Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Geranium robertianum - Napraznic

Botanica


Geranium robertianum - Napraznic

Este o specie ierboasa, anuala sau bianuala, înalta de 25-60 cm, ramificata tufos, cu nuante rosietice. Radacina este pivotanta. Tulpina este cilindrica, cu îngrosari evidente la noduri si acoperita cu peri glandulari. Frunzele bazale sunt dispuse în rozeta, iar cele tulpinale sunt opuse, lung petiola 252b11c te, cu 3-5 segmente dublu penat sectate si acoperite cu peri glandulari pe ambele fete. Florile roz cu nuante violacee sunt dispuse câte 2 pe un peduncul comun prevazut cu peri glandulari lungi. Caliciul si corola dialisepal si respectiv dialipetala sunt pentamere. Fructul este o capsula alungita, ascutita spre vârf. Produsul vegetal este constituit din partile aeriene ale plantei recoltate la începutul înfloririi - Geranii robertiani herba, care contine geranina, ulei volatil, taninuri, acid elagic, rezine.În medicina noastra populara se foloseste pentru tratamentul contuziilor, în stomatite si afectiuni bucofaringiene. Intern se folosea pentru tratamentul tuberculosilor, diabeticilor si ca astringent în diaree.

Geranium sanguineum - Pliscul cocoarei

Planta ierboasa cu rizom gros, tulpini ramificate de la baza, frunze bazale cu petiol lung, cu lamina palmat fidata, frunze tulpinale opuse, niciodata sesile. Pedunculi florali lungi, cu o singura floare cu sepale ovate, cordate petale rosii, obovate, emarginate. Fructe lungi cu rostru paros, ce se deschide în valve.

Importanta farmaceutica prezinta frunzele si rizomul ce contin tanin si substante amare. Are actiune astringenta, hemostatica, antidiareica, antidizenterica si stimuleaza salivatia.

Geranium macrorrhizum - Priboi

Planta ierboasa perena prevazuta în sol cu un rizom gros, orizontal, lung pâna la 10 cm, acoperit cu scvame brune. Tulpina este ramificata dicotomic în partea superioara, paroasa, înalta pâna la 25 cm. Frunzele sunt palmat partite sau fidate, cu lobii obovati, lung petiolate, cele superioare scurt petiolate. Flori rosii grupate într-o inflorescenta ramificata dicotomic , uneori corimbiforma. Au caliciul din 5 sepale rosii, paroase, cu 3 nervuri; corola din 5 petale rotund-obovate; androceu din 10 stamine; gineceu din 5 carpele, fruct glabru. Importanta farmaceutica prezinta Geranii macrorrhizi rhizoma, ce contine ulei eteric bogat în germacrol (50%), taninuri, substante amare, substante organice si minerale. În medicina traditionala se utilizeaza în afectiuni pulmonare, febra, gripa, holera, tumori maligne, diabet, stomatite si ca afrodiziac.

Erodium cicutarium - Ciocul berzei

Planta ierboasa 15-55 cm, hirsuta, acoperita cu peri mai aspri. Frunze alungite, dublu penate. Florile sunt dispuse în inflorescente cimoase din 5-10 flori cu sepale ovate, petale liliachii, roz, androceul din 10 stamine, 5 fertile si 5 sterile. Gineceu din 5 carpele, prevazut cu un rostru lung. Fructul se deschide în valve.

Importanta farmaceutica au frunzele ce contin taninuri, substante grase histamina si tiramina. A fost utilizata ca hemostatic, înlocuitor al cornului secarei, ca ocitocic.

Pelargonium zonale - Muscata

Planta ierboasa cu tulpina dreapta de 2-40 cm, usor lemnoasa. Tulpina este acoperita cu peri glandulosi. Frunzele sunt dispuse altern, lung petiolate, mai târziu glabre. Limbul este cordiform, lobat, cu marginea crenat dintata. Inflorescenta este umbeliforma, multiflora cu flori lung pedunculate. Floarea are 5 sepale, 5 petale, 10 stamine. Fructul are rostrul mai scurt.

S-au folosit petiolii frunzelor ca supozitor pentru combaterea constipatiei la sugari, practica empirica contraindicata. De asemenea, în medicina empirica frunzele se aplica pe rani si taieturi. Extractele din planta au actiune antimicrobiana si antifungica pe Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Aspergillus aegypticus, Penicillium cyclopium.

Fam. Zygophyllaceae

Cuprinde plante ierboase, perene sau arbusti, cu tulpini si ramuri articulate, frunze opuse sau alterne, întregi, simplu sau dublu penate. Flori hermafrodite, actinomorfe sau zigomorfe, de regula pe tipul 5. Fruct capsula cu dehiscenta septicida.


Document Info


Accesari: 4207
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )