a se evidentia prezenta ambelor testicule; chiar daca nu sunt complet coborâte ele trebuie sa fie iesite dintraseul ingvinal la vârsta de 6-8 saptamâni

se vor examina lungimea si pozitia maxilarului si mandibulei, în vederea descoperirii unor defecte grave cum ar fi prognatismul sau brevignatismul

  Având în vedere cât de important este sa aveti un câine sanatos,   frumos si fara probleme, nu va pripiti si nu alegeti primul pui care vine la dumneavoastra.

Document Info


Accesari: 20014
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )