Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Arta - Bonsai

Botanica


Arta - Bonsai

Cultivarea bonsailor este o adevarata arta ce necesita multa rabdare, consecventa si un program foarte strict, dar mai ales multa dragoste. Veti avea in schimb satisfactia de a detine un rarisim exemplar miniatural al unei specii cu alte dimensiuni in natura, de o misterioasa frumusete si de care se vor putea bucura mai multe generatii din familie, daca este bine ingrijit

Solul si vasele potrivite

Cerintele de sol ale bonsailor variaza in functie de specie, o regula de baza fiind realizarea unui amestec din 30% nisip si 70% pamant vegetal pentru bonsaii cu frunze caduce, iar pentru cei cu frunze persistente aciculare, 70% nisip si 30% pamant vegetal.



Pentru a pune in valoare planta, largimea ghiveciului trebuie sa corespunda 15115u204p cu 2/3 pana la 3/4 din inaltimea plantei, iar adancimea nu trebuie sa depaseasca 1/2 din aceasta.

Se vorbeste adesea despre bonsai de genul feminin sau masculin. Uitati-va la copacelul vostru si decideti daca este baiat sau fata. Celor masculini li se potrivesc ghivecele patrate sau dreptunghiulare, inchise la culoare, pe cand cei feminini sunt avantajati de formele ovale sau rotunde.

Transplantarea

planta trebuie orientata catre una din laturi, nu pusa in mijlocul vasului

cu ajutorul betisorului chinezesc indepartati mare parte din pamantul de pe radacini

taiati radacinile batrane (nu mai mult de 1/3 din masa sistemului radicular), iar daca sunt foarte uscate, umeziti-le cu ajutorul pulverizatorului

asezati pomisorul pe movila de pamant din vas, turnati pamantul cernut si folositi betisorul chinezesc pentru a-l impinge printre radacini, ca sa eliminati golurile de aer

asigurati-va ca sistemul de sustinere a radacinilor este vizibil si se afla deasupra marginii vasului

dupa transplantare, udati de trei ori, la interval de cate o ora

Udarea

Un vechi proverb japonez spune sa uzi bonsaiul dimineata devreme de trei ori: pentru vas, pentru sol si pentru planta. Astfel, vasul si solul vor absorbi doar o parte din apa, lasand suficienta si pentru planta. Udati si restul plantei, nu doar radacina, dar aveti grija sa nu stropiti florile, caci se vor ofili imediat.

O data pe saptamana udati bonsaiul prin scufundarea vasului in apa pana cand nu mai ies bule de aer la suprafata. In acest fel, vasul si solul se pot imbiba la capacitatea lor maxima, facand mai usoara mentinerea umiditatii in restul saptamanii.

Tunderea

Un alt proverb spune: "Tunde tot atat de mult la baza ca si la varf". Taierea radacinilor necesita intotdeauna si taierea coroanei, un frunzis redus insemnand un efort mai mic pentru radacini. Trei obiective trebuie atinse prin taiere:

indepartarea ramurilor care nu corespund stilului ales;

redirectionarea cresterii (mai puternica in zona mai putin tunsa);

stimularea cresterii ramurilor subtiri si a reinmuguririi prin tehnici mai delicate: taierea frunzelor, ciupirea mugurilor si a varfurilor de crestere. Atentie! Este usor sa tai ramurile, dar sa le pui la loc este imposibil! Daca nu sunteti foarte siguri, nu taiati!

Un bonsai fericit in solul si vasul potrivit!

Solul este cel care influenteaza dezvoltarea sistemului radicular, absorbtia substantelor nutritive si a apei, precum si transpiratia. Este locul in care traieste jumatate din planta, fapt pentru care solul este cea de a doua mare grija pe care trebuie sa o avem pentru ingrijirea corespunzatoare a bonsailor.

In conditiile in care cerintele plantelor variaza foarte mult cu specia, o regula de baza ar fi realizarea unui amestec din 30% nisip si 70% pamant vegetal pentru bonsaii cu frunze caduce, iar pentru cei cu frunze persistente aciculare, 70% nisip si 30% pamant vegetal. Aceasta este insa numai o linie generala de urmat; pinii, de exemplu, solicita chiar un procent mai mare de nisip. Puristii din Japonia cresc pinii in 100 % nisip.

E ideal sa gasiti un tip de sol potrivit atat bonsaiului pe care il detineti, cat si programului de udari adoptat.

Cunoastem chiar cazul unui amator care a folosit o perioada pamant pentru bonsai din magazinele de specialitate, perioada in care a facut si o achizitie, se pare cea mai buna din cate facuse pana atunci, si anume un set de site pentru cernutul pamantului. In prezent, face pentru fiecare dintre plantele sale substratul potrivit cerintelor fiecareia, creand un echilibru intre particulele de argila, pietris, turba, muschi, scoarta de pin, mulci din fibre de cocos si compost.

Sita cu cele mai fine ochiuri permite cernerea si utilizarea celor mai fine particule din componentele necesare, iar cea cu ochiuri mai mari indeparteaza toate bucatile prea mari pentru substratul ce urmeaza a fi creat. Cu ajutorul sitelor cu dimensiuni intermediare se poate face o sortare a particulelor de sol in particule mai mari, folosite ca drenaj in vasele mari, si particule de dimensiuni mai mici, ce pot servi ca decor la suprafata solului, in vasele largi, sau ca drenaj, in vasele mici, asigurand o scurgere mai rapida a apei.

Aceleasi principii de baza pot fi aplicate si in cazul bonsailor tropicali, folosindu-se un amestec cu 70% pamant vegetal si 30% nisip (in cazul plantelor mai pretentioase in ceea ce priveste apa, cum este ficusul, se poate inlocui o parte din scoarta de pin, ajungandu-se la un amestec de pamant vegetal si nisip in proportii egale).

Iata ca, la fel de mult poate ca si tehnica udarii, este deosebit de important a urmari plantele cu mare atentie, cu scopul de a le descoperi cerintele si preferintele, astfel incat sa ne bucuram de prezenta lor o vreme cat mai indelungata.


Document Info


Accesari: 2480
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )