Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Floarea-soarelui

Botanica




Floarea -soarelui (Helianthus annuus L.) se afla pe locul al treilea intre plantele oleifere ierboase.
Fructele (achenele) de floarea soarelui contin , in procent de cca. 50%, ulei cu calitati alimentare de exceptie si grad ridicat de conservabilitate, se utilizeaza in alimentatia umana (rafinat) si in industria ali 10210k1020k mentara ( margarine, conserve, sapun, lecitina, fosfatide, etc.).
Prin industrializare, dupa extragerea uleiului, raman sroturile utilizate ca sursa de proteina in hrana animalelor si materie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor.
Din cojile semintelor se fabrica furfurolul folosit in industria fibrelor artificiale, a maselor plastice. Macinate, cojile se folosesc la fabricarea drojdiei furajere, circa 150 kg /tona produs.
Capitulele se utilizeaza in hrana animalelor, tulpinile sunt utilizate drept material combustibil sau in industria materialelor de constructii. Fiind o apreciata planta melifera, floarea soarelui asigura, in perioada infloririii, 30-130 kg miere/ha.

Uleiul din floarea soarelui este un amestec de: 95% trigliceride (formula CxHyOz) si 5% acizi grasi liberi. Este un ulei semisicativ caracterizat printr-un indice de iod de 132 si o aciditate de 0,05. El nu contine poluanti periculosi cum sunt: benzen, plumb sau metale grele.

Caracteristicile fizice ale uleiului din floarea soarelui:

densitatea la 20 grade = 0,92;

vascozitate (CST) la 20 grade = 55 - 61;

punctul de fuziune = - 16 grade;

punctul de rupere = - 5 grade;

PCI (Kcal/kg) = 9032;

Amplitudinea autoinflamarii = 30.

In ultima perioada se discuta tot mai mult de folosirea uleiurilor vegetale ca biocarburanti. Uleiul din floarea soarelui, utilizat ca si carburant are avantajul ca este usor de pastrat, este stabil, nu este periculos, este putin poluant, nu are risc foarte mare de inflamare si are un indice de evapoare aproape de zero. Uleiul din floarea soarelui contine intre 10-15% oxigen, ceea ce duce la ameliorarea combustiei si la diminuarea nivelului poluarii.

Utilizarea florii soarelui in constructii este un alt motiv de cultivare a acestei plante. Floarea soarelui are rolul de a stopa procesul de descompunere si de mineralizare a CO2. De exemplu o casa de 100 mp construita din "brichete" de floarea soarelui poate absorbi pana la 30 tone de CO2. Brichetele cu dimensiuni de 50/20cm realizate din ¾ tulpini de floarea soarelui si ¼ var alb sunt usoare si rezista la presiuni cuprinse intre 5-10 tone/metru liniar.

DATE PRIVIND DINAMICA PRODUCTIEI

Rotatia:

Floarea soarelui este putin pretentioasa la planta premergatoare daca solul este bine aprovizionat cu apa si nu este infestat cu daunatori specifici.In regiunile cu ploi suficiente, floarea soarelui poate urma dupa orice planta de cultura, pe cand in regiunile secetoase nu trebuie cultivata dupa plante cu inradacinare adanca.Cele mai bune productii se obtin dupa:porumb, mazare si grau. Nu trebuie cultivata dupa: fasole, soia si rapita, deoarece aceste specii sunt atacate de Sclerotinia si nici dupa: tutun sau canepa din cauza buruienii Orobanche(lupoaia) care paraziteaza toate aceste plante.

Perioade si epoci: 


- perioada de vegetatie
- 110 - 140 zile;
- epoca de semanat- incepe atunci cand in sol se inregistreaza pragul minim de 7grd.C, la adancimea de incorporare a semintei (4-6 cm);
- data recoltarii - septembrie-octombrie.

Conditii de calitate ale semintei (achenei) la semanat:

- puritate biologica: 97%;
- capacitatea de germinatie mai mare de 85%, necesarul de samanta 3,5-5 kg/ha ( pentru o densitate optima la recoltare de 30-50 mii plante/ha).

Samanta de floarea soarelui obtinuta pe loturi semincere fertilizate cu microelemente(bor, molibden) initiaza evident o planta viguroasa, o cultura uniforma de la rasarire, asigurand in final sporuri de productie de 7-12%.

Conditii minime de calitate pentru floarea - soarelui:

- conforme planului de gradare stabilit prin Sistemul National de Gradare a Semintelor de Consum ( Manualul de gradare)
-   caracteristici organoleptice si sanitare - specifice produsului sanatos
-   impuritati totale, % max. 2-6, din care pietre si parti metalice care nu trec prin sita de 1 mm- 0,2%;

- recoltatul cu combina se face cand 75-80% dintre capitule au culoarea bruna, iar umiditatea din seminte ajunge la 14-15%.Lucrarea de recoltare trebuie terminata pana cand umiditatea semintelor nu coboara sub 10-11% (in 6-8 zile).

Conditionarea semintelor de floarea soarelui inainte de pastrare constituie o masura obligatorie.Semintele supuse pastrarii trebuie sa aiba o puritate fizica de 98% iar semintele decojite sau vatamate, sa nu depaseasca 2%.


Document Info


Accesari: 13441
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )