Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Alstroemeria

Botanica


Alstroemeria

Familia Amaryllidaceae - crin peruan

Etimologie : poarta numele botanistului suedez Claude Alstroemer (1736-1794) care a remarcat planta la Cadix unde fusese adusa din Lima (Peru), origine America de Sud (Chile, Peru).



Alstroemeria se remarca prin originalitatea florilor ei pe care multi dintre necunoscatori le considera apropiate orhideelor.

În 1990 suprafata cultivata cu aceasta cultura, era 87 ha Olanda, câte 20 ha Germania, Anglia, Italia, 33 ha SUA, 35 ha Japonia, 40 ha Kenia.

La noi e cunoscuta de aproximativ 25 ani, calitatile care sta la baza estimarii acestei culturi sunt :

perenitatea plantelor

cresterea energica

plasticitate mare în ceea ce priveste locul de cultura

productii bune d 949h74j e flori

rezistenta la boli

consumul redus de energie

durabilitatea florilor în apa

esalonarea pe durata lunga a înfloririi

Specii si cultivaruri :

a)Alstroemeria aurantiaca (Alstroemeria aurea) originara din Chile are înaltimea de 90 cm , florile orange

b)Alstroemeria hemantha , originara din Chile, are înaltimea de 90 cm, flori rosii cu striuri galbene

c) Alstroemeria lighu, originara din Chile, are înaltimea de 40 cm, flori rosii cu striuri galbene

d) Alstroemeria pulchella, are înaltimea de 90-100 cm, aceasta a stat la baza obtinerii a numeroase soiuri si hibrizi, , planta are aspect de tufa, alcatuita din numerosi lastari ierbacei ce pot atinge înaltimea de 1,5-2 m.

Florile sunt ovale , alungite, dispuse altern pe tulpina florara si într-o rozeta sub inflorescenta. Florile sunt pe tipul 3, si asezata într-o umbela terminala

În pamânt prezinta rizomi carnosi foarte fragili de culoare alba, , pe care se afla mugurii din care apar tulpinile aeriene. Tot din rizom iau nastere radacinile adventive, puternic îngrosate , dar cu o constitutie deosebit de fragila.

Biologie si exigente ecologice :

Este o planta perena, partile subterane rezista iarna, daca e amplasata în preajma unei constructii sau sub adaposturile vegetale lemnoase sau toamna i se aplica mulci din frunze sau paie.

Înfloreste din primavara pâna toamna, productiile mari realizate sunt în lunile aprilie-mai-iunie.

Vara când temperatura este foarte ridicata planta intra în repaus, caldura mare blocheaza cresterea iar înflorirea nu se mai produce. Toamna se desfasoara al 2-lea val de crestere si de înflorire. Se înmulteste prin divizarea rizomilor, lucrarea se executa toamna sau primavara.

Temperatura : iarna temperatura optima este de 100C, plantele în repaus pot ierna si la temperaturi de -2 si -50C, pentru pornirea în vegetatie temperatura se dirijeaza gradual spre 12-150C.

Este bine ca la înfiintarea culturii toamna în spatiile protejate, temperatura sa fie 130C ziua si 130C noaptea timp de 1 saptamîna- doua pentru o înradacinare mai rapida si mai puternica.

Plantele nu suporta caldura excesiva, important fiind ca în sol temperatura sa nu depaseasca 200C.

Temperatura ridicata favorizeaza emiterea unui numar mare de lastari dar frâneaza procesele de initiere si crestere a florilor, inductia florala inhibata la temperaturi de peste 200C (florile pot orbi)

Lumina : este factorul ce influenteaza cresterea si calitatea tulpinilor si florilor care este superioara la plantele crescute în conditii de intensitate luminoasa ridicata. Luminozitatea redusa din sezoanele de toamna si iarna constituie una din cauzele existentei asa zisilor "lastari orbi, a scarilor în teaca, a mugurilor floriferi"

Alstreoemeria este mare iubitoare de lumina dar vara se aplica totusi umbrirea serei întrucât intensitatea luminoasa foarte mare determina supraîncalzirea plantei cu consecinte negative asupra cresterii si înfloririi.

Iluminarea artificiala pentru atingerea plafonului de 3000-3500 lucsi/m2 pe o durata de 14 ore între septembrie si ianuarie si 12 ore în lunile ianuarie si februarie , este mijlocul de stapânire a formarii lastarilor si totodata asigura o înflorire mai timpurie. În general suplimentarea luminii iarna, grabeste înflorirea cu pâna a 4-6 saptamâni.

Alstroemeria raspunde bine la foto-perioade lungi , înflorirea e mai timpurie daca iarna zilele se alungesc la 12-13 ore pentru soiurile Camnaria, Orchid, si 13-14 ore pentru Regina.

Apa : alstroemeria fiind o planta cu masa vegetativa bogata pretinde apa multa dar nu în exces , mai ales iarna, aceasta determina putrezirea rizomilor si a radacinilor.Primavara se administreaza cea mai mare cantitate de apa, vara dupa primul val de înflorire când plante trece printr-un repaus usor datorita caldurii excesive se reduce cantitatea de apa. Udatul se intensifica toamna de la al 2-lea val de înflorire. Umiditatea relativa optima 70-80%. Solul sa fie poros, afânat , bine drenat, bogat în elemente nutritive cu pH= 6-6,5, trebuie alimentat cu turba, , pamânt de frunze, mranita.

Producerea materialului saditor :

Divizarea rizomilor se realizeaza dupa recoltarea plantelor din pamânt prin metoda de înmultire A. Ea se face în momentul înfiintarii plantatiei deci toamna. Rezultate bune se obtine si atunci când separarea rizomilor are loc vara , în august, dupa fragmentare sunt plantate în ghivece. În 4-8 saptamâni se obtin plante foarte viguroase folosite la înfiintarea plantatiilor.

Semanatul : se foloseste mai rar si numai la câteva soiuri. Semintele mai vechi de 1 an sunt caabile sa germineze si în 2-3 luni daca dispun de 1 luna de 18-200C, umiditate ridicata si un tratament de frig la 70C. Semintele proaspete germineaza "în vitro" în 10-14 zile. Germinatia poate fi accelerara prin scarificare sau tratament cu gibereline. Perioada de semanare octombrie-noiembrie.

Producerea platelor "in vitro" : au la baza fragmente de rizomi de 1-3 ochi, înradacinarea acestora dureaza 6-7 saptamâni si depinde de durata zilei , intensitatea luminii si prezenta auxinelor. Rezultatele se obtin la 17 ore , durata a zilei si tratament cu 0,5 mg/l NAA.

Cultura în sera : deoarece la o cultura dureaza 2-3 ani pregatirea terenului pentru plantatie, trebuie sa cuprinda lucrarea de afânare în profunzime a solului la 40-45 cm, se face adaos de gunoi de grajd, iar daca solul este greu se adauga turba fibroasa sau frunze semidescompuse. Solul se modeleaza în straturi cu latimea de 100 cm. Plantarea se face în gropi deschise la adâncimea de 15 cm , materialul saditor al constituie rizomii vigurosi detasati de planta mai batrâna . Asezarea în gropi a fragmentelor de rizomi cu lastari se face manual avându-se grija ca partea superioara a rizomului sa fie aproape de suprafata solului sau la acelasi nivel cu marginea gropii.

Perioada optima de plantare :

în septembrie soiurile cu flori rosii si orange

în octombrie soiul canaria, zebra, king, cardinal

în noiembrie regina

Lucrarile  de îngrijire : udarea se face numai cu furtunul direct pe sol evitând stropirea plantelor. Fertilizarea cu îngrasaminte complexe se face cu irigarea la intervale de 2 saptamâni si cu îngrasaminte minerale solide. Rezultate bune se obtin când o data pe luna se aplica prin apa de irigare si must de balegar (300 l la 1000 l apa). Afânarea solului se face când planta înradacineaza bine .

Palisarea este ca la crizantema , când planta are 20-30 cm se instaleaza o plasa cu ochiuri de 20/17. De-a lungul rândurilor se instaleaza 6-8 sârme groase de 0,8-1mm pe care tesatura ochiurilor cu ata sau sfoara. În total sunt necesare 3-4 plase ultima asezându-se la 120 cm de sol pentru majoritatea soiurilor

Rarirea rasadurilor consta în suprimarea prin smulgere a lastarilor fini, firavi , strâmbi care cresc în umbra celor vigurosi, la fel se procedeaza cu cei orbi. Lastarii pastrati pentru înflorire se apreciaza de la 68-80/m2. Umbrirea serelor se face pe toata perioada de vara , cu luna mai, pentru a preveni supraîncalzirea plantelor cu consecinte negative asupra calitatii si cantitatii de flori. Recoltarea plantelor se efectueaza prin smulgere si taiere în functie de soi si vârsta plantelor.

Fazele de recoltare sunt : colorarea bobocilor, deschiderea prima data a 1-2 flori si înflorire deplina. Se pot obtine 40-60 flori/m2. Calitatea florilor este superioara în primii 2 ani de cultura.

Cultura în sera, solara : înfiintarea plantatiei se face catre sfârsitul toamnei (octombrie-noiembrie) distantele 50/50-60 , 360m2 pe 2 benzi a câte 5 rânduri , poteca 70 cm,

Lucrari de îngrijire :

a)Cosirea : începând cu anul II, lucrarea de executa odata cu frigul, în noiembrie în vederea grabirii repausului de iarna. Protejarea plantelor iarna, trebuie ferite de temperatura scazuta, asezarea în partea a 2-a a lunii noiembrie.

b)Curatarea plantelor de uscaturi si completarea golurilor , se face în fiecare primavara odata cu reluarea vegetatiei în martie. Palisatul nu e obligatoriu deoarece lastarii din mai pâna în septembrie cu 2 vârfuri distincte , 20 mai-20 iunie , 25 iulie -15 septembrie. Productia maxima de flori se înscrie 80-85% în prima perioada, anual se poate realiza o productie de flori de 35-40m2.

Anthurium - araceae - Pasarea Flamingo

Numele este grecesc Athos = floare, aura = coada, el se refera la modul de alcatuire al inflorescentelor care este un spadix., cu spata mare plana sau convexa , coriaceae, colorata ce protejeaza pentru început spadicele cilindric pentru ca apoi prin derulare sa-si etaleze frumusetea

Origine : America, Costa Rica, Columbia

Specii si cultivaruri : cuprinde circa 300 specii care se disting :

1)fie prin frumusete deosebita a inflorescentei , Anthurium andreanum, Anthurium schenzerianum

2)fie prin bogatia si eleganta frunzelor : Anthurium crystallinum si Anthurium coriaceum,.

Descoperita în Columbia în 1894 de Edward Ambre este una dintre cele mai frumoase specii, tulpina are 30-80 cm lungime si poate fi volubila la exemplare vârstnice , ea emite din mugurii de la baza lîstari cu radacini mai ales în urma lucrarii de musuroire. Acestia sunt folositi la înmultire. Frunzele sunt cordiforme mari, de 25, 30 cm/15-20cm sunt lung petiolate si colorate verde stralucitor. Radacinile sunt puternice, groase si carnoase. Spata este mare de 8-20cm/8-20cm carnoasa, culoare carmin , roz sau alb, spadicele e drept sau usor curbat lung de 5-6 cm , alb sau galben.


Document Info


Accesari: 4658
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )